Leren klokkijken met Flik Flak & maak 2x kans op een horloge!

30 november 2017
Klok leren kijken: met deze tips heeft je kind het klokkijken zo onder de knie

Ik blijf het proberen: “Schatje, je mag je bed uitkomen als de grote wijzer op de twaalf staat en de kleine op de zeven.” Maar toch staan de kinderen iedere ochtend ruim voor zeven uur naast ons bed. “Is het al ochtend?” “Nee!” Tijd om te leren klokkijken! En dat begint met een goed én tof horloge. Een echte Flik Flak, hét horlogemerk dat speciaal bedacht is om kinderen te leren klokkijken. Klok leren kijken is namelijk best moeilijk. Maar Flik en Flak maken het leuk en daarmee is de eerste stap richting deze grote mijlpaal gezet. 

Klok leren kijken – een vijf jaren plan

Kinderen hebben als ze jong zijn nog maar weinig besef van tijd. Dat het nog 7 nachtjes slapen is tot aan Pakjesavond, twee weken duurt voordat hij of zij jarig is of dat we over een kwartier weggaan, is maar vaag. Ze hebben geen flauw idee hoe lang een week, een uur, kwartier, of laat staan een minuut duurt. En dat is ook niet iets wat je van de ene op de andere dag leert. Een kind moet een heleboel dingen kunnen en begrijpen om echt te leren klokkijken. Een proces dat begint op kleuterleeftijd en in totaal vijf jaar tijd in beslag neemt.

‘Lees ook: Veilig leren lezen in groep 3 – Zo, raket, maan of ster?

In welke groep leert je kind klokkijken?

 • Groep 1  Je kind maakt kennis met de dagen van de week en de seizoenen.
 • Groep 2  Je kind kan de dagdelen – ochtend, middag, avond – benoemen en tijdsaanduidingen als gisteren, overmorgen, later en eerder gebruiken.
 • Groep 3  Het echte klok leren kijken begint nu. Je kind leert de hele en halve uren kennen en kan ze aanwijzen op een analoge (wijzer)klok.
 • Groep 4  Je kind kent nu ook de kwartieren en afhankelijk van de rekenmethode van school ook vijf voor/over heel en half. En op sommige scholen wordt kennis gemaakt met de digitale klok.
 • Groep 5  Je kind kan de uren, minuten en seconden op zowel een analoge als digitale klok herkennen en benoemen. Aan het eind van groep 5 kan ieder kind klokkijken.

Bron: thuisinonderwijs.nl.

 

Klokkijken oefenen

Je kunt je kind helpen bij het leren klok kijken. Want als je thuis een beetje oefent en je kind alvast kennis laat maken met de klok en de tijd zal het op school een stuk gemakkelijker gaan.

Tips voor thuis:

 1. De tijd benoemen helpt je kind bewust te worden van het begrip tijd. Bijvoorbeeld: “Over vijf minuten gaan we eten of “Je hebt nog tien minuten om je brood op te eten, want om 8 uur gaan we naar school”. Je kunt de tijd daarbij ook aanwijzen op de klok: “Dat is als de grote wijzer bovenaan staat.” Daarmee help je je kind een gevoel voor tijd te ontwikkelen.
 2. Geef je kind een oefenklok of horloge. Ook al kan je kind nog geen klokkijken, het is super leuk om een horloge te dragen en alvast een idee te krijgen van de tijd. Bij de Flik Flak horloges krijg je ook een oefenklok die niet alleen de uren, maar ook de minuten laat zien. Je kind kan de wijzers zelf verzetten en zo alvast lekker oefenen.
 3. Zo’n klok is natuurlijk wel een vreemd ding. Want er zitten twee wijzers op die allebei ronddraaien, maar ieder in een ander tempo. En de één geeft de uren aan en de ander de minuten. Om het behapbaar te houden, begin je het beste met het uitleggen van de kleine wijzer. (Dit is Flak op een Flik Flak horloge) Je zet de grote wijzer op de klok op twaalf en draait de kleine wijzer langs één uur, twee uur, acht uur etc. Laat je kind zelf ook aan de wijzers draaien en uren maken.
 4. Als je kind de hele uren snapt, kun je ook vertellen wat de grote wijzer (Flik) doet. Begin met de hele en halve uren, daarna de kwartieren en als dat goed gaat, kun je uitleggen dat de grote wijzer minuten aangeeft. Hiervoor moet je kind wel tot 60 kunnen tellen.
 5. Blijf vooral lekker oefenen. Vraag af en toe aan je kind hoe laat het is en blijf de tijd benoemen.
‘Lees ook: Vraag maar! Een spel dat leidt tot heerlijke gesprekken met je kind.

Klok leren kijken: met deze tips heeft je kind het klokkijken zo onder de knie

Klok leren kijken met een app

Behalve met een oefenklok, zijn er ook leuke apps om te leren klokkijken. Finn vindt de app Kloklezen met Flik & Flak erg leuk waar we kennis mee maakten toen hij zijn horloge kreeg. Het is ook echt een goede app, want hij is ontwikkeld in samenwerking met leraren en opvoeders. In deze app loop je met Flik en Flak door de dag. Die begint om 7 uur. Dat tijdstip kun je trouwens persoonlijk maken door het aan te passen in de tijd waarop jullie normaal opstaan. Bij ieder tijdstip van de dag hoort een filmpje waarin Flik en Flak de klok steeds verder uitleggen, gevolgd door oefeningen die je kind zelf kan doen. Het begint met de getallen op de klok. En stap voor stap leert je kind ook de uren en minuten aflezen om te kunnen zien hoe laat het is.

‘Lees ook: Wanneer beginnen met zwemles?

Leren klokkijken op een digitale klok

Je kind zal altijd beginnen met het leren van de analoge klok. Maar digitale klokken zijn ook gewoontegoed geworden. Telefoons, iPads en de oven in de keuken laten de tijd allemaal in cijfers zien. Dus leren we die natuurlijk ook. De tijd van een digitale klok aflezen is niet zo moeilijk; 8:30 is acht uur dertig. Maar het wordt lastiger als je het moet vertalen naar een ‘gewoon’ tijdstip; 22:36 is dan 6 minuten over half elf. Om te kunnen vertellen hoe laat het is, moet je kind bij tijdstippen na het middaguur namelijk rekenen. Iedere keer 12 uur van het tijdstip aftrekken. En de minuten zijn nog een stukje ingewikkelder. Dan moet je kind weten dat een kwartier 15 minuten is, een half uur 30 en drie kwartier 45 minuten is. Maar als dat er eenmaal in zit, heeft je kind het klokkijken helemaal onder de knie!

2x Persoonlijk Flik Flak horloge winnen

Zelf heb ik klok leren kijken op een Flik Flak horloge. Het Zwitserse horlogemerk is wat mij betreft de beste opstap naar leren klokkijken. Behalve dat ze fantastische kinderhorloges maken – die veilig, speelproof, waterdicht, betrouwbaar, duurzaam en betaalbaar zijn – maken ze het klokkijken ook leuk voor kids. Flik en Flak zijn onwijs leuk bedacht. En er zijn oneindig veel verschillende horloges te koop, waardoor er altijd één is die helemaal bij je kind past. Sinds kort kun je de horloges ook nog persoonlijk maken; je kunt de naam van je kind op de band laten borduren. En wij mogen twee van deze gepersonaliseerde horloges weggeven!

Wat moet je doen om kans te maken?

 • Like Lady Lemonade op Facebook en/of op Instagram
 • Deel ons Facebook bericht of repost ons bericht op Instagram over deze winactie.
 • Laat ons in een reactie weten welk model horloge je kiest en welke naam erop moet komen. Hier kun je zien welke horloges er gepersonaliseerd kunnen worden.

Wil jij jouw kind ook klok leren kijken of een eigen horloge geven, doe je dan mee? Volgende week maken we de twee winnaars bekend!

UPDATE 7-12: Dani en Celine hebben het horloge voor hun dochter en zoon gewonnen. Van harte gefeliciteerd! We hopen dat jullie kinderen er blij mee zijn.

Klok leren kijken: met deze tips heeft je kind het klokkijken zo onder de knie

Klok leren kijken: met deze tips heeft je kind het klokkijken zo onder de knie

 

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.

 

IKEA keukentje pimpen met toffe stickers
Hoe vier je Sinterklaas? Dit zijn leuke Pakjesavond ideeën

Dit vind je misschien ook leuk

35 Reacties

 • Reply Lindsey Roosen 30 november 2017 at 8:00 am

  Super leuke actie! Ik zou graag “your soccer star” willen winnen voor mijn zoon Mathijs!!! Hij vraagt al een tijdje om een horloge en het lijkt mij een goede stap naar het echte klok kijken!

 • Reply Melanie 30 november 2017 at 8:01 am

  Wat een leuke actie! Ik had er vroeger ook 1!
  Mn dochter vind de “your Tãhtila” het mooist!
  Haar naam is Myla! Wij duimen

 • Reply Jacqueline Van de Manakker 30 november 2017 at 8:24 am

  Wow echt super gaaf. Ons meisje zou your Tahtila het leukste vinden, haar naam is Lenn.

 • Reply Shanna 30 november 2017 at 8:30 am

  Oh waw! Hier ook probl dat hij veel te vroeg roept om op te staan.. :-s wekkers, schaapklokje al geprobeerd.. wie is dit de coole oplossing. Miel is trouwens gek op armbandjes en voetbal lijkt me leuk! Miel is de naam v mijn kanjer

 • Reply Sanne Jansen 30 november 2017 at 8:35 am

  Wauw wat een té gek horloge! Wij zouden hem graag willen winnen voor ons zoontje Niek van 6. Hij zit nu in groep 3 en begint nu kennis te maken met klokkijken. Heel graag Your Soccer Star alstublieft!

 • Reply Linda Snoek 30 november 2017 at 8:56 am

  Oooh vet leuke actie weer! We gaan voor de tahtila voor Roos! Helemaal lijp van tijd en zeker weten ook van dit horloge met haar eigen naam!

 • Reply Linda Snoek 30 november 2017 at 8:58 am

  En heel eerlijk gezegd heb ik ook zo een tijdlijpe zoon…..Daan…en voor hem waag ik ook een kans…een tweede kans…als dat kan. De your soccer star voor Daan !

 • Reply Jannemiek 30 november 2017 at 9:13 am

  Wauw, ik ga voor de “talhita” voor mijn dochter Jara van 6 die al aardig aan het klokkijken is. Een persoonlijk horloge zou wel heel cool. “
  Zal ook de App eens downloaden. Bedankt voor die tip??

 • Reply Mariska Leemhuis 30 november 2017 at 9:21 am

  Weer zo’n geweldige weggeefactie! Die your tahtila is echt heel leuk. En wat speciaal met een eigen naam erop! Toitoitoi

  • Reply Mariska Leemhuis 30 november 2017 at 9:22 am

   Mijn dochter heet Eveline ???

 • Reply Cindy Framke 30 november 2017 at 9:35 am

  Superleuk! Ik doe graag mee voor mijn dochtertje Romy. Wij gaan voor deze ?https://shop.swatch.com/nl_nl/horloges/flik-flak/story-time/your-t-htila-fbnp081p.html

 • Reply Wendy Reurings 30 november 2017 at 9:36 am

  Wow wat een prachtige klokjes ?
  Ik doe heel graag mee voor de your tahtila voor mijn dochter Esmee. Duimen maar….

 • Reply Nanette 30 november 2017 at 10:57 am

  De sterren voor mijn dochter minke! Ze is met haar 4 jaar al erg leergierig en wil graag weten Hoelang ze nog mag spelen…

 • Reply Esther Barens 30 november 2017 at 11:34 am

  Dat voetbalhorloge voor James!! Hij is net 5 jaar en kan al digitaal klokkijken, maar nog niet goed met wijzers…hij wil graag op voetbal, maar nog even wachten en eerst zijn A diploma halen,…dus dat voetbalhorloge is heel stoer voor hem! 🙂

 • Reply Anita H. 30 november 2017 at 11:55 am

  “Your Soccer Star”, voor Lex, het zoontje van een vriendin.

 • Reply Sharon de Ridder 30 november 2017 at 12:52 pm

  Model YOUR TÃHTILA zou geweldig zijn voor mijn dochter (Robin). Ze is druk bezig op school met leren klokkijken, dit zou dus een mooie stimulans zijn!

 • Reply Linda Smeets 30 november 2017 at 1:57 pm

  Onze dochter wil ik graag al leren klok leren kijken. Ze vraagt al geruime tijd naar een eigen horloge en die zou ik dan ook graag met Kerst willen schenken.
  Kortom, ik maak graag van de gelegenheid gebruik om mee te doen en de voorkeur gaat uit naar het model ‘Your Tãhtila en de naam die erop mag komen is Alicia.

  Volgen doe ik via Facebook waar ik het bericht tevens gedeeld heb.

 • Reply Janine van Kolthoorn 30 november 2017 at 2:50 pm

  Wauw, your ride out zou mijn 6-jarige zoon Thies fantastisch vinden. Hij is erg leergierig, en vind klokkijken heel interessant! Wil nu vaak mama’s horloge om, maar die is zo groot.

 • Reply Marian Zw 30 november 2017 at 3:39 pm

  Oh dat zou nu eens goed uitkomen, het lukt op school maar niet om de klok goed onder de knie te krijgen. Met dit horloge kunnen we de hele dag door oefenen. Ik doe heel graag mee voor mijn meisje

 • Reply Laura 30 november 2017 at 3:47 pm

  Oh, wat zou ik toch graag willen winnen. Ik ben een mama van 3 jonge boys. Mijn oudste heeft nog steeds moeite met klokkijken en een horloge om zijn pols met de geweldige flik vlak wijzers zou hem zo goed kunnen helpen!! En met dat horloge zal hij ook vaker zelf kijken op de klok en zo hopelijk meer oefenen en het dan eindelijk gaan snappen ?? Wij duimen voor Ramon en de your soccer star past helemaal bij ons voetballertje!!

 • Reply Daphne van Bree 30 november 2017 at 3:54 pm

  De witte met sterren graag voor mijn dochter Norah van bijna 7; ze kan al goed de hele en halve uren onderscheiden en de kwarten gaan ook goed dus vind haar zeker rijp voor zo’n mooi gepersonaliseerd flik flak horloge. Dan qordt klok kijken nóg leuker!

 • Reply Kristel 30 november 2017 at 6:36 pm

  Heel graag het horloge Your Soccer Star met de naam: Siem 🙂

 • Reply ilse_vdvxx 30 november 2017 at 8:00 pm

  Oh wat een gave winactie, hij komt als geroepen (precies op tijd ?). De Your Soccer Star zou geweldig zijn voor ons mannetje! Met naam Xavi.

 • Reply Linda Klaