Papier mache | Het perfecte papier mache recept & leuke knutsel ideeën

1 november 2018
Papier mache - Het perfecte papier mache recept & leuke knutsel ideeën

Papier mache is de ideale basis voor een sinterklaas surprise. Je kunstwerk ziet er al snel heel mooi uit en aan de surprise kun je totaal niet zien waar de cadeautjes verstopt zijn of waar je moet beginnen. Maar behalve surprises kun je er ook een heleboel andere toffe dingen van maken, zoals  piñata’s, een dino grot, fruitschaaltjes of leuke armbanden. En ieder hebben ze zo hun eigen perfecte papier mache recept. Ik laat je zien hoe je papier mache maken kunt en wat voor leuke knutsel ideeën er allemaal zijn.

2x Recept voor het maken van papier mache

Er zijn twee verschillende manier om papier mache te maken. Je kunt het maken met water en bloem of met water en behanglijm. Ik heb met beiden gewerkt en vind de één niet perse beter dan de ander. Wel is een papier mache werk van behanglijm iets steviger dan die met bloem. Daarom kun je een piñata bijvoorbeeld beter maken met bloem, omdat hij anders niet stuk te slaan is. Het mengsel met bloem heeft ook als voordeel dat het makkelijker op te ruimen en uit je kleding te wassen is. Ook is de kans groot dat je bloem al in huis hebt en dat geldt vaak niet voor behanglijm. Een nadeel van papier mache maken met bloem is dat er een kans bestaat dat het gaat schiften. Dit is bij mij nog nooit gebeurd, maar kun je voorkomen door er een schepje zout doorheen te roeren.

‘Lees ook: Sinterklaas recepten | 25+ Lekkere zoete & hartige Sinterklaas hapjes.’

Papier mache maken met behanglijm

Wat heb je nodig?

 • Behanglijm
 • Water
 • kranten en/of keukenpapier
 • Ballon, kartonnen doosjes en/of kippengaas etc om je basisfiguur mee te maken
 • Kwast
 • Evt. olie
 • Verf en/of versieringen

Papier mache maken

 1. Maak allereerst een basisfiguur. Een ballon is daarvoor het makkelijkste en daarmee kun je ook een heleboel kanten op door er weer allerlei doosjes en figuren op of aan vast te plakken. Met kippengaas kun je ook vrij makkelijk figuren maken.
 2. Maak je behanglijm volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je kunstwerk is. Ik heb voor mijn unicorn een kwart liter water met lijmpoeder gebruikt en dat was ruim voldoende.
 3. Scheur de kranten in stroken. Of gebruik stukjes keukenrol.
 4. Mocht je een ballon gebruiken, smeer deze dan in met olie, zodat hij er straks makkelijker uit te halen is, zonder dat hij aan je kunstwerk vast blijft plakken.
 5. Haal je stroken papier door de lijm, wrijf overtollige lijm eraf en plak ze op de ballon, net zolang tot hij helemaal bedekt is. Hoe kleiner je stukjes papier, hoe gladder je oppervlak wordt.
 6. Plak een volgende laag papier op de ballon, maar plak de stroken nu verticaal. Daar wordt je kunstwerk sterker van en zo weet je makkelijker waar je gebleven was. Breng in totaal minimaal 3 lagen papier aan, hoe meer hoe steviger. Mijn eenhoorn heeft er zo’n 5 à 6. Tip: Wil je je knutselwerk nog beschilderen, dan kun je de laatste 1 à 2 lagen het beste maken met keukenrol, dan komen de letters niet zo snel door je verf heen.
 7. Laat je papier mache drogen in de zon of bij de verwarming. Dit duurt over het algemeen één a twee dagen.
 8. Als je kunstwerk droog is, kun je het cadeau erin stoppen als het een surprise is en hem beschilderen met acrylverf of beplakken (met slingers) zoals ik met mijn unicorn heb gedaan. Voor de ogen en de mond van de unicorn heb ik een printable, die vind je hier.
‘Lees ook: Sinterklaas knutselen | 25+ Super leuke Sinterklaasknutsels om te maken.’

Tip!

Gebruik je een ballon als basis? Zorg dan dat je kunstwerk volledig droog is, voordat je de ballon lek prikt er eruit haalt. Want als het papier mache nog nat is, is de kans groot dat je creatie implodeert. En dat is super zonde na alle moeite die je ervoor gedaan hebt.

Papier mache recept met bloem

Wat heb je nodig?

 • Water
 • Bloem
 • Plus alle extra’s die genoemd staan bij het mengsel met behanglijm

Papier mache maken met bloem

Voor het maken van papier mache met bloem volg je het stappenplan van hierboven. Alleen maak je geen behanglijm, maar meng je twee bekers water met één beker bloem en die roer je – eventueel met een schepje zout erbij – door elkaar totdat er geen klontjes meer in zitten. Deze mix gebruik je om je papier op het geraamte van je creatie te plakken. In de video hierboven laat ik je zien hoe ik een Pikachu surprise maakte van papier mache met bloem.

‘Lees ook: 30+ Leuke maar makkelijke surprise ideeën.’

Papier mache ideeën

Om je een indruk te geven van wat je nog meer kunt maken met papier pulp, heb ik ook nog een aantal andere toffe papier mache ideeën verzameld. Die vind je hieronder!

Dinosaurus grot

Lees de werkomschrijving op Crayon Box Chronicals.

Fruit schaaltjes

Hoe je ze maakt lees je op Wellnesting.com.

Regenboog potloodhouder

Hoe je de potloodhouder maakt, lees je op The House that Lars Built.

Potloden topper

Hoe je ze maakt, zie je op Craft Whack.

Snoep of speelgoed schaal

Piñata

Afbeelding pinata – Fer Gregory voor Shutterstock.

Armbanden van papier mache

Lees hoe je ze maakt op Mollymoo.

Lamp

Luchtballon van papier mache

Mandjes van papieren servetjes

Lees hoe je de mandjes maakt op I Heart Naptime.

Ik hoop dat deze knutselideeën met papier mache je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan met de kinderen. Als jij één van mijn creaties ook gaat knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken. Ik ben altijd benieuwd naar jullie kunstwerken!

Voor meer knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

Uitgelichte afbeelding pinata – Ina Fischer voor Shutterstock.

Macramé regenboog hanger maken - Een toffe eyecatcher in de kinderkamer
Knutselen met klei - Toffe ideeën om te maken voor in huis

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Karen Kuper 22 november 2021 at 1:02 pm

  Hoi! Wat een leuke site heb je! Super leuke ideeën! Ik heb het filmpje van de Pikachu bekeken om een surprise voor mijn zoontje te maken.
  Bij mij verpulverd de laag toiletpapier echter helemaal als ik die erop doe. De stukjes blijven dan steeds aan mijn vingers plakken waardoor ik hem niet zo mooi glad krijg als jij dit Pikachu hebt.
  Wat doe ik verkeerd? Ik hoop dat je mij kunt helpen.
  Alvast bedankt.

  Gr. Karen

 • Laat een reactie achter