Vogels komen in de winter graag in tuinen met pindaslingers, zaden en vetbollen. Als het buiten zo koud is, kost het ze namelijk enorm veel energie om hun lijfje warm te houden. En daarnaast is het een stuk lastiger om voedsel te vinden. Dus mag je de koolmees, merel, vinken, roodborstjes en alle andere vogels best trakteren op wat extra eten. Nu kun je allerlei soorten vogelvoer in de winkels vinden, maar het is nog leuker om het zelf te maken. Zelf vetbollen maken is namelijk super simpel, leerzaam voor kinderen en kost weinig tijd. Ik laat je stap voor stap zien hoe je een vetbol maken kunt. En geef tips over waar en wanneer je ze het beste kunt ophangen in de tuin.
Wat heb je nodig voor het maken van vetbollen?
- Vast frituurvet, ongezouten en het liefst zonder palmolie. Bijvoorbeeld ossewit, wat gemaakt is van dierlijke vetten. Plantaardig vet werkt laxerend bij vogels.
- Zadenmix voor vogels. Gebruik geen kippenvoer, want deze zaden zijn te groot en hard voor vogels.
- Papieren wegwerpbeker, maar de onderkant van een melkkarton kun je ook gebruiken
- Stukje touw
- Rietje
- Evt. rozijnen en meelwormen
- Pan
- Lepel
Wist je dat…
een kleine vogel tijdens een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht kan verliezen omdat het zoveel energie kost om zijn lichaam op temperatuur te houden? Je begrijpt; een lekker ontbijtje in de vorm van een zelf gemaakte vetbol gaat er dan wel in!
‘Lees ook: 35+ Leuke winterknutsels voor kinderen.’
De vetbol maken
- Doe het frituurvet in een pan en smelt het. Ik gebruikte 250 gram vet wat genoeg is voor het maken van drie vetbollen. Maak het vet niet te heet. Zodra het gesmolten is, haal je het van de warmtebron.
- Laat het gesmolten vet even staan om een beetje af te koelen.
- Bind ondertussen een stukje touw aan het rietje met een enkele knoop. De ene kant van het touwtje moet tot aan de bodem van de beker komen als je het rietje erop legt. En de andere kant moet lang genoeg zijn om de vetbol mee op te hangen.
- Leg het rietje horizontaal op de beker met de ene kant van het touwtje erin.
- Doe nu een even groot deel zaden mengsel bij het gesmolten vet en roer het door elkaar. Je kunt eventueel ook nog een handje rozijnen en meelwormen toevoegen, daar zijn vogels ook dol op.
- Schep het frituurvet met daarin de zaden in de papieren bekers en zorg ervoor dat het touwtje in het midden blijft hangen.
- Zet de bekers daarna op een koude plek – bijvoorbeeld buiten – om af te koelen zodat het vet kan stollen.
- Als de vetbollen helemaal hard zijn, kun je de beker eraf peuteren. Als dat moeilijk gaat, kun je de vetbol heel kort onder een hete kraan houden om hem los te maken.
- Nu kun je de vetbollen ophangen in de tuin en vanaf een afstandje kijken naar de vogels die erop af komen.
Wanneer eten vogels?
Vogels eten de hele dag door, maar vooral in de ochtend, na een lange, koude nacht. En aan het einde van de middag om de nacht door te komen. Op die momenten is de kans dus het grootste dat je vogels bij je zelf gemaakte vetbol ziet.
Waar en wanneer hang je vetbollen op?
Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie. In de winter om op temperatuur te blijven, in de lente om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen en in de herfst om reserves op te bouwen voor de winter. Je kunt ze volgens de Vogelbescherming dus het hele jaar door bijvoeren. Ze gaan niet door met eten als hun honger gestild is en ook verleren ze het niet om zelf naar eten te zoeken. Vetbollen kun je dus in ieder seizoen ophangen. Maar de herfst en winter zijn het meest geschikt omdat het dan koud is en het vet niet smelt.
Hang de vetbollen minimaal 1,5 meter boven de grond aan een boom, de schutting, een vogelhuisje of in een struik. Niet in de volle zon, want dan kan het vet smelten. En let op dat katten er niet bij kunnen komen. Mezen eten graag van de vetbol. Vinken en merels scharrelen het liefste op de grond, dus strooi eventueel ook nog wat zaden onder de vetbollen om ook andere vogels aan te trekken.
‘Lees ook: De leukste winter spelletjes voor kinderen.’
Vetbol maken zonder frituurvet
Wil je graag een vetbol maken met jonge kinderen en liever geen warm vet gebruiken? Dan kun je ook vetbollen zonder frituurvet maken waar helemaal geen hitte aan te pas komt. Dat kun je op verschillende manieren doen.
Vetbollen maken met pindakaas
Het is met kinderen erg leuk om zelf vetbollen te maken met pindakaas. Koop geen gewone pindakaas, maar speciale vogelpindakaas. Want in de reguliere pindakaas zit zout en dat is slecht voor vogels. De pindakaas kun je op een lege wc rol of keukenrol smeren, die rol je door de zadenmix en dan rijg je er een touwtje door en hang je hem op. Of je knoopt een touwtje aan een dennenappel die je insmeert met pindakaas en in de zadenmix doopt, zoals op de foto hieronder.
Vetbollen maken met gelatine
En een ander alternatief voor vetbollen met frituurvet is gelatine. Dat los je op in water en daar voeg je wat bloem en vogelvoer aan toe. Je kunt er leuke figuurtjes mee maken door het in koekvormpjes te doen en zo te laten stollen. Ik maakte deze vogelkoekjes eerder al eens met mijn kinderen. Hier laat ik stap voor stap zien hoe het moet.
Mocht jij één van deze vetbollen gaan maken, dan zouden we het super leuk vinden als je ons laat weten of het is gelukt en natuurlijk ook of er veel vogels op af zijn gekomen. Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten. Maar je mag natuurlijk ook altijd een foto delen op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.
Nog meer leuke winterknutsels & activiteiten
Voor meer leuke winterknutsels en activiteiten kun je ook heel goed op ons blog terecht. Hier vind je bijvoorbeeld nog een heleboel knutselideeën met als thema winter. En heb je zin om een sneeuwpop te maken, dan moet je zeker ook even ons blog met ideeën om een sneeuwpop te knutselen checken. En neem ook eens een kijkje bij onze winter spelletjes waar je allerlei leuke activiteiten voor de kinderen vindt.
Voor nog meer andere knutselinspiratie kun je hier op ons blog terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal! Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online.
2 Reacties
Wat is de juist verhouding frituurvet:vogeltjes?
Frituurvet:vogelvoer bedoel ik.