Oranje koeken | Een simpel én lekker recept voor oranje glacé koeken

22 april 2021
Oranje koeken | Een simpel én lekker recept voor oranje glacé koeken

Confession; ik heb een hele foute crush op roze koeken, ook wel bekend als glacé koeken. Mierzoet, maar zo lekker. En wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om deze koeken zelf te maken? Het zijn eigenlijk gewoon cakejes die je mooi plat bakt door er in de oven een dakje bovenop te leggen. En daarop doe je een lekkere laag glazuur. Speciaal voor Koningsdag maakte ik ze met een oranje in plaats van een roze laagje. Net zo lekker, maar perfect voor het oranje feest. Ik laat je stap voor stap zien hoe je de oranje koeken kunt maken.

Ingrediënten voor 12 oranje koeken:

Voor het beslag:

  • 165 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren (M) op kamertemperatuur
  • Snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • Rasp van 1 citroen

Voor het glazuur:

  • 125 gram poedersuiker
  • Oranje voedingskleurstof of 1 à 2 eetlepels wortelsap of oranje limonade
  • Water
  • Eventueel sprinkles
‘Lees ook: 25+ Leuke oud Hollandse spelletjes die ook nu nog heel leuk zijn om te doen.’

De oranje koeken maken

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een muffin bakblik (met plek voor 12 muffins) in met boter.
  2. Doe de boter en het suiker in een beslagkom en mix ze tot de boter romig is en de suiker er helemaal in is opgenomen.
  3. Meng dan één voor één de eieren erdoor.
  4. Doe dan het vanille extract en de citroen rasp erbij en klop het beslag nog even door.
  5. Tot slot mix je de bloem en het snufje zout ook door je beslag totdat het glad is.
  6. Verdeel het beslag gelijk over de 12 vormpjes en zet het bakblik met daarbovenop een bakplaat in de oven. De bakplaat voorkomt dat het beslag gaat rijzen.
  7. Bak de oranje koeken 10 minuten. Daarna haal je de bakplaat er vanaf en bak je de koeken nog 7 – 10 minuten totdat ze lichtbruin en gaar zijn.
  8. Laat de koeken 5 minuten in het bakblik om af te koelen en stort ze daarna uit op een snijplank. Leg er nog een snijplank bovenop zodat ze mooi plat blijven en laat de koeken zo verder afkoelen.
  9. Als de koeken helemaal afgekoeld zijn, kun je ze besmeren met het glazuur. Dat maak je door het poedersuiker te mengen met het wortelsap of de limonade. Of je mengt het poedersuiker met wat oranje voedingskleurstof en 1 à 2 eetlepels water. Zorg dat je een stevig glazuur hebt, dat heel langzaam uitloopt. Is je glazuur te dun, voeg dan nog wat suiker toe. En is het te dik, dan doe je er nog wat water bij.
  10. Strooi eventueel nog wat rood-wit-blauwe sprinkles op je oranje koeken. En dan zijn ze ready to eat!
‘Lees ook: Drollenkoekjes – Hét succes recept voor deze lekkere ‘vieze’ kindertraktatie.’

Mocht jij deze oranje koeken nu ook eens gaan maken, laat je me dan weten wat je van het recept vond? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of nog leuker; deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Nog meer inspiratie voor Koningsdag

Behalve deze lekkere oranje koeken, vind je op ons blog nog veel meer leuke recepten voor Koningsdag. Kijk maar eens naar ons blog met Koningsdag hapjes. En wie dol is op knutselen, moet sowieso zeker ook even ons blog met knutselideeën voor Koningsdag checken. Ook vind je op onze website hele leuke Koningsdag spelletjes en activiteiten. En willen jouw kids geld verdienen met Koningsdag? Laat ze dan even ons blog met originele ideeën voor op de Vrijmarkt zien.

Voor andere kidsproof recepten kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt met leuke knutsels en lekkere hapjes.

Oranje koeken | Een simpel én lekker recept voor oranje glacé koeken
Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag
5 Ideeën voor 't bedrukken van een t-shirt voor Vaderdag

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter