Zen in je eigen tuin: de beste tips voor een relaxhoekje

13 oktober 2023

Wil je de tuin zo inrichten dat het vooral een fijne plek is om te onthaasten en waar je alles even lekker kunt loslaten? Maak dan je eigen zen tuin, waar het een oase van rust is. Hoe je dit doet, gaan wij je nu vertellen!

Zo maak je je eigen zen tuin

Wij helpen je een handje op weg, hoe jij van je tuin de meeste ontspannen plek kunt maken.

1# Less is more

Eén van de belangrijkste kenmerken van een tuin die rust en ontspanning uitstraalt is dat de inrichting hiervan vaak eenvoudig en minimalistisch is. Zet de tuin dus niet vol met ornamenten en decoratieve elementen.

2# Rustige zitplek

Creëer een stukje in de tuin waar je je heerlijk kunt terugtrekken om bijvoorbeeld te mediteren, te yoga’en of waar je gewoon lekker kunt chillen op een loungebank. Met bijvoorbeeld pergola tuinen kun je perfecte plekjes creëren voor de meest fijne relaxhoekjes. Een pergola zorgt voor een afgebakende schaduwrijke plek in de tuin waar je ook meteen privacy hebt. Kies voor mooie klimplanten die over de pergola kunnen groeien. Veel groen in de tuin zorgt ook voor een ontspannen vibe!

3# Vijver of fontein

Plaats een kleine vijver, waterval of fontein in de tuin, zo voeg je een rustgevend geluid van stromend water toe aan je tuin.

4# Kiezels en stenen

Wat ook niet mag ontbreken in een zen tuin zijn kiezels en stenen. Hier kun je in de tuin paden mee creëren, ook bijvoorbeeld om de vijver of de kruidentuin heen als je die hebt.

‘Lees ook: Een nieuwe tuin aanleggen hoeft niet duur te zijn!

5# Planten

Als je planten wil toevoegen, kies dan bijvoorbeeld voor bamboe, Japanse esdoorns, siergrassen of bonsaibomen. Mos past ook heel goed in een zen tuin. Ook witte bloemen, die voor zuiverheid en eenvoud staan, zijn een mooie toevoeging aan de tuin.

6# Kruidentuin

Maak een speciale hoek in de tuin waar je kruiden kunt planten. Gebruik hierbij rechte lijnen zodat de kruidentuin wel orde blijft uitstralen. De kruidentuin kun je begrenzen met natuurlijke materialen, zoals bamboe of stenen. Maak er een kleine relax zithoek bij, waar je in alle rust heerlijk kunt genieten van de geur van de kruiden.

7# Vuurkorf of vuurplaats

Plaats een vuurkorf of maak een vuurplaats in de tuin, zo kun je ook ‘s avonds als het wat frisser wordt genieten van je rustgevende tuin. Kies voor een vuurkorf met een eenvoudig ontwerp en gemaakt van materiaal wat past bij de stijl van de tuin. Een vuurkorf gemaakt van natuurlijk steen past bijvoorbeeld hier perfect bij.

8# Accessoires

Kies heel bewust de accessoires die je in de tuin wil gebruiken, je wil namelijk wel de rustgevende en minimalistische sfeer behouden. Accessoires die heel goed passen in een zen tuin zijn lantaarns, die zijn zowel decoratief als functioneel. Of windgongen die een zacht geluid maken. Een klein buddha beeld is ook een accessoire die helemaal thuishoort in deze tuin. Maak in de tuin gebruik van een neutraal kleurenpalet, denk aan aardetinten, zoals wit, beige, grijs, bruin en groen. Deze kleuren bevorderen het gevoel van eenvoud en harmonie.

Ga voor meer tips naar HomingXL en vind daar ook nog meer leuke inspiratie!

Hoe ga je verstandig om met alle Black Friday gekte?
Zo creëer je meer me-time voor jezelf als drukke mama

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter