7 Handige terug naar school tips

26 juli 2018
7 Tips voor als je kind weer terug naar school gaat na de vakantie

Denk je van tevoren dat zes weken zomervakantie een eeuwigheid duurt. Nope! Nog eventjes en we gaan weer ‘back to normal’! De lazy modus wordt weer ingeruild voor een hectisch ritme. Ik kijk nu al weer uit naar mijn brullende wekker, die mij genadeloos uit mijn heerlijke slaap haalt. En ik kan niet wachten op het gesjees iedere ochtend om de meiden aangekleed en wel met een ontbijtje achter de kiezen op tijd op school te krijgen. Alleen moeten wij weer eventjes omschakelen naar dit nieuwe tempo. Om alvast de hersenen weer wakker te schudden en op scherp te krijgen geef ik je een paar handige terug naar school voorbereidingstips. Hopelijk wordt het dan een fluitje van een cent om het hele gezin weer in het gareel te krijgen voor school.

7 Terug naar school tips

1. Klaar voor school?

Controleer altijd even alle schoolspulletjes van je kind. Is de maat van de gymschoentjes nog goed of moet er een nieuw paar geshopt worden? Moet er nog iets gelabeld worden? Zijn alle broodtrommels, drinkbekers en rugzakjes nog oké? Heb je nog een lijstje van school gekregen waar je rekening mee moet houden?

‘Lees ook: Je kind voor het eerst naar school? Dit moet je allemaal weten en doen.’

 

2. App ‘Naar school’

Eerder schreef ik al een blog met tips over als je kind voor het eerst naar school gaat en vertelde ik over de app ‘Naar school’. Super handig vond ik deze, de app staat namelijk vol met praktische weetjes wat je als ouders kunt verwachten van school. Misschien heb je een kleine opfriscursus nodig of gaat je kersverse kleuter voor het eerst naar de basisschool. Deze app zorgt er in ieder geval voor dat jij helemaal op de hoogte bent van alle ins & outs.

3. Een overzichtelijke planner

Het hele circus van hobby’s, sporten, verjaardagen en afspraken gaat weer van start. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je hersenen ontploffen, zorg voor een praktische family planner in huis. Binnen één oogopslag heb je overzicht van alle activiteiten van de komende week en ga je niks vergeten. Kijk eens hier voor handige planners.

4. Op tijd naar bed

In de vakantie verdwijnt regelmatig de klok naar de achtergrond en is ‘s avonds langer op blijven bijna een nieuw ritme. Helaas dat feestje is nu voorbij! Begin in ieder geval een week van tevoren de kids weer op een normale tijd in bed te krijgen. De eerste weken van school vreten altijd weer energie, dus zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is.

‘Lees ook: Het 10 minuten gesprek – Wat wordt er besproken & hoe haal je er het meeste uit?’

 

5. Het huis op orde

Nu heb je er misschien nog de tijd voor, straks zijn de dagen weer volop gevuld. Mocht je nog klusjes in huis hebben of nog steeds die ene kast willen opruimen, doe het nu! Kun je dit ook weer afvinken van je to-do lijstje en begin je lekker opgeruimd het nieuwe schoolseizoen.

6. In stijl de vakantie eindigen

Soms is de omschakeling van vakantie terug naar school voor kinderen best wel even lastig. Zorg ervoor dat je de vakantie dan ook goed afsluit. Ga met het gezin in de laatste week nog een dagje iets leuks doen of ergens lekker eten als afsluiter. Vertel je kind ook dat de vakantie bijna ten einde is en dat we weer fris aan een nieuw schooljaar gaan beginnen.

7. Eerste schoolweek

De meeste kinderen hebben weer zin om naar school te gaan en om alle vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. Zo’n eerste week kan alleen wel weer wennen zijn en zal je zien dat je zoontje of dochtertje einde van de dag aan het knikkebollen is. Hou deze week een beetje rustig en plan de week niet meteen helemaal vol. Ook fijn voor jezelf!

Succes alvast!

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

School gear - De tofste broodtrommels, snackbakjes en drinkbekers
Buitenspeelactiviteiten: 40 originele dingen om buiten met de kids te doen

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Lector Studiebegeleiding 30 augustus 2021 at 4:13 pm

    Goede tips! Ik zal er zeker een aantal gaan gebruiken. Ik heb samen met mijn man ervoor gekozen om voor mijn zoon direct huiswerkbegeleiding in te schakelen. Zodat hij direct met een goede start aan het nieuwe schooljaar kan beginnen.

    Met vriendelijke groet,

    Anne

  • Laat een reactie achter