“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kids!

6 november 2021
“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders voor kids!

Oh oh, het valt voor een kind nog niet mee; wachten totdat het Sinterklaas is. De eerste keer “Wanneer komt Sinterklaas?” hoor ik al wanneer aan het eind van de zomer de pepernoten opduiken in de schappen van de supermarkt. En als eind september de speelgoedboeken op de mat vallen waarmee de verlanglijstjes gemaakt kunnen worden, weten mijn twee Sinterklaasfeest liefhebbers het zeker: Hij komt eraan! Maar wat duurt het dan nog lang voordat de stoomboot aanmeert in Nederland. En daarna is het nóg twee lange weken wachten tot aan Pakjesavond. Om mijn kinderen wat houvast te geven, maken we samen dus ieder jaar een aftelkalender. En dat kan op een heleboel verschillende leuke manieren. Wij hebben acht leuke ideeën voor het maken van een Sinterklaas aftelkalender voor jullie op een rij gezet. En die kunnen kinderen precies vertellen wanneer Sinterklaas komt en hoeveel nachtjes het nog slapen is tot Pakjesavond!

8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om zelf te maken

#1 Stoomboot met pakjes

Deze vrolijke Sinterklaas aftelkalender is niet alleen handig, maar ook gelijk superleuke Sinterklaas versiering. Je maakt de stoomboot van gekleurd papier. En daaraan hang je lintjes waarop je cadeautjes plakt; net zoveel cadeautjes als dat het dagen duurt tot Pakjesavond. Van de cadeautjes hebben we een gratis printable gemaakt die je hier kunt vinden. Of je knutselt ze zelf. Op de achterkant van de cadeautjes kun je eventueel nog schrijven wanneer de schoen gezet mag worden en eventueel wanneer Sinterklaas in Nederland komt. En iedere dag mag je kind een cadeautje afknippen, tot de boot leeg is en dan is het Sinterklaasfeest!

‘Lees ook: Schoen zetten Sinterklaas | Wanneer & hoe vaak? Inclusief schoenzet kalender!

Wanneer komt Sinterklaas?

Nee, je hoeft niet op je vingers te tellen wanneer Sinterklaas komt of hoeveel dagen het nog is tot Pakjesavond. Hieronder vind je twee aftelkalenders die precies aangeven wanneer de aankomst is en hoe lang het nog duurt tot 5 december. Die kun je mooi gebruiken bij het knutselen van je eigen Sinterklaas aftelkalenders!

Over hoeveel dagen is het Pakjesavond?

#2 Sinterklaas aftelkalender knutselen van papier

De papieren ringen van de baard van Sinterklaas laten bij deze aftelkalender precies zien hoeveel dagen het nog duurt tot aan Pakjesavond. Iedere dag mag je kind er een cirkel afknippen en als de complete baard getrimd is, is het Pakjesavond!

#3 De zak van Sinterklaas aftelkalender

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kinderen!

Ook een leuke Sinterklaas aftelkalender is deze leuke zak. Je maakt hem door deze jute zak twee keer uit bruin papier te knippen. In de ene papieren zak knip of snijd je luikjes van zo’n 2 bij 2,5 cm. Dan plak je hem – zonder de ‘deurtjes’ vast te plakken – op de andere zak van papier. En op ieder deurtje schrijf je de data die aftellen tot aan Pakjesavond. Iedere dag mag er een deurtje open gedaan worden en als ze allemaal open staan, is het Sinterklaasfeest. De ruimte achter de deurtjes kun je ook hier gebruiken om leuke dingen op te schrijven, zoals dat de schoen die dag gezet mag worden. Of je tekent of plakt er leuke Sinterklaas figuurtjes in. Dat laatste kun je het beste doen voordat je de twee zakken op elkaar plakt. Eerst lijm je dan de Sint plaatjes achter de deurtjes en daarna plak je de zakken op elkaar. Je kunt daarvoor eventueel deze plaatjes van ons gebruiken.

‘Lees ook: 25 Super toffe Sinterklaas cadeaus voor jongens.’

#4 Slinger van zakjes

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kinderen!

Deze slinger van kleine Sinterklaas zakjes kun je als je hem eenmaal gemaakt hebt ieder jaar opnieuw gebruiken. De kleine jute zakjes koop je bij Amazon. En van de Sinterklaas etiketten hebben we een gratis printable gemaakt, die vind je hier. Knip ze uit en plak ze op de zakjes. De zakjes kun je met een lintje aan een touwtje vastbinden en daarna als een slinger in huis ophangen. Dat staat ook leuk! Iedere dag mag je kind er een zakje afhalen totdat de slinger leeg is. In de zakjes kun je pepernoten stoppen of een briefje waarop staat dat de schoen gezet mag worden of een rijmzin als “Nog even vier dagen geduld, maar daarna worden al je wensen vervuld!”.

#5 Gratis Sinterklaas aftelkalender printable

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kinderen!

Knutselt je kind niet zo graag, maar is een Sinterklaas aftelkalender wel heel erg welkom? Dan kun je ook onze gratis Sinterklaas aftelkalender printable afdrukken. Die vind je hier. Jouw zoon of dochter kan daar de naam opschrijven en papieren pepernoten plakken op de vakjes; de dagen die voorbij zijn.

#6 Watjes plakken

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kinderen!

Bij deze aftelkalender tel je de dagen af met watjes. Je maakt een papieren Sint en op de baard teken je rondjes met cijfers. Iedere dag mag je kind een watje plakken en zo aftellen tot aan Sinterklaas. Als de baard van Sint veranderd is in een weelderige haardos is het Pakjesavond! 

‘Lees ook: 25 x De leukste Sinterklaas cadeautjes voor de meisjes.’

#7 Trim de baard van Sint

Deze aftelkalender lijkt een beetje op de Sinterklaas met de ringbaard hierboven. Alleen is deze aftelkalender iets makkelijker om te maken. Je knutselt de Sint van papier (voor wie dat lastig vindt, heb ik van alle onderdelen een printje gemaakt die je uit kunt knippen). Dan teken je lijntjes op de baard en schrijf je er cijfers bij, plus eventueel de schoenzet momenten en wanneer Sinterklaas aan komt. Iedere dag mag er een strookje van de baard van Sint geknipt worden. En als er alleen nog maar een sikje over is, is het Pakjesavond.

#8 Aftellen met de pet van Piet

“Wanneer komt Sinterklaas?” 8 Leuke Sinterklaas aftelkalenders om te maken met kinderen!

En deze laatste Sinterklaas aftelkalender tot slot is simpel en zo gemaakt! Je knutselt van papier een pieten pet in elkaar. En daar teken je cirkels op met cijfers. Iedere dag kan je kind dan een cirkeltje doorstrepen of er een plakkertje, pompon of pepernoot op plakken. 

En, vind je de aftelkalenders leuk? Als jij nu ook één van onze Sinterklaas aftelkalenders gaat knutselen, dan vinden we het erg leuk om jouw creatie ook te zien. Dus deel die vooral met ons! Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook en/of Instagram te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

‘Lees ook: Schoencadeautjes | 30+ Originele kleine Sinterklaas cadeautjes voor jongens & meisjes.’

Nog meer leuke Sinterklaas inspiratie

Op onze website vind je behalve deze aftelkalenders nog veel meer leuke Sinterklaas inspiratie om het thuis gezellig te maken. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Sinterklaas knutsels bekijken. En kijk ook eens naar deze Sinterklaas spelletjes; vooral het pepernoten piramide spel is leuk! Ook hebben we hele lekkere Sinterklaas hapjes op onze website staan. En verder moet je natuurlijk vooral Lady Lemonade in de gaten houden, want er komen de aankomende periode nog veel meer leuke Sinterklaas tips aan! Je kunt je daarvoor bijvoorbeeld gratis abonneren op ons YouTube kanaal

Aftelkalender maken: Zo weten kinderen precies wanneer Sinterklaas komt of het Pakjesavond is.
Cadeautips voor jezelf | 10 Leuke ideeën om te vragen of om jezelf cadeau te doen
Over hoeveel dagen is het Sinterklaas? Deze Sint geeft antwoord!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter