Zoutdeeg maken – Hét recept voor zout brooddeeg & bakken versieren en bakken

7 mei 2017
zoutdeeg; brooddeeg; zoutdeeg bakken; zoutdeeg maken; recept zoutdeeg; brooddeeg klei; knutselen; knutselideeën; kinderen; peuter; kleuter; kind; gekleurd zoutdeeg; wit zoutdeeg; zoutdeeg bakken; graden; lakken; versieren; vakantie; idee; inspiratie; knutselen met zoutdeeg

Zoutdeeg is by far mijn favoriete knutselmateriaal voor kinderen. Dat komt vooral omdat het enorm veelzijdig is en kids dus eindeloos met zoutdeeg kunnen knutselen. Met een beetje fantasie en zout brooddeeg maken ze zo de meest originele zoutdeeg figuren. Het recept voor zoutdeeg is bovendien goedkoop én simpel, de ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon in huis. Ik laat je zien hoe je zoutdeeg maken kunt; het ouderwetse recept plus een variant op het recept om gekleurd brooddeeg en wit zoutdeeg te maken. Ook vertel ik hoe je zoutdeeg kunt bakken, versieren, verven en lakken. En ik heb ter inspiratie tot slot ook nog een heleboel knutselideeën met zoutdeeg voor je op een rij gezet. Dan kun jij thuis ook lekker met de kinderen aan de slag!

Ingrediënten om zout brooddeeg te maken

 • 2 Kopjes bloem
 • 1 Kopje zout
 • 1 Kopje water
 • 1 Eetlepel zonnebloemolie, een andere olie zoals olijfolie of babyolie kun je ook gebruiken.

Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 kinderen. Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout brooddeeg je nodig hebt; de verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken.

‘Lees ook: Leuke knutselideeën voor in de vakantie.’

Zoutdeeg maken

 1. Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom.
 2. Voeg het water en de olijfolie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je wat water erbij.
 3. Je hoeft het zoutdeeg niet meer te laten staan, maar kunt er gelijk mee knutselen!

Gekleurd zoutdeeg maken

Je kunt zoutdeeg verven als je kunstwerken eenmaal droog zijn, maar voor sommige creaties is het leuk om het zoutdeeg van te voren al te kleuren. Hiervoor hoef je alleen een paar druppels voedingskleurstof aan het oorspronkelijke recept toe te voegen. In de video hieronder laat ik je zien hoe je gekleurd zoutdeeg maken kunt.

Recept wit zoutdeeg

Maak je gewoon zoutdeeg, dan droogt dat altijd een beetje gelig op. Terwijl je soms juist iets wil maken dat echt spierwit is én blijft. In dat geval kun je voor het maken van zoutdeeg een ander recept gebruiken; met maïzena in plaats van bloem.

Ingrediënten:

 • 1 Kop maïzena
 • 1 Kop zout
 • 1 Kop water

Met deze hoeveelheden maak je voldoende wit zoutdeeg voor 2 kinderen. Net zoals bij het gewone zoutdeeg recept kun je ook deze hoeveelheden aanpassen, zo lang de verhouding maar 1 deel maizena, 1 deel zout en 1 deel water blijft. Ga de hoeveelheden NIET wegen – dus niet: 100 gram maïzena, 100 gram zout en 100 gram water – want een kopje zout weegt twee keer zo zwaar als een kopje maïzena en dan klopt het recept dus niet meer.

 1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en roer ze door elkaar.
 2. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur terwijl je ondertussen blijft roeren.
 3. Als er op de bodem een dikker laagje ontstaat, draai je het vuur laag en blijf je roeren net zolang totdat de hele mix de structuur van aardappelpuree heeft. Dan haal je de pan van het vuur.
 4. Als je zoutdeeg afgekoeld is, kneed je het nog een paar keer door zodat het niet meer zo plakkerig is. En dan is je witte zoutdeeg klaar om ermee te knutselen.

Wit zoutdeeg is wel wat zachter en plakkeriger van structuur dan zout brooddeeg, dus het is iets moeilijker om er vormpjes uit te steken. Maar het droogt wel weer sneller dan gewoon zoutdeeg en hoeft dus minder lang in de oven.

‘Lees ook: Krimpie Dinkie sleutelhanger en sieraden maken.’

Met zoutdeeg knutselen en het versieren

zoutdeeg; brooddeeg; zoutdeeg bakken; zoutdeeg maken; recept zoutdeeg; brooddeeg klei; knutselen; knutselideeën; kinderen; peuter; kleuter; kind; gekleurd zoutdeeg; wit zoutdeeg; zoutdeeg bakken; graden; lakken; versieren; vakantie; idee; inspiratie; knutselen met zoutdeeg
Zoutdeeg kun je heel leuk met allerlei andere knutselmaterialen combineren, zoals strijkkralen, pailletten, wiebelogen en glitters.

Wanneer je met zoutdeeg gaat knutselen, leg dan lekker veel verschillende knutselspullen op tafel. Denk bijvoorbeeld aan koekvormpjes of klei accessoires om brooddeeg figuren mee te maken. Je kunt zoutdeeg ook heel goed met allerlei andere knutselmaterialen combineren. Zoals strijkkralen, pailletten, glitter, chenilledraad (pijpenrager), wiebelogen, pasta’s zoals macaronischelpjes, kralen, stenen, takken, veertjes etc. Omdat je zoutdeeg op een lage temperatuur moet bakken om het te laten drogen, kunnen alle knutselmaterialen gewoon mee de oven in; wiebeloogjes, strijkkralen etc. smelten niet.

Wordt je zoutdeeg droog tijdens het knutselen?
Het kan zijn dat het zoutdeeg tijdens het knutselen wat droger wordt en gaat brokkelen. Maak als dat gebeurt je handen nat onder de kraan en kneed je bolletje deeg dan weer even door elkaar. Die paar druppels water zijn voldoende om het brooddeeg weer soepel te maken. Water werkt op zoutdeeg ook als een soort lijm. Dus als je deeg aan elkaar wilt plakken, wrijf je de oppervlakten een beetje nat met je vinger.

Zoutdeeg bakken in de oven

Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden en bak wit zoutdeeg hard op 75 graden. Afhankelijk van de dikte van de zoutdeeg creaties duurt dat zo’n één tot drie uur. Soms zelfs langer. Je kunt testen of de brooddeeg figuren klaar zijn door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.

Zoutdeeg bakken - Dit is de perfecte temperatuur en baktijd voor zout brooddeeg en wit zoutdeeg.

Zoals ik hierboven al eerder schreef kunnen alle versiersels zoals strijkkralen en wiebelogen gewoon mee de oven in, omdat de baktemperatuur laag is. Maar als je twijfelt, laat dan de gemaakte knutsels drogen aan de lucht. Zet ze op een droge, warme plek in huis, zoals boven de verwarming. Het duurt dan alleen wel een paar dagen tot een week voordat het zoutdeeg hard is.

‘Lees ook: DIY: 15x knutselen met karton.’

Zoutdeeg bewaren

Zijn de kinderen uitgespeeld, maar heb je nog een bol zoutdeeg over? Of wil je het brooddeeg een avond van te voren maken? Verpak het dan luchtdicht – in vershoudfolie bijvoorbeeld – en leg de bol in de koelkast. Als je het goed verpakt dan kun je het zoutdeeg ongeveer een week bewaren. Wil je het weer gebruiken? Laat dan het deeg eerst op kamertemperatuur komen en voeg er eventueel nog een klein beetje water aan toe om het weer soepel te maken.

Zoutdeeg lakken

Zoutdeeg maken, versieren, bakken en lakken. Zo doe je dat!

Brooddeeg maaksels komen door het zout wat mat en droog uit de oven. Om ze mooi te laten glimmen, kun je ze als ze afgekoeld zijn lakken. Maar heb je geen lak in huis, dan is er ook een andere makkelijke (en goedkope!) oplossing. Meng 1 deel water met 1 deel vloeibare lijm en bestrijk de kunstwerken hiermee met een kwastje. Net echte lak!

Wij hebben een aantal van onze creaties cadeau gegeven aan een jarige. En met de dino’s en de kleine ‘schatstenen’ wordt hier nog iedere dag gespeeld. Een groot succes dus!

‘Lees ook: Leuk! Zelf glitter slijm maken met maar 2 ingrediënten uit je keukenkastje.’
zoutdeeg; brooddeeg; zoutdeeg bakken; zoutdeeg maken; recept zoutdeeg; brooddeeg klei; knutselen; knutselideeën; kinderen; peuter; kleuter; kind; gekleurd zoutdeeg; wit zoutdeeg; zoutdeeg bakken; graden; lakken; versieren; vakantie; idee; inspiratie; knutselen met zoutdeeg

Andere knutselideeën met brooddeeg / zoutdeeg

Maar behalve brooddeeg figuren, kun je nog oneindig veel meer van zoutdeeg maken. Het is enorm veelzijdig. Van leuke Moederdag of Vaderdag creaties tot kerstboomhangers, schaaltjes, waxinelichthouders en kaarsenstandaarden tot pennenbakjes en sieraden. Om je wat fijne inspiratie te geven, heb ik nog wat leuke knutselideeën met zoutdeeg voor je verzameld. Mocht je zelf ook nog een leuk idee hebben, laat dat dan vooral achter hieronder in de reacties!

Donut hangers

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Vind je deze brooddeeg donuts niet zoet? Je maakt ze van naturel zoutdeeg. En als ze uit de oven komen, kun je ze beschilderen. Vergeet er voor het bakken geen gaatje in te prikken als je de donuts op wil hangen. Leuk om op te hangen aan een kastdeur, in de kerstboom of om een cadeautje mee op te leuken.

Waxinelichthouder

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.

Deze theelichthouders kan ieder kind maken! Gewoon een bolletje deeg platdrukken en er met een waxinelichtje een holletje in maken. Je kunt er voor het bakken al wat strijkkralen of pailletten in duwen als versiering of ze na het bakken verven. Leuk om aan opa en oma cadeau te geven of als je bij iemand op visite gaat!

Magneten

Ook al zo’n leuk Moederdag- of Vaderdagcadeautje: brooddeeg magneten. Leuk om de tekeningen van de kinderen mee op te hangen aan een magneetbord of de koelkast.

Pennenbakje

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit pennenbakje van klei.

Dit pennenbakje is leuk en praktisch tegelijk. Je maakt hem simpel! Bekleed een leeg blikje of glazen pot aan de buitenkant met zoutdeeg tot net iets over de rand zodat eventuele scherpe randjes bedekt zijn. Versier het pennenbakje door kralen of andere versieringen in het deeg te drukken. En als je klaar bent, bak je hem af in de oven.

Regenboog zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze regenboog van pijpenragers en zoutdeeg.

Als je het gekleurde zoutdeeg met elkaar mengt, krijgt je een soort marmeren effect bij het uitrollen ervan. En daar kun je prachtige regenboog creaties mee maken. Zoals bijvoorbeeld deze hartjes hangers die hier gebruikt zijn om een cadeautje mee te versieren. Mooi hé!

Potloodhouder

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Leuk voor op het kinderbureau! Deze potloodhouder maak je door potloden her en der in een bol zoutdeeg te prikken (haal ze er voor het bakken wel uit!). En daarna maak je hem in vorm door met een lineaal rondom plakjes van het zoutdeeg af te ‘snijden’. Maar in plaats van een geometrische potloodhouder als deze, kun je hem natuurlijk ook een hele andere vorm geven. Alles kan!

Ketting

12x Knutselen voor Moederdag - Originele ideeën om zelf te maken!

Dit is een leuke activiteit voor een partijtje! Allemaal een mooie ketting maken. Zo hebben de kinderen meteen een mooi aandenken om mee naar huis te nemen.

Kerstboom hangers

Kerstdecoratie - 15 Super leuke ideeën om zelf te maken

De kerstvakantie is een perfecte periode om met zoutdeeg te knutselen. Je kunt met de kinderen hun eigen kerstboom hangers maken. Dat vinden opa en oma vast leuk om te krijgen als je met Kerst op visite komt.

Bloemen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze bloemen van zoutdeeg.

Super cute! Zoutdeeg bloemen op een satéprikker die je prikt in een andere bonk zout brooddeeg. Leuk om aan iemand te geven in plaats van een bloemetje!

Slinger

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Je kunt de creaties van de kids ook bij elkaar aan een touwtje hangen en zo ontstaat er een vrolijke slinger!

Sieraden met zoutdeeg kralen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Dit is dubbel leuk! Eerst zelf je kralen maken en als ze afgebakken zijn, rijg je ze aan een elastiek of stukje touw en heb je een armband of ketting. Je kunt er eventueel ook nog een hanger bij maken.

Tip: Wil je nooit meer onze knutselideeën missen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuw knutselidee online gaat!

Knutselen met ijsstokjes: vlinder maken
Voor Moederdag knutselen: Maak een persoonlijke bloem met foto

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Corina 11 oktober 2019 at 4:35 pm

  Hoihoi! Kan je misschien een schatting maken hoeveel je van alle ingrediënten van het zoutdeeg nodig hebt voor 10 personen? Ik wil graag met de kinderen een kerstlichtje maken.

  Groetjes!

 • Reply Lies 9 december 2019 at 5:19 pm

  Wat een leuk idee. Ik wilde al iets van zoutdeeg gaan maken met de kinderen voor kerst. Ik ga dit recept proberen!

 • Laat een reactie achter