Als je kinderen van jongs af aan laat helpen in de keuken dan hebben ze daar de rest van hun leven wat aan. En behalve leerzaam is samen koken of bakken ook gewoon super leuk en gezellig. Dus duik met je kinderen de keuken in of laat ze zelf of met vriendjes één van deze super leuke, grappige én lekkere kinderrecepten maken. Van een over the top milkshake tot een wrap tosti om je vingers bij af te likken. Wij weten zeker dat jullie mini chefkoks deze recepten voor kinderen zelf of met een klein beetje hulp perfect kunnen maken. Om er daarna van te smullen natuurlijk!
12 Leuke & lekkere recepten voor kinderen
Deze kinderrecepten zijn niet alleen een feestje om te maken, maar ook om op te eten! Laat de kinderen vooral zelf kiezen met welk recept zij het liefste aan de slag gaan, want dan wordt het zeker een succes. En als ze er de leeftijd voor hebben, kun je ze eventueel ook zelf de boodschappen laten doen. En daarna natuurlijk lekker de keukens in…
Aardbeien milkshake met over the top toppings
Deze aardbeien milkshake is een heerlijk recept voor beginnende chefs. Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig, plus eventuele toppings. En voor je het weet heb je een over the top freakshake gemaakt! Een heerlijk recept voor kinderen, zeker in de zomer.
Ingrediënten (voor 2 glazen): 150 gram vanille roomijs, 225 gram bevroren aardbeien, 250 ml melk. En toppings naar keuze, zoals slagroom, glazuur, spekjes, een donut, sprinkles etc.
Recept: Doe het vanille roomijs, de aardbeien en melk in een blender. Mix ze tot een gladde, romige milkshake. Laat de blender niet te lang mixen, want dan wordt hij warm en de milkshake dus minder koud. Verdeel de milkshake over twee glazen. Spuit er eventueel nog een toef slagroom of donut op. En versier hem verder met bijvoorbeeld sprinkles, mini marhsmallows of vers fruit. Tot slot steek je er een dik rietje in en drink je hem op!
Stap voor stap leren bakken & koken voor kinderen
・ 1 – Kies voor een makkelijk recept dat kinderen leuk én lekker vinden om te maken en dat past bij hun leeftijd en vaardigheden.
・ 2 – Bespreek de ingrediënten en de bereidingswijze, zodat ze een idee krijgen van wat ze gaan doen.
・ 3 – Laat de kinderen hun handen wassen en het werkoppervlak schoonmaken. En leg uit waarom hygiëne belangrijk is bij het maken van gerechten.
・ 4 – Leg alle ingrediënten en andere benodigdheden klaar, zoals apparatuur, spatels of een kom. En verwarm als het nodig is de oven voor.
・ 5 – Begin met bakken of koken door het recept stap voor stap te volgen. Laat kinderen – afhankelijk van hun vaardigheden – zoveel mogelijk zelf doen. En moedig vragen stellen, experimenteren met eigen variaties op het recept en proeven zoveel mogelijk aan. Daar leren ze het meeste van.
・ 6 – Laat je kind na het maken van het recept ook weer opruimen en leer ze om alles schoon achter te laten.
・ 7 – En de laatste stap is natuurlijk het opeten of drinken van het eindresultaat. Want niet alleen het zelf maken van recepten, maar ook het proeven ervan is voor kinderen natuurlijk een feestje!
Oreo truffels met sprinkles op een stokje
Deze Oreo truffels zijn een heuse kinder sensatie. Oreo’s en chocola; dat is natuurlijk een gouden combinatie. En kinderen kunnen dit recept heel goed zelf maken. Het enige moeilijke aan het maken van de truffels is het wachten tot de chocola gestold is. Maar geduld wordt beloond met een tongstrelende traktatie!
Ingrediënten: 2 rollen Oreo koekjes, 100 gram roomkaas, 300 gram melkchocolade, sprinkles en saté prikkers.
