Mama ziek? Noodtoestand in huize Lemonade

9 februari 2017

Van buikgriep tot een koorts en spieren lamleggende griep en verkoudheid; mijn complete gezin moest er de afgelopen periode aan geloven. En ik voorzag de arme zieltjes van vitamineshots, kusjes, knuffeltjes en schone lakens en dacht heel naïef dat die hele griepepidemie aan mij voorbij zou gaan. Maar the last woman standing ging vorige week helaas ook hard onderuit. Het begon met hele gekke blaasjes of bultjes op mijn tong die voor een branderig gevoel zorgden, toen kwam daar een fikse keelpijn en hoofdpijn bovenop en sloeg de algehele malaise toe. Griep! Mijn lichaam wilde niet meer voor- of achteruit. En dus zat er niets anders op dan mezelf op de bank te parkeren en de noodtoestand uit te roepen. 

Als mama ziek is, gelden er andere regels

Als de noodtoestand in huize Lemonade van toepassing is, dan gelden er andere regels. F*ck de consequente opvoeding. Nog een snoepje? “Ja hoor!” Een complete plakband rol om een stoel heen wikkelen? Waarom niet! Als je daarmee weer een tijdje zoet bent… Beter worden met twee kinderen in de buurt lukt me alleen als ik een beetje ruimte creëer voor mezelf. Zonder schuldgevoel!

Regel 1: Aan een schoon huis heb je niks als je toch alleen maar op de bank ligt

Heb je ooit iemand horen zeggen dat je beter wordt van schoonmaken? Dat een glimmende plee pot helpt tegen hoofdpijn? Of dat het uitsoppen van de douche een helende werking heeft? Nee, natuurlijk niet! En van een beetje stof op de vensterbank, kalkaanslag in de badkamer en een gruizig fornuis word je heus niet nog zieker. Je ziet er bovendien nauwelijks wat van als je voor pampus op de bank ligt. Dus wat niet weet, wat niet deert! Toch?

‘Lees ook: Mama ziek? Hoe dan?

Regel 2: Een kant-en-klaar maaltijd is ook een maaltijd

Waarom koken als iemand anders dat voor je kan doen? Blijf niet hangen in de ‘selluf doen’ modus van een peuterpuber, maar vraag je moeder of een vriendin om een pan soep of lasagne te maken. Dat is makkelijk op te warmen. Of laat de husband iets afhalen vanuit zijn werk of bestel eten bij een bezorgservice. Wel een beetje gezond natuurlijk, want van de vitamientjes uit de pizza toppings word je echt niet beter.

Regel 3: De televisie is je allerbeste vriend

Dat was hij vast sowieso al wel. Maar als mama ziek is, is hij helemaal je bondgenoot. De beeldbuis tijd gaat tijdelijk op ongelimiteerd. En laat Peppa, Bob de Bouwer en Paw Patrol je kroost vermaken. Als je beter bent, doe jij dat gewoon weer. Laatst wist Finn mij haarfijn uit te leggen hoe ons zonnestelsel in elkaar zit. En toen ik vroeg of hij dat van juf gehoord had, zei hij: “Nee, van Brandweerman Sam geleerd!”. Dus over het educatief tekort doen van je kind hoef je niet in te zitten. 😉

Pssssssst! Nog even voor de geëmancipeerde fanatiekelingen die zich nu afvragen waar papa in dit verhaal is… Die heeft sinaasappeltjes uitgeperst, wassen gedraaid en opgevouwen, zakdoeken aangesleept, boodschappen gedaan, mijn onverdraaglijke gesnurk aangehoord en ondertussen ook nog gewoon gewerkt. Alleen maar lof voor mijn liefde!

Wat is jouw survival truc als je ziek bent?

Hetzelfde karakter als mama!
Hoera, we hebben een nieuwe website!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter