Cool proefje met ijs – Roomijs maken zonder vriezer!

4 augustus 2019
Cool proefje met ijs - Roomijs maken zonder vriezer!

Als je zoon of dochter gek is op experimenteren dan is dit coole proefje met ijs een absolute must do!! Sinds ik dit samen met mijn kinderen gedaan heb, willen ze geen ijsjes meer kopen maar alleen nog maar zelf maken! Ik moet eerlijk zeggen dat ik vooraf mijn vraagtekens had of dit proefje met ijs wel zou slagen. Maar nu ik het zelf uitgeprobeerd heb, ben ik helemaal overtuigd. Dit is één van de coolste experimenten die ik ooit heb gedaan. En ik heb er voor jullie een video van gemaakt waarin ik stap voor stap laat zien hoe je het roomijs maken kunt. Zonder vriezer dus!

Ingrediënten om roomijs te maken

 • 100 ml volle melk
 • 100 ml slagroom
 • 30 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • IJsklontjes
 • Grote afsluitbare diepvrieszak
 • 2 kleine afsluitbare diepvrieszakjes
 • Grof zeezout
 • Handschoenen

Tip! Roomijs maken met een smaakje
Als je in plaats van vanille liever roomijs met een smaakje hebt, dan kan dat ook. Voeg dan wat gepureerd fruit of chocoladesaus toe aan de zak met ingrediënten.

‘Lees ook: Een krijt raket maken – Een geweldig experiment voor kinderen.’

Zo doe je dit proefje met ijs!

 1. Doe de melk, slagroom, suiker en vanillesuiker in een kleine afsluitbare diepvrieszak. En doe er voor de zekerheid nog een zakje omheen. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de zakjes zit, want dat kan ervoor zorgen dat ze open gaan tijdens het doen van dit proefje met ijs.
 2. Vul de grote plastic zak met ijsklonten.
 3. Strooi een flinke hoeveelheid grof zeezout – gewoon zout kan ook, maar dan gaat het proces minder snel – over de ijsklontjes.
 4. Doe het zakje met je ingrediënten om het roomijs te maken in de zak met ijsklonten en sluit hem af. Het zout zorgt ervoor dat het vriespunt van water lager wordt, waardoor het ijs smelt en er een heleboel koude energie vrij komt en die doet de ingrediënten bevriezen.
 5. Om ervoor te zorgen dat je hele ijs mix gekoeld wordt, houd je de zak continu in beweging door hem zo’n 10 minuten lang te schudden. Mét handschoenen aan, want anders krijg je last van je vingers. En zorg ervoor dat je zakje altijd tussen de ijsklonten ligt en niet er bovenop, want dan duurt het bevriezen het langer. Ik voelde na ongeveer 6 minuten dat de vloeibare structuur van mijn mix begon te veranderen in ijs. En na 10 minuten had ik ijs!
 6. Tijd om te proeven! Eet je ijsje zo uit de zak of doe het in een kommetje.
‘Lees ook: Leuke proefjes voor thuis – 10 Coole experimenten voor kids.’

Tip!
Wil je meer roomijs maken? Doe dan niet een extra grote hoeveelheid ingrediënten in de zak, maar maak nog een nieuwe zak. Want als je er teveel in doet, duurt het bevriezen veel langer of lukt dit proefje met ijs niet.

Cool proefje met ijs - Roomijs maken zonder vriezer!

Nog meer coole proefjes voor kids

Ik hoop dat je dit coole proefje met ijs net zo leuk vind als ik. Mocht jij het thuis ook gaan uitproberen, dan ben ik heel benieuwd naar het eindresultaat en hoop ik dat jij dat met mij wil delen in de reacties hieronder of op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of #ladylemonade te gebruiken.

En vind je het leuk om nog meer ideeën voor proefjes op te doen, lees dan bijvoorbeeld ook eens ons proefje met een vulkaanuitbarsting of maak deze krijt raket. Ook super tof om te doen! Binnenkort ga ik ook nog nieuwe video’s opnemen met coole proefjes voor kids, dus mocht je daar niks van willen missen, abonneer je dan nog even gratis op ons YouTube kanaal. Dan zie ik je snel weer!

Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen
Knutselen met bubbeltjesplastic - 14 Leuke & originele knutselideeën

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Corina 14 juli 2020 at 10:39 am

  Voor hoeveel personen is dit recept?

 • Reply Lianne Bakker-Verweij 8 juni 2023 at 1:21 pm

  Hoeveel ijsklontjes gebruik je bij dit recept?

 • Laat een reactie achter