DIY: Sinterklaas aftelkalender maken tot aan Pakjesavond

6 november 2016
Aftelkalender Sinterklaas maken? Knip iedere keer een stukje van Sinterklaas zijn baard en je weet precies hoeveel dagen het nog duurt tot aan pakjesavond.

Oh oh, het valt voor een kind nog niet mee; wachten totdat het Sinterklaas is. De eerste keer “Wanneer komt Sinterklaas?” hoor ik als in de zomer de pepernoten opduiken in de schappen van de supermarkt. En als eind september de speelgoedboeken op de mat vallen waarmee de verlanglijstjes gemaakt kunnen worden en ook de Pietenpakjes, juten zakken en Sintslingers in de winkels hangen, weten mijn twee Sinterklaasfeest liefhebbers het zeker: Hij komt eraan! Maar wat duurt het dan nog lang voordat de stoomboot aanmeert in Nederland. En daarna is het nog twee lange weken wachten tot aan pakjesavond. Om mijn kinderen wat houvast te geven, maak ik dus ieder jaar een aftelkalender voor ze. Of eigenlijk twee: één tot aan de intocht en een aftelkalender tot aan pakjesavond. Iedere dag mogen ze een strookje van de baard van Sinterklaas afknippen. En als er alleen nog maar een sikje over is, dan is het zover: Sinterklaas!! 

Wat heb je nodig?

 • Rood, wit, geel en roze papier
 • Schaar
 • Lijm
 • Potlood
 • Zwarte fineliner
 • Lineaal
 • Wiebelogen, maar je kunt de ogen van de Sint natuurlijk ook gewoon op de aftelkalender tekenen.
 • Evt: Voor wie het lastig vindt om deze Sinterklaas zelf te tekenen, heb ik van die van mij een printable gemaakt. Je vindt hem hier. Het enige wat je nog wel zelf moet doen, is hem printen, uitknippen, in elkaar plakken en de lijntjes erop zetten.
‘Lees ook: Sinterklaas surprise maken? 13 leuke maar makkelijke surprise ideeën.’

De aftelkalender maken

 1. Teken op wit papier het haar van Sinterklaas plus zijn baard of print mijn printable uit en knip het uit. Ik heb het gedeelte waar straks zijn gezicht komt er ook uitgeknipt, maar bedacht me later dat ik het gezicht ook gewoon op het witte papier had kunnen plakken.
 2. Knip uit rood papier een mijter.
 3. Knip een geel kruis en plak dit op de mijter. Plak de mijter op het hoofd van Sint.
 4. Lijm het gezicht van roze papier op of achter het haar van Sinterklaas.
 5. Plak de ogen van Sint op zijn gezicht. Maar tekenen kan natuurlijk ook!
 6. Teken met een potlood en een lineaal tot slot lijntjes op de baard van Sint en nummer ze van beneden naar boven. De Sinterklaas aftelkalender is klaar. Nu kan je kind zelf zien of tellen hoeveel nachtjes slapen het nog is tot aan Pakjesavond. Handig!
‘Lees ook: Wie zoet is krijgt lekkers – 10 super Sinterklaas recepten.’

Extra tip!

Als je een aftelkalender maakt die aftelt van de intocht tot aan pakjesavond, dan kun je de dagen dat de kinderen hun schoen mogen zetten er ook op markeren. Bijvoorbeeld door er een cadeautje of schoentje op te tekenen. Zo hebben ze iets extra’s om naar uit te kijken!

 

Tip!

Vind je onze DIY en knutsel ideeën leuk en wil je er nooit meer één missen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Daar zetten we iedere week een nieuwe creatieve video online. En als gratis abonnee ben je de eerste die dat ziet!

Aftelkalender maken: Zo weten kinderen precies wanneer Sinterklaas komt of het Pakjesavond is.

6 Tips hoe om te gaan met Sinterklaas stress
DIY: Eetbare vingerverf om je vingers bij af te likken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter