De nieuwe rage in speelgoed land: Zelf een Fidget Spinner maken

28 mei 2017
fidget spinner; hand spinner; spinner; speelgoed; spinner maken; fidget spinner maken; diy; kids craft; fidget spinner hout; houten spinner; houten fidget spinner; veter; makkelijk; kogellager; kopen; hip; rage; kinderen; peuter; kleuter

Het is dé rage van het moment: Fidget Spinners! Overal waar je kijkt zie je kinderen met zo’n ding tussen hun vingers geklemd. Van kleuter tot puber en zelfs ouders zijn verslaafd. Het apparaatje zoeft, draait en je kunt er trucs mee doen. De spinner bestaat uit een kogellager met daaraan uitsteeksels – een soort wieken – en is gemaakt van hout, plastic of metaal. Als je hem een slinger geeft, kan hij minutenlang draaien. Een tof gezicht om te zien. Je kunt er al één kopen voor €2,-, voor wat luxere varianten met bijvoorbeeld led verlichting betaal je meer dan een tientje. Bij Finn in de klas hebben bijna al zijn vriendjes er al één en hij wilde natuurlijk niet achterblijven. En dus dook deze hippe 😉 moeder haar hobby hok in om zelf een fidget spinner maken. Het werden er uiteindelijk twee; een simpele variant die je in 5 minuten af hebt en een houten fidget spinner die iets meer moeite kost, maar wel super tof is. Ze spinnen als de beste, inmiddels ben ik zelf ook verslaafd. Kijk maar mee hoe ik ze gemaakt heb.

‘Lees ook: De 10 tofste plastic fantastic speelgoed merken.’

Wat heb je nodig?

Simpele 5 minuten fidget spinner

 • kogellager, eventueel van oude skates
 • 3 zware moeren
 • Afwasmiddel
 • Secondelijm
 • Veter

Houten fidget spinner

 • 4 kogellagers, bijvoorbeeld voor skates.
 • Afwasmiddel
 • Houten multiplex plaatje
 • Zaag
 • Gatenzaag (22 mm)
 • Eventueel verf
‘Lees ook: 9 x Te gekke houten speelgoed merken

Fidget spinner maken

De simpele 5 minuten fidget spinner maken

   1. Haal de frontjes van één van de lagers er voorzichtig vanaf met een mes. En ontvet de lager aan de binnenkant met afwasmiddel. Laat hem lekker een tijdje in een sopje weken en schrob de lager daarna schoon met bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Laat de lager goed drogen om roestvorming te voorkomen. Je kunt hem eventueel extra droogblazen met een föhn.
   2. Lijm de drie lagers met frontje evenredig verdeeld over de lager zonder frontje vast met secondelijm.
   3. Knip de uiteindes van de veter en lijm deze met secondelijm rondom vast aan de lagers. Je fidget spinner is nu klaar om toffe trucs mee te doen.
‘Lees ook: Multifunctioneel speelgoed: de Wobbel.’

De houten fidget spinner maken

   1. Maak de kogellager schoon op dezelfde manier als omschreven bij de simpele hand spinner.
   2. Teken op de houten multiplex plaat een driehoek zo groot dat de kogellagers erin passen. Ik heb 10 centimeter aangehouden. Door lijnen van het midden van de zijkanten te trekken naar de hoeken van de driehoek kun je exact zien waar je de gaten voor de lagers moet boren. Dit is wat moeilijk om in woorden uit te leggen, maar in het filmpje kun je goed zien wat ik bedoel.
   3. Boor 4 gaten zo groot als de kogellagers in de spinner. Ik gebruikte een 22 mm gatenzaag.
   4. Boor aan alle zijkanten van de driehoek nog een rondje, exact in het midden van de lijn. (Ook dit kun je goed zien in het filmpje)
   5. Zaag de driehoek uit met een zaag. En zaag ook de puntjes van de driehoek af.
   6. Schuur de spinner, zodat er geen splinters en scherpe randjes meer aan zitten. Je kunt de spinner eventueel verven in een leuk kleurtje.
   7. Doe de kogellagers in de gaten. Als ze niet goed blijven zitten, kun je ze ook vastlijmen. Je houten fidget spinner is klaar!
Op de fiets zonder zijwielen!
Tekeningen van de kids bewaren of weggooien?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter