Terschelling: De hippe verrassing van de Waddeneilanden

16 juni 2017
Op het strand van Terschelling bij Formerum

Terug denkend aan onze mini vakantie op Terschelling vorige week schieten me alleen maar superlatieven te binnen. Wat was ons lange weekend weg buitengewoon fantastisch. Het hippe huisje met Scandinavische design inrichting op een gezellige camping, alle leuke dingen die er te doen zijn, de geweldige restaurants, hippe strandtentjes en café’s, het prachtige strand, fantastisch weer. Maar zelfs toen we de laatste dag storm en regen hadden, hebben we ons vermaakt. Terschelling heeft me compleet verrast en ingepakt. Voor wie Terschelling overweegt als plek om naartoe te gaan of er binnenkort een vakantie gepland heeft, deel ik mijn vakantiefoto’s en tips voor verblijf, vervoer, fijne eetplekken en leuke uitjes op – wat mij betreft – het leukste Waddeneiland van Nederland. 

De boot naar Terschelling

Hoewel je naar Terschelling gewoon de auto mee kunt nemen, is het in de meeste gevallen gunstiger om die in Harlingen te laten staan. De overtocht met auto is duur – voor een personenauto betaal je vanaf €117,16 wat in het hoogseizoen op kan lopen tot €153,76 voor een retourtje – en het vervoer op het eiland is goed geregeld. Wij hebben de auto op één van deze parkeerplaatsen in de haven gezet, die zijn op loopafstand van de boot of hebben een pendelbus die aansluit op de tijden van de veerboot. Op Terschelling zelf hadden we een fiets en een bakfiets gehuurd. Die had ik van te voren al gereserveerd bij Haantjes rijwielverhuur – die ook auto’s verhuurd – dus die stonden bij de veerbootterminal op ons te wachten. Onze bagage konden we in hun bus zetten en werd gratis naar ons huisje vervoerd. Ik vond de fiets veruit de leukste manier om Terschelling te ontdekken, je bent vrij en kunt op zoveel mooiere plekken komen. Maar bij de pier staan eventueel ook taxi’s en bussen klaar om je naar je hostel, hotel of camping te brengen.

‘Lees ook: Tips voor een vakantie op Texel met kinderen.’

Boot naar Terschelling

Huisje, hotel of camping Terschelling

Wat betreft ons vakantie adres hadden we echt enorme mazzel. Krap een week van te voren besloten we om naar Terschelling te gaan en stuitte ik op het Lichthûs. Een gloednieuw vakantiehuisje met een Scandinavische design inrichting. En door de praktische indeling verrassend veel ruimte; een woonkamer met open keuken, badkamer, een ouderslaapkamer met tweepersoonsbed, een kamer met hoogslaper en bureau dat ook uitgeklapt kon worden tot tweepersoonsbed en een extra éénpersoonsbed onder een lichtkoepel met gratis uitzicht op de sterren. Ook heb je een behoorlijke tuin met zonneterras, tuinmeubilair, een buitenhaard en een schuurtje waarin ook een was-droogcombinatie staat. Handig met kinderen die snel vies worden!

Huisje op een camping op Terschelling

Het Lichthûs is één van de huisjes van project Om ‘t Noord dat twee jaar geleden naast Camping Veldzicht gebouwd werd. Op het veld van camping Veldzicht is een nieuwe natuurspeeltuin gebouwd; een klimrek en een waterpomp waar de kinderen lekker kunnen spelen. De camping ligt tussen Midsland (800 meter afstand) en het Noordzeestrand (1,5 km) in. Ideaal, want op de fiets ben je heel snel op het strand, maar ook zo in het gezellige dorpje waar leuke restaurantjes te vinden zijn. Voor deze en andere vakantieverblijven op Terschelling kun je heel goed kijken op deze website.

‘Lees ook: 5 Kidsproof vakanties in Nederland.’

Camping Terschelling - Midsland: Veldzicht

Wat is er te doen op Terschelling?

Op Terschelling kun je je niet vervelen. Behalve dat je er heerlijk naar het strand kunt (het breedste strand van Nederland!) en lekker rond kunt fietsen zijn er nog veel meer leuke dingen om te doen. Ik vertel wat wij allemaal gedaan hebben plus nog wat extra tips; dingen die nog op onze wishlist staan voor een volgende vakantie. Want terugkomen doen we hier zeker!

Zeehonden kijken en sleepnetvissen tijdens een boottocht

Toen wij vorig jaar op Texel waren en daar ter plekke een boottocht wilden regelen, konden we alleen nog mee op zeehonden excursie, de rest was vol. En ik wilde juist zo graag mee met een vissersboot. Dus het eerste wat ik deed toen ik wist dat we naar Terschelling zouden gaan, was zoeken naar een leuke boottocht waar zeehonden kijken en vissen met elkaar gecombineerd worden. Dat vond ik op de website van Sleepnetvissen.nl, waar ik meteen een trip boekte op de TS3 Viking.

Op een vissersboot vissen en zeehonden kijken bij Terschelling

We troffen het met het weer, de lucht was strakblauw en aan boord was een leuk clubje mensen. De schipper bleek een heerlijk type; vol mooie, avontuurlijke verhalen en veel zin om zijn wijsheid met onze kinderen te delen. Na een stukje varen werden de sleepnetten uitgezet. Daarna voeren we langs een zandbank die vol lag met zeehonden waar we verbazingwekkend dichtbij konden komen. En daarna gingen we de vangst bekijken. Veel krabben, platvisjes, garnalen, wat kwalletjes, zeekreeften en nog wat vissen waar ik de naam niet meer van weet. De schipper vertelde over alle dieren – hoe je bijvoorbeeld kunt zien of een krab en jongen of een meisje is – en de kinderen mochten iedere vis die behandeld was in een emmer doen of sommigen meteen weer overboord zetten. Niemand vond dat eng, ook Finn en Charlie stonden te popelen om weer een vis in hun handen te krijgen. Zelfs de krabben werden door de kinderen overboord gezet! De garnalen bleven, die gingen de kookpot in en hebben we op de terugweg gepeld en opgegeten. Wat een toffe trip!

‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’

Jutterstocht met paard en wagen over het strand

Nog zo’n gave excursie was onze huifkartocht over het strand. Hier troffen we alweer een man waar de liefde voor zijn eiland en werk er vanaf spat. We zaten vlak achter hem in de kar en vanaf het bankje vertelde hij over alles dat we onderweg tegen kwamen. De eilandenaren zijn van een zeldzaam sympathiek soort. De huifkar bracht ons van Hoorn naar Westerend en daar zijn we het strand op gegaan. Er zijn verschillende tochten te boeken bij Huifkarbedrijf Terpstra, wij kozen voor de Jutterstocht, omdat die qua tijd goed vol te houden is voor Finn en Charlie. De tocht duurde zo’n 2,5 uur en bracht ons op plekken waar je met de fiets niet kunt komen. Echt tof!

Huifkar en paard rijden op Terschelling

Wrakkenmuseum Terschelling

Een ander leuk uitje was ons bezoek aan het Wrakkenmuseum. Een enorm rariteitenkabinet met alles wat er door duikers uit de zee is gevist of aangespoeld is op het strand van Terschelling. Ook is er boven in de nok van de boerderij een schatkamer met een vloer van geld. We hebben er zelf ook een muntje achter gelaten en een wens gedaan. In de achtertuin van het museum is een speeltuin – gebouwd van een oud scheepswrak – met een lekker terras waar wij een drankje konden doen terwijl de kinderen lekker aan het spelen waren. Voor het wrakkenmuseum betaal je vanaf 4 jaar €2,50 en volwassenen €4,-, maar daarvoor kun je tijdens je gehele vakantie naar binnen lopen.

Het wrakkenmuseum op Terschelling

Krabben vangen in de haven

We waaiden nog net niet van de steiger, op onze laatste dag stormde het. Maar we wilden niet naar huis zonder dat we op krabben gevist hadden. We hadden een paar kinderen dat zien doen toen we aankwamen en dat zag er zo leuk uit. De krabbenhengels kun je voor €2,50 kopen bij de VVV, HEMA of in de souvenirwinkeltjes in West-Terschelling. Maar je kunt ook van huis een stuk touw meenemen met aan het uiteinde een knijper. Daaraan doe je een stukje spek of andere vleeswaren zoals worst en die gooi je tussen de keien op de bodem van de zee. De krabben komen daar als een gek op af. Het is moeilijk om ze binnen te hengelen, want ze laten vaak weer los. Maar de gouden tip is: Gebruik een leeg netje van de mandarijnen of sinaasappels, doe daar wat spekreepjes in en een steen om je aas wat te verzwaren waardoor het beter naar de bodem zakt. Dan hengel je ze zo – meestal met drie tegelijk – binnen. We hebben onze vangst verzameld in een emmer en na afloop natuurlijk weer terug gezet, met de spekjes.

‘Lees ook: Het Heijderbos: en heerlijk weekendje weg met kinderen.’

Krabben vangen op Terschelling

Krabben vangen op Terschelling

Tiger Bunkers

Nog een indrukwekkende plek op het eiland zijn de Tiger bunkers. Daar fiets je ongetwijfeld een keer langs als je van West-Terschelling onderweg bent naar een andere plaats op het eiland. En dan is het zeker de moeite waard om er even te stoppen. Het totale complex bestaat uit meer dan 100 bunkers, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Duitse soldaten woonden en werkten. Eén van de weinige stellingen in Nederland die nog bijna compleet aanwezig is. Een grote groep vrijwilligers is het complex momenteel aan het opknappen in hun vrije tijd en je kunt bij hen eventueel ook een rondleiding boeken.

tiger bunkers Terschelling

Andere leuke dingen om te doen met kinderen op Terschelling:

 • Zelfpluktuin Groenhof Hij was helaas nog net gesloten toen wij er waren. Maar vanaf half juni ongeveer tot september kun je hier terecht om aardbeien, bessen, veldbloemen en ander klein fruit te plukken. Afhankelijk van wat er rijp is. En terwijl de kinderen lekker aan het plukken zijn, is er voor de ouders een heel fijn tentje bij de zelfpluktuin waar ze de lekkerste fruitsmoothies en fruittaartjes hebben. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. Meer informatie vind je op de website.
 • Boerderij De Gèskieker is een biologische bezoekboerderij met melk- en vleeskoeien op Kinnum. Kinderen kunnen hier de koeien voeren en zien hoe ze gemolken worden. In de boerderijwinkel kunnen o.a. vleespakketten, biologische kruiden, Hollands keuken textiel en souvenirs met een knipoog naar de boerderij gekocht worden en er is ook een springkussen. Kijk hier voor meer info.
 • Het Kabouterpad loopt door het Hoornse Bos. Een leuke, korte wandeling voor peuters en kleuters vol met leuke opdrachten. Een opdrachtenboekje kun je voor €1,- kopen bij de Natuurschuur in Lies of de VVV in West.
 • Speeltuin Zonneweelde is een leuke tip voor na de huifkartocht van Terpstra. Die zit namelijk maar 100 meter verderop, ook in Hoorn. Het is de leukste speeltuin van het eiland. Er zit een heerlijk terras bij dat uitkijkt over de speeltuin waardoor jij een lekker drankje kunt doen en ondertussen de kleintjes in de gaten kunt houden. Ook leuk om te lunchen of dineren. Meer info: Zonneweelde.com.

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.’

Lekkere restaurants op Terschelling

Waar ik ook heel erg blij van werd op Terschelling waren de leuke restaurants. Op de Waddeneilanden vind je een hoog bruin café en potjes en pannetjes gehalte. Maar op Terschelling zijn een heleboel hippe tentjes te vinden met goed eten.

Strandhotel Terschelling

Met dikke stip op nummer één staat Strandhotel Terschelling. Het hotel staat heel eenzaam bovenop een duinpan bij de strandopgang en we waren eigenlijk onderweg naar strandtent Zandzeebar (de volgende tip!) toen onze kinderen liever niet weg wilden bij de glijbaan en schommels. Het restaurant keek uit op dit speeltuintje en dus besloten we binnen te kijken. Het interieur is knus en huiselijk gezellig. Met een fijne zithoek bij de haard en gezellige tafels aan het raam die uitkijken op het strand en de zee in de verte. Maar naast het thuisgevoel waar we door overvallen werden, waren we nog het meest onder de indruk van de kaart en fantastisch bereidde gerechten. Ik at zeebaars, Finn zijn favoriete gamba’s met friet (een kindergerecht op de kaart!). En terwijl Niels en ik natafelden, rolden Finn en Charlie van de duinpan af met wat andere kinderen. Absoluut dé verrassing van Terschelling. Badweg 4, Formerum.

ZandZeeBar

Bij strandtent ZandZeeBar kun je heerlijk loungen op de lekkere banken, terwijl je uitkijkt over zee en mee deint op de relaxte muziek. Laat je mobiel maar diep in je tas zitten, want die is hier verboden. Het Wifi signaal wordt verstoord en pak je je mobiel toch, dan vraagt het personeel vriendelijk of je hem op wilt bergen. Hier is het gewoon even terug naar de basis; genieten van elkaar en het prachtige uitzicht zonder stoorzenders. De kaart is trouwens ook erg lekker. Ik at er een flatbread pizza met geitenkaas en Niels had een Turkse tosti. Vooral die laatste is een echte aanrader! Badweg 8, Formerum.

La Grotta

Kinderen zijn dol op pizza en hoewel dit absoluut niet het beste Italiaanse restaurant is waar ik geweest ben, is La Grotta wel een leuk tentje om een keer met de kids naartoe te gaan. Als je voor 17:30 aan tafel zit, krijgen kinderen de kindergerechten namelijk helemaal gratis. Wij zaten er lekker buiten op het terras in de zon in het gezellige winkelstraatje van Midsland. En voor de kinderen is er tijdens het wachten op hun eten een kleurplaat met kleurpotloden. Oosterburen 30, Midsland.

Loods

Loods is een heerlijke tent voor elk moment van de dag. Je kunt er heerlijk lunchen – de salade met lam is heerlijk! – en dineren. Maar ook voor een glas wijn op het terras of een lekkere latte binnen bij de open haard kun je er terecht. Deze hippe tent kijkt uit over de haven van West-Terschelling en heeft zowel een heerlijk binnen als buiten. Leuk voor een hapje en drankje als je net van de boot afkomt of vlak voor vertrek. De kaart is net even anders dan die van de andere restaurants op het eiland, maar goed betaalbaar. Willem Barentszkade 39, West-Terschelling.

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Geen culinaire hoogstandjes op de kaart van dit restaurant, maar wel pannenkoeken om je vingers bij af te likken! Hans en Grietje maakt meer dan 60 soorten pannenkoeken, poffertjes, maar ook andere gerechten zoals carpaccio, een black Angus beefburger of vispotje. Finn en Charlie kozen voor een naturel kinderpannenkoek (tot hun grote verrassing met snoepgezichtje!) en wij hadden een pannenkoek met brie en met appel en kaneel. Echt heerlijk! Voor de kinderen is er binnen een kinderhoek met speelgoed en eetbare kleurplaten die ingekleurd kunnen worden met eetbare stiften. En na het eten mogen ze ook nog een cadeautje uitzoeken. Een feestje! Westerburen 4, Midsland.

Het Raadhuis

Het Raadhuis tot slot is een fijne plek om even koffie of een glas wijn te drinken als je in West bent. Wij liepen hier nog even binnen voordat onze boot vertrok en hebben er koffie en een schaaltje met lekkers gedaan; allemaal verschillende soorten chocola van het eiland. Lekker! Ook voor een hapje kun je hier trouwens goed terecht. De kaart is simpel maar lekker, zowel voor lunch, fingerfood als diner. Torenstraat 15, West-Terschelling.

Wat zijn jouw favoriete adresjes op Terschelling?

Dit zijn al mijn favoriete plekken die ik ontdekt heb op Terschelling. Zoals je wel kunt lezen hebben we in een lang weekend echt heel veel gedaan. Het voelde daarom echt als een mega lange vakantie en we zijn er even helemaal tussenuit geweest. Terschelling heeft mijn hart gestolen. Ik kom er dus zeker nog eens terug. Mocht je nog leuke aanvullende tips hebben, dan zou ik het leuk vinden als je die wilt delen in de reacties. En laat het me weten als je één van mijn tips uitprobeert. Ik ben benieuwd naar jou ervaring!

Op het strand van Terschelling bij Midsland

Uittip! Nieuw food festival tussen de appels en peren
Nieuw! Olaf's Frozen Adventure - bekijk de eerste trailer

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply Tessa 28 juli 2017 at 11:07 pm

  Hoi Annemieke,
  Wat ontzettend leuk om te lezen! Misschien even een stomme vraag, maar ik heb een vraagje over de slaapplaatsen bij jullie verblijf in het Lichthus. Wij gaan met kindje van 2 (wel bijna 3 in oktober).
  Was je niet bang dat je jongste de trappen op zou willen klimmen in het kinderkamertje?
  Benieuwd! Groet!

 • Reply Rosalinda 22 augustus 2017 at 9:32 am

  Wat leuk om te lezen van Terschelling. Ik heb niet echt specifiek een favoriet plekje, maar misschien is het wel leuk om een fiets te huren en dan het eiland rond te fietsen. Dit hebben wij vroeger wel eens gedaan en dit was wel echt heel leuk om te doen. De kids zijn gelijk hun energie kwijt en tussendoor zijn er allemaal leuke plekken om te bekijken en waar ze even helemaal los kunnen gaan.

 • Reply Tasmara Mere 6 september 2017 at 12:48 pm

  Vroeger gingen wij veel naar Terschelling, het was altijd een super leuke midweek daar. Als kind konden we daar zo veel doen. Lekker buiten in de natuur spelen. Welk kind wilt dat nou niet.

 • Reply Sanne 19 februari 2018 at 6:51 pm

  Bedankt voor het delen van je ervaringen. Ik ben al vaker op Texel geweest. Ze hebben daar goede restaurants en hotels. Na het lezen van dit bericht word het ook maar eens tijd om Terschelling te gaan bezoeken.

 • Reply Marloes 12 september 2019 at 8:58 pm

  Huisje mameloe op hetzelfde park is ook nog eens voorzien van openhaard dus ook heerlijk voor de herfst/winter en vergroot terras met loungebank en openhaard voor de winter! Onder de pannen erg leuk en lekker restaurant

 • Reply Neeltje Verbeek 14 september 2019 at 5:24 am

  Na het Squla blog natuurlijk verder gaan lezen,hihi.
  Wat leuk dit, nog nooit geweest Terschelling, maar het komt zeker op mn lijstje!
  (Sta er wel van te kijken dat t met auto zo duur is om overtocht te maken zeg.)

 • Laat een reactie achter