Mijn 15 persoonlijke tips voor andere mama’s

11 januari 2017

Je stapt in de achtbaan, maar je hebt geen idee wat je onderweg allemaal gaat tegenkomen. Mama worden en zijn is de meest onvoorspelbare job die er is, tenminste als ik voor mezelf spreek. Iedere dag word je door je kind(eren) verrast, uit je comfortzone gehaald en op de proef gesteld. Als mama moet je vooral zelf je eigen weg met vallen en op staan vinden. Ook ik zit soms enorm te ploeteren hoe ik het beste om kan gaan met situaties of met opvoeding issues, helaas is er niet altijd een pasklaar antwoord voor. Ik merk wel dat het altijd heel erg helpt als je met andere mama’s (praktische) tips uitwisselt. Vandaag deel ik die van mij en misschien geven ze jou weer wat lucht, inspiratie of bevestiging. 

1. Laat je niet gek maken door anderen

Heel veel mensen vinden het heerlijk ongevraagd advies te geven. Soms handig, maar soms mega irritant. Vooral degene die hun tanden er in zetten en niet meer willen loslaten. Ene oor in andere oor weer uit!

2. Vertrouw op je intuïtie

Mama zijn is hartstikke mooi, je krijgt er alleen ook meteen een flinke portie onzekerheid bij. Er is geen handleiding die je bij de geboorte krijgt waar je op terug kunt vallen. Ook al ben je onzeker vertrouw op je eigen intuïtie, die zit er namelijk niet vaak naast.

3. Vergeet de roze wolk

Er zullen dagen zijn dat je je de meest gelukkige mama voelt van de hele wereld en geniet daar vooral van. De dagen van donderwolkjes en je het liefst willen verstoppen onder een dekentje, die horen er ook bij.

4. Plan extra tijd in als je op pad gaat met je kindje

Een kleuter die niet vooruit te branden is of een baby die nog een poepluier in elkaar draait terwijl jij al met je jas aan klaar staat om de deur uit te gaan. Op tijd komen op een afspraak is een race tegen de klok. Standaard plan ik minimaal een half uur extra tijd in om de meiden op tijd klaar te hebben.

5. Leg kleding de avond van te voren klaar

Dit is vooral een hele praktische tip! Niet alleen voor mezelf, maar ook voor Reva en Lucy leg ik de avond van te voren – in overleg – de outfit voor de volgende dag klaar. Reva heeft zo haar eigen kledingstijl en voert hier graag hele discussies over. Ik kan je vertellen, de ochtend hectiek is daar nu niet echt het beste moment voor.

6. Plan me-time in

Een momentje voor jezelf of met vriendinnen op pad gaan, regel het. Tijd voor jezelf word je niet op een presenteerblaadje gegeven, die moet je echt inplannen.

‘Lees ook: 5 Tips om even uit de achtbaan te stappen.’

7. Trek je mooie schone kleding aan net voordat je de deur uit gaat

Ken je dat? Zit je net op je werk ontdek je een enorme vieze vlek op je mooie blouse. Ra, ra, ra wat is het, snot, melk, appelstroop, banaan? Trek op het laatste moment voordat je de deur uit wilt gaan pas je mooie jurkje, blouse of trui aan. En hou je kleine smeerkees vanaf dat moment nauwlettend in de gaten.

8. Negeer een hysterische driftbui

Gelukkig heb ik zelf nooit de illusie gehad dat dit mij nooit zou gebeuren. De hysterische driftbuien in een supermarkt kan ik niet meer op één hand tellen. Inmiddels ben ik er vooral achter gekomen dat ik er zo weinig mogelijk aandacht aan moet besteden. Het winkelend publiek – die het er vaak warmer van krijgt dan ik – komt regelmatig met het advies dat ik mijn dochtertje gewoon even moet afleiden. Zelf weet ik dat ik mijn ontplofte peuter gewoon eventjes moet laten liggen op de grond en verder moet gaan met boodschappen doen. De driftbui is dan namelijk heel snel voorbij.

‘Lees ook: 10 Tips hoe je de peuterpuberteit overleeft.’

9. Stel grenzen

Voordat ik ze überhaupt had kreeg ik al te horen dat je met kinderen heel consequent moet zijn. Soms kan ik het woord niet meer horen, maar in the end is het wel helemaal waar. Laat je de teugels een beetje vieren dan grijpen de kleine monsters meteen hun kans. Als je grenzen stelt is het voor een kind heel duidelijk wat wel en niet mag. Bij het ene kind werkt dit beter dan bij het andere kind, mijn lieve Lucy van drie heeft het echt nodig. En natuurlijk 24/7 op je strepen staan is ook niet haalbaar, hou het vooral ook leuk voor jezelf. Choose your battles!

10. Regel oppas

Hartstikke leuk om mama te zijn, maar als het goed is heb je ook nog een hele leuke partner naast je staan. Ga zo nu en dan lekker samen op stap zodat je ook weer even quality time met z’n tweetjes hebt. Via Oudermatch heb ik een paar leuke oppasmeisjes gevonden die ik altijd kan bellen. Er zijn meer van dit soort sites of apps die je helpen bij het vinden van een betrouwbare oppas, bijvoorbeeld B.sit of Oppassen.nl.

11. Sporten

Regelmatig moet ik me echt achter de computer vandaan slepen om toch naar de sportschool te gaan. Na een verhit uurtje op een spinfiets ben ik altijd heel blij dat ik gegaan ben. Sporten helpt je hoofd leeg te maken en is goed voor je gezondheid en lichaam. Dus geef jezelf af en toe die schop onder je kont en ga. Is de drempel nog te hoog? Begin dan eerst met bijvoorbeeld een korte avondwandeling na het eten.

12. Vraag hulp

Soms is dit zo moeilijk om te doen, want we denken vaak dat we alle ballen altijd in de lucht moet kunnen houden. En juist iemand om hulp vragen op een hectisch moment of als je een ziekenboeg thuis hebt geeft jou weer iets meer ruimte en ontspanning. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.

13. Sta ‘s ochtends iets eerder op

Dat warme bedje ‘s ochtends is zo fijn, vaak ben ik er niet uit te krijgen. En toch merk ik als ik af en toe iets eerder opsta voordat de meiden wakker worden mijn dag relaxter begint. Niet meteen in die hectische achtbaan springen, maar gewoon even rustig aankleden en een kopje thee drinken.

14. Weg met dat schuldgevoel

Bij de geboorte krijg je er ook een mooi cadeautje schuldgevoel bij. Waar we ons allemaal wel niet schuldig over kunnen voelen, heb je even?! We voelen ons schuldig of we het allemaal wel goed doen met ons kind. We voelen ons schuldig naar vrienden en familie die we te weinig spreken en zien. We voelen ons schuldig naar ons werk. Kortom, het is doodvermoeiend en helpt ons geen stap verder. Het gevoel zal nooit helemaal verdwijnen maar denk vooral ‘je doet je best en meer kun je niet doen’.

‘Lees ook: Opgeruimd staat netjes.’

15. Zorg voor genoeg opbergers

Reva en Lucy zijn allebei een ster in het maken van rommel in zo’n kort mogelijke tijd. Terwijl ik zo kan genieten van een opgeruimd huis. Daarom zweer ik bij genoeg opbergruimte, zoals handige opbergzakken en boxen waar ik heel snel al het rondslingerende speelgoed in kan verzamelen. Bij mij vind je ze door het hele huis. Hou bij de inrichting van de kinderkamer ook rekening met kasten of bijvoorbeeld lades onder het bed waar je lekker veel spullen in kwijt kan.

Heb jij nog handige en leuke tips? Deel ze hieronder met ons.

Help! Inspiratie gezocht voor een vakantie met kinderen
5 top cocktail recepten voor een cocktailicious feestje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter