Druk in je hoofd? Zo creëer je meer rust in je leven!

31 oktober 2019
Druk in je hoofd? Zo creëer je meer rust in je leven!

Iedereen is druk! We blijven maar rennen en vliegen en vooral veel roepen dat we het druk hebben. Maar hoe creëer je rust in je leven? Wij vroegen het aan Angela van Dinther, psychodynamisch therapeut en coach. En zij heeft voor jullie haar tips opgeschreven, met opdrachten om die druk in je hoofd te verminderen. Doe je mee?

Allereerst, pak pen en papier en schrijf mee. Schrijven maakt je hoofd leeg en helpt jou om inzicht te krijgen in jezelf. Dus als je echt die druk in je hoofd wil verminderen, doe dan vooral mee. 

#1 Zorg voor inzicht in jezelf

De eerste stap is inzicht krijgen in jezelf. Als jij niet af en toe even stil staat bij wat jij graag wil en wat jij niet meer wil, is het heel makkelijk om door te rennen en vliegen. Zorg ervoor dat je weet wat je echt niet meer wil, wat je wel wil en ga ervoor. Door te blijven roepen dat je druk bent, verandert er niets.  Stop die druk in je hoofd en sta eens even stil. 

Stel je zelf eens de volgende vragen:

  • Waar word jij blij van?
  • Waar ben je echt klaar mee?
  • Wat zou je graag willen?
  • En waarom is dat belangrijk voor jou? 
  • Wat zit je nu in de weg om jouw doel te behalen? 
  • Als je hiermee doorgaat, wat zul je dan nooit ervaren? 
  • Waar moet je afscheid van nemen om jouw doel te kunnen behalen? 
‘Lees ook: Me-time: 10 Manieren om je weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.’

#2 Stel de juiste prioriteiten

Alles móet, en het liefste wel nú (of deze week dan). Maar is dat wel echt zo? Creëer meer rust in je leven door de juiste prioriteiten te stellen. 

Zet al jouw to-do’s eens op een rij en check per to-do of het echt belangrijk is. Wat gebeurt er als je dat deze week niet doet? Misschien lost het zich vanzelf wel op? Of hoeft het helemaal nooit te gebeuren? 

Door het op te schrijven, ben je het ook kwijt en verlos je jezelf weer een stukje van die drukte in je hoofd. 

#3 Neem afstand van je gedachten

Gedachten zijn alleen waarheid als jij erin gaat geloven. Behandel je gedachten als passagiers die in een bus stappen. Zeg ze gedag, laat ze meereizen en misschien gaan ze in de volgende halte er wel weer uit. Of niet, ook goed. Maar ga er niet mee in strijd. Jij bent je gedachten niet! Gedachten komen en gaan en als jij ze erkent, zullen ze al veel minder erg zijn. 

Neem jouw gedachten ook niet al te serieus. Negen van de tien keer weet je niet eens 100 % zeker of ze waar zijn. Laat jouw gedachten, gedachten zijn. Kijk er op een afstandje naar. 

#4 Kom in de flow

Zorg dat je in de flow komt. Wat is dat nu, ‘de flow’?  Als je in de flow zit, wil dat zeggen dat je met je aandacht opgaat in iets wat je doet en je doet het met plezier. Wat je aan het doen bent, neemt je vanzelf mee, zonder dat je piekert, denkt en je druk maakt om alles om je heen.

Maar hoe kom je nu in de flow? Allereerst, kom erachter wat jouw blij maakt, wat jou energie geeft. Stel de juiste prioriteiten en ga dan aan de slag. 

Een mooie manier om in de flow te komen met vervelende huishoudelijke klussen, is een tijdslimiet stellen. Daag je zelf eens uit. Bijvoorbeeld: Ga eens 23 minuten strijken. In die 23 minuten ben je alleen bezig met strijken en probeer je zoveel mogelijk te was weg te werken. Zijn de 23 minuten voorbij? Dan stop je ook echt. 

Door jezelf uit te dagen bij je to-do’s en daadwerkelijk een kookwekkertje erbij te zetten, kom je tijdens zo’n taak vaak sneller in de flow. In ieder geval veel sneller dan dat je er al een halve week tegen aan hikt om die klus te klaren. Maak er iets leuks van. 

‘Lees ook: 10x Falen als moeder – Wat er gebeurt wanneer ik de ballen laat vallen.’

#5 Zeg eens nee

Dit vinden moeders vaak moeilijk. Want van nature willen we voor iedereen zorgen. We willen niemand teleurstellen en voor iedereen klaarstaan. Maar besef je dat je daardoor nog meer druk in je hoofd creëert. Dus jij kunt hier iets aan doen. 

Zeg eens wat vaker nee. Als je het moeilijk vindt om direct nee te zeggen, kun je ook wat tijd winnen door te zeggen dat je er even over na moet denken. Je kunt nu eenmaal niet alles doen. Kies voor meer rust in je leven, een ander kan dit niet voor jou doen. 

Hopelijk kun je verder met deze stappen. In mijn online programma ‘Uit de Chaos, in de Flow’ ga je nog uitgebreider aan de slag om meer rust, structuur en overzicht in je leven te krijgen. Van mindset verandering tot tips & tricks, alles komt voorbij. 

Meer rust in je leven, in slechts 12 weken.

Wil je hier meer over weten? Check dan snel mijn website.

Uitgelichte afbeelding moeder en dochter op de bank – Fizkes voor Shutterstock.

Extreem moe - Ik sta op standje waakvlam en écht vlammen lukt niet meer
De voordelen van een - elektrische - bakfiets

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter