Knutselen Koningsdag – 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

19 april 2020
Leeuw knutselen - 8 Leuke manieren om de koning van de jungle te maken. Leuke thema knutsels voor Koningsdag of het EK of WK voetbal!

Nog even en het is weer tijd voor het grootste én leukste verjaardagsfeest van ’t jaar: Koningsdag! Koning Willem Alexander is op 27 april jarig en op die dag kleurt heel Nederland rood, wit, blauw & oranje. En om alvast helemaal in de stemming te komen, heb ik 20 toffe dingen gemaakt die je kunt knutselen voor Koningsdag. Laat je inspireren!

20x Knutselen voor Koningsdag

Koning & koningin van wc rollen

Knutselen koningsdag - Konig Willem-Alexander & Maxima van wc rol & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Ontmoet koning WC Rol en zijn vrouw Toiletja. Een knap stel gemaakt van wc rollen en papier. Lekker knippen en plakken!

‘Lees ook: Oranje boven! De lekkerste Koningsdag hapjes.’

Kroon knutselen voor Koningsdag

Koningsdag kan natuurlijk niet gevierd worden zonder kroon. Want wie wil er nu niet voor één dag de koning of koningin zijn?! In de video zie je hoe je deze kroon maakt van papier.

Koningsdag slinger knutselen

Knutselen koningsdag - Rood, wit, blauw slinger & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Met deze slinger breng je het huis op en top in sfeer voor Koningsdag. Je maakt het door rode, witte & blauwe stroken papier aan elkaar te lijmen in een rondje. En dan print je deze printable met kroontjes uit op oranje papier en die rijg je er verdeeld over de slinger met een touwtje aan vast.

Delfts blauw bordje maken

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Delfts blauwe bordjes zijn typisch Nederland en dus is het super tof om er zelf één te maken voor Koningsdag. Je gebruikt daarvoor een papieren wegwerpbordje en verschillende blauwe stiften of tinten verf. Eerst maak je jouw tekening met zwarte fineliner en daarna kleur je hem in met blauw. Echte kunst!

Oranje slijm

Knutselen koningsdag - Oranje slijm & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Slijm maken is altijd leuk! En dit oranje slijm maakte ik met mijn kids met ons succes recept, dat iedere keer weer perfect slijm oplevert.

Wat heb je nodig?
• 100 ml doorzichtige of witte knutsellijm
• 1/2 theelepel baking soda
• Een paar druppels oranje voedingskleurstof of verf
• Een scheutje lenzenvloeistof (voor harde lenzen)
• Eventueel glitters

Je maakt het slijm door de lijm, baking soda en de kleurstof (+ eventueel glitters) goed door elkaar heen te roeren. Daarna roer je de lenzenvloeistof er doorheen. Is je slijm nog erg plakkerig? Dan voeg je nog wat druppels lenzenvloeistof toe.

‘Lees ook: Het ultieme slijm recept.’

Leeuw knutselen voor Koningsdag

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Ook de koning van het dierenrijk vind je een paar keer tussen deze Koningsdag knutsels. Want de leeuw is hét symbool in het Koninklijk wapen. Deze schattige wandhanger maak je van vilt. Eerst knip je een rondje uit geel vilt en die knip je rondom in. Dan knoop je om en om een reepje oranje vilt om de gele strengen zodat er manen ontstaan. Tot slot geef je dit leeuwtje nog een gezichtje, eventueel een kroon en maak je er een lintje aan vast, zodat je hem op kunt hangen.

Rood wit blauw armbandjes van strijkkralen

Knutselen koningsdag - Een armbandje van strijkkralen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Van strijkkralen kun je hele leuke rood, wit, blauw armbandjes maken om te dragen op Koningsdag. Rijg ze gewoon aan een touwtje en bind die om je pols. Of plak (om het linker armbandje te maken) een stuk touw met een plakbandje precies in het midden op de tafel en rijg de uiteindes van het touw aan de linker en aan de rechter kant door de strijkkraal heen. Herhaal dat dan met een volgende strijkkraal en zo verder net zolang totdat je armbandje lang genoeg is.

Tulpen knutselen voor Koningsdag

Knutselen koningsdag - Hollandse tulpen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Deze rood wit blauwe en oranje tulpen zijn natuurlijk de perfecte Koningsdag versiering. Het is super simpel om ze te vouwen. Hoe je dat doet, kun je stap voor stap zien in deze video die ik er eerder van maakte.

Gouden koets

Knutselen koningsdag - Een gouden koets & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Je kunt ook de gouden koets van het Koningshuis knutselen. Daarvoor knip je een papieren wegwerp bordje in de vorm van een koets met ramen. En dan verf je hem goud (of geel als je geen goud hebt). Daarna maak je met een perforator twee gaatjes aan de onderkant. Dan knip je een rietje doormidden en steek je dat door de gaatjes. En daaraan rijg je aan alle kanten vier wielen van stevig papier. Op het uiteinde van het rietje kun je eventueel nog een kleine pompom plakken en je kunt de koets versieren met wat plak edelstenen of andere versiersels. En dan stap je in door een foto van jezelf achter het raam te plakken. Lang leve de koning!

‘Lees ook: Knutselen met papier – 20 Toffe, maar simpele knutselideeën voor kids.’

Windmolentje maken

Dit windmolentje werkt écht! Leuk om in de tuin te zetten of om mee te nemen op straat. Als je hem wilt maken, heb je een oranje vouwblaadje, een rietje en een punaise nodig. En hoe je dat doet, zie je in de video.

Koningsdag bloemen maken

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

In plaats van die leuke tulpen van papier hierboven, kun je ook deze leuke bloemen van wol knutselen. Als je er een speldje aan vast maakt, kun je ze als broche dragen, je kunt ze in je paardenstaart steken of je zet ze in een vaasje. Hier zie je stap voor stap hoe je de bloemen maakt.

Ketting voor Koningsdag knutselen

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Om je armbanden setje compleet te maken, kun je er deze Koningsdag ketting bij knutselen. Je rijgt strijkkralen aan een touwtje afgewisseld met stukjes rietjes, maar hem alleen van strijkkralen maken kan natuurlijk ook. Ik heb van farfalle pasta en wat wol ook nog een hanger gemaakt en die aan de ketting gehangen. Lekker vrolijk.

Leeuw knutselen van een papieren beker

Knutselen koningsdag - Een leeuw van een bekertje & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Nog een leuke leeuwenkoning! Je knutselt deze knapperd door een papieren beker of wc rol geel te verven. Daar plak je twee gele oren op en teken je een gezichtje op. En daar omheen plak je rondom stukjes oranje touw als manen.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – Meer dan 35 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Pop-up koning knutselen

Met dit leuke knutselidee kun je de balkon scène op Koningsdag na-knutselen. De basis is een papieren beker waar je een kasteel van maakt. Door de bodem steek je een satéprikker. Dan prik je de prikker door het midden van een groot stuk crêpe-papier; het crêpe papier plak je vast aan de prikker vast met plakband en de onderkant lijm je aan de binnenkant van de beker, zodat er als het ware een jurk ontstaat. Plak tot slot ook een hoofd op de punt van de prikker en als je de satéprikker nu op en neer beweegt, komt de koning uit zijn kasteel om te zwaaien. Echt leuk!

Speldje van strijkkralen

Knutselen koningsdag - Een broche van strijkkralen & nog 11 toffe andere knutselideeën.

Nog zo’n leuk idee met strijkkralen! Je maakt eerst het kroontje. En dan lijm je er aan de achterkant een speldje aan vast, zodat je hem op je kleding kunt spelden.

Oranje blazers

Knutselen koningsdag - Een megafoon blazer & nog 11 toffe andere knutselideeën.

“Lang leve de Koning!” Als je hier doorheen tettert of blaast, dan gaan de oranje slierten vrolijk wapperen. Ik maakte de rood wit blauwe tube van een wc rol. En daarin plakte ik stroken oranje van dun papier. Crêpe papier doet het nog beter, maar dat had ik helaas niet in huis.

Leeuw knutselen van een zoutvaatje

Deze koningsgezinde leeuw is toch ook geweldig? Je maakt hem van een zoutvaatje. In de video laat ik je zien hoe dat moet!

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Koningsdag slinger van papieren matjes

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Ook dit is een super leuke slinger om te knutselen. De rood wit blauwe vlaggetjes zijn gemaakt van geknipte matjes papier. Om die te maken, knip je een A4tje in 3 gelijke delen. Dan vouw je ze dubbel over de lengte en daarna vouw je ze 2 keer dubbel over de breedte. Dan knip je er een patroontje in door je vouwwerk links en rechts in te knippen. Vouw je papier vervolgens weer 2 keer open en lijm je vlaggetjes vast aan een touwtje.

Oranje wuppie

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!

Vind je deze oranje wuppie niet schattig?! Je maakt hem door een pompoen te maken van oranje wol met een gouden pijpenrager ertussen. Daar vouw je een kroontje van en dan plak je wiebelogen en vlaggetjes op de pompoen en een paar voeten van papier.

Vlag van ijsstokjes

Knutselen koningsdag - De Nederlandse vlag van ijsstokjes & nog 11 toffe andere knutselideeën.

En wat je tot slot ook nog kunt knutselen voor Koningsdag is de Nederlandse vlag van ijsstokjes. Met op de top van de stok een oranje pompom.

‘Lees ook: 25+ Oud Hollandse spelletjes die ook nu nog geweldig zijn.’

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je mijn knutselideeën leuk vindt. Mocht jij nou ook één van deze dingen gaan knutselen voor Koningsdag, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of #ladylemonade te gebruiken. Ik vind het altijd super leuk om jullie kunstwerken ook te zien! En mocht je zelf nog een leuke knutseltip voor Koningsdag hebben, laat die dan vooral hieronder achter in de reacties.

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselen koningsdag - 20 Leuke knutselideeën voor 27 april!
De leukste strijkkralen figuren & knutselsets
Leeuw knutselen - 8 Leuke manieren om de koning van de jungle te maken

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Sita de Winter 20 april 2020 at 11:21 am

  Wat een leuke ideeën.
  Graag maak ik gebruik van de koningskroon, voor een clubmiddag on line.
  Door Corona kunnen we niet bij elkaar komen in ons honk bij de kerk.
  Ik zing er ook nog een liedje bij met de gitaar.
  De vlag hangt uit , en hoor je de fanfare, vandaag viert onze koning nog vele, vele jaren.
  Het is konings, het is konings, het is koningsdag,
  Dus blaas maar op je toetertje en zwaai maar met je vlag (2keer)

 • Laat een reactie achter