Een zelfgemaakt soepje is altijd lekker. Of het nu voor de lunch of het avondeten is. En het is bovendien dé perfecte manier om kinderen (extra) groenten te laten eten, zonder dat ze het echt doorhebben. Want ook bij kinderen gaan lekkere soepen er altijd wel in. Ter inspiratie hebben wij acht favoriete soeprecepten van kinderen op een rij gezet. Van een klassieke, romige tomatensoep tot aan een groene soep vol gezonde groente die op gaat tot de laatste lepel. Daar worden niet alleen de kids blij van, maar jij toch ook?!
8 Lekkere kidsproof soepen
In een gezin met kinderen heeft soep op het menu verschillende voordelen. We schreven hierboven al dat je er lekker veel groente in kunt verstoppen die de kinderen zonder morren opeten. Maar daarnaast is het ook heel makkelijk om lekkere soepen te maken en zijn ze vaak snel klaar. Of je maakt ze op een moment dat jij even tijd hebt en warmt de soep op voor het avondeten. Ideaal op dagen waarop je laat thuis bent of de kinderen sport of hobby’s hebben aan het eind van de dag of begin van de avond. Wij doken onze mooie zwarte keuken voor jullie in en maakten onze favoriete soeprecepten ter inspiratie!
Super romige tomatensoep
Het eerste recept voor lekkere soepen is een absolute klassieker en super populair: tomatensoep! Maar of de soep ook op enthousiasme van de kinderen kan rekenen, hangt af van hoe hij klaargemaakt wordt. Voor de meeste kinderen geldt; hoe romiger en zachter de smaak van de tomatensoep, hoe lekkerder. En laat dit nu de heerlijkste romige tomatensoep zijn! Het recept is makkelijk, gezond en snel klaar!
Ingrediënten (voor 4 personen): 1 kilo tomaten, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 blikje tomatenpuree (70 gram), 1 blokje groentebouillon, 300 ml water, 250 ml kookroom, verse basilicum, peper en zou naar smaak en olie om in te bakken.
Recept: Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. En snijd ook de tomaten in stukjes. Verwarm dan wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook. Doe na 2 minuten de tomatenpuree erbij en laat die kort meebakken. Daarna voeg je ook de tomatenblokjes toe. Bak de groente nog 5 minuten en doe daarna het water en de bouillon erbij. Breng het aan de kook en laat dit geheel 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Doe vervolgens 200 ml kookroom erbij en pureer de tomatensoep fijn met een staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en verdeel hem over 4 kommen. Garneer de soep tot slot met een scheutje room en verse basilicumblaadjes en je super romige tomatensoep is klaar.
>> Lees ook: Vega bbq recepten om je vingers bij af te likken.
Een groente bommetje: Broccoli courgette soep!
Een van de meest simpele en lekkere soepen bomvol groente en ook een favoriet van ons is broccoli courgette soep. De smaak van broccoli en courgette is niet te overheersend, waardoor de kinderen hem zo opsmullen. Doe er een lekker broodje bij en klaar ben je!
Ingrediënten (voor 4 personen): 2 courgettes, 1 broccoli, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 liter water, 2 blokjes groentebouillon, 250 ml kookroom, 150 gram spekreepjes (optioneel), peper en zout naar smaak en olie om in te bakken..
Recept: Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. En snijd ook de courgettes en broccoli in stukjes. Verwarm dan wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook. Doe na 2 minuten de courgette en de broccoli erbij en bak ze al roerend 3 minuten mee. Daarna doe je het water en de bouillon erbij, breng je het aan de kook en laat je het geheel 15 minuten pruttelen op zacht vuur. Doe vervolgens 200 ml kookroom erbij en peper en zout naar wens en pureer de broccoli courgette soep fijn met een staafmixer. Bak daarna de spekjes in een droge koekenpan krokant. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer hem met een scheutje room en de gebakken spekreepjes. Eet smakelijk!
Wat zijn de beste groenten om in lekkere kidsproof soepen te gebruiken?
De beste groenten om in kindersoepen te gebruiken zijn groentes die van nature zoet zijn of een zachte textuur hebben als ze gekookt zijn. Denk aan wortels, pompoen, zoete aardappel en courgette bijvoorbeeld. Deze groenten zijn niet alleen voedzaam maar hebben ook een aantrekkelijke kleur en smaak die kinderen aanspreekt.
Thaise kippensoep met kokosmelk
Onze eigen all time favorite is deze Thaise kippensoep. Oftewel tom kha kai. Maar officieel klopt die naam eigenlijk niet, want wij doen er boemboe voor soto ajam doorheen. Een ingrediënt voor Indonesische kippensoep. Het soeprecept is dus eigenlijk een soort Aziatisch allegaartje dat ontstaan is na wat experimenteren met oosterse ingrediënten. Mét succes, want niet alleen ons gezin is er helemaal dol op, maar ook vrienden en familie. Het recept voor deze lekkere soep hebben we dan ook al vaak gedeeld en nu ook hier!
Ingrediënten (voor 4 personen): 2 grote kippenpoten, 600 ml kokosmelk, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, stukje gember (ongeveer 3 cm), 2 stengels sereh (citroengras), 100 gram soto boemboe, 600 ml water, 1 blokje kippenbouillon, 1 rode peper, 4 takjes koriander, 100 gram taugé en olie om in te bakken.
Recept: Doe het water en de kippenbouillon in een pan en voeg als het water kookt de kippenpoten en ook de sereh toe. Kneus de sereh door de stengels een aantal keer te breken. Laat de kippenpoten een uur op laag vuur gaar worden emet de deksel op de pan en draai ze halverwege een keer om. Als de kippenpoten bijna gaar zijn, snijd je de sjalotten, knoflook, rode peper (zonder zaadlijsten!) en gember fijn. Verwarm dan wat olie in de pan en fruit de sjalotten, knoflook en gember. Doe na 2 minuten de soto boemboe erbij en laat die kort meebakken. Draai dan het vuur uit. Haal de kippenpoten uit de bouillon en snijd het vlees van de botten in stukken. Doe de kip terug in de bouillon en voeg ook de kokosmelk en de gebakken sjalotten, knoflook en gember met boemboe toe en roer alles door elkaar. Verdeel de taugé over 4 kommen, giet de soep erover en garneer hem met koriander en rode peper naar smaak. Een tongstrelende kippensoep!
Romige en kruidige pompoensoep
Voor deze pompoensoep duiken wij ook graag in de keuken. De meeste kinderen zijn er dol op vanwege de zoete, romige smaak. Terwijl je hem voor jezelf zo pittig kunt maken als je zelf wilt. En je kunt er behalve pompoen nog veel meer groente in verstoppen als je wil. Probeer dit soeprecept bijvoorbeeld ook maar eens met 2 wortels, een rode paprika of zoete aardappel er doorheen. Dat is ook erg lekker!
Ingrediënten (voor 4 personen): 1 flespompoen, 2 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 500 ml water, 1 blokje groentebouillon, 400 ml kokosmelk, 2 theelepels kurkuma, 1/4 theelepel kaneel, chilivlokken en zout naar smaak en olie om in te bakken.
Recept: Maak de pompoen schoon en snijd hem in kleine blokjes. Snipper de sjalotten en snijd de knoflook en gember fijn. Verwarm wat olie in een pan en bak de pompoen en sjalotten 8 minuten. Voeg dan de knoflook en geraspte gember toe en bak ze 2 minuten mee. Doe daarna ook de kurkuma, kaneel en wat zout erbij. Giet de bouillon erbij, breng het aan de kook en laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is. Pureer de soep glad, voeg de kokosmelk toe en roer hem nog even goed door tot hij lekker warm is. Garneer de pompoensoep tot slot met nog wat kokosmelk en chilivlokken voor de liefhebber van pittig(er) eten. Yum!
Bloemkoolsoep met geroosterde bloemkool roosjes
Net als pompoen heeft ook bloemkool een zachte smaak, waardoor kinderen deze groente vaak wel lusten. Maar om te voorkomen dat de soep saai of eentonig wordt, hebben wij er wel wat lekkere ingrediënten aan toegevoegd! Zoals krokante bloemkoolroosjes voor een lekkere bite en kurkuma voor een spicy touch. En de kokosmelk maakt de bloemkoolsoep bovendien heerlijk romig. Probeer deze soep maar eens te maken!
Ingrediënten (voor 4 personen): 1 grote bloemkool, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 1 blokje groentebouillon, 600 ml water, 200 ml kokosmelk, 1 theelepel kurkuma, peper en zout naar smaak en olie om in te bakken.
Recept: Maak de bloemkool schoon, snijd hem in roosjes en de steel in kleine stukken. Snijd ook de sjalot en de knoflook fijn. Verwarm wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de bloemkool en kurkuma toe (maar houd wat roosjes apart om straks te grillen!) en bak dit 5 minuten tot de bloemkool wat bruin begint te worden. Doe dan het water en het bouillonblokje erbij. Breng het aan de kook en laat de soep met de deksel op de pan 15 minuten pruttelen op laag vuur. Ondertussen rooster je de overgebleven bloemkoolroosjes in een koekenpan met wat olie, peper en zout bruin. Als de bloemkool gaar is, pureer je de soep glad. Dan roer je de kokosmelk er doorheen en verwarm je de soep nog even. Breng hem op smaak met peper en zout en verdeel hem over 4 kommen. Garneer de bloemkoolsoep met de geroosterde bloemkoolroosjes en eet hem op met een lekkere snee brood.
Zo kun je soep nog aantrekkelijker maken voor kinderen!
Met soep kun je op een leuke en makkelijke manier zorgen dat je kinderen genieten van hun dagelijkse portie groente. Maar helaas zijn niet alle kinderen gelijk soep fan. Gelukkig kun je er met wat simpele trucjes voor zorgen dat ze alsnog soepliefhebber worden.
1. Pureer alle groenten helemaal fijn, zodat ze niet afknappen op het zien van een stronk broccoli, stuk wortel of warme tomaat.
2. Presenteer de soep in leuke kommen en garneer hem met ingrediënten waar je kind wel enthousiast van wordt. Zoals wat geraspte kaas, spekjes of croutons bijvoorbeeld.
3. Laat de kinderen helpen bij het maken van de soep. Kinderen zijn vaak bereid meer te proeven van iets wat ze zelf klaargemaakt hebben.
4. Maak de soep visueel aantrekkelijk door er met garnering bijvoorbeeld een gezichtje of mooi patroon in te maken. Of laat dit de kinderen zelf doen.
Goedgevulde groentesoep met ballen
Nog een heerlijke klassieke en makkelijke soep om te maken, is deze heldere, goedgevulde groentesoep met ballen. Door mijn kinderen ook wel bestempeld tot ballensoep. Met lekker veel groente, zelf gedraaide gehaktballetjes en vermicelli in de soep die je zo naar binnen kunt slurpen.
Ingrediënten (voor 4 personen): Zakje boeren soepgroente (350 of 400 gram), 2 blokjes groente bouillon, 1 liter water, 500 gram half om half gehakt, 1 ei, handje paneermeel, 1 eetlepel gehaktkruiden, handje vermicelli en peper en zout naar smaak.
Recept: Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het ei en een klein handje paneermeel, kneed het door elkaar en draai er kleine soepballetjes van. Verwarm dan wat olie in je soeppan en bak de soepgroente er even een paar minuten in. Daarna voeg je het water en de bouillonblokjes toe. Wanneer het water kookt, doe je de gehaktballetjes erbij, gevolgd door de vermicelli en laat je de soep nog 10 minuutjes zacht pruttelen. Breng hem op smaak met peper en zout en verdeel hem daarna over 4 kommen. Een makkelijk en snel recept voor een heerlijke soep.
>> Lees ook: Pannenkoeken recept | 15 Mega lekkere pannenkoek recepten voor kids (en ouders!).
Aspergesoep met ham en ei
Het is jammer dat het aspergeseizoen maar een paar maanden duurt, want deze soep kunnen wij het hele jaar door wel eten. Niet ieder kind is misschien dol op asperges, maar deze soep is zo lekker en zacht dat aspergeweigeraars er vast een uitzondering voor maken. Wat ze misschien over de streep trekt, is dat je plas na het eten van deze soep gaat stinken. Dat komt door een bepaald zuur in de asperges. En dat vinden (mijn!) kids heel grappig om te ontdekken!
Ingrediënten (voor 4 personen): 500 gram geschilde asperges, 1 sjalot, 2 blokjes kippenbouillon, 1 liter water, 125 ml kookroom, 50 gram ongezouten roomboter, 60 gram bloem, 120 gram plakken beenham, 2 eieren, peterselie om te garneren en peper en zout om de soep op smaak te brengen.
Recept: Doe het water met de bouillonblokjes in een pan en voeg de asperges in stukken toe wanneer het water kookt. Kook de asperges 5 minuten, zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren. Kook ook de eieren hard. Ondertussen kun je de sjalot fijnsnijden. Daarna smelt je de roomboter in een aparte pan en fruit de sjalot hierin. Doe dan de bloem erbij en laat die 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan steeds een grote soeplepel bouillon uit de pan met asperges toe en blijf ondertussen goed roeren, zodat de pap steeds wat dunner wordt zonder dat er klontjes ontstaan. Als het een dikke saus is, stop je met het toevoegen van bouillon en giet je het pannetje leeg in de pan met bouillon en asperges. Pureer de soep met een staafmixer. Voordat je dit doet, kun je de kopjes van de asperges er eventueel uithalen en die na het pureren teruggooien in de soep. Doe de room erbij en verwarm de soep nog even. Snijd de ham in reepjes, de eieren in stukjes en de peterselie fijn. Schep de soep dan in 4 kommen en garneer hem met ham, ei en peterselie. Zo lekker!
Hollandse erwtensoep
En de laatste in dit rijtje met lekkere soepen is deze nostalgische en oer-Hollandse erwtensoep of snert. Zo’n soep recept dat je van binnen heerlijk verwarmt als het buiten koud en guur is. En dus ook wel een beetje een seizoenssoep.
Ingrediënten (voor 4 personen): 250 gram spliterwten, 1/2 knolselderij, 1 kleine winterpeen, halve prei, 1 ui, 1 liter water, 1 gedroogd laurierblaadje, rookworst van ±250 gram, 125 gram spekreepjes, 4 takjes bladselderij en peper en zout naar smaak.
Recept: Doe de erwten samen met het water, de spekreepjes en het laurierblad in een pan en breng het aan de kook. Schep het schuim van het water en kook de erwten met de deksel op de pan in zo’n 60 minuten zachtjes gaar. Snijd ondertussen de prei, wortel en knolselderij in stukjes, snipper de ui en snijd de bladselderij fijn. Voeg de groenten en de bladselderij na een uur toe aan de soep en laat hem afgedekt nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert. Daarna snijd je de rookworst in plakjes en doe je die ook in de pan. En tot slot breng je de erwtensoep op smaak met peper en eventueel zout. Wil je hem helemaal op de oud-Hollandse manier eten, dan serveer je een plak roggebrood belegd met katenspek bij de soep. Maar de kinderen worden waarschijnlijk blijer van een snee brood.
We hopen dat deze soeprecepten jullie aan wat nieuwe kookinspiratie helpen! En mocht jij één van deze lekkere soepen ook eens gaan maken, laat je ons dan weten of het gesmaakt heeft? Dat kan door hieronder een reactie achter te laten. Of, nog leuker, deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt!
Veel kookplezier bij het maken van deze lekkere soepen!
Geen reacties