Papier mache – Het perfecte papier mache recept & leuke knutsel ideeën

1 november 2018
Papier mache - Het perfecte papier mache recept & leuke knutsel ideeën

Papier mache is de ideale basis voor een sinterklaas surprise. Je kunstwerk ziet er al snel heel mooi uit en aan de surprise kun je totaal niet zien waar de cadeautjes verstopt zijn of waar je moet beginnen. Maar behalve surprises kun je er ook een heleboel andere toffe dingen van maken, zoals  piñata’s, een dino grot, fruitschaaltjes of leuke armbanden. En ieder hebben ze zo hun eigen perfecte papier mache recept. Ik laat je zien hoe je papier mache maken kunt en wat voor leuke knutsel ideeën er allemaal zijn.

Wat heb je nodig?

 • Behanglijm
 • Water
 • kranten en/of keukenpapier
 • Ballon, kartonnen doosjes en/of kippengaas etc om je basisfiguur mee te maken
 • Kwast
 • Evt. olie
 • Verf en/of versieringen
‘Lees ook: 12x knutselen met papieren bordjes.’

Papier mache maken

 1. Maak allereerst een basisfiguur. Een ballon is daarvoor het makkelijkste en daarmee kun je ook een heleboel kanten op door er weer allerlei doosjes en figuren op of aan vast te plakken. Met kippengaas kun je ook vrij makkelijk figuren maken.
 2. Maak je behanglijm volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je kunstwerk is. Ik heb voor mijn unicorn een kwart liter water met lijmpoeder gebruikt en dat was ruim voldoende.
 3. Scheur de kranten in stroken. Of gebruik stukjes keukenrol.
 4. Mocht je een ballon gebruiken, smeer deze dan in met olie, zodat hij er straks makkelijker uit te halen is, zonder dat hij aan je kunstwerk vast blijft plakken.
 5. Haal je stroken papier door de lijm, wrijf overtollige lijm eraf en plak ze op de ballon, net zolang tot hij helemaal bedekt is. Hoe kleiner je stukjes papier, hoe gladder je oppervlak wordt.
 6. Plak een volgende laag papier op de ballon, maar plak de stroken nu verticaal. Daar wordt je kunstwerk sterker van en zo weet je makkelijker waar je gebleven was. Breng in totaal minimaal 3 lagen papier aan, hoe meer hoe steviger. Mijn eenhoorn heeft er zo’n 5 à 6. Tip: Wil je je knutselwerk nog beschilderen, dan kun je de laatste 2 à 3 lagen het beste maken met keukenrol, dan komen de letters niet zo snel door je verf heen.
 7. Laat je papier mache drogen in de zon of bij de verwarming. Dit duurt ongeveer een dag.
 8. Als je kunstwerk droog is, kun je het cadeau erin stoppen als het een surprise is en hem beschilderen met acrylverf of beplakken (met slingers) zoals ik met mijn unicorn heb gedaan. Voor de ogen en de mond van de unicorn heb ik een printable, die vind je hier.
‘Lees ook: Een eenhoorn surprise maken & nog 10 andere toffe surprise ideeën.’

Tip!

Gebruik je een ballon als basis? Zorg dan dat je kunstwerk volledig droog is, voordat je de ballon lek prikt er eruit haalt. Is het nog een beetje nat, dan kan de stuk geprikte ballon het papier mache naar binnen trekken en er deuken in maken.

Nog een papier mache recept

Is het de bedoeling dat je kunstwerk lang mee gaat of moeilijk open te maken is, dan kun je het beste gebruik maken van het papier mache recept met lijm. Dit geeft het meest stevige resultaat. Maar voor een piñata bijvoorbeeld kun je ook papier mache maken met bloem, dat is wat slapper en makkelijker kapot te slaan. In dat geval meng je 1 deel bloem met 1 deel water en mix je het door elkaar. Als je mengsel nog wat te dun is, voeg je nog wat extra bloem toe. Daarna dompel je net zoals met lijm de papieren stroken in je mengsel, wrijf je het overtollige water met bloem er met je vingers vanaf en plakt het papier dan op de basis net zolang totdat je voldoende lagen hebt. Minimaal drie. Ook deze creatie laat je een dag drogen en dan kun je hem verder versieren.

‘Lees ook: 14 Leuke maar makkelijke surprise ideeën.’

Papier mache ideeën

Om je een indruk te geven van wat je nog meer kunt maken met papier pulp, heb ik ook nog een aantal toffe papier mache ideeën verzameld.

Dinosaurus grot

Lees de werkomschrijving op Crayon Box Chronicals.

Fruit schaaltjes

Hoe je ze maakt lees je op Wellnesting.com.

Regenboog potloodhouder

Hoe je de potloodhouder maakt, lees je op The House that Lars Built.

Potloden topper

Hoe je ze maakt, zie je op Craft Whack.

Snoep of speelgoed schaal

Piñata

Afbeelding pinata – Fer Gregory voor Shutterstock.

Armbanden van papier mache

Lees hoe je ze maakt op Mollymoo.

Lamp

Luchtballon van papier mache

Mandjes van papieren servetjes

Lees hoe je de mandjes maakt op I Heart Naptime.

Ik hoop dat deze knutselideeën met papier mache je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan met de kinderen. Als jij één van mijn creaties ook gaat knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken. Ik ben altijd benieuwd naar jullie kunstwerken!

Voor meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

 

Uitgelichte afbeelding pinata – Ina Fischer voor Shutterstock.

Macramé regenboog hanger maken - Een toffe eyecatcher in de kinderkamer
Knutselen met klei - Toffe ideeën om te maken voor in huis

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter