Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg

2 mei 2020
Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Als iets een veelzijdig knutselmateriaal is dan is het wel zoutdeeg. Van zoutdeeg kun je oneindig veel leuke dingen knutselen. En een bijkomend voordeel is dat je het zo hebt gemaakt. Een leuke activiteit voor een vrije middag, in het weekend, op een kinderfeestje of in de klas. Ter inspiratie heb ik een heleboel leuke ideeën en voorbeelden voor je op een rij gezet die je kunt maken van zoutdeeg. Veel knutselplezier!

24x Met zoutdeeg knutselen

Waxinelichthouder

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals dit waxinelichthoudertje.

Deze theelichthouders kan ieder kind maken! Gewoon een bolletje deeg platdrukken en er met een waxinelichtje een holletje in maken. Je kunt er voor het bakken al wat strijkkralen of pailletten in duwen als versiering of ze na het bakken verven. Leuk om bijvoorbeeld aan opa en oma cadeau te geven of als je bij iemand op visite gaat!

Recept: Zoutdeeg maken
Je kunt verschillende soorten zoutdeeg maken om mee te knutselen. Alle recepten vind je op ons blog:
∙ Het meest bekende zoutdeeg recept voor naturel zoutdeeg is dit ouderwetse recept met bloem.
∙ Wil je graag spierwitte creaties maken, dan maak je het beste dit witte zoutdeeg recept.
∙ En wil je graag een kleurtje aan je zoutdeeg toevoegen, dan zie je hier hoe je gekleurd zoutdeeg maken kunt.

‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!.’

Koelkast magneten van zoutdeeg knutselen

Ook leuk om te knutselen met zoutdeeg zijn deze kunstwerken om je kunstwerk – tekeningen, schoolwerkjes etc – mee op te hangen. Op de achterkant heb ik een magneetje geplakt waardoor ze blijven kleven aan de koelkast, de verwarming en ons magneetbord. En ze zijn ook erg leuk om aan iemand cadeau te doen. Ik maakte deze koelkast magneten van wit zoutdeeg, het recept daarvoor vind je hier.

Zoutdeeg cupcakes

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Je zou bijna je tanden in deze cupcakes zetten, want ze zijn nauwelijks van echt te onderscheiden vind je niet?! Je kunt ze knutselen van gewoon zoutdeeg en gekleurd zoutdeeg. De toefjes spoot ik erop met een spuitzak. De sprinkles zijn wel echt!

Donuts van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Vind je deze zoutdeeg donuts niet zoet? Je maakt ze van naturel zoutdeeg. En als ze uit de oven komen, kun je ze beschilderen en bestrooien met sprinkles. Leuk om op te hangen aan een kastdeur, een mooie tak of om een cadeautje mee op te leuken.

Regenboog

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Uit twee wolkjes van zoutdeeg komt een regenboog van pijpenragers. Simpel, maar super leuk om te knutselen!

Ketting van zoutdeeg knutselen

12x Knutselen voor Moederdag - Originele ideeën om zelf te maken!

Dit is een leuke activiteit voor een kinderfeestje! Allemaal een mooie ketting maken met daaraan een zelf gemaakte hanger van zoutdeeg. Zo hebben de kinderen gelijk een mooi aandenken om mee naar huis te nemen.

‘Lees ook: 14 Toffe klei spelletjes en leuke dingen om te maken van klei.’

Zeesterren van zoutdeeg knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze zeesterren.

Zeesterren zijn ook erg leuke figuren om te maken van zoutdeeg. Je rolt een bolletje zoutdeeg plat met een deegroller. En dan snijd je er met een mesje vijf armen uit en die boetseer je met je vingers rond aan het uiteinde en in goede vorm. Daarna versier je de zeester met een satéprikker en bak je hem hard in de oven.

Zoutdeeg bloemen

Super cute! Gekleurde zoutdeeg bloemen op satéprikkers die ik in een andere grote bonk gekleurd zoutdeeg geprikt heb. Leuk om aan iemand te geven in plaats van een bloemetje!

Pauw van zoutdeeg

Deze pauw laat zien dat je zoutdeeg ook met een heleboel leuke andere knutselmaterialen kunt combineren. Het lijfje maakte ik van gekleurd zoutdeeg, daar prikte ik een paar veren in en ik gaf de pauw een snavel van papier en een paar wiebelogen. Alle versieringen gingen mee de oven in, want vanwege de lage baktemperatuur smelten ze niet. Hier vind je de baktijd en baktemperatuur van gekleurd zoutdeeg.

Dinosaurus fossielen

16 Leuke dino spelletjes & activiteiten - fossielen maken van zoutdeeg.

Je eigen dino fossielen maken van zoutdeeg is ook tof om te doen. Leg de tafel lekker vol met speelgoed dinosaurussen en druk ze op allerlei manieren in je deeg. Iedereen kan dit en het resultaat is altijd geweldig!

Dromenvanger maken

Met deze prachtige dromenvanger boven je bed heb je nooit meer last van nachtmerries, maar alleen nog maar fijne dromen. Een super leuk en simpel knutselproject met kinderen die de dromenvanger kunnen stijlen zoals ze zelf willen; stoer, lief, met veel kleur of juist rustig. In de video laat ik je zien hoe je zo’n dromenvanger knutselen kunt.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 25 leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Pennenhouder beestje

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Vind je dit pennenhouder beestje niet leuk voor op het bureau van je kindje?! Je kunt er een pen, stiften of een paar kleurpotloden in steken. Zorg wel dat je de gaten om de pen of potloden in te steken wat breder maakt, want door het bakken krimpen ze nog iets.

IJsjes van zoutdeeg knutselen

I scream, you scream, we all scream for ice cream… Één om op te eten en een heleboel om te knutselen. Want deze ijsjes maken van zoutdeeg is zo leuk! Eerst lekker kleien en verven en daarna kun je er nog mee spelen ook. Je eigen ijssalon, welk kind droomt daar nu niet van! Zit jouw favoriete waterijsje erbij? En welk ijsje ga jij maken?

Kwal knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Deze kwallen zijn ook leuk om zelf te maken. Je knutselt ze door een lijfje te maken van gekleurd zoutdeeg. En daarin prik je met een satéprikker wat gaten aan de onderkant voor de tentakels en je geeft de kwal een paar wiebelogen. Als de kwal eenmaal hard is, rijg je door de gaten wat wol en je kwal is klaar.

Ketting met kralen van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Nog zo’n mooi sieraad dat je kunt knutselen met zoutdeeg. Alleen voor deze ketting maakte ik kralen van zoutdeeg; kleine rondjes deeg waarin je een gaatje prikt met een satéprikker. Als de kralen eenmaal hard zijn, kun je ze aan een stukje touw rijgen om er een ketting of armband van te maken.

‘Lees ook: Knutselen met papier – 10 Toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.’

Fotolijstje van zoutdeeg

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit fotolijstje van klei.

Dit is een leuk cadeautje voor Vaderdag of Moederdag. Want papa of mama krijgen natuurlijk graag een foto van hun oogappel. Het lijstje er omheen is gemaakt van de handafdruk van je kind. Die snijd je twee keer uit zoutdeeg en uit één ervan steek je het middelste gedeelte met een uitsteker of een glas of beker. Als beide handen droog en hard zijn, plak je ze op elkaar met een foto ertussen. Het fotolijstje kun je laten staan door er ook een blokje zoutdeeg achter te plakken. Of je plakt een magneet op de achterkant zodat hij op de koelkast kan.

Regenboog wolkje van zoutdeeg knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Dit wolkje maakte ik op dezelfde manier als de kwallen. Super cute als hanger voor aan je kastdeur of in het raam.

Hartjes slinger van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Je kunt de creaties van de kids ook bij elkaar aan een touwtje hangen en zo ontstaat er een vrolijke slinger die je ergens leuk op kunt hangen!

Pennenbakje van zoutdeeg knutselen

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit pennenbakje van klei.

Vind je dit geen leuk pennenbakje voor de potloden of stiften?! Een knutselproject dat geschikt is voor iedere leeftijd. De basis is een leeg blikje dat kinderen kunnen beplakken met zoutdeeg. Daarna kan het pennenbakje versierd worden met strijkkralen, pailletten etc. Of je laat hem eerst drogen en verft hem dan.

‘Lees ook: 12x Knutselen met papieren bordjes.’

Eenhoorn van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Ik heb thuis een uitsteker in de vorm van een eenhoorn hoofd en dat bracht me op het idee voor deze zoutdeeg knutsels. Met een satéprikker maakte ik de gaatjes voor de manen en daarin reeg ik verschillende kleuren wol. Leuk om een ketting van te maken! De eenhoorn uitsteker kun je hier kopen voor €2,95.

Schelpenketting van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

De mooiste strandschatten, zoals schelpen en steentjes die je kind wil bewaren, kunnen vereeuwigd worden in deze ketting. Je drukt je schat in het zoutdeeg, prikt dan een gaatje door de hanger. En als hij droog is, hang je hem aan een touwtje om je nek.

Raamhanger

Wanneer de zon door deze raamhangers schijnt, dansen de kleuren op de muur. In de video zie je hoe je de hangers van zoutdeeg en kralen knutselen kunt.

De mooiste vis uit de zee

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: de mooiste vis van de zee van brooddeeg of zoutdeeg maken.

Deze vis van zoutdeeg heeft echte fonkelende schubben van pailletten. Die steek je erin als je zoutdeeg nog zacht is en daarna bak je je kunstwerk in de oven af en is je vis klaar. Als je er voor het afbakken een gaatje in prikt, kun je de vis ook aan een touwtje ophangen.

LEGO poppetjes en blokjes

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Als je thuis een zachte siliconen mal hebt voor ijsblokjes of chocola, dan kun je daarmee ook hele leuke zoutdeeg figuren mee knutselen. Ik heb een mal met LEGO blokjes en poppetjes en maakte er deze leukerds mee!

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent.’

Nog meer knutselideeën met zoutdeeg

Ik hoop dat ik je met al deze ideeën en voorbeelden heb kunnen inspireren. Voor meer knutselinspiratie kun je ook nog mijn blog ‘30 leuke voorbeelden die je kunt maken van klei‘ checken, want die kun je natuurlijk ook prima knutselen met zoutdeeg. En als je iets van deze dingen gaat maken, dan zou ik het super tof vinden als je het eindresultaat met mij deelt. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook of Instagram door een foto te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt of door ons een privé berichtje te sturen!

Voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer!

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.
Onzichtbare inkt - 5 Manieren om het te maken én weer tevoorschijn te toveren!
Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

  • Reply ilan rooselaer 15 mei 2020 at 7:46 pm

    heel leuke ideetjes doe zo voort

  • Reply Gelukjes van maris 17 mei 2020 at 7:39 am

    Ook hier ga ik er zeker wat van onthouden. Geweldig leuk

  • Reply Martine 21 juni 2020 at 11:32 am

    Wat een leuke ideeën! Ik heb met mijn dochter het fotolijstje van de handafdruk geprobeerd te maken voor vaderdag. Ik had nog geen enkele ervaring met zoutdeeg, dus ik heb er ook niet over nagedacht dat lijmen misschien niet zo makkelijk gaat… Zijn fotolijstje krijgt hij vandaag dus nog los van elkaar, oeps! Hoe kan ik de verschillende gedroogde onderdelen het beste aan elkaar lijmen?

  • Laat een reactie achter