Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes

1 februari 2021
Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes

Een blaaspijp maken is te gek. Het is zo’n beetje de homemade Nerf van vroeger, want die bestond toen nog niet. In plaats van met foam munitie schoten we met besjes of papieren pijltjes die we lanceerden door kort en krachtig door onze blaaspijp te blazen. En ver dat ze gingen! Ik blies de oude hype van vroeger nieuw leven in en maakte net zoals mijn vader vroeger met mij deed nu blaaspijpen met mijn eigen kinderen. Old school revival, want ze vonden – en vinden het nog steeds – geweldig. In dit blog leg ik uit hoe je het doet. En ik heb ook nog een video opgenomen waarin ik stap voor stap laat zien hoe je de perfecte pijltjes voor een blaaspijp draait. Én hoe je een kartonnen doos omtovert in een roos om op te schieten.

Wat heb je nodig voor het maken van een blaaspijp?

 • Pvc buis met een doorsnee van 17 mm of 19 mm (of 3/4 of 5/8 inch). Te koop bij de bouwmarkt zoals Praxis.
 • IJzerzaagje; er bestaan junior zaagjes die perfect zijn voor kinderen, o.a. te koop bij Praxis.
 • Isolatie tape, ook te koop bij Praxis.
 • Schuurpapier medium, Praxis
 • Evt. touwtje

En voor het maken van blaaspijp pijltjes:

 • Oud tijdschrift
 • Plakband
 • Schaar
‘Lees ook: Smurfensnot | Zo kun jij dit succes recept van vroeger zelf maken!

De blaaspijp maken

De basis van een blaaspijp is een stuk pvc buis. Aan enkel een stukje pvc buis heb je eigenlijk al genoeg. Maar het is natuurlijk leuk om van je blaaspijp echt iets tofs te maken. Deze stap voor stap uitleg is dus ter inspiratie, je kunt er ook je eigen draai aan geven.

 1. Bepaal hoe lang jij wil dat je blaaspijp wordt en zaag een stuk pvc buis af.
 2. Bedenk ook wat voor extra’s je aan de blaaspijp vast wil maken, zoals handvatten, een vizier of hulzen om je pijltjes in de stoppen. Ook hiervoor zaag je stukken pvc buis af.
 3. Schuur de uiteindes van alles buizen daarna glad met een schuurpapiertje om te voorkomen dat je je eraan open haalt of dat je pijltjes niet soepel door de blaaspijp gaan.
 4. Maak alle onderdelen met isolatie tape aan elkaar vast. Ik heb isolatietape gebruikt, omdat het stevige tape is die niet snel kapot gaat. En als leuke bijkomstigheid is deze tape er ook in verschillende leuke kleuren.
 5. En tot slot kun je ook nog een stuk touw aan het ene en andere uiteinde van de blaaspijp vast tapen, zodat je de blaaspijp over je schouder kunt dragen als je hem even niet gebruikt. Je blaaspijp is nu klaar om uit te proberen!
Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes
Leuk om te zien hoe ieder kind op zijn eigen manier een blaaspijp maakt.

Pijltjes voor je blaaspijp maken

Zonder munitie kun je natuurlijk weinig met je blaaspijp. Om te schieten kun je bessen gebruiken; vooral de witte bessen van de sneeuwbes struik zijn daar perfect voor. Of je kunt pijltjes maken van oude tijdschriften. Het papier is wat dunner en glad, waardoor het makkelijk is om een strak pijltje te draaien. Hoe je dat doet, laat ik stap voor stap zien in de video hieronder.

Let wel op; de papieren pijltjes hebben een scherpe, stevige punt en moet je dus niet gebruiken om op anderen te schieten. Je kunt er iemand mee verwonden, zeker in het gezicht zoals de ogen.

‘Lees ook: Leuk proefje voor kids: De cartesische duiker.’

Een kartonnen doos als schiet roos

Een beter doelwit is dan deze schietschijf of roos die je kunt maken van een oude kartonnen doos. Je plakt de doos dicht. Dan trek je een ontbijtbordje om op de doos en snijd je het rondje eruit met een stanleymes. De zijkant tegenover het rondje snijd je ook uit de doos. En dan plak je achter het ronde gat een A4tje waarop je een roos tekent met puntentelling. Zet de doos ergens neer en vuur er om de buurt één of drie pijlen op af en kijk wie zo de meeste punten kan verzamelen. Een ander leuk idee is om een paar opgeblazen ballonnen op een deur te plakken en te proberen om ze lek te schieten met een pijltje.

Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes
Van een kartonnen doos kun je heel makkelijk een schietschijf maken voor je blaaspijp.

Mijn kinderen zijn inmiddels al een week lang dag in dag uit met hun blaaspijp aan het spelen. De blaaspijpen worden gepimpt met stickers en merkstift. En ze doen wedstrijden met hun vrienden met iedere keer weer nieuwe, zelf verzonnen challenges. De oude rage blijkt dus ook nu nog een succesnummer. Ik ben benieuwd of jullie kinderen er net zo enthousiast over zijn als die van mij. Mochten jullie dus ook een blaaspijp gaan maken, dan vind ik het super leuk om te horen of dat is gelukt. Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of door een foto van het eindresultaat met ons te delen via Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Nog meer leuke dingen om te doen voor kids

Behalve het maken van een blaaspijp vind je op ons blog nog veel meer leuke dingen en activiteiten om te doen voor kinderen. Zo hebben we bijvoorbeeld een heleboel toffe ideeën verzameld in ons blog binnen activiteiten & spelletjes voor kinderen. En voor leuke tips in de frisse lucht moet je absoluut even ons blog leuke dingen om buiten te doen voor kinderen checken. Creatieve kids kunnen ook heel goed op deze website terecht, want die worden vast heel blij van al deze knutselideeën. En wil je nu helemaal niets meer van ons missen? Abonneer je dan even (gratis) op ons YouTube kanaal, want daar komt iedere week een leuke nieuwe creatieve video online met knutseltip, activiteit of kidsproof lekkers.

Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes
Knutselen met wol | 22 Makkelijke maar leuke knutselideeën met wol
Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter