Peuter en kleuter tv | De leukste kinder tv programma’s voor jonge kids

17 mei 2021
Peuter en kleuter tv | De leukste kinder tv programma's voor jonge kinderen!

Ben je op zoek naar leuke kinder tv programma’s om te kijken met jonge kinderen? Wij hebben de beste, meest geschikte en leukste peuter en kleuter tv programma’s voor je op een rij gezet! En daarnaast vind je ook tips over beeldschermgebruik en de ideale televisie tijd voor peuters en kleuters.

De 15 leukste peuter en kleuter tv programma’s

PAW Patrol

PAW Patrol is één van de meest populaire kinder tv programma’s voor peuters en kleuters. In de afleveringen gaan 8 heldhaftige puppy’s steeds op een nieuwe reddingsmissie om hun stad Avonturenbaai veilig te houden. Het reddingsteam wordt aangestuurd door Ryder, een tien jarige jonge whizzkid op een quad. Ook de pups zelf beschikken over coole voertuigen die kunnen transformeren in bijvoorbeeld een helikopter of watervoertuig. En ieder hondje heeft zijn eigen kracht en valkuilen. Een leuke serie vol humor.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Op Netflix, Nickelodeon en NickJr.

Eén van de meest populaire kinder tv programma’s van nu; PAW Patrol.
‘Lees ook: De leukste voorleesboeken voor peuters & kleuters.’
TV tips voor peuters en kleuters
  1. Maak duidelijke afspraken over het tv kijken en houd daaraan vast. Niet alleen over schermtijd, maar ook over wanneer je peuter of kleuter mag kijken. Bijvoorbeeld net na school of voor het eten. Maar niet vlak voor het slapen, want het blauwe licht van schermen verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor valt je kind moeilijker in slaap en slaapt hij onrustiger.
  2. Blijf altijd in de buurt als je peuter of kleuter tv kijkt. Zo kun je met je kind praten over wat hij ziet en dingen uitleggen als dat nodig is.
  3. Niet alleen de inhoud van het tv programma, maar ook de televisie zelf moet veilig zijn om naar te kijken. Peuters kunnen in hun enthousiasme aan de tv trekken, waardoor deze omvalt. Dus zorg dat de televisie hoog genoeg staat. Of hang hem met een tv beugel aan de muur. Dat heeft nog voordelen ook; de televisie neemt zo weinig ruimte in beslag, je kunt de kijkrichting vaak aanpassen, wat handig is voor kleine kijkertjes én het geeft de tv de looks van een schilderij. Een televisie aan een wandbeugel is dus nog stijlvol ook.
  4. Zorg voor nuttige televisie tijd. Een filmpje waarin eindeloos surprise eieren worden ‘gehatcht‘ kan enthousiast ontvangen worden door je peuter of kleuter. Maar er zijn zoveel leukere kinder tv programma’s die vaak nog leerzaam zijn ook.
  5. Stimuleer je kind om naast het schermen ook andere leuke dingen te doen. Televisie kijken blijft een passieve bezigheid. Zorg dus dat schermtijd niet ten koste gaat van activiteiten zoals buitenspelen, een boek lezen en contact hebben met andere kinderen.
  6. En geef tot slot het goede voorbeeld. Als de televisie de hele dag aan staat als ‘achtergrond decor’ dan wordt je kind daar natuurlijk continu ingezogen. Dus zet de tv bewust aan en uit. En tuur ook niet continu op het scherm van je mobiel, zeker niet tijdens het eten of wanneer je bijvoorbeeld een spelletje speelt met de kinderen.

Noddy, de detective

Noddy is de detective van Speelgoedland, waar speelgoed tot leven komt en altijd van alles te beleven is. Daar lost Noddy samen met zijn hond Bumpy allerlei mysteries op en zoekt naar verdwenen voorwerpen. Het tv programma leert peuters en kleuters de waardevolle les dat je anderen altijd moet proberen te helpen. En de kleurrijke animaties spreken jonge kinderen enorm aan. Een leuk kinder programma.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en NPO Zapp.

Word Party

Voor de allerkleinsten is Word Party echt geweldig. Het peuter tv programma heeft als doel om de woordenschat van jonge kinderen te vergroten en is dus van grote educatieve waarde. Om dit spelenderwijs over te brengen, beleven vijf verschillende babydieren leuke avonturen die voor jonge kinderen goed te volgen zijn. Daarnaast spreken de vrolijke, heldere kleuren peuters en kleuters erg aan en ook de liedjes. Een populair kinder tv programma voor de jongsten!

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix.

Peuter en kleuter tv | De leukste kinder tv programma's voor jonge kinderen!

Sesamstraat

Sesamstraat is pure nostalgie, want wie is er niet groot mee geworden? Het is de beroemdste straat van Nederland waar Bert en Ernie nog steeds kibbelen als een getrouwd stel en ook Meneer Aart is nog steeds dezelfde heerlijke oude mopperkont. Helaas worden er momenteel geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar de NTR zendt nog wel zes dagen in de week recente herhalingen uit. En daar merken peuters en kleuters natuurlijk verder niks van. Zeker kijken dus!

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? NPO Zappelin.

‘Lees ook: De leukste peuterspelletjes en kleuterspelletjes.’

Robocar Poli

Robocar Poli heeft wel iets weg van PAW Patrol en is ook een populair kinder tv programma, met name voor kleuters. In de afleveringen redt een team van robot hulpvoertuigen – de robocars – vrienden en buren in Broom’s Town uit gevaarlijke situaties. Het team bestaat uit superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy, ambulance Amber en helikopter Heli. En zij worden bij hun reddingswerk vaak geassisteerd door de stoere hulpdienst medewerkster Jin. In elke aflevering krijgen kinderen nuttige tips over veiligheid. En ze leren hoe mooi en waardevol het is om anderen te helpen.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en RTL Telekids.

Puffin Rock

Puffin Rock is een prachtig getekende serie voor jonge kinderen waar ik zelf ook groot fan van ben. De verhalen gaan over een familie papegaaiduikers die op een eiland in de Ierse wildernis leven. De jonge Oona en haar nieuwsgierige babybroertje Baba beleven iedere aflevering nieuwe avonturen op het eiland met hun vrienden. En als kijker leer je daarbij veel over verschillende diersoorten, maar ook over vriendschap. Een kinder tv programma waar peuters en kleuters gegarandeerd veel kijkplezier aan beleven.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix.

Puffin Rock is een prachtig geanimeerde serie voor jonge kinderen. Deze trailer is in het Engels, maar in het Nederland is het tv programma even mooi.

Nijntje

Nijntje is natuurlijk must see peuter tv! Waarschijnlijk kan iedere dreumes de tune al een beetje meezingen; “Nijntje, een piepklein konijntje…” De avonturen van het iconische konijn van Dick Bruna zijn dankzij de eenvoud en herkenbare geschetste situaties perfect voor de allerjongste kijkertjes. In iedere aflevering is een nieuw avontuur te zien waarin Nijntje met haar vrienden op ontdekking gaat. En zo maakt het kinder programma de belevingswereld van je kind telkens ook weer een beetje groter.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en NPO Zappelin.

Buurman & Buurman

Buurman en Buurman gaat over twee vrolijke, optimistische mannen die tegen allerlei problemen aanlopen die ze vaak zelf veroorzaakt hebben. Vervolgens proberen ze die dan weer op te lossen op de meest onlogische manieren. En dat levert hilarische situaties op die je peuter of kleuter hardop voor de tv laat schaterlachen. Ondanks de onlogische vindingrijkheid van de buurmannen eindigt iedere aflevering op wonderbaarlijke wijze toch altijd weer in een succes, waarna ze het welbekende ‘A je to’ roepen. Een leuk kinder tv programma met heel veel humor!

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en NPO Zappelin.

Tip!
Twijfel je of een kinder tv programma geschikt is voor jouw peuter of kleuter? Check dan Kijkwijzer.nl om te zien vanaf welke leeftijd de serie geschikt is.

Woezel & Pip

Woezel & Pip is een kinder tv programma gebaseerd op de super populaire boekjes van de hondenvrienden Woezel & Pip. En samen met hun vriendjes uit de tuin, Tante Perenboom, Buurpoes, de Zingende Tulpjes, Molletje en de Wijze Varen maken zij van alles mee. De verhalen in de serie staan altijd dichtbij de belevingswereld van jonge kinderen. Denk aan thema’s zoals vriendschap, spelen en delen. En daarom is het voor peuters en kleuters herkenbaar en leerzaam. Ook een aanrader dus.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? NPO Zappelin en Netflix.

TV tijden voor peuters & kleuters

Kinderen reageren verschillend op beeldschermtijd. Sommigen raken overprikkeld en anderen worden juist weer heel sloom. Dus de ideale beeldschermtijd is afhankelijk van de leeftijd én het kind. Er zijn dus geen harde regels, maar wel richtlijnen die je als handleiding kunt gebruiken:
● Kinderen van 0 – 2 jaar: maximaal 5 minuten per dag.
● Kinderen van 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag.
● Kinderen van 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag, het liefst verspreid over meerdere momenten.
● Kinderen van 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, het liefst verspreid over twee momenten.

Pingu

Als ouder denk je misschien; wat kan er nu leuk zijn aan een serie met pinguïns die alleen maar communiceren in (onbegrijpelijke) pinguïn taal?! Vraag dat maar aan je peuter, want die is waarschijnlijk dol op Pingu! De jonge pinguïn woont met zijn familie in een iglo op Antarctica en maakt daar allerlei avonturen mee. Waarschijnlijk is het succes van dit kinder tv programma juist te danken aan het laagdrempelige gekwetter wat daardoor erg toegankelijk is voor kinderen. Hier was het in ieder geval heel lang een hit.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? NPO Zappelin.

Peuter en kleuter tv | De leukste kinder tv programma's voor jonge kinderen!
‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Brandweerman Sam

Ook Brandweerman Sam is een erg populair peuter en kleuter tv programma. In de serie komt Sam samen met de rest van het brandweerman team in actie als er brand of andere problemen zijn in Piekepolder, vaak veroorzaakt door de brokkenpiloot van het dorp; Norbert Puk. De serie bevat veel kinderhumor. En daarnaast wordt er aandacht besteed aan brandveiligheid in huis. Het is dus nog leerzaam ook.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en RTL Telekids.

Kazoops!

Morthy, de hoofdpersoon in Kazoops heeft een enorme fantasierijke verbeelding. Samen met zijn beste vriend varkentje Jimmy Jones gaat hij graag op avontuur. En overal waar hij komt vraagt hij; “Waarom?”. “Waarom moeten we dezelfde sokken dragen?” of “Zijn echt alle monsters eng?”. Met zijn grote fantasie gaat hij op zoek naar antwoorden en zo beleeft hij de leukste avonturen. De nieuwsgierigheid van peuters en kleuters die naar dit tv programma kijken, wordt enorm geprikkeld. En het leert ze bovendien om na te denken over dingen en verder te kijken dan je neus lang is. En dat allemaal in een super vrolijk en muzikaal jasje. Een aanrader!

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix.

Grizzy en de lemmingen

Nog een favoriet tv programma van mijn eigen kleuter; Grizzy en de lemmingen. Een serie waarin Grizzy, de beer, het liefst lekker rustig wil wonen in het huis van de boswachter. Maar continu komen de lemmingen zijn rust verstoren. En dat levert aan de lopende band komische situaties op waarom kleuters hardop moeten schaterlachen.

Leeftijd: Geschikt voor wat oudere kleuters. Waar te zien? Netflix en NPO Zappelin.

Beat Bugs

Beat Bugs is een tv serie die niet alleen leuk is voor peuters en kleuters, maar ook voor papa en mama. De afleveringen zijn namelijk geïnspireerd door de muziek van The Beatles. Iedere aflevering staat een ander lied centraal. Zo is er bijvoorbeeld een aflevering ‘Love is all you need’ en “Help’. De hoofdpersonen in de serie zijn vijf jonge, bevriende insecten; Jay, Kumi, Crick, Buzz en Walter. Samen ontdekken ze ‘s levens belangrijkste lessen in hun overwoekerde achtertuin in de voorstad die voor hen het hele universum is. Een kinder tv programma dat vrolijk, grappig en leerzaam is.

Leeftijd: Vanaf kleuter leeftijd. Waar te zien? Netflix.

Zack & Quack

De jonge, avontuurlijke jongen Zack en zijn beste vriend Quack, een nieuwsgierige eend wonen in een pop-up boek. En in iedere aflevering poppen er nieuwe avonturen op als er aan de flapjes wordt getrokken. Buurmeisje en vriendinnetje Kira gaat vaak mee op avontuur en kan ieder papieren probleem oplossen met haar pop-up gereedschap. Ook een leuke serie voor jonge kijkers.

Leeftijd: Alle leeftijden. Waar te zien? Netflix en Nick Jr.

Dit waren onze favoriete peuter en kleuter tv programma’s. Naar welke series kijken jullie kinderen het allerliefste? We vinden het leuk om van je te horen in een reactie op dit blog. Dus deel vooral jullie favo kinder tv programma hieronder. Wie weet leren we zo nog een leuke nieuwe serie kennen!

15 Babybedjes om bij weg te zwijmelen
De leukste kraamcadeautjes voor de geboorte van een baby

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter