Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg

5 maart 2022
Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Als iets een veelzijdig knutselmateriaal is dan is het wel zoutdeeg. Van zoutdeeg kun je oneindig veel leuke dingen knutselen. En een bijkomend voordeel is dat je het zoute brooddeeg met een paar simpele ingrediënten zo hebt gemaakt. Een leuke activiteit voor een vrije middag, in het weekend, op een kinderfeestje of in de klas. Ter inspiratie heb ik een heleboel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden voor je op een rij gezet die je kunt maken van zoutdeeg. Zoals zoutdeeg waxinelichtjes, letters, bloemen van zoutdeeg, taartjes, kralen, dino fossielen, regenboog hangers en nog véél meer. Veel knutselplezier!

Meer dan 40 Leuke ideeën & voorbeelden om met zoutdeeg te knutselen

Waxinelichthouder

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals dit waxinelichthoudertje.

Deze theelichthouders kan ieder kind maken! Gewoon een bolletje deeg platdrukken en er met een waxinelichtje een holletje in maken. Je kunt er voor het bakken al wat strijkkralen of pailletten in duwen als versiering of ze na het bakken verven. Leuk om bijvoorbeeld aan opa en oma cadeau te geven of als je bij iemand op visite gaat!

Recept: Zoutdeeg maken
Je kunt verschillende soorten zoutdeeg maken om mee te knutselen. Alle recepten vind je op ons blog:
∙ Het meest bekende zoutdeeg recept voor naturel zoutdeeg is dit ouderwetse recept met bloem.
∙ Wil je graag spierwitte creaties maken, dan maak je het beste dit witte zoutdeeg recept.
∙ En wil je graag een kleurtje aan je zoutdeeg toevoegen, dan zie je hier hoe je gekleurd zoutdeeg maken kunt.

‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!.’

Koelkast magneten van zoutdeeg knutselen

Ook leuk om te knutselen met zoutdeeg zijn deze kunstwerken om je kunstwerk – tekeningen, schoolwerkjes etc – mee op te hangen. Op de achterkant heb ik een magneetje geplakt waardoor ze blijven kleven aan de koelkast, de verwarming en ons magneetbord. En ze zijn ook erg leuk om aan iemand cadeau te doen. Ik maakte deze koelkast magneten van wit zoutdeeg, het recept daarvoor vind je hier.

Zoutdeeg cupcakes

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Je zou bijna je tanden in deze cupcakes zetten, want ze zijn nauwelijks van echt te onderscheiden vind je niet?! Je kunt ze knutselen van gewoon zoutdeeg en gekleurd zoutdeeg. De toefjes spoot ik erop met een spuitzak. De sprinkles zijn wel echt!

Zoutdeeg letters

Of je knutselt je eigen naam of een ander leuk woord in zoutdeeg letters. Je kunt de letters zelf boetseren of je maakt het jezelf makkelijk en drukt ze uit zoutdeeg met uitdrukvormpjes. Een set met het complete alfabet is te koop bij de HEMA. Hoe je ze daarna het beste kunt beschilderen, dan lees je hier.

Donuts van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Vind je deze zoutdeeg donuts niet zoet? Je maakt ze van naturel zoutdeeg. En als ze uit de oven komen, kun je ze beschilderen en bestrooien met sprinkles. Leuk om op te hangen aan een kastdeur, een mooie tak of om een cadeautje mee op te leuken.

Regenboog

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Uit twee wolkjes van zoutdeeg komt een regenboog van pijpenragers (te koop bij de Fun & Feest winkel). Simpel, maar super leuk om te knutselen!

‘Lees ook: 14 Toffe klei spelletjes en leuke dingen om te maken van klei.’

Octopus van brooddeeg

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Kijk nou wat een schatje! Je maakt deze octopus door van zoutdeeg 8 armen te rollen en die leg je op een bakplaat in een rondje in de vorm van tentakels. Dan maak je van zoutdeeg een grote bol (ik stopte in die van mij een piepschuim balletje – te koop bij Pipoos – om te voorkomen dat hij in zou zakken) en die leg je bovenop de tentakels. Maak tot slot een klein sterretje van zoutdeeg en plak die op het hoofd en droog de octopus dan in de oven tot hij hard is. Daarna kun je het zoutdeeg verven.

Zoutdeeg bloemen

Super cute! Deze bloemen druk je met een koekvormpje (o.a. te koop bij Dille & Kamille) uit zoutdeeg en daarna kun je er als versiering strijkkralen in drukken. Of je verft ze als ze droog en hard zijn. De bloemen lijm je op groene ijslollystokjes (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en daarna kun je er eventueel nog wat papieren bladeren aan vast plakken. Leuk om aan iemand te geven in plaats van een echt bloemetje of een tekening!

Vlinders knutselen met zoutdeeg

En op bloemen komen vlinders af. Vind je deze niet vrolijk? Je boetseert een lijfje en daaraan plak je de vleugels vast. Bak je zoutdeeg figuren dan hard in de oven. En als ze afgekoeld zijn, kun je ze mooi schilderen.

Ketting van zoutdeeg knutselen

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Dit is een leuke activiteit voor een kinderfeestje! Allemaal een mooie ketting maken met daaraan een zelf gemaakte hanger van zoutdeeg. Zo hebben de kinderen gelijk een mooi aandenken om mee naar huis te nemen.

Zeesterren van zoutdeeg knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze zeesterren.

Zeesterren zijn ook erg leuke figuren om te maken van zoutdeeg. Je rolt een bolletje zoutdeeg plat met een deegroller. En dan snijd je er met een mesje vijf armen uit en die boetseer je met je vingers rond aan het uiteinde en in goede vorm. Daarna versier je de zeester met een satéprikker en bak je hem hard in de oven.

‘Lees ook: Meer dan 35 leuke knutselideeën met wc rol.’

Bloemen ketting knutselen met zoutdeeg

Ook een leuk ideetje om te maken van zoutdeeg is deze bloemenketting. Super vrolijk en totaal niet moeilijk om te maken. Kijk maar naar de video hierboven!

Regenboog van zoutdeeg

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

In plaats van de regenboog van chenilledraad hierboven, kun je de regenboog ook helemaal van zoutdeeg maken. Je rolt een aantal lange strengen van zoutdeeg, die plak je aan elkaar en leg je in de vorm van een regenboog. Maak dan 2 wolkjes en plak die onderaan de regenboog. Prik met een rietje een gaatje in het zoutdeeg en droog het daarna in de oven. Als het zoutdeeg afgekoeld is, kun je de regenboog verven en er een touwtje doorheen rijgen. Super leuk voor aan de muur!

Slakken knutselen met brooddeeg

Maak een lange slang van zoutdeeg, rol hem op en je hebt een slak! prik twee kleine zoutdeeg balletjes op een halve cocktailprikker en steek die in je slak als voelsprieten. Daarna bak je de slak af en kun je hem eventueel nog schilderen.

Pauw van zoutdeeg

Deze pauw laat zien dat je zoutdeeg ook met een heleboel leuke andere knutselmaterialen kunt combineren. Het lijfje maak je van gekleurd zoutdeeg en daar prik je een paar veren in (o.a. te koop bij Baker Ross). Daarna geef je de pauw een snavel van papier en een paar wiebel ogen (te koop bij de HEMA). Alle versieringen kunnen mee de oven in, want vanwege de lage baktemperatuur smelten ze niet. Hier vind je de baktijd en baktemperatuur van gekleurd zoutdeeg.

Dinosaurus fossielen

16 Leuke dino spelletjes & activiteiten - fossielen maken van zoutdeeg.

Je eigen dino fossielen maken van zoutdeeg is ook tof om te doen. Leg de tafel lekker vol met speelgoed dinosaurussen en druk ze op allerlei manieren in je deeg. Iedereen kan dit en het resultaat is altijd geweldig!

‘Lees ook: Meer dan 20 toffe knutselideeën met papier.’

Dromenvanger maken

Met deze prachtige dromenvanger boven je bed heb je nooit meer last van nachtmerries, maar alleen nog maar fijne dromen. Een super leuk en simpel knutselproject met kinderen die de dromenvanger kunnen stijlen zoals ze zelf willen; stoer, lief, met veel kleur of juist rustig. In de video laat ik je zien hoe je zo’n dromenvanger knutselen kunt.

Pennenhouder beestje

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Vind je dit pennenhouder beestje niet leuk voor op het bureau van je kindje?! Je kunt er een pen, stiften of een paar kleurpotloden in steken. Zorg wel dat je de gaten om de pen of potloden in te steken wat breder maakt, want door het bakken krimpen ze nog iets. De wiebel ogen koop je o.a. bij de HEMA.

IJsjes van zoutdeeg knutselen

I scream, you scream, we all scream for ice cream… Één om op te eten en een heleboel om te knutselen. Want deze ijsjes maken van zoutdeeg is zo leuk! Eerst lekker kleien en verven en daarna kun je er nog mee spelen ook. Je eigen ijssalon, welk kind droomt daar nu niet van! Zit jouw favoriete waterijsje erbij? En welk ijsje ga jij maken?

Spinnen knutselen met zoutdeeg

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Deze spinnen zijn wel erg grappig en helemaal niet eng. Je maakt ze door twee bolletjes zoutdeeg aan elkaar vast te plakken. Het grote bolletje kun je eventueel nog versieren met wat strijkkralen en daar steek je ook de poten van chenilledraad in (o.a. te koop bij Fun & Feest winkel). Droog de brooddeeg figuren daarna in de oven en als ze afgekoeld zijn kun je de gezichtjes erop verven of tekenen met permanent marker.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met papieren bordjes.’

Kwal knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Deze kwallen zijn ook leuk om zelf te maken. Je knutselt ze door een lijfje te maken van gekleurd zoutdeeg. En daarin prik je met een satéprikker wat gaten aan de onderkant voor de tentakels en je geeft de kwal een paar wiebel ogen (te koop bij de HEMA). Als de kwal eenmaal hard is, rijg je door de gaten wat wol en je kwal is klaar.

Ketting of armband met kralen van zoutdeeg maken

Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen.

Je kunt met zoutdeeg ook heel goed kralen knutselen. Dat doe je door kleine balletjes te rollen. En daarna steek je er met een satéprikker een gat in. Dat gat mag je best wel breed maken door de prikker een beetje in het rond te bewegen. Want in de oven worden de gaatjes weer wat kleiner en er moet natuurlijk nog wel een touwtje doorheen passen. Als de kralen eenmaal hard zijn, kun je ze verven. Tip: steek ze hiervoor weer op een satéprikker en leg die met de uiteindes op twee even hoge bekers. Dan kun je er heel makkelijk rondom bij. Als de kralen droog zijn, kun je er een ketting of armband van rijgen.

Zoutdeeg hanger maan en sterren

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Deze maan met sterretjes van zoutdeeg zijn leuk voor aan de muur. De maan maak je door een rondje uit zoutdeeg te steken en daar weer een half kleiner rondje uit te steken. In de maan prik je wat gaatjes met een houten prikker om de sterretjes en een touwtje aan te rijgen. En je maakt ook wat sterretjes van brooddeeg waar je gaatjes in prikt. Dan droog je alles in de oven, geef je het een likje verf en rijg je de maan en sterren met touwtjes aan elkaar.

Bloem waxinelichtje knutselen met zoutdeeg

Dit is een leuke lente variant op de zoutdeeg waxinelichthouder met strijkkralen. Deze heeft de vorm van een bloem. Ook voor deze kaarsenhouder druk je een zoutdeeg bolletje plat. En in het midden dus je het waxinelichtje. Dan duw je met je vinger de zijkanten van het bolletje in, zodat er blaadjes ontstaan. Boetseer ze mooi in vorm en als je tevreden bent, bak je je zoutdeeg figuur in de oven hard. Haal het kaarsje eruit voordat je dit doet. Maar laat het ijzeren cupje zitten. Als je kaarsenhouder afgekoeld is, kun je hem verven.

Fotolijstje van zoutdeeg

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit fotolijstje van klei.

Dit is een leuk cadeautje voor Vaderdag of Moederdag. Want papa of mama krijgen natuurlijk graag een foto van hun oogappel. Het lijstje er omheen is gemaakt van de handafdruk van je kind. Die snijd je twee keer uit zoutdeeg en uit één ervan steek je het middelste gedeelte met een uitsteker of een glas of beker. Als beide handen droog en hard zijn, plak je ze op elkaar met een foto ertussen. Het fotolijstje kun je laten staan door er ook een blokje zoutdeeg achter te plakken. Of je plakt een magneet op de achterkant zodat hij op de koelkast kan.

‘Lees ook: Leuke dingen om te doen als het regent.’

Regenboog wolkje van zoutdeeg knutselen

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Dit wolkje maak je op dezelfde manier als de kwallen. Je steekt hem uit zoutdeeg en dan prik je in de onderkant gaatjes met een prikker, waardoor je wol kunt rijgen als het zoutdeeg eenmaal hard is. Super cute als hanger voor aan je kastdeur of in het raam.

Zeemeermin ketting van zoutdeeg

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Je hebt hierboven al wat leuke kettingen voorbij zien komen, maar zeemeermin is misschien wel het leukst. Je maakt hem door wat zoutdeeg plat te rollen en daar een vissenstaart uit te snijden. In de vinnen maak je sneetjes en de schubben op de staart maak je door een rietje voor de helft in het zoutdeeg te duwen. Duw het rietje daarna door de staart heen om een gaatje te maken voor het touwtje. Daarna doe je de zoutdeeg figuren in de oven en als ze hard zijn, verf je ze en bestrooi je ze eventueel nog met glitter. Rijg er dan een touwtje aan met eventueel een kraal en je ketting is klaar.

Zoutdeeg slinger met hartjes

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Je kunt de creaties van de kids ook bij elkaar aan een touwtje hangen en zo ontstaat er een vrolijke slinger die je ergens leuk op kunt hangen!

Pennenbakje van zoutdeeg knutselen

Knutselen met klei voor Vaderdag - 8 Originele ideeën. Zoals dit pennenbakje van klei.

Vind je dit geen leuk pennenbakje voor de potloden of stiften?! Een knutselproject dat geschikt is voor iedere leeftijd. De basis is een leeg blikje dat kinderen kunnen beplakken met zoutdeeg. Daarna kan het pennenbakje versierd worden met strijkkralen, pailletten etc. Of je laat hem eerst drogen en verft hem dan.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Eenhoorn van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Ik heb thuis een uitsteker in de vorm van een eenhoorn hoofd en dat bracht me op het idee voor deze zoutdeeg knutsels. Met een satéprikker maakte ik de gaatjes voor de manen en daarin reeg ik verschillende kleuren wol. Leuk om een ketting van te maken! De eenhoorn uitsteker kun je hier kopen voor €2,95.

Schelpenketting van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

De mooiste strandschatten, zoals schelpen en steentjes die je kind wil bewaren, kunnen vereeuwigd worden in deze ketting. Je drukt je schat in het zoutdeeg, prikt dan een gaatje door de hanger. En als hij droog is, hang je hem aan een touwtje om je nek.

Raamhanger

Wanneer de zon door deze raamhangers schijnt, dansen de kleuren op de muur. In de video zie je hoe je de hangers van zoutdeeg en kralen knutselen kunt.

Vogelnestje maken met zoutdeeg

Een knoflookpers (o.a. te koop bij de HEMA) is ook een hele leuke tool als je gaat knutselen met zoutdeeg. Je doet een stukje zoutdeeg in de pers en als je hem samenknijpt, komen er lange, dunne slierten zoutdeeg uit. Daarmee kun je zoutdeeg poppetjes bijvoorbeeld haar geven of dit schattige vogelnestje maken. Maak er ook een vogeltje bij en wat kleine eitjes en je zoutdeeg knutsel is helemaal compleet.

De mooiste vis uit de zee

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: de mooiste vis van de zee van brooddeeg of zoutdeeg maken.

Deze vis van zoutdeeg heeft echte fonkelende schubben van pailletten. Die steek je erin als je zoutdeeg nog zacht is en daarna bak je je kunstwerk in de oven af en is je vis klaar. Als je er voor het afbakken een gaatje in prikt, kun je de vis ook aan een touwtje ophangen.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met chenilledraad.’

Waxinelichtjes houder hartje

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Deze waxinelichthouder in de vorm van een hartje is leuk om te maken voor iemand die je lief is. Je maakt hem door uit een dikke plak zoutdeeg een hartje te steken. Terwijl je uitsteker nog om het zoutdeeg heen zit, duw je er een waxinelichtje in. Daarna haal je de hartjes uitsteker eraf. Haal het kaarsje er ook uit, maar laat het aluminiumbakje in het zoutdeeg zitten. Dit zorgt ervoor dat je kaarsje na het drogen in de oven nog steeds past. Als je zoutdeeg hartje hard en afgekoeld is, kun je hem verven en eventueel bestrooien met glitters.

Zoutdeeg slangen maken

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Deze slangen zijn ook sssssssimpel en ssssssssuper leuk om te maken. Je rolt van zoutdeeg een lange sliert; de ene kant wat dikker, de andere kant aflopend in een punt en die leg je in de vorm van een kronkelende slang. Dan bak je ze hard in de oven en daarna geef je ze mooie kleuren. Net echt! 😉

Regenboog hangers van zoutdeeg

Regenboog knutselen | 25 Leuke ideeën voor 't maken van een regenboog.

Je kunt wel zien dat wij dol zijn op regenbogen! Deze vrolijke hangertjes zijn toch té leuk om aan een kastdeurtje of in een paar mooie takken te hangen. Of je plakt ze op een cadeautje om het extra persoonlijk te maken. Rol het zoutdeeg plat en steek er rondjes uit met een ronde uitsteker of een drinkglas. Snijd iets minder van de helft van de rondjes af en maak een gaatje in de halve cirkels met een saté prikker. Laat ze in de oven hard worden. En daarna kun je er met acrylstiften (o.a. te koop bij Bol.com) of verf regenbogen op maken. Een touwtje er doorheen en je bent klaar.

Eierdop van zoutdeeg knutselen

Een vers gekookt eitje smaakt natuurlijk het lekkerste uit je zelf gemaakte eierdopje. Je maakt hem door een bolletje zoutdeeg een beetje plat te duwen. En daarna duw je voorzichtig een ei in het midden voor de juiste vorm. Daar omheen kun je de randjes mooi maken en als je tevreden bent, haal je het ei er voorzicht uit en bak je je creatie af in de oven.

LEGO poppetjes en blokjes

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken!

Als je thuis een zachte siliconen mal hebt voor ijsblokjes of chocola, dan kun je daarmee ook hele leuke zoutdeeg figuren mee knutselen. Ik heb een mal met LEGO blokjes en poppetjes (o.a. te koop bij Bol.com) en maakte er deze leukerds mee! Je doet het zoutdeeg in de mal en als het de juiste vorm heeft, duw je het figuur er voorzichtig uit. Daarna afbakken en schilderen en je hebt hele originele zoutdeeg figuren.

‘Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

Nog meer knutselideeën met zoutdeeg

En, heb je al leuke zoutdeeg figuren gezien die je wil gaan knutselen? Mocht je één van deze zoutdeeg voorbeelden gaan maken, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met ons deelt door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook! 

Voor meer knutselinspiratie kun je ook ons blog ‘30 leuke voorbeelden die je kunt maken van klei‘ checken, want die ideetjes kun je natuurlijk ook prima knutselen met zoutdeeg. Voor meer andere leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer!

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.
Raamhangers maken van papieren rietjes
Zoutdeeg verven | Dit is de beste manier om zoutdeeg figuren te schilderen

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reply ilan rooselaer 15 mei 2020 at 7:46 pm

  heel leuke ideetjes doe zo voort

 • Reply Gelukjes van maris 17 mei 2020 at 7:39 am

  Ook hier ga ik er zeker wat van onthouden. Geweldig leuk

 • Reply Martine 21 juni 2020 at 11:32 am

  Wat een leuke ideeën! Ik heb met mijn dochter het fotolijstje van de handafdruk geprobeerd te maken voor vaderdag. Ik had nog geen enkele ervaring met zoutdeeg, dus ik heb er ook niet over nagedacht dat lijmen misschien niet zo makkelijk gaat… Zijn fotolijstje krijgt hij vandaag dus nog los van elkaar, oeps! Hoe kan ik de verschillende gedroogde onderdelen het beste aan elkaar lijmen?

 • Reply Eleena 4 april 2021 at 9:58 pm

  Leuk dat je dat kan verzinnen hoor echt leuk

 • Reply Irem 5 mei 2021 at 8:15 pm

  Hele leuke ideeën

 • Reply Dee 11 oktober 2021 at 9:14 am

  Hallo
  Welke kralen gebruik je bij de glas in lood hanger?

  Groeten, Dee

 • Reply lievelyne 6 maart 2022 at 2:27 pm

  Waaw! Hier zitten een paar hele toffe creaties tussen die ik ga pinnen! Zelf heb ik als kind heeeeel veel zoutdeeg gemaakt. Superleuk om te doen.

 • Reply Anne 30 januari 2023 at 11:43 am

  Superleuk!

 • Laat een reactie achter