De Xenos tipi tent: inspiratie om hem te pimpen & tof aan te kleden

19 oktober 2017
Xenos tipi tent maken: inspiratie om een tipi te pimpen en tof aan te kleden

Oktober is natuurlijk niet voor niets woonmaand. Het wordt buiten kouder en natter en langzaamaan verplaatst het leven zich steeds meer naar binnen. Ook de kinderen spelen veel meer binnen. Er verrijzen hier grote LEGO bouwwerken en er wordt iedere dag wel een hut gebouwd. Lekker onder de tafel met wat aan elkaar geknijperde lakens; winkeltje spelen of er ‘slapen’ met alle knuffels. Mijn kids zijn gek op het maken van hutten. Toen de Xenos folder op de mat viel met daarin een tipi voor nog geen €25,- kon ik die dan ook niet laten staan. Want zo’n tipi tent is natuurlijk super leuk om in te spelen, maar staat ook nog eens geweldig in de kinderkamer. Ik heb hem een eigen sausje gegeven. Lees verder om te zien hoe ik van mijn toffe Xenos tipi in 2,5 uur een nog toffer tentje heb gemaakt door hem te pimpen en met leuke budget accessoires aan te kleden.

Wat heb je nodig om de Xenos tipi te pimpen?

 • Xenos tipi (In de winkel of online te koop voor €24,95)
 • 2 tubes gouden acrylverf€2,99)
 • 2 lapjes roze en mint kleurige vilt en 1 witte (€1,99 voor een A4 viltpakket met 10 verschillende kleuren bij Xenos)
 • Textiellijm (tube à €3,99)
 • Afplaktape
 • Schaar
 • Stukje touw
 • Eventueel: restjes verf in een andere kleur.
‘Lees ook: DIY knoopkussen.’

Aan de slag!

 1. Plak met afplaktape aan iedere zijde van de tipi een dunne en een dikkere baan af. Die van mij zijn 5 centimeter en 8 centimeter breed. Maar ik heb de achterkant van de tipi niet geverfd.
 2. Verf de banen goud. Dat mag lekker dik, want de verf trekt de stof in. Als je het te dun doet, moet je er later nog een laagje overheen schilderen.
 3. Verf de uiteindes van de tent stokken in een leuk kleurtje. Ik heb er één hout gelaten, één met de gouden acrylverf geverfd, één met een restje roze en de laatste met een restje mintkleurige verf.
 4. Knip dan uit de roze lapjes vilt driehoekjes. In totaal vierentwintig als je net als ik de zijkanten en de voorkant pimpt. Vier op iedere deur en acht op iedere zijkant. Mijn driehoekjes zijn 10 cm breed en 6 cm hoog.
 5. Knip uit de mint kleurige viltlapjes pijlen. Dertig in totaal; vijf op iedere deur, tien op iedere zijkant. Mijn pijlen zijn 8 cm hoog en 2 cm breed.
  ‘Lees ook: DIY: Poster lightbox of nachtlampje.’

  Xenos tipi tent maken: inspiratie om een tipi te pimpen en tof aan te kleden

 6. Plak de driehoekjes tussen de gouden banen op de tipi in. En de pijlen boven de bovenste gouden baan. Het kan zijn dat je er een paar af moet knippen bij de zijkant met het raam.
 7. Maak van wit en mintkleurige vilt 2 kwasten. Je knipt een halve lap vilt om de 2 centimeter in tot bijna bovenaan. Van de uiteindes van de slierten knip je een punt. Van een klein strookje vilt maak je een lus en die leg je aan de bovenkant van het lapje vilt. Smeer de bovenkant in met lijm en rol het lapje op. (Dit is in woorden lastig uit te leggen, maar zie je duidelijk in de video)
 8. Knip uit een half lapje roze vilt een vlaggetje. Leg aan de bovenkant van het lapje stof een stukje touw en lijm de bovenkant er omheen. (Ook duidelijk te zien in de video)
 9. Zet de Xenos tipi in elkaar als alle verf droog is. En hang de kwastjes en het vlaggetje aan de uiteindes van de stokken. De tipi tent is klaar.

Tipi tent verder aankleden

Met een likje verf en wat vilt versiering en accessoires is de Xenos tipi al helemaal leuk. Maar je kunt hem nog mooier maken door hem verder te stylen en aan te kleden. Om er echt een knus holletje van te maken, heb ik op de grond een roze plaid met gouden confetti (Xenos, €12,99) en een schapenvachtje (IKEA, €8,99) neergelegd en de tipi tent verder gevuld met kussens. Aan de stokken heb ik een lichtslinger met gouden cottonballs gehangen (Xenos, €4,99). En om de tent heb ik ook nog een slinger met roze, witte en gouden cirkels (Xenos, €2,29 voor 2 stuks) gehangen. Lekker over de top, maar dat mag in de kinderkamer.

‘Lees ook: IKEA hacks: Zo maak je van een FLISAT kruk een tof kinderstoeltje.’

Xenos tipi tent maken: inspiratie om een tipi te pimpen en tof aan te kleden

Ik ben erg benieuwd wat je van het eindresultaat vindt?

Geef je eigen stijl aan de Xenos tipi tent

Wil jij ook je eigen tipi tent maken? Om je nog wat meer ideeën te geven van wat je allemaal met de tipi tent kunt doen, heb ik ook andere inspiratie voor je verzameld. Allemaal niet super ingewikkeld en voor zowel jongens als meisjes wat leuks.

Aaahhh, vind je deze niet cute?! De figuren op de tipi tent zijn gestempeld. Dat is misschien nog wel makkelijker dan de vilt figuren uitknippen en opplakken zoals ik heb gedaan. En de bolletjesband is op de randen gelijmd met textiellijm. Ook een leuk idee!

Simpel, maar super stoer! Door uit de losse pols her en der een plusje te schilderen ontstaat een erg gaaf patroon.

Behalve de tentstokken schilderen, kun je de tipi tent ook een andere leuke ‘topper’ geven. Zoals deze indianentooi met dip dye glitter veren in een vilt badge. Of maak een vlaggetje aan één of meerdere stokken vast.

Dit vind ik ook erg leuk bedacht. De ingang van de tent is roze gestikt en dat loopt boven de ingang door in roze kruizen. En op het tentdoek zijn her en der kwastjes genaaid in vrolijke pastelkleuren. Sweet!

Lekker vrolijk is deze, met al die kleuren. Je kunt het patroon erop verven of met stof en textiellijm aan de slag. En de finishing touch is die reuze confetti slinger.

Zo zie je dat een simpele aanpassing al een heel gaaf effect heeft. Je naait of lijmt een stuk stof op de punt van de tent en daarbij is het leuk om te kiezen voor een kleur die terugkomt in de kinderkamer. Dan matcht je Xenos tipi helemaal bij je interieur!

En deze tot slot. De tent is maar minimaal gepimpt met wat erop geschilderde pijlen en driehoekjes. Maar de vilten slinger met vlaggetjes, veren en kralen geeft deze tipi een echte Hiawatha look.

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

Leuk! Koelkast magneten maken van zoutdeeg
Leuk! Zelf glitter slijm maken met maar 2 ingrediënten uit je keukenkastje

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Margaret 19 oktober 2017 at 1:17 pm

  Wat een gave tenten. Het wordt weer binnenspeelweer en dan is een tipitent geweldig. Ik denk dat de kinderen zelf ook ideeën hebben over hoe de tent gepimpt kan worden. Leuk als ze daarbij helpen.
  Bedankt voor de leuke ideeën.

  Groetjes, Margaret

  • Reply Annemieke 19 oktober 2017 at 9:34 pm

   Ja, het hutten bouw seizoen is in aantocht! De kinderen zelf laten meehelpen, is ook een goed idee!

 • Reply Jolanda 20 oktober 2017 at 2:28 pm

  Zo leuk! Ik wil hem eigenlijk ook hebben maar hebben niet veel plaats ervoor. Zo jammer! We gaan wel uitbouwen: een speelkamer, dus wellicht leuk voor daar!

 • Laat een reactie achter