Zoutkristallen maken – Met recept, uitleg en toffe voorbeelden

7 januari 2018
Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

Het lijkt wel toveren! Kristallen die ontstaan vanuit het niets in een glas water. Ik leg je uit hoe je zoutkristallen maken kunt. En hoe je behalve een mooie steen ook een kristallen unicorn, sneeuwvlok, geode en nog veel meer toffe bling kweekt. Een super leuk en leerzaam experiment om te doen met kinderen.

Wat heb je nodig?

 • Aluin. Ik heb hier een kilo gekocht voor €6,60. Aluin is een zoutsoort die het snelste groeit. Je kunt ook tafelzout zonder jodium gebruiken, maar dat heeft een aantal dagen nodig om kristallen te vormen en weken totdat het echt een steentje is. Aluin maar een paar uur.
 • Vergiet of trechter
 • koffiefilter of keukenrol
 • Pan
 • Plastic bakjes, het liefst breed en niet al te diep.
 • Eventueel voedingskleurstof
‘Lees ook: Recept: Zoutdeeg maken, versieren en bakken.’

Zoutkristallen maken

 1. Doe wat heet gekookt water in een bakje en roer er net zoveel aluin doorheen totdat het niet meer in het water oplost. Dus beetje voor beetje, tot je zoutkorrels ziet die niet meer willen oplossen.
 2. Als je de zoutkristallen een kleurtje wil geven, roer je er ook wat druppels voedingskleurstof doorheen.
 3. Zeef je mix nu door hem door een koffiefilter of stuk keukenrol in een trechter of vergiet over te gooien in een ander bakje.
 4. Dek je bakje af met een deksel of stuk folie maar wel zo dat er nog lucht bij kan komen. De deksel voorkomt dat er stofjes in je mix vallen waaraan de kristallen zich ook gaan hechten, waardoor je kristallen kleiner zullen worden. Zet je bakje op een plek waar er niet tegenaan gestoten wordt, zodat het proces niet verstoort wordt.
 5. De volgende stap is; geduld. Zoutkristallen maken is niet binnen een paar minuten gedaan. Het proces heeft tijd nodig. Wel is het leuk om steeds na een uur te kijken hoe de kristallen er nu uitzien. Na een half uur kun je al resultaat zien. Na 3 uur heb je al echt een mooi steentje. Maar ik raad je aan om de zoutkristallen pas na 24 uur uit het water halen. Ze hebben tijd nodig om te groeien.
 6. Als je na 24 uur gaat kijken, zul je zien dat er meerdere kristallen op de bodem van je bakje liggen die sterk variëren van grootte. Haal twee grote stenen met wat vlakke kanten eruit. Dit zijn je voedingskristallen die je groter gaat kweken.
  Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

  Het rode, gele en blauwe kristal ontstonden na twee kweekrondes. De kleine witte, groene en hele grote groene na één kweekronde. Hoe groot je kristal wordt, verschilt per keer. (Lees hierover ook het kader)

  ‘Lees ook: Glitter slijm maken met maar twee ingrediënten uit je keukenkastje.’
 7. Gooi de rest van de kristallen terug in het water, doe dit in een pannetje en verhit het op het fornuis. Ondertussen roer je, zodat de zoutkristallen weer oplossen. Als alle zoutkristallen opgelost zijn, haal je de pan van het fornuis en voeg je er aluin aan toe net zolang totdat je weer zoutkorrels ziet die niet meer willen oplossen. Zeef de mix daarna weer door een koffiefilter of stuk keukenrol.
 8. Het is nu belangrijk dat je je zoutmengsel laat afkoelen tot je er je vinger in kunt steken. Doe dan pas je voedingskristal in het water. Want doe je dat eerder dan lost hij weer op. Die kans is er sowieso, vandaar je tweede voedingskristal. Dat is je reservesteen. En mocht je hem niet nodig hebben, dan is het leuk om hem met je andere voedingskristal te vergelijken. Hoeveel groter is hij gegroeid?
 9. Laat je steen weer 24 uur liggen en haal hem daarna uit het water. Je hebt nu een flinke steen. Je kunt ervoor kiezen om hem zo te laten of nog verder te kweken. In dat laatste geval herhaal je weer alle stappen vanaf punt 7.
 10. Als je besluit om je zoutkristal zo te laten, kun je hem eventueel nog aflakken met blanke lak of transparante nagellak om te voorkomen dat hij na verloop van tijd uit elkaar valt. Ik heb deze laatste stap zelf niet gedaan. Mijn kristallen zijn nog heel. Wel wordt de kleur van mijn kristallen – ik heb bij de meesten voedingskleurstof gebruikt – steeds minder intens. Maar de kristallen waarbij ik geen kleurstof gebruikt heb, zijn na twee weken nog hetzelfde.

Groot, groter grootst

Er valt geen peil op te trekken hoe groot je zoutkristal na één keer kweken precies wordt. De ene keer had ik allemaal steentjes van 3 tot 5 centimeter, de andere keer een paar kleintjes en één hele grote. Ook met het geode maken ging het verschillend. Het ene ei zat na één ronde kweken al helemaal vol, terwijl het andere maar een paar kristallen op de rand en aan de binnenkant hadden. Het is afhankelijk van de temperatuur in huis, de grootte en vorm van je bakje, de hoeveelheid aluin die opgelost is; factoren die nooit helemaal hetzelfde zijn. Maar laat je niet teleurstellen; een tweede ronde kweken doet wonderen en levert hoe dan ook leuk resultaat.

 

Voorbeelden van zoutkristallen figuren

1. Geode maken

Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

Dit is mijn grote favoriet: de geode. Hij ziet er zo indrukwekkend uit, het is net echt!

Wat heb je extra nodig?

 • Ei
 • Lijm

De geode maken

 1. Volg stap 1 tot en met 4 van ‘zoutkristallen maken’.
 2. Breek het ei voorzichtig doormidden en gooi hem leeg. Breken over de lengte is het mooiste voor de vorm van de geode. Je wast en droogt het ei af en trekt het vliesje zoveel mogelijk uit de binnenkant van het ei. Anders blijft je ei straks mogelijk in de mix drijven.
 3. Smeer wat lijm op de binnenkant van je eierschaal – tot en met de rand – en strooi daar wat aluin op. Dit zijn de zaadjes waar de kristallen zich straks aan gaan hechten. Maar strooi niet teveel, anders hebben de kristallen straks geen ruimte om te groeien.
 4. Als je lijm droog is en je water- en aluinmix afgekoeld is zodat je er een vinger in zou kunnen steken, laat je het ei voorzicht in het bakje zakken. Het ei moet volledig onder water staan.
 5. Haal het ei na 24 uur voorzichtig uit het bakje. Om er echt een mooie geode van te maken, moet je ei waarschijnlijk nog een ronde op kweek. Doorloop hiervoor stap 7 tot en met 10 van ‘zoutkristallen maken’. Het is niet nodig om nog een keer ‘zaadjes’ op het ei te lijmen.
‘Lees ook: Krimpie Dinkie sleutelhanger en sieraden maken.’

2. Eenhoorn

Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

Unicorns are hot en dus heb ik ook een eenhoorn van kristal gemaakt.

Wat heb je extra nodig?

 • Chenilledraad of pijpenragers

De eenhoorn maken

 1. Volg stap 1 tot en met 4 van ‘zoutkristallen maken’.
 2. Draai 2 of 3 pijpenragers aan elkaar en vorm ze tot een eenhoorn. Als je dit moeilijk vindt, kun je in Google zoeken naar een eenhoorn plaatje, je pijpenrager hier op te leggen en de lijnen te volgen.
 3. Leg de unicorn in je bakje met zoutmix.
 4. Haal hem na 24 uur voorzichtig uit het bakje. Waarschijnlijk moet je eenhoorn nog een ronde op kweek. Doorloop hiervoor stap 7 tot en met 10 van ‘zoutkristallen maken’.

3. Sneeuwvlok

Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

Je ziet het; het hoeft niet te sneeuwen en vriezen om sneeuwvlokken te vormen. Met zoutkristallen lukt het ook. Je maakt deze sneeuwkristal door een aantal pijpenragers in elkaar te draaien. Dan bind je een touwtje aan één van de uiteindes en hang je hem in je zoutmix. Net zoals de eenhoorn hierboven.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

4. Ster

Zoutkristallen maken - Het recept & toffe voorbeelden

De ster had ik eigenlijk iets eerder moeten maken, want die had fantastisch gestaan in het raamkozijn of in de kerstboom tijdens de kerstperiode. Je maakt hem op dezelfde manier als de eenhoorn. En als hij af is, kun je er een touwtje aan knopen om hem op te hangen. Dit kun je ook al doen voordat je er kristallen aan kweekt, dat is – denk ik achteraf – nog mooier!

5. Zoutkristal tuin

De zoutkristal tuin heb ik nog niet gemaakt, maar kwam ik als tip tegen op internet. Hij staat nog op mijn lijstje en als ik hem gemaakt heb, zal ik hier zeker nog een foto delen. Maar voor nu leg ik alvast uit hoe je hem maakt.

 1. Doorloop stap 1 tot en met 4 van ‘zoutkristallen maken’.
 2. Knip een spons in stukken en leg die op de bodem van je bakje.
 3. Giet je zoutmix er overheen zodat de sponzen verzadigd zijn, maar niet ondergedompeld.
 4. Roer er nog wat azijn door.
 5. In 24 uur ontstaat er een heuse kristal tuin. Wil je wat kleur in je tuin? Druppel dan wat (verschillende kleuren) voedingskleurstof op de sponzen.

Heb jij zelf ook nog leuke ideeën of voorbeelden van hoe je zoutkristallen maken kunt? Deel ze dan vooral hieronder in een reactie! En vind je het leuk om op de hoogte te blijven van al onze knutseltips en DIY’s? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt. Het is gratis en zo mis je niks meer!

Kapotte broek maken - 10x de leukste lapmiddelen voor gaten in knieën
Hapjes voor Oud en Nieuw: Vuurpijlen van spek

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Diana 3 oktober 2018 at 8:11 pm

  Wat een onwijs leuk idee! Ik wil dit experiment graag met de plusklas van groep 5 doen. Wat doe je met het zout wat achterblijft in het koffiefilter?

 • Reply Anky hendriks 12 oktober 2018 at 11:38 pm

  Wat een leuke ideeën!!!
  Maar ik vroeg me af wat voor een soort spons ik moet gebruiken voor een kristallen tuintje te maken?? Badspons? Schuurspons?
  Groetjes anky

 • Reply monica wisse 2 februari 2023 at 7:21 pm

  mooi

 • Laat een reactie achter