Zoutdeeg maken | Hét recept voor zout brooddeeg & tips om ‘t te bakken en ermee te knutselen

20 januari 2020
Zoutdeeg maken - Hét recept voor zout brooddeeg & tips om 't te bakken en ermee te knutselen

Zoutdeeg is by far ons favoriete knutselmateriaal voor kinderen. Dat komt vooral omdat het enorm veelzijdig is en kids dus eindeloos met zoutdeeg kunnen knutselen. Met een beetje fantasie en zout brooddeeg maken ze zo de meest originele zoutdeeg figuren. Het recept voor zoutdeeg is bovendien goedkoop én simpel, de ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Wij laten je zien hoe je zoutdeeg maken kunt; het ouderwetse recept plus een variant op het recept om gekleurd brooddeeg en wit zoutdeeg te maken. Ook geven we je tips over hoe je zoutdeeg het beste kunt bakken, versieren, verven en lakken. En we hebben ter inspiratie tot slot ook nog een heleboel knutselideeën met zoutdeeg voor je op een rij gezet. Dan kun jij thuis ook lekker met de kinderen aan de slag!

Zoutdeeg maken – 3 recepten

1. Het ouderwetse zoutdeeg recept

Ingrediënten:

 • 2 Kopjes bloem
 • 1 Kopje zout
 • 1 Kopje water
 • 1 Eetlepel zonnebloemolie, een andere olie zoals olijfolie of babyolie kun je ook gebruiken.

Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 kinderen. Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout brooddeeg je nodig hebt; de verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken.

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke ideeën om te knutselen met wc rollen.’
 1. Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom.
 2. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je er wat water bij.
 3. Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

2. Gekleurd zoutdeeg maken

Je kunt zoutdeeg verven als je kunstwerken eenmaal droog zijn, maar voor sommige creaties is het leuk om het zoutdeeg van te voren al te kleuren. Hiervoor hoef je alleen een paar druppels voedingskleurstof of een kloddertje verf aan het oorspronkelijke recept toe te voegen. In de video hieronder laten wij je zien hoe je gekleurd zoutdeeg maken kunt.

3. Recept wit zoutdeeg

Maak je gewoon zoutdeeg, dan droogt dat altijd een beetje gelig op. Terwijl je soms juist iets wil maken dat echt spierwit is én blijft. In dat geval kun je voor het maken van zoutdeeg een ander recept gebruiken; met maïzena in plaats van bloem.

Ingrediënten:

 • 1 Kop maïzena
 • 1 Kop zout
 • 1 Kop water

Met deze hoeveelheden maak je voldoende wit zoutdeeg voor 2 kinderen. Net zoals bij het gewone zoutdeeg recept kun je ook deze hoeveelheden aanpassen, zo lang de verhouding maar 1 deel maizena, 1 deel zout en 1 deel water blijft. Ga de hoeveelheden NIET wegen – dus niet: 100 gram maïzena, 100 gram zout en 100 gram water – want een kopje zout weegt twee keer zo zwaar als een kopje maïzena en dan klopt het recept dus niet meer.

 1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en roer ze door elkaar.
 2. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur terwijl je ondertussen blijft roeren.
 3. Als er op de bodem een dikker laagje ontstaat, draai je het vuur laag en blijf je roeren net zolang totdat de hele mix de structuur van aardappelpuree heeft. Dan haal je de pan van het vuur.
 4. Als je zoutdeeg afgekoeld is, kneed je het nog een paar keer door zodat het niet meer zo plakkerig is. En dan is je witte zoutdeeg klaar om ermee te knutselen.

Wit zoutdeeg is wel wat zachter en plakkeriger van structuur dan zout brooddeeg, dus het is iets moeilijker om er vormpjes uit te steken. Maar het droogt wel weer sneller dan gewoon deeg en hoeft dus minder lang in de oven.

‘Lees ook: 30 leuke knutselideeën & voorbeelden om te maken van klei.’

Met zoutdeeg knutselen en het versieren & verven

zoutdeeg; brooddeeg; zoutdeeg bakken; zoutdeeg maken; recept zoutdeeg; brooddeeg klei; knutselen; knutselideeën; kinderen; peuter; kleuter; kind; gekleurd zoutdeeg; wit zoutdeeg; zoutdeeg bakken; graden; lakken; versieren; vakantie; idee; inspiratie; knutselen met zoutdeeg
Zoutdeeg kun je heel leuk met allerlei andere knutselmaterialen combineren, zoals strijkkralen, pailletten, wiebelogen en glitters.

Wanneer je met zout brooddeeg gaat knutselen, leg dan lekker veel verschillende knutselspullen op tafel. Denk bijvoorbeeld aan koekvormpjes of klei accessoires om brooddeeg figuren mee te maken. Je kunt zoutdeeg ook heel goed met allerlei andere knutselmaterialen combineren. Zoals strijkkralen, pailletten, glitter, chenilledraad (pijpenrager), wiebelogen, pasta’s zoals macaronischelpjes, kralen, stenen, takken, veertjes etc. Omdat je zoutdeeg op een lage temperatuur moet bakken om het te laten drogen, kunnen alle knutselmaterialen gewoon mee de oven in; wiebeloogjes, strijkkralen etc. smelten niet.

Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

En wil je je zoutdeeg figuren versieren ná het bakken? Dat kan ook, door het te verven! Omdat zout een absorberende werking heeft, pakt alleen niet alle verf even goed op het oppervlak. Hoe je zoutdeeg het beste kunt verven, hebben wij daarom hier op ons blog voor jullie op een rij gezet.

En ter inspiratie voor het knutselen hebben we de leukste brooddeeg creaties om te maken met kinderen hier op ons blog voor jullie op een rij gezet. Meer dan 40 zoutdeeg voorbeelden en figuren waar je vast leuke ideeën door op doet!

Wordt je zoutdeeg droog tijdens het knutselen?
Het kan zijn dat het zoutdeeg tijdens het knutselen wat droger wordt en gaat brokkelen. Maak als dat gebeurt je handen nat onder de kraan en kneed je bolletje deeg dan weer even door elkaar. Die paar druppels water zijn voldoende om het brooddeeg weer soepel te maken. Water werkt op zoutdeeg ook als een soort lijm. Dus als je deeg aan elkaar wilt plakken, wrijf je de oppervlakten een beetje nat met je vinger.

‘Lees ook: 14 Toffe klei spelletjes & leuke dingen om te maken van klei.’

Zoutdeeg bakken in de oven

Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden en bak wit zoutdeeg hard op 75 graden. Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar. In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer. Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.

Zoutdeeg bakken - Dit is de perfecte temperatuur en baktijd voor zout brooddeeg en wit zoutdeeg.

Zoals we hierboven al eerder schreven, kunnen alle versiersels zoals strijkkralen en wiebeloogjes gewoon mee de oven in, omdat de baktemperatuur laag is. Maar als je twijfelt of je wilt de oven liever niet gebruiken, laat dan de gemaakte knutsels drogen aan de lucht. Zet ze op een droge, warme plek in huis, zoals boven de verwarming of bij de open haard. Het duurt dan alleen wel een paar dagen tot een week voordat het zoutdeeg hard is. Maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde als bij de oven.

Zoutdeeg bewaren

Zijn de kinderen uitgespeeld, maar heb je nog zoutdeeg over? Of wil je het brooddeeg een avond van te voren maken? Verpak het dan luchtdicht – in vershoudfolie bijvoorbeeld – en leg de bol in de koelkast. Als je het goed verpakt dan kun je het zoutdeeg ongeveer een week bewaren. Laat het zoutdeeg wel eerst even op kamertemperatuur komen als je er weer mee gaat knutselen. En voeg er eventueel nog een klein beetje water aan toe om het weer soepel te maken als het een beetje droog is.

Zoutdeeg lakken

Zoutdeeg maken, versieren, bakken en lakken. Zo doe je dat!

Brooddeeg figuren komen door het zout altijd wat mat uit de oven. Om ze mooi te laten glimmen, kun je ze als ze afgekoeld zijn lakken. Maar heb je geen lak in huis, dan is er ook een andere makkelijke (en goedkope!) oplossing. Meng 1 deel water met 1 deel vloeibare lijm en bestrijk de kunstwerken hiermee met een kwastje. Net echte lak!

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent.’

Nog meer ideeën om te knutselen met zout brooddeeg

En, krijg je nu zelf ook zin om ook lekker met zoutdeeg te gaan knutselen? Het is simpel en kinderen vinden het super leuk om te doen. Check zeker ook nog even ons blog met meer dan 40 leuke ideeën die je kunt knutselen met zoutdeeg. En als je zelf nog leuke ideeën hebt, vertel ons die dan door een reactie achter te laten onder dit blog. Ook vinden wij het super leuk om jullie creaties te zien, dus deel die vooral met ons via Facebook of Instagram door een foto te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt of door ons een privé berichtje te sturen!

Voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer van ons!

Zoutdeeg maken - Hét recept voor zout brooddeeg & tips om 't te bakken en ermee te knutselen
Creatief kinderfeestje? Dit zijn leuke ideeën om te knutselen!
Recept: Wit zoutdeeg maken

Dit vind je misschien ook leuk

19 Reacties

 • Reply Corina 11 oktober 2019 at 4:35 pm

  Hoihoi! Kan je misschien een schatting maken hoeveel je van alle ingrediënten van het zoutdeeg nodig hebt voor 10 personen? Ik wil graag met de kinderen een kerstlichtje maken.