Recept: Doe de melkchocola in een pannetje en smelt het op laag vuur. Zet het daarna van het vuur en doe het in een kom, zodat het vast wat kan afkoelen. Doe dan de Oreo’s in een keukenmachine en vermaal ze tot kruimels. Voeg de roomkaas toe en mix die er ook doorheen. Haal het Oreo deeg dan uit de keukenmachine, kneed het nog even door en maak er 15 balletjes van. Steek ze op een saté prikker en haal ze door de gesmolten chocola. Prik de stokjes in een doosje, foam of halve oude kool of leg ze op een plaat met bakpapier. Bestrooi ze daarna met sprinkles en laat de Oreo truffels stollen in de koelkast. Dit duurt minimaal een uurtje, dus hier komt wat geduld bij kijken. Maar daarna kunnen de kinderen smullen van hun zelf gemaakte recept!
>> Lees ook: Zelf slush puppy maken | Een magisch recept voor kinderen!
McDonald’s crispy chicken wrap
Dit lekkere recept ontstond toen wij een nieuwe keuken gingen kopen. De oude keuken was er al uit, waardoor we twee weken zonder gasfornuis of oven zaten en dus creatief moesten zijn. Een airfryer was de oplossing. Daarin maakten we onder andere heerlijke krokante kip die we samen met wat sla, rauwkost en een frisse dressing in een wrap rolden. Net de wrap van de McDonalds, maar dan gezonder. Hij staat hier nog regelmatig op het menu en is een hit bij de kids, die het ook leuk vinden om ze zelf te maken. En dus mogen deze wraps niet tussen deze recepten voor kinderen ontbreken!
Ingrediënten (voor 4 personen): 4 Krokante kipfilet schnitzels of burgers, 8 wraps, kwart krop sla, 1 komkommer, 1 paprika, zakje geraspte kaas en eventueel 1 avocado. En voor de dressing: 6 eetlepels Griekse yoghurt, 4 eetlepels mayonaise, 1 teen knoflook, handje vers gesneden dille en peper en zout.
Recept: Bak de krokante kip in een koekenpan of airfryer. Snijd de komkommer en paprika in lange, dunne stengels. Doe de mayonaise en Griekse yoghurt in een schaaltje, pers de teen knoflook er boven uit en roer het door elkaar. Voeg dan de dille toe en breng de dressing op smaak met peper en zout. Daarna leg je de wraps plat voor je en beleg je ze met sla, komkommer, paprika en de geraspte kaas. Wij vinden avocado ook een lekkere toevoeging. Wanneer de krokante kip gaar is, snijd je de burgers of schnitzels in repen die je ook op de wraps legt. Daarna doe je de dressing er overheen, rol je de wraps op en snijd je ze schuin doormidden. Eventueel kun je er nog wat patat bij maken. Eet smakelijk!
Smeuïge brownies met sprinkles
Say ‘Hi!’ tegen de meest lekkere en smeuïge brownie ever! Ook een super leuk én makkelijk recept voor kinderen om zelf te maken. Pimp ze met sprinkles en je hebt niet alleen een goddelijke, maar ook super vrolijke chocoladebom.
Ingrediënten (voor een bakblik van 28×18 cm): 225 gram ongezouten roomboter, 225 gram pure chocola, 325 gram suiker, 150 gram zelfrijzend bakmeel, 3 eieren, snufje zout en sprinkles.
Recept: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter samen met de chocolade in een pannetje op laag vuur. Mix ondertussen één voor één de eieren door de suiker en klop het tot een romige massa. Meng dan rustig de gesmolten chocoladeboter door de massa. Voeg tot slot het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe en klop dit er ook doorheen. Dan giet je het brownie beslag in een met bakpapier beklede vorm en bak je hem gaar in zo’n 30 minuten. De bovenkant moet stevig zijn, maar de binnenkant van de brownie nog lekker smeuïg. Strooi de sprinkles op de brownie, laat hem verder afkoelen en snijd hem dan in stukjes. De smeuïge brownies zijn het lekkerste nadat ze gebakken zijn!
Groente stafjes met dip
Heeft je kind de smaak in de keuken te pakken, maar wil je niet dat er telkens suikerbommetjes gemaakt worden? Dan zijn er ook veel leuke gezonde recepten voor kinderen. Zoals deze groente stafjes. De meeste kids vinden rauwkost lekker. En geef je het een leuke naam, zoals toverstafjes of groente zwaarden, dan smaakt het nóg lekkerder. De yoghurt dip maakt dit kinderrecept compleet.
Ingrediënten: Rauwkost, zoals wortels, paprika, komkommer, cherry tomaten en selderij. En voor de dip: 250 gram Griekse yoghurt, 1 teen knoflook, 2 takjes peterselie en peper en zout.
Recept: Snijd alle rauwkost in lange, dunne stengels. Doe de yoghurt in een kom, snijd de peterselie fijn en pers de knoflook boven de yoghurt. Roer de kruiden door de yoghurt en breng de dip op smaak met peper en zout. Serveer de rauwkost en dip in een glas of beker.
Yummie mummie knakworsten
Deze mummie is ook echt yummie! Want knakworstjes in bladerdeeg vindt ieder kind lekker! Ze zijn al binnen een half uurtje klaar, dus voor kinderen met een korte spanningsboog zijn dit soort recepten ook ideaal. Serveer ze met ketchup of zoete chilisaus. En je hebt een super leuke én lekkere snack.
Ingrediënten: Bladerdeeg (ongeveer 2/3 plakje deeg per worstje), knakworsten (de extra dikke zoals Frankfursters of bockworsten zijn voor het maken van de mummies het fijnste), eidooier, eetbare oogjes, evt ketchup en/of chilisaus.
Recept: Laat het bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor volgens de temperatuur op de verpakking van het bladerdeeg. Dan snijd je de knakworsten in de vorm van mannetjes. Je maakt een snee aan de onderkant, zodat er twee benen ontstaan. En ook de zijkanten van de worst snijd je schuin in, zodat je worst armen krijgt. Daarna omwikkel je de worst met bladerdeeg stroken van een halve tot een hele centimeter. Om de armen, benen, om het lijf en hoofd. En bij het hoofd houd je een strookje vrij voor de ogen. Smeer het bladerdeeg daarna in met de eierdooier en bak de mummies in 15-18 minuten gaar en bruin in de oven. Duw tot slot de eetbare ogen op hun plek; ze blijven door de warmte aardig plakken. Helemaal als je ze een beetje in het bladerdeeg duwt. Serveer de mummie worsten met ketchup of chilisaus. En dan heb je echt een Yummie mummie!
Koken met kinderen: wat kan je kind vanaf welke leeftijd?
– Peuters en kleuters (3-5 jaar): Laat ze helpen met het wassen van groenten, roeren van beslag, en het uitsteken van koekjes met veilige, kindvriendelijke gereedschappen.
– Jonge kinderen (6-9 jaar): Kunnen beginnen met eenvoudige snijtaken met een (bot) mes, helpen met het wegen en afmeten van ingrediënten en (met hulp) keukenmachines of mixers bedienen.
– Oudere kinderen (10-12 jaar) en tieners: Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen in principe zelfstandig koken en bakken. Wel is het belangrijk om toezicht te blijven houden op het gebruik van de oven, het fornuis en scherpere messen. Leeftijden zijn een indicatie, ieder kind is uiteraard anders.
Lees voor een uitgebreid overzicht van activiteiten in de keuken waarbij kinderen kunnen helpen ook ons artikel ‘koken met kinderen‘.
Mini pita brood pizza’s
Vraag kids wat hun lievelingseten is en een heleboel zullen roepen: Pizza! Deze mini pizzas’s zijn dan ook een heel populair kinderrecept. Kinderen kunnen er met hun favoriete toppings ook nog gezichtjes op maken of een mooi patroon. Leuk, makkelijk én lekker!
Ingrediënten: Pita broodjes, pizza saus, geraspte mozzarella en je favoriete toppings.
Recept: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de pita broodjes in met een laag pizza saus, strooi de geraspte mozzarella erop en beleg hem met je favoriete toppings. Bak de pita pizza broodjes daarna in 5 minuten bruin en gaar in de oven. Heeft je kind al wat keuken ervaring en vind je de echte Italiaanse pizza bodem lekkerder? Of wil je zelf de pizza saus maken? Dan kun je ook ons pizza recept proberen.
>> Lees ook: Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!
Chocolate chip cookies met M&M’s
Van alle recepten is dit de favoriet van mijn kinderen om zelf te maken. Tijdens het bakken van de koekjes wordt er al flink gesnoept, dus ga er maar vast vanuit dat niet alle M&M’s in het deeg terecht komen.
Ingrediënten (voor 14 koeken): 250 ongezouten roomboter op kamertemperatuur, 450 gram bloem, 300 gram basterdsuiker, zakje vanillesuiker, 200 gram M&M’s, 2 eieren, 1 zakje bakpoeder, snuf zout.
Recept: Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een beslagkom en meng ze tot een romige geheel. Voeg dan ook 1 voor 1 de eieren toe en mix ze door de suikerboter tot een glad mengsel. Daarna doe je de bloem, het bakpoeder en zout erbij en mix je het kort tot een mooi deeg. Roer of kneed tot slot de M&M’s erdoor. En daarna maak je 14 even grote balletjes die je op een bakplaat met bakpapier legt. Bak de koekjes bruin en gaar in 16-18 minuten. Als ze uit de oven komen, moet je ze nog even laten afkoelen op de plaat en daarna kun je er je tanden in zetten.
Smiley pannenkoeken
Ook pannenkoeken behoren tot de favoriete recepten van kinderen. Een super lekker, relatief gezond en makkelijk recept zijn deze yoghurt pancakes. Ze lijken op American pancakes, alleen dan zit er Griekse yoghurt in, wat ze een super lekker fris smaakje geeft. Ze zijn heerlijk in combinatie met fruit en een klein scheutje ahorn siroop, maar natuurlijk ook met poedersuiker, pasta of stroop.
Ingrediënten (voor 8 pannenkoekjes): 250 gram Griekse yoghurt, 2 eieren, 1 theelepel bakpoeder, 100 gram bloem, snufje zout, boter of olie om in te bakken. En toppings zoals vers fruit – blauwe bessen, aardbeien, banaan of aardbei – stroop, ahorn siroop, pasta of poedersuiker.
Recept: Klop de yoghurt en de eieren door elkaar met een garde. Voeg dan de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe en klop het tot een glad beslag. Klop vooral niet langer dan nodig is, want anders worden je pannenkoeken zompig in plaats van luchtig. Verhit daarna wat olie of boter in een koekenpan. En als die heet is, schep je een hoopje yoghurt pannenkoeken beslag in de pan. Wanneer je belletjes in het beslag ziet, kun je het pannenkoekje omdraaien. Bak hem aan beide kanten mooi bruin. Serveer de yoghurt pannenkoeken daarna met fruit en eventueel een klodder Griekse yoghurt of nog wat honing, siroop of poedersuiker. Of maak er met fruit vrolijke pannenkoeken smileys van.
Monster burgers
Deze monster burgers zijn griezelig lekker! Wie durft ze te maken? Leuk recepten voor kinderen die al wat keuken ervaring hebben opgedaan.
Ingrediënten (voor 4 burgers): 4 hamburger broodjes, 4 hamburgers, krop botersla, snack komkommer, plakken kaas en ketchup en eventueel mayonaise. Je kunt eventueel ook nog extra toppings toevoegen, zoals bacon, tomaat of augurk.
Recept: Bak de burgers gaar in een koekenpan. Snijd ondertussen de broodjes doormidden, pluk wat slablaadjes van de krop en was ze schoon en snijd tanden in 4 plakken kaas. Snijd met een kaasschaaf dunne plakken van de snack komkommers. Rol twee plakjes op tot ogen en prik ze op een cocktailprikker. Beleg het broodje dan met de sla, daarna de burger, doe er eventueel wat saus op en leg een plak komkommer er als een tong bovenop, dan de kaas en tot slot de bovenkant van het broodje. Steek de cocktailprikkers met komkommer erin als ogen en je monster burger is klaar!
Poffertjes spiesjes
Dit recept is een leuke combinatie van gezond en ongezond. En de kinderen kunnen er zelf lekker mee variëren en hun eigen favoriete combinaties maken van fruit en poffertjes.
Ingrediënten: 250 gram bloem, 300 ml melk, zakje bakpoeder, 2 eieren, snufje zout en boter om in te bakken. Plus je favoriete fruitsoorten en toppings zoals poedersuiker.
Recept: Snijd het fruit in plakjes of stukjes. Roer de bloem, het bakpoeder en zout even door elkaar in een beslagkom en voeg dan de melk en de eieren toe en klop het met een garde of mixer tot een glad beslag. Zet de poffertjespan op het fornuis en smeer hem in met boter. Als de boter gesmolten is, schep je in ieder kuiltje beslag tot net iets onder de rand. Wanneer er aan de bovenkant belletjes komen, kun je de poffertjes met een vork omdraaien. Als de poffertjes klaar zijn, prik je ze afgewisseld met je fruit op een satéprikker en dan strooi je er nog wat poedersuiker overheen. Zo lekker!
Quesadilla’s oftewel een wrap tosti
Quesadilla’s zijn voor de Mexicaanse keuken wat tosti’s zijn voor de Nederlandse keuken. Letterlijk betekent het woord ‘kaasdingetje’. En wij kunnen alvast verklappen dat kids dol zijn op dit ‘kaasdingetje’! Hij de hekkensluiter is in dit rijtje recepten voor kinderen, maar ook dit is dus zeker een gerecht dat leuk is om ze zelf eens te laten maken.
Ingrediënten (voor 4 quesadilla’s): 4 Wraps, 200 gram kippendij of kipfilet, klein blikje mais, zakje geraspte kaas, eventueel tomaten en peper en zout voor de smaak, plus wat boter of olie om in te bakken.
Recept: Snijd de kipfilet in kleine stukjes en bak ze met wat peper en zout in een koekenpan gaar. Voeg op het laatste moment de mais toe en laat die 1 minuut meebakken. Als je van tomaat houdt, kun je wat tomaten in kleine stukjes snijden en die ook in de laatste minuut in de pan doen. Verdeel de kip met mais en eventueel tomaat dan over de helft van alle wraps, bestrooi het met de geraspte kaas en vouw de wraps dubbel. Leg de wraps daarna in de pan (zonder boter of olie) en bak ze tot ze aan beide zijden goudbruin zijn en de kaas gesmolten is. Snijd de quesadilla doormidden en serveer hem eventueel met geprakte avocado, guacamole of ketchup.
>> Lees ook: Cool proefje met ijs – Roomijs maken zonder vriezer!
En, welk kinderrecept lijkt jullie het leukste of lekkerste? We hopen dat deze recepten voor kinderen je inspireren om samen met de kids de keuken in te duiken en lekker te gaan koken of bakken.En als je dat gaat doen, vinden wij het natuurlijk super leuk om te horen of het eindresultaat geslaagd is. Dus laat hieronder in een reactie vooral aan ons weten of het gesmaakt heeft. Of nog leuker; deel een foto van het eindresultaat met ons op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt!
Veel kook en bak plezier!
Geen reacties