Knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen 2021 | Maak je eigen Coco!

14 januari 2021
Knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen 2021 | Maak je eigen Coco!

Volgende week starten de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen worden ieder jaar georganiseerd om voorlezen aan kinderen te stimuleren. Normaal gesproken is het een evenement waar op school, kinderdagverblijf en in bijvoorbeeld bibliotheken extra aandacht aan wordt besteed door middel van voorleesontbijtjes, voorleessessies en tal van andere activiteiten. Maar vanwege de lockdown gaan die nu helaas niet door. Gelukkig kun je thuis ook voorlezen en leuke dingen doen. Ter inspiratie hebben wij alvast een leuk knutselidee voor de Nationale Voorleesdagen; maak vogel Coco uit Coco kan het!, het Prentenboek van het Jaar.

Het Prentenboek van het jaar – Coco kan het! – gaat over het vogeltje Coco dat haar nestje niet uit durft. Alle kleine vogels vliegen uit, maar zij is bang dat ze valt. Of wat nou als een kat haar grijpt? Toch wil Coco heel graag, want dan kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen in de lucht. Help jij Coco? Knutsel deze vogel van papier en kijk maar eens of je haar kunt laten vliegen!

Wat heb je nodig?

 • Grijs, zwart en geel papier
 • Lijmstift
 • Schaar
 • Zwart potlood
 • Zwarte stift
 • 2 Wiebelogen
 • Iets ronds om om te trekken, zoals een beker of glas
‘Lees ook: De Top 10 Voorleesboeken van 2021.’

Het knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen maken

 1. Knip van zwart papier een lange, brede strook voor het lijf van de vogel. En vouw hem over de lengte dubbel.
 2. Vouw een stuk zwart papier dubbel, trek een glas om met potlood en knip de cirkel uit. Je hebt nu twee rondjes en die worden straks het hoofd van de vogel.
 3. Vouw de hoek van een grijs A4tje diagonaal naar de overkant. De driehoek die zo ontstaat knip je uit.
 4. Dan vouw je de grijs driehoek dubbel en knip je een golvend randje in de rechte open kant.
 5. Plak de vleugels met de golvende rand naar achter tussen de zwarte strook en plak de strook dicht.
 6. Lijm de zwarte rondjes aan weerszijde van het lijf.
 7. Knip dan uit geel papier twee snavels, teken er met zwarte stift een mondje op en plak deze aan beide kanten van het hoofd.
 8. Lijm de ogen aan beide kanten van het hoofd.
 9. Dan teken je met het potlood veren – halve rondjes – op de vleugels van vogel Coco.
 10. En tot slot knip je twee grijze strookjes en die plak je op beide vleugels aan de buitenkant, waarbij de strookjes alleen bovenaan vast geplakt moeten worden en onder het lijfje uitsteken. Als de lijm opgedroogd is, is dit knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen klaar en kun je uittesten of je jouw Coco kunt laten vliegen door de strookjes naar beneden te bewegen.
Knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen 2021 | Maak je eigen Coco!

Ik ben benieuwd wat jij van dit knutselidee vindt! Ga jij nu ook zo’n leuke Coco van het Prentenboek van het Jaar knutselen? Dan vinden wij het super leuk als je ons laat weten of het is gelukt. Dat kan bijvoorbeeld door hieronder een reactie achter te laten. Maar je kunt ook een foto met ons delen door hem te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. En heb je zelf nog een leuk knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen, dan horen we dat ook graag.

‘Lees ook: Voorlezen | Maak het nóg leuker voor je kinderen met deze voorleestips.’ 

Nog meer leuke knutselideeën

Voor meer leuke knutselideeën voor jonge kinderen kun je ook nog even verder kijken op ons blog. Zo vind je hier bijvoorbeeld een heleboel leuke knutselideeën met wc-rol. En als je kind dol is op klei, dan is het ook leuk om eens zoutdeeg te maken. Hier vind je daarvoor leuke dingen om te knutselen. Voor ons complete knutsel archief kun je hier terecht. En als je niks meer van ons wilt missen, abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal, waar minimaal één keer per week een nieuwe creatieve video online komt.

Knutselidee voor De Nationale Voorleesdagen 2021 | Maak je eigen Coco!
Vetbol maken | Zo maak je simpel zelf vetbollen voor de vogels in je tuin
Sneeuwballen schieter knutselen met een lege wc rol

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Anne 16 januari 2021 at 3:06 pm

  Wat een geweldig leuke blog post en filmpje. Ik probeerde jullie te mailen maar emailadres in contact weigert? Wij zouden het filmpje graag willen embedden in een nieuwsbericht over de NVD, als jullie dat goed vinden. Groet, Jeugdboekhandel Silvester in Leiden

 • Laat een reactie achter