Knutselen Koningsdag | Meer dan 40 leuke Koningsdag knutsels voor kids!

20 april 2024
Leeuw knutselen - 8 Leuke manieren om de koning van de jungle te maken. Leuke thema knutsels voor Koningsdag of het EK of WK voetbal!

Nog even en het is weer tijd voor het grootste én leukste verjaardagsfeest van het jaar: Koningsdag! Koning Willem-Alexander is op 27 april jarig en op die dag kleurt heel Nederland rood, wit, blauw & oranje. En om alvast helemaal in de stemming te komen, hebben wij meer dan 40 leuke ideeën voor je op een rij gezet die je kunt knutselen voor Koningsdag. Van kransen, vlaggetjes en slingers om je huis mee te versieren tot een brullende oranje leeuw, vrolijke rood wit blauw ketting, kroontje en armbandjes om jezelf mee aan te kleden. Hopelijk kunnen we je inspireren met al deze leuke Koningsdag knutsels!

De leukste Koningsdag knutsels

Koningsdag leeuw knutselen

Knutselen Koningsdag | Meer dan 35 leuke Koningsdag knutsels voor kids!

De leeuw is natuurlijk onze mascotte én de koning van het dierenrijk. Dus dit is een superleuke Koningsdag knutsel! Je maakt de leeuw door een wc rol in te pakken in geel of oranje papier. Uit dezelfde kleur papier knip je een leeuwenhoofd. Daar teken en/of plak je een gezicht op – inclusief Nederlandse vlaggetjes natuurlijk! – en op de achterkant lijm je manen van wol vast. Plak het hoofd dan op de wc rol, plak ook nog een staartje aan de wc rol vast. En steek tot slot een rood, wit, blauw vlaggetje in de wc rol. En roarrrr, je Koningsdag leeuw is klaar!

>> Lees ook: De lekkerste Koningsdag hapjes.

Koningsdag vlaggetjes knutselen

Met Koningsdag mag de vlag uit en deze vlaggetjes van papier zijn dan natuurlijk ook heel leuk. Je kunt een 3D vlag knutselen of een vlaggetje vlechten, in de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe dat moet.

Koning & koningin van wc rollen

Knutselen koningsdag - Konig Willem-Alexander & Maxima van wc rol & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Ontmoet koning WC Rol en zijn vrouw Toiletja. Een knap stel gemaakt van wc rollen en papier. Lekker knippen en plakken en je hebt deze Koningsdag knutsels zo in elkaar gezet!

Koningsdag figuren van strijkkralen knutselen

Kinderen die het leuk vinden om met strijkkralen te spelen, vinden deze Koningsdag figuren vast te gek om te maken. Het patroon voor alle strijkkralen voorbeelden vind je hier.

Kroon knutselen voor Koningsdag

Koningsdag kan natuurlijk niet gevierd worden zonder kroon. Want wie wil er nu niet voor één dag de koning of koningin zijn?! In de video zie je hoe je deze Koningsdag kroon kunt knutselen van papier.

Koningsdag waaier knutselen

Hier vind je meer dan 35 super leuke dingen om te knutselen voor Koningsdag met kinderen!

En of het nu mooi weer is of niet; deze waaier is ook heel erg leuk om te knutselen voor Koningsdag. Je maakt hem door van iedere kleur een kwart A4tje zigzag op te vouwen. En daarna vouw je je vouwwerk dubbel en plak je de zijkanten aan elkaar, zodat je een klein waaiertje hebt. Al die kleine waaiers plak je ook weer met de zijkanten aan elkaar. En aan de uiteindes lijm je twee ijsstokjes vast. De waaier kun je open en dicht doen door de ijsstokjes naar elkaar toe te draaien.

>> Lees ook: De leukste spelletjes & activiteiten voor Koningsdag.

Koningsdag krans knutselen

Knutselen Koningsdag | Meer dan 35 leuke Koningsdag knutsels voor kids!

Deze origami Koningsdag krans of ster staat super gezellig in het raamkozijn. Een leuk alternatief voor het uithangen van de Nederlandse vlag! Je maakt hem van 8 vouwblaadjes in de kleuren van de regenboog. Hoe je dat doet, kun je hier op onze website stap voor stap zien.

Brullende oranje leeuw maken

Deze vrolijke leeuw van papier is super leuk om te maken met kinderen. En omdat het een handpopje is, kun je hem écht laten brullen. Kijk maar naar de video hierboven waarin we stap voor stap laten zien hoe je deze oranje leeuw kunt knutselen!

Rood, wit, blauw sterren stokje maken

Hier vind je meer dan 35 super leuke dingen om te knutselen voor Koningsdag met kinderen!

In plaats van met een vlaggetje kun je ook vrolijk met dit sterren stokje zwaaien op Koningsdag. Net alsof je een toverfee bent. Je maakt hem door uit oranje en goud papier een grote en iets kleinere ster te knippen. En van rood, wit en blauw crêpe papier knip je een paar stroken. Smeer de grote ster in het midden in met lijmstift, leg daarna een saté prikker en de stroken erop. En smeer dan ook wat lijm op de kleine ster en plak die er bovenop. Klaar!

Koningsdag slinger knutselen

Knutselen koningsdag - Rood, wit, blauw slinger & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Met deze slinger breng je het huis op en top in sfeer voor Koningsdag. Je maakt het door rode, witte & blauwe stroken papier aan elkaar te lijmen in een rondje. En dan print je deze printable met kroontjes uit op oranje papier en die rijg je er verdeeld over de slinger met een touwtje aan vast.

Delfts blauw bordje maken

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Delfts blauwe bordjes zijn typisch Nederland en dus is het super tof om er zelf één te maken voor Koningsdag. Je gebruikt daarvoor een papieren wegwerpbordje en verschillende blauwe stiften of tinten verf. Eerst maak je jouw tekening met zwarte fineliner en daarna kleur je hem in met blauw. Echte kunst!

>> Lees ook: Heel veel leuke kleurplaten voor Koningsdag (gratis downloaden!).

Koningsdag masker knutselen

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Met papieren bordjes kun je nog meer leuke Koningsdag knutsels maken, zoals dit leuke leeuwen masker. Je knipt de randen van het bord in en dan verf je het. Als de verf droog is, knip je de ogen eruit en geef je de leeuw een gezicht met stift. De vlaggetjes op de wangen zijn een leuke finishing touch.

Vaantje knutselen voor Koningsdag

Weven met papier is leuk en voor kinderen bovendien een stuk makkelijker dan weven met wol. En kijk eens wat voor leuks je ervan kunt maken! In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe je het Koningsdag vaantje maakt. Super leuk om aan de muur of een deur te hangen.

Oranje slijm

Knutselen koningsdag - Oranje slijm & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Slijm maken is ook nog altijd populair! En dit oranje slijm maakte ik met mijn kids met ons succes recept, dat iedere keer weer perfect slijm oplevert.

Wat heb je nodig?
• 100 ml doorzichtige of witte knutsellijm
• 1/2 theelepel baking soda
• Een paar druppels oranje voedingskleurstof of verf
• Een scheutje lenzenvloeistof (voor harde lenzen)
• Eventueel glitters

Je maakt het slijm door de lijm, baking soda en de kleurstof (+ eventueel glitters) goed door elkaar heen te roeren. Daarna roer je de lenzenvloeistof er doorheen. Is je slijm nog erg plakkerig? Dan voeg je nog wat druppels lenzenvloeistof toe.

Swingende koning en koningin

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Letterlijk een dancing king & queen! Je maakt dit swingende stel van papieren gebaksbordjes die je dubbel vouwt. En daarna maak je er een gezichtje op met papier, stift of verf. En tot slot geef je ze nog een kroontje van glitterpapier. Dat koop je o.a. bij de HEMA.

Leeuw knutselen voor Koningsdag

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Ook de koning van het dierenrijk vind je een paar keer tussen deze Koningsdag knutsels. Deze schattige wandhanger maak je van vilt. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Eerst knip je een rondje uit geel vilt en die knip je rondom in. Dan knoop je om en om een reepje oranje vilt om de gele strengen zodat er manen ontstaan. Tot slot geef je dit leeuwtje nog een gezichtje, eventueel een kroon en maak je er een lintje aan vast, zodat je hem op kunt hangen.

>> Lees ook: Geld verdienen op Koningsdag – 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt.

Rood wit blauw armbandjes van strijkkralen

Knutselen koningsdag - Een armbandje van strijkkralen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Van strijkkralen kun je hele leuke rood, wit, blauw armbandjes maken om te dragen op Koningsdag. Rijg ze gewoon aan een touwtje en bind die om je pols. Of plak (om het linker armbandje te maken) een stuk touw met een plakbandje precies in het midden op de tafel en rijg de uiteindes van het touw aan de linker en aan de rechter kant door de strijkkraal heen. Herhaal dat dan met een volgende strijkkraal en zo verder net zolang totdat je armbandje lang genoeg is.

Koningsdag rozet knutselen

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Dit rozet pimpt je complete Koningsdag outfit! Je maakt hem door twee grote oranje rondjes uit te knippen en een aantal stroken in de kleuren rood, wit en blauw. De stroken plak je met beide uiteindes op het oranje rondje zodat er een puntje, een soort bloemblaadje, ontstaat. Prik in de achterkant van dit rondje een veiligheidsspeld in het midden en plak dan het andere rondje bovenop de voorkant. Je kunt er eventueel nog een kleiner gouden rondje opplakken. En tot slot knip je ook nog twee papieren linten van goud en oranje papier. Die plak je aan het rozet vast. Met de veiligheidsspeld op de achterkant kun je het rozet nu op je shirt spelden.

Kroon vouwen van papier

Dit kroontje is iets te klein om op je hoofd te zetten, maar wel heel erg leuk om te vouwen als Koningsdag versiering. Voor het vouwen van het kroontje moet je wel een iets oudere vouwer zijn, want voor kleuter handjes is dit origami werkje nog niet zo geschikt. Maar met de video erbij lukt het je vast!

Nederlandse vlag knutselen van papier

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Met deze vlaggetjes van papier kunnen kids lekker zelf de hele dag wapperen. Ze zijn iets makkelijker te knutselen dan de vlaggetjes hierboven en daarom een leuk Koningsdag projectje voor bijvoorbeeld kleuters. Je maakt deze Koningsdag knutsels door een strookje rood, wit en blauw papier aan een saté prikker vast te lijmen en op de puntige kant plak je een oranje pompon. Die kun je o.a. kopen bij Speelgoedpostorder.nl.

Koningsdag kleurplaten

Kleurplaat Koningsdag | Print hier gratis de leukste kleurplaten voor Koningsdag!

Kinderen die gek zijn op kleuren, vinden het vast heel leuk om één van onze Koningsdag kleurplaten te maken. Van kleurplaat met de vrijmarkt tot kleurplaten van de kermis, een tompouce, vlag, kroon en de koets met daarin de koning en koningin. Je kunt ze allemaal hier downloaden. (gratis!)

>> Lees ook: 25+ Oud Hollandse spelletjes die ook nu nog geweldig zijn.

Koning Willem-Alexander & koningin Maxima van papier

Knutselen Koningsdag | Meer dan 40 leuke Koningsdag knutsels voor kids!

Wat zijn koning Willem-Alexander en koningin Maxima toch een knap stel. Je maakt deze leuke Koningsdag knutsel door een half A4 papiertje zigzag op te vouwen. Dan bind je hem bij elkaar met een chenilledraad waar je ook gelijk armen van maakt. Knip een rondje uit lichtroze papier en teken er een gezichtje op. Maak eventueel haar van wol. Plak het gezicht dan op het zigzag gevouwen papiertje, zodat de bovenkant net een kroon is en de onderkant een jurk of mantel. Je kunt de kroon eventueel nog verder versieren met mini pompons (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). En het is leuk om ook nog een vlaggetje te maken van papier en een mini prikker die je in de hand van het koninklijk paar stopt. Als je een ijsstokje tussen het zigzag gevouwen papiertje plakt, kun je met de poppetjes spelen of ze bijvoorbeeld in een plantenpot stoppen.

Koningsdag krans knutselen

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Deze krans is super leuk voor aan de deur. De basis is een papieren bordje waar je het midden uit knipt en die je beplakt met propjes oranje crêpe papier. (O.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Je kunt de krans daarna nog verder versieren door er pompons aan te hangen, een lint omheen te draaien en een gouden kroontje in het midden te hangen met een wit touwtje. Of je verzint zelf iets leuks.

Tulpen knutselen voor Koningsdag

Knutselen koningsdag - Hollandse tulpen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Deze rood wit blauwe en oranje tulpen zijn natuurlijk de perfecte Koningsdag versiering. Het is super simpel om ze te vouwen. Hoe je dat doet, kun je stap voor stap zien in deze video die wij er eerder van maakten.

Gouden koets

Knutselen koningsdag - Een gouden koets & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Je kunt ook de gouden koets van het Koningshuis knutselen. Daarvoor knip je een papieren wegwerp bordje in de vorm van een koets met ramen. En dan verf je hem goud (of geel als je geen goud hebt). Daarna maak je met een perforator twee gaatjes aan de onderkant. Dan knip je een rietje doormidden en steek je dat door de gaatjes. En daaraan rijg je aan alle kanten vier wielen van stevig papier. Op het uiteinde van het rietje kun je eventueel nog een kleine pompom plakken en je kunt de koets versieren met wat plak edelstenen of andere versiersels. En dan stap je in door een foto van jezelf achter het raam te plakken. Lang leve de koning!

Windmolentje maken

Dit windmolentje werkt écht! Leuk om in de tuin te zetten of om mee te nemen op straat. Als je hem wilt maken, heb je een oranje vouwblaadje, een rietje en een punaise nodig. En hoe je dat doet, zie je in de video.

Koningsdag bloemen maken

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

In plaats van die leuke tulpen van papier hierboven, kun je ook deze leuke bloemen van wol knutselen. Als je er een speldje aan vast maakt, kun je ze als broche dragen, je kunt ze in je paardenstaart steken of je zet ze in een vaasje. Hier zie je stap voor stap hoe je de bloemen maakt.

>> Lees ook: Knutselen met papier – 20 Toffe, maar simpele knutselideeën voor kids.

Ketting voor Koningsdag knutselen

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Om je armbanden setje compleet te maken, kun je er deze Koningsdag ketting bij knutselen. Je rijgt strijkkralen aan een touwtje afgewisseld met stukjes rietjes, maar hem alleen van strijkkralen maken kan natuurlijk ook. Ik heb van farfalle pasta en wat wol ook nog een hanger gemaakt en die aan de ketting gehangen. Lekker vrolijk.

Leeuw knutselen van een papieren beker

Knutselen koningsdag - Een leeuw van een bekertje & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Nog een leuke leeuwenkoning! Je knutselt deze knapperd door een papieren beker of wc rol geel te verven. Daar plak je twee gele oren op en teken je een gezichtje op. En daar omheen plak je rondom stukjes oranje touw als manen.

Koningsdag ketting van wc rollen

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

In plaats van met rietjes kun je ook een leuke ketting knutselen van wc rollen. Hele geschikte Koningsdag knutsels voor peuters en kleuters. Je knipt een paar wc rollen in drie stukken en die beplak je met rood, wit, blauw en oranje papier. Dan rijg je ze aan een touwtje of lintje en kun je de ketting om je nek hangen.

Pop-up koning knutselen

Met dit leuke knutselidee kun je de balkon scène op Koningsdag na-knutselen. De basis is een papieren beker waar je een kasteel van maakt. Door de bodem steek je een satéprikker. Dan prik je de prikker door het midden van een groot stuk crêpe-papier; het crêpe papier plak je vast aan de prikker vast met plakband en de onderkant lijm je aan de binnenkant van de beker, zodat er als het ware een jurk ontstaat. Plak tot slot ook een hoofd op de punt van de prikker en als je de satéprikker nu op en neer beweegt, komt de koning uit zijn kasteel om te zwaaien. Echt leuk!

Speldje van strijkkralen

Knutselen koningsdag - Een broche van strijkkralen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Nog zo’n leuk idee met strijkkralen! Je maakt eerst het kroontje. En dan lijm je er aan de achterkant een speldje aan vast, zodat je hem op je kleding kunt spelden.

>> Lees ook: Meer dan 50 leuke knutselideeën met wc rollen.

Oranje blazers

Knutselen koningsdag - Een megafoon blazer & nog 11 toffe andere knutselideeën.

“Lang leve de Koning!” Als je hier doorheen tettert of blaast, dan gaan de oranje slierten vrolijk wapperen. De rood wit blauwe tube maak je van een wc rol. En daarin plak je stroken dun, oranje papier. Crêpe papier doet het nog beter, maar dat had ik helaas niet in huis.

Leeuw knutselen van een zoutvaatje

Deze koningsgezinde leeuw is toch ook geweldig? Je maakt hem van een zoutvaatje. In de video laat ik je zien hoe dat moet!

Koningsdag slinger van papieren matjes

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Ook dit is een super leuke slinger om te knutselen. De rood wit blauwe vlaggetjes zijn gemaakt van geknipte matjes papier. Om die te maken, knip je een A4tje in 3 gelijke delen. Dan vouw je ze dubbel over de lengte en daarna vouw je ze 2 keer dubbel over de breedte. Dan knip je er een patroontje in door je vouwwerk links en rechts in te knippen. Vouw je papier vervolgens weer 2 keer open en lijm je vlaggetjes vast aan een touwtje.

Oranje wuppie

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Vind je deze oranje wuppie niet schattig?! Je maakt hem door een pompoen te maken van oranje wol met een gouden pijpenrager ertussen. Daar vouw je een kroontje van en dan plak je wiebelogen en vlaggetjes op de pompoen en een paar voeten van papier.

Koningsdag medaille knutselen van zoutdeeg

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Voor kinderen die van boetseren houden, zijn dit ook super leuke Koningsdag knutsels. Je maakt de hangers van klei of zoutdeeg door een bolletje in je hand te rollen en dat tot een rondje plat te drukken. Dan druk je er voorzichtig een beker in, maar er niet helemaal doorheen. Met het uiteinde van een vork of ijsstokje duw je steeds schuin in de rand. En met het ijsstokje of een mesje maak je een smalle opening waar je straks het lint doorheen kunt halen. Als de klei of het zoutdeeg droog is, kun je de medaille verven. En daarna rijg je er een lint doorheen waaraan je een veiligheidsspeld vast maakt, zodat je de medaille ook kunt dragen. Check hier het recept voor het maken van zoutdeeg.

>> Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.

Wapenschil maken van karton

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

Ons Koningshuis heeft zijn eigen familiewapen met leeuwen en zwaarden. Super stoer en dus ook heel leuk om eens met kinderen te maken. Dat doe je door een schild uit karton te knippen. En daarna kan iedereen die zelf mooi maken; met verf, papier, plakkers etc. Een wapen bevat symbolen die iets over de familie vertellen. Misschien kunnen de kinderen een eigen familiewapen maken met symbolen van de dingen die ze leuk vinden. Maar een fantasiewapen maken, kan natuurlijk ook.

Koningsdag kroon maken van papier

Deze Koningsdag kroon is super makkelijk om te maken, ook peuters en kleuters kunnen hem gewoon zelf knutselen. Je kunt daarvoor onze printable gebruiken, die knip of prik je uit en dan kun je de kroon verder versieren zoals je zelf leuk vindt. In de video hierboven laten we het stap voor stap zien.

Koningsdag kroon knutselen

Knutselen Koningsdag | 30+ Leuke Koningsdag knutsels voor kids.

En deze kroon is ook een hele geschikte Koningsdag knutsel voor kleuters. De punten vouw je van oranje vouwblaadjes; eerst diagonaal en dan vouw je de zijkanten naar de vouwlijn toe, zodat er een soort puntzak ontstaat. Die plak je op een strook papier en daarna kunnen de kids hun kroon nog verder versieren met knutsel juwelen, plakkers, glitter etc. Leuk voor de Koningsdagspelen op school!

Vlag van ijsstokjes

Knutselen koningsdag - De Nederlandse vlag van ijsstokjes & nog 11 toffe andere knutselideeën.

En de laatste in dit rijtje Koningsdag knutsels is deze Nederlandse vlag van ijsstokjes. Met op de top van de stok een oranje pompon. Ook leuk om te knutselen voor Koningsdag!

>> Lees ook: 18 Leuke manieren om een leeuw te knutselen.

En, heb je al iets leuks om te knutselen voor Koningsdag gezien? Mocht je met één van deze Koningsdag knutsels aan de slag gaan, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto van jouw creatie te delen op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Of je stuurt ons een privé berichtje!

Nog meer leuke ideeën voor Koningsdag

Behalve deze Koninsgdag knutsels vind je op onze website nog veel meer knutselinspiratie voor Koningsdag! Check bijvoorbeeld ook nog eens ons blog ‘Leeuw knutselen‘, met 18 leuke (Koninsgdag) leeuwen om te maken. En voor kinderen die van kleuren houden, hebben we hier een heleboel kleurplaten voor Koningsdag om gratis te printen. Wil je op de vrijmarkt op Koningsdag geld verdienen, lees dan zeker ook even onze leuke ideeën daarvoor. Of kijk ook eens naar deze Koningsdag spelletjes. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen nog veel meer leuke (Koningsdag)tips aan!

Wil je nooit meer iets van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je helemaal niks meer van ons!

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!
Dino knutselen | Meer dan 25 knutsels voor échte dinosaurus fans
Een kroon knutselen voor Koningsdag

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Sita de Winter 20 april 2020 at 11:21 am

  Wat een leuke ideeën.
  Graag maak ik gebruik van de koningskroon, voor een clubmiddag on line.
  Door Corona kunnen we niet bij elkaar komen in ons honk bij de kerk.
  Ik zing er ook nog een liedje bij met de gitaar.
  De vlag hangt uit , en hoor je de fanfare, vandaag viert onze koning nog vele, vele jaren.
  Het is konings, het is konings, het is koningsdag,
  Dus blaas maar op je toetertje en zwaai maar met je vlag (2keer)

 • Reply blz 22 april 2021 at 6:47 pm

  beetje saai :/

 • Reply Kunera 10 april 2024 at 8:32 am

  Hartstikke leuke ideeën! ???? Het bordje, de dansende k&k, de pop-up en vaandel zijn mijn favoriet. Ik ga ze zeker even onder de aandacht brengen hier! ????

 • Laat een reactie achter