  Groetjes!

 • Reply Lies 9 december 2019 at 5:19 pm

  Wat een leuk idee. Ik wilde al iets van zoutdeeg gaan maken met de kinderen voor kerst. Ik ga dit recept proberen!

 • Reply Mariska 2 februari 2020 at 8:37 pm

  Kun je het brooddeeg ook lakken wanneer het aan de lucht gedroogt wordt voordat het uitgehard is? Of moet het echt erna?

 • Reply Ine 17 februari 2020 at 8:17 pm

  Ja 40 jaar geleden deed ik al voor de carnaval krentenbroodjes aan een ketting maken
  Oude jongens krentenbrood was het moto dus groep werd onderscheiden van deze carnavals onderscheiding nu weer op nieuw maken dus deeg met krenten en er een klein brood van gemaakt

 • Reply Lisette 31 maart 2020 at 2:24 pm

  Hallo, dankjewel voor dit idee. Met wat voor verf kun je het brooddeeg -nadat het droog is- verven? Gewoon met verf uit de verfdoos? Groetjes, Lisette

 • Reply Anita Tummers 6 mei 2020 at 4:56 pm

  Als ik de strijkkraaltjes mee bakt dan smelten ze toch neem ik aan. Kan ik na dat het gebakken de kraaltjes er nog in duwen? Groetjes Anita

  • Reply Annemieke 7 mei 2020 at 9:32 pm

   Hoi Anita, je kunt de strijkkralen gewoon meebakken. Omdat je zoutdeeg op een lage temperatuur afbakt, smelten de kralen niet. Maar je moet de oven niet warmer dan 100 graden zetten! Groetjes, Annemieke

 • Reply Relana 19 mei 2020 at 10:09 am

  Hallo, superleuk dit! Ik heb al met veel plezier met het witte zoutaders geknutseld 🙂 Ik heb wel een vraagje over de lak: wat voor lak kan ik kopen en kan dat ook bij een bouwmarkt zoals Praxis oid? Ik heb geen idee hoe het heet en wat ‘veilig’ is hiervoor.

 • Reply Ellie 23 juli 2020 at 1:51 am

  Wij maakten het altijd gewoon zonder kleurstof en als het gebakken was verfden we het met waterverf! Wat was dat leuk zeg. Ik herinner me nog een meermin die ik 25 jaar geleden heb gemaakt, met echte schelpjes als topje. Een knoflookpers hielp om haren enzo te maken.

  Bedankt voor het recept!

 • Reply Marjoleon 25 september 2020 at 10:52 am

  Waar vind ik de Dino vormpjes

 • Reply Marie-Claire 2 oktober 2020 at 11:58 am

  Ik wil graag een huisje maken (met mijn kind, of tenminste, dat is het excuus). Kan ik eerst de materialen (“Bakstenen”, “fundering”, “dwarsbalken”) maken en bakken en dan de uitgeharde ‘bouwmaterialen’ bij elkaar metselen met een verse batch brooddeeg en die vervolgens weer bakken (de ‘bouwmaterialen’ zijn dan twee keer gebakken)

 • Reply Kate 7 november 2020 at 12:54 pm

  Hallo ik ben kate (12) en ik vroeg meer of het deeg nat mag worden nadat het al hard is geworden, gaat het dan smelten of plakkerig worden of blijft het gewoon zoals het is?

 • Reply Vlinder 20 april 2021 at 10:23 am

  Jeemig de peemig. dank je wel voor dit blog…had er totaal geen idee van dat je zelf knutselklei kan maken.
  Ik ga er vandaag mee aan de slag…ik ga een kip maken….blaas eerst een ballon op en bekleed die met het klei mengsel…ben benieuwd of het mij gat lukken.Dank je dank je wel voor al ddeze informatie?

 • Reply Harienke 20 april 2021 at 10:33 pm

  Welke lijm kan ik het beste gebruiken om het zoutdeeg af te lakken?

 • Reply PeskyDoc 29 april 2021 at 4:54 pm

  Awesome!

 • Reply Jolanda 20 december 2022 at 7:35 am

  Moet het echt 3 a 4 uur in de oven

 • Reply Lisette 7 februari 2023 at 6:04 pm

  Ik wil graag zelf een punnikklos maken kan dit ook van brooddeeg?
  Is het dan stevig genoeg?

 • Reply jackie De cock 22 juni 2023 at 10:42 am

  Hoe voorkom ik dat het deeg vervormt in de oven? De figuurtjes vervormen steeds door het opkomen van het deeg.

 • Reply Anne 31 augustus 2023 at 8:13 am

  Heb je misschien zelfrijzend bakmeel gebruikt in plaats van bloem?

 • Laat een reactie achter