De komende tijd zullen we weer gezellig veel met elkaar om de tafel zitten. Een etentje is namelijk dé manier om een feestelijke gelegenheid – zoals Kerst, Oud & Nieuw of een verjaardag – te vieren. En daar hoort natuurlijk een lekker drankje bij. Want of je nu een doorgewinterde chef bent of een hobby kok; de perfecte wijn bij het eten tilt je diner naar een nog hoger niveau. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je de lekkerste wijn kiest bij elk gerecht. En ook leggen we uit wanneer je het beste voor rode of witte wijn kiest en wanneer voor rosé of een glas bubbels. Zo wordt jouw wine & dine een gegarandeerd succes!
Rode wijn, witte wijn of rosé?
Het kiezen van de perfecte wijn voor jouw wine & dine, begint bij de kleur. Ga je voor een rode wijn, een witte wijn, een rosé of mousserende wijn op het diner? Daarvoor moet je eerst weten wat er op tafel komt. De keuze voor de kleur is namelijk afhankelijk van de gerechten. De ene kleur wijn past nu eenmaal beter bij bepaalde gerechten dan de ander.
Rode Wijn
Rode wijn is een geweldige keuze bij gerechten met rood vlees, zoals biefstuk, lamsvlees en stoofschotels. De tannines en de rijke smaken van rode wijn vullen de hartige smaken van deze gerechten perfect aan. Rode wijn gaat ook goed samen met gerechten die rijke sauzen hebben, zoals tomatensaus of paddestoelensaus.
Witte wijn
Witte wijn past goed bij lichtere gerechten en zeevruchten. Denk aan gerechten met kip, vis, schelpdieren of salades. Witte wijn is ook een goede keuze als je een gerecht hebt met een romige saus, omdat de frisheid en de zuurgraad van de wijn de smaak in balans houden.
Rosé
Rosé is veelzijdig en kan bij verschillende gerechten worden geserveerd. Het is ideaal voor gerechten zoals gegrilde kip, zomerse salades, en lichte pasta’s. Rosé heeft de verfrissende kenmerken van witte wijn en een vleugje fruitigheid van rode wijn, waardoor het een goede keuze is voor warme dagen en lichtere maaltijden.
Mousserende wijn
Mousserende wijn is een feestelijke drank die perfect is voor speciale gelegenheden. Het is ideaal als aperitief om je maaltijd mee te beginnen. Bubbels gaan goed samen met voorgerechten, schaal- en schelpdieren, en bij desserts zoals aardbeien met slagroom. Het bruisende karakter van mousserende wijn voegt iets feestelijks toe aan elke gelegenheid.
Wat is de lekkerste soort wijn?
Als je uit de kleur bent, ga je op zoek naar een lekkere soort wijn. Maar op de vraag wat de lekkerste wijn dan precies is, is natuurlijk geen eenduidig antwoord te geven. Want wat voor de één een echt wijn cadeau is, is dat voor een ander helemaal niet. Ieders wijnsmaak is – afhankelijk van smaakpapillen en voorkeuren – anders. En dat kan het kiezen van een lekkere wijn voor jouw wine & dine best lastig maken. Gelukkig zijn er een aantal populaire wijnen die bij heel veel mensen in de smaak vallen. Dus wil je op safe spelen, dan kies je er hier één van:
Rode wijn – Populaire rode wijnen zijn de Bordeaux, een klassieke Franse wijn, bekend om zijn lichte en droge stijl. Of een Pinot Noir, een licht tot medium zware wijn met fruitige tonen.
Witte wijn – Qua witte wijn zit je met een Chardonnay meestal wel goed. Een wijn die kan variëren van fris en licht tot rijk en boterig. Of een verfrissende Sauvignon Blanc, vaak met citrus- en grasachtige tonen.
Rosé – Met een Provence rosé uit de Franse regio zit je altijd wel goed als je van een lichte, droge wijn houdt. Of kies voor de Spaanse Tempranillo Rosado met fruitige aroma’s en een levendige kleur.
Mousserende wijn – En qua bubbels is champagne – uit de Franse Champagne streek – natuurlijk koning onder de mousserende wijnen. Maar een Italiaanse prosecco laten ook veel mensen zich goed smaken.
>> Lees ook: (Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!
Voor iedere gang een passende wijn
Heb je een diner met meerdere gerechten, dan is het lekker om bij iedere gang een nieuwe, passende wijn te kiezen.
Aperitief: start feestelijk met bubbels
Vaak geef je champagne cadeau of trek je een fles bubbels open als er iets te vieren valt. En een wine & dine leent zich ook perfect voor een glas mousserende wijn. Die drink je als aperitief, nog voordat het eten op tafel komt dus. Of bij een lekkere amuse om de smaakpapillen vast warm te draaien.
Voorgerecht: een fris begin
Bij het voorgerecht wil je vaak een lichte wijn die de smaakpapillen opent en de eetlust opwekt. Kies voor een witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. Deze frisse wijnen passen goed bij salades, visgerechten en lichte voorgerechten.
Hoofdgerecht: rood of wit? De keuze is aan jou!
Bij het hoofdgerecht zijn zowel rode als witte wijnen geschikte opties, afhankelijk van wat er op je bord ligt. Ga je voor een sappige biefstuk of gegrilde groenten? Dan is een stevige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Merlot een uitstekende keuze. Voor gevogelte of pasta met romige saus past een volle Chardonnay juist weer goed. Maar wees niet bang om te experimenteren! Soms kan een sprankelende rosé verrassend goed passen bij je diner.
Nagerecht: zoet afsluiten
Bij het dessert komt een zoete wijn tot zijn recht. Denk aan een heerlijke dessertwijn zoals een late oogst Riesling of een fruitige Moscato. Deze wijnen vormen een perfecte afsluiting van je maaltijd en complementeren de vaak zoete smaken van je nagerecht.
Tot slot nog wat tips…
1. Stem de smaken van het gerecht en de wijn op elkaar af
De basisregel bij het selecteren van wijn voor je diner is om de smaken van de wijn en het gerecht op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld, lichte en frisse wijnen, zoals Sauvignon Blanc, passen goed bij visgerechten, terwijl krachtige rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, de perfecte keuze zijn voor steaks en gegrilde gerechten.
2. Denk aan de saus
Ook al is het maar een klein onderdeel van een gerecht; vaak is de smaak en textuur van de saus de bepalende factor bij het kiezen van een passende wijn. Bij romige sauzen past een volle chardonnay, terwijl een lichte tomatensaus goed samengaat met een fruitige Merlot.
3. De bereidingswijze maakt uit
Hoe het gerecht is bereid, heeft ook invloed op je wijnkeuze. Gegrilde gerechten met rokerige smaken passen goed bij wijnen met een noot van eiken, zoals een houterige Chardonnay. Voor gestoomde gerechten is een lichte en frisse wijn, zoals een Pinot Grigio, een uitstekende keuze.
4. Let op de temperatuur van de wijn
Serveer witte wijn gekoeld en rode wijn op kamertemperatuur. De juiste temperatuur versterkt de aroma’s en smaken van de wijn.
5. Durf te experimenteren
Wees niet bang om te experimenteren. Dat is de enige manier om je wijnsmaak verder te ontwikkelen. Dus probeer verschillende wijnen en ontdek welke combinaties jouw smaakpapillen het meest verwennen.
6. Vraag om advies
Schroom ook niet om advies te vragen aan een sommelier of in de lokale wijnwinkel. Zij kunnen je met al hun kennis en ervaring gegarandeerd helpen bij het vinden van de perfecte wijn voor jouw specifieke gerechten.
We hopen dat al deze tips je helpen bij het kiezen van de juiste wijn en een onvergetelijke wine & dine ervaring. Proost!
Geen reacties