Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen

31 januari 2021
Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

We hebben allemaal wel eens een eenzame sok. Zo’n sok die alleen overblijft, omdat de andere stuk gaat of op mysterieuze wijze verdwijnt in de wasmachine. Als jouw dat overkomt, gooi de overgebleven sok dan vooral niet weg. Want je kunt super leuke dingen knutselen met sokken. Wij hebben 12 toffe knutseltips voor je op een rij gezet.

12x Knutselen met sokken

Sokken rups

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Deze rups at zich door een sok heen en toen was er nog maar één. En van dat eenzame exemplaar maakte ik deze leuke rups. Je vult de sok met rijst, watjes of vulmateriaal. En dan verdeel je hem in vier bolletjes door er touwtjes of elastiekjes omheen te binden. Op de voorste bol plak je 2 pompoms met wiebelogen en teken je met permanent marker een mondje. Tot slot draai je een chenilledraad om de sok heen als voelsprieten en dan is je rups klaar. De pompoms, chenilledraad en wiebel ogen kun je o.a. kopen bij de HEMA.

‘Lees ook: Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Sokken monster knuffels knutselen

Deze sokken monsters zijn ook erg leuk om te knutselen met kinderen. Een simpele manier om een eigen knuffeltje te maken, zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. In de video laat ik stap voor stap zien hoe je zo’n sokken monster maakt.

Hond handpop maken van een sok

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Een sok is natuurlijk de ideale basis voor een handpop of poppenkast pop. Met wat kleine aanpassingen maak je er zo iets moois van, zoals deze hond. Van vilt (o.a. te koop bij Baker Ross) knip je een tong, oren, een neus en eventueel een halsband met penning en die plak je op de sok met een lijmpistool (Bol.com). Tot slot teken je op een paar piepschuimen balletjes (ook te koop bij Baker Ross) pupillen en die plak je bovenop de kop van de hond. Nu kun je met de hond spelen!

Vogels knutselen met sokken

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Of je kunt deze kleurrijke vogels knutselen met sokken, die zijn erg makkelijk om te maken. Je vult een kindersok met rijst. Dan bind je een touwtje of elastiekje om het uiteinde van de sok, zodat er een hoofd ontstaat. En hetzelfde doe je ook nog een keer aan de andere kant van de sok, voor het lijf. Het laatste gedeelte van de sok laat je leeg en is de staart van de vogel. Zet de vogel rechtop met het kopje omhoog en de staart naar achter. Als het hoofdje naar voren valt, kun je in de nek een beetje lijm smeren met een lijmpistool en zo het hoofdje rechtop vastzetten. Dan plak je op het hoofd twee wiebelogen en een snavel van vilt of papier. En op de zijkanten van het lijf wat veertjes (o.a. te koop bij Baker Ross). De staart van de vogel kun je eventueel nog inknippen.

Draken sokken handpoppen

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Net zoals de hond hierboven, kun je ook deze meneer en mevrouw draak handpoppen maken. Hoe gekker hoe beter, dus pak lekker uit. Bijvoorbeeld door er met vilt stekels op te plakken of een grappige mond, gebruik chenilledraad voor tentakels of voelsprieten en pompoms voor de neuzen en ogen. Van wol kun je haren maken, maar veren zijn ook leuk om op deze sokken poppen te plakken. Voor het knutselmateriaal kun je heel goed terecht bij de HEMA of Baker Ross.

‘Lees ook: Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.’

S(t)okpaard

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Vooral knutselideeën waar je na het maken nog mee kunt spelen, vind ik altijd erg leuk. Daarom zijn de sokken handpoppen hierboven en dit stokpaard mijn favoriete knutsels uit dit rijtje. Het stokpaard hierboven maakte ik meer dan 5 jaar geleden voor mijn kinderen en er wordt tot op de dag van vandaag nog op gereden! Hoe je hem maakt, zie je hier.

(S)octopus knutselen met sokken

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Deze octopussen zijn simpel, maar ook super leuk om te knutselen met sokken. Je vult de tenen van de sok met rijst of ander vulmateriaal en dan bind je de sok dicht met elastiek of een touwtje. De rest van de sok knip je in repen; de tentakels van de octopus. En tot slot geef je hem nog een paar ogen, bijvoorbeeld van vilt, maar je kunt er ook wiebel ogen op plakken.

Vleermuis

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Vind je vleermuizen cool dan moet je ervoor zorgen dat er een zwarte sok alleen achter blijft. Die vul je met rijst of ander vulmateriaal en bind je daarna dicht met een lang zwart touwtje. Knip een paar vleugels uit zwart papier of vilt (te koop bij Baker Ross) en plak die op de sok. En geef de vleermuis tot slot een gezicht door er een paar wiebel ogen op te plakken en een mondje van een stukje wol en tanden van vilt. Dan hang je hem op z’n kop aan het plafond of in het raamkozijn.

Sokken konijntjes

De konijntjes in de video hierboven maakte ik voor Pasen. Maar als je de chocolade eieren weg denkt, is dit knutselidee tijdloos en ook leuk om in andere periodes van het jaar te maken. En dat is super makkelijk, in de video laat ik stap voor stap zien hoe het moet.

‘Lees ook: Meer dan 20 toffe knutselideeën met papier.’

Slang knutselen van een lange kous

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Als de knie van een maillot of lange kous sneuvelt, is dat vaak extra zonde. Maar als je de andere helft een mooi doel kunt geven – zoals deze slang – verzacht dat de pijn toch een beetje. Je vult de kous of halve maillot met vulmateriaal. En het uiteinde van de sok knip je schuin af en lijm je naar binnen dicht met een lijmpistool of naai je dicht met naald en draad. Van vilt knip je een tong die je aan de tenen vast plakt. En tot slot geef je de slang nog een paar ogen.

Kwallen knutselen met sokken

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Van deze kleurrijke kwallen word je toch blij?! Voor dit knutselidee heb je alleen de tenen van een sok nodig. Steek er een chenilledraad (HEMA) doorheen, zodat je de kwal straks op kunt hangen en vul de sok verder met vulmateriaal. Van vilt (Baker Ross) knip je een aantal stroken en die plak je met een lijmpistool aan de binnenkant van de sok. Daarna lijm je de sok helemaal dicht en geef je de kwal nog een gezichtje. Klaar!

Sokken sneeuwpop

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.

Het maakt niet uit wat voor weer het is, deze sneeuwpop kun je altijd maken. Je vult een witte sok met rijst en verdeelt die in drie bollen door er touwtje of elastiekjes omheen te binden. Dan teken je met zwarte en oranje stift de knopen, armen en het gezicht van de sneeuwpop. En tot slot plak je er een paar wiebel ogen op.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Nog meer leuke knutselideeën

En, heb je al leuke ideeën gezien? Mocht je één van deze dingen gaan knutselen met sokken, dan zou ik het in ieder geval super leuk vinden als je het eindresultaat met ons deelt door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook! 

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed op ons blog terecht. Check bijvoorbeeld ook nog even deze super leuke knutselideeën met chenilledraad of deze knutsels met wc rollen. Voor ons complete knutsel archief moet je hier zijn. En wil je nu echt niets meer van ons missen, abonneer je dan even op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselen met sokken | 12 Leuke knutselideeën voor kinderen.
Blaaspijp maken | Zo doe je dat! & De perfecte papieren pijltjes
Sokkenmonsters maken | Een leuk knutselidee voor die eenzame sok

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Marianne 2 mei 2022 at 7:57 am

  Hoi wat een leuk idee mijn kind is nu al bezig
  Groeten Marianne

 • Reply Marianne 2 mei 2022 at 7:58 am

  Hoi wat een leuk idee
  Groeten Marianne

 • Laat een reactie achter