Een bijzonder kinderboek over de dood: Woezel & Pip – Dag lief muisje

27 januari 2018
Bijzonder nieuw kinderboek over de dood: Woezel en Pip - Dag lief muisje

Mijn kinderen vragen veel, heel veel. En er zijn maar weinig onderwerpen waar ik geen antwoord op heb of kan vinden. Maar als het over de dood gaat, dan sta ik wel met een mond vol tanden. Dat kon je ook lezen in mijn blog over Finn’s angst voor de dood. Met een brok in mijn keel en tranen die achter mijn ogen prikte, kon ik Finn niet vertellen dat ook ik op een dag dood ga. Maar dankzij een nieuw kinderboek hebben we alsnog een mooi en bijzonder gesprek kunnen voeren over dit verdrietige onderwerp. Dag lief Muisje is het nieuwste prentenboek in de Woezel en Pip collectie. Een gevoelig en toegankelijk prentenboek voor kinderen van wie een dierbare ongeneeslijk ziek of overleden is, maar dat ook helpt om de dood bespreekbaar te maken met kinderen die dat thema bezig houdt. 

Woezel en Pip over de dood

“Het is wel een verdrietig boek, hé mama?” zegt Finn als Woezel en Pip in de schaduw van een oude eik Muisje zien liggen. Hij ligt heel stil, zelfs zijn snorharen bewegen niet. “Waarom moest je nou doodgaan”, vraagt Woezel. “Ja, waarom is hij dood?” vraagt Finn. “Misschien was hij wel heel erg oud, of ziek,” antwoord ik. “Net als oma,” zegt Finn. Het mooie aan het boek is dat het niet probeert om van het treurige iets minder ergs of iets leuks te maken. Verdriet en boosheid mogen er juist zijn. Wat het wel biedt, is herkenning en een manier om met alle emoties om te gaan en erover te praten. Zo halen Woezel en Pip samen herinneringen op aan Muisje – “Weet je nog hoe zacht zijn oortjes waren?” – en eten zijn lievelingstaart. Hun vriendje is wel dood, maar ook nog steeds een beetje bij ze.

‘Lees ook: Verhaaltjes voor het slapen gaan – De leukste voorleesboeken voor peuters en kleuters.’

Veilige en vertrouwde belevingswereld

Het boek leest zo makkelijk, dat je er bijna aan voorbij gaat hoe knap het eigenlijk is om zo’n thema zo eenvoudig bespreekbaar te maken. Dat komt waarschijnlijk omdat alles zich afspeelt in de voor peuters en kleuters zo veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin. De grootste vraag van Finn – “Wat gebeurt er met je als je dood gaat?” – wordt in het kinderboek niet beantwoord. Maar dat is juist fijn. Want dat geeft ruimte aan iedereen om hier zijn eigen invulling aan te geven.

‘Lees ook: Pracht lied voor iedereen die een ongeboren kindje heeft verloren.’

Al met al een prachtig en gevoelig verhaal waarin het overlijden duidelijk wordt uitgelegd op een niet enge maar lieflijke manier. Wat mij betreft een aanwinst in de boekenkast. Bij het boek krijg je ook een briefje met handige tips voor als er een geliefde overleden is en hoe je dit bespreekbaar maakt met je kindje. Prijs: €12,99 bij Bol.com.

Bijzonder nieuw kinderboek over de dood: Woezel en Pip - Dag lief muisje

Vliegtuig vouwen - Zo vouw je dé wereldrecordhouder ver vliegen
Verhaaltjes voor het slapen gaan - De leukste voorleesboeken voor peuters & kleuters

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Tineke 27 januari 2018 at 8:33 am

    Mooi dat zulk soort boeken er zijn! Kikker heeft er ook een, maar die vind ik persoonlijk een beetje hard. Hopelijk komt hier het aanbod ook nog lang niet aan bod.
    Liefs

  • Laat een reactie achter