Koffie bewaren: met deze tips blijft je koffie langer lekker

21 april 2023
Koffie bewaren doe je zo!

Als je koffie op de juiste manier bewaart, blijft de koffie langer lekker! Besteed hier dus zeker de nodige aandacht aan. Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar je moet net even weten hoe het precies werkt. Als je goed je koffie wil bewaren, check dan deze handig tips!

Koffie bewaren doe je zo!

Koffiebonen

Voordat we onze bewaartips met je delen, hebben we eerst een algemene koffietip: gebruik geen gemalen koffie, maar juist koffiebonen. Allereerst komt dit de smaak ten goede. Er komen namelijk aroma’s vrij bij het malen van de koffie, wat voor de optimale koffiesmaak zorgt. Dat niet alleen, koffiebonen gaan ook nog eens langer mee. Een koffieboon blijft als het ware beter bewaart dan gemalen koffie. En het is maar een kleine moeite om de bonen even te malen bij de bereiding.

Pads of cups

Naast koffiebonen kun je ook lang doen met koffiepads of -cups, denk aan Senseo koffiepads of de compatible variant. Deze koffie is immers al helemaal verwerkt tot de ideale manier van bewaren. Je hoeft er zelf verder niet over na te denken, dit is ideaal als je dit regelmatig vergeet bijvoorbeeld.

‘Lees ook: Lekker bakkie? Zo maak je zelf de beste koffie!

Verpakking goed afsluiten

Hoe kun je de koffie nu het best bewaren of het nu gaat om gemalen koffie of koffiebonen? Het is met name belangrijk dat je de verpakking goed afsluit. Laat de verpakking nooit openstaan en sluit deze zo snel mogelijk weer. Je wilt namelijk dat er zo min mogelijk lucht en licht bij de koffie kan komen. En vocht moet er al helemaal niet bij in de buurt zijn, want dit tast koffie snel aan. Sommige verpakkingen zijn eenvoudig af te sluiten, met een sluitstrip bijvoorbeeld. Anders kun je er ook een klem of een knijper op zetten. Zorg ervoor dat je bij het dichtmaken altijd zoveel mogelijk lucht uit de verpakking drukt.

Koel bewaren

Bewaar koffie op een koele plek, daarmee bedoelen we overigens niet de koelkast! Hier is het namelijk te vochtig, wat pas echt schadelijk is voor je koffie. In de koelkast hoef je het dus nooit te stoppen, zelfs niet als het warm is in de zomermaanden. Een koele plek houdt eigenlijk in een plek op kamertemperatuur of net daaronder. Een keukenkastje of een voorraadkast is een perfecte plek om je koffie te bewaren.

Donker bewaren

Wat nog meer handig is aan een keukenkastje of een voorraadkast als bewaarplek, is dat het hier donker is. Hoe minder licht er bij de koffie kan komen, hoe beter. Zet de verpakking dus zeker niet in het zonlicht, want zo wordt de koffie te warm én komt er licht bij. De bewaarplek is ook echt belangrijk, zelfs als je de verpakking al goed hebt afgesloten. Wil je graag dat je koffie in de buurt van je koffiezetapparaat staat? Misschien heb je daar vlakbij een keukenkast of kun je er een kastje voor inrichten. Tot slot is het ook nog een idee om je koffie in een goed afgesloten blik te bewaren, zo kan er ook geen lucht en licht bij komen.

(Weer) met plezier koken? Lees deze fijne tips!
Vegan worden | Tips & tricks voor de beginnende veganist

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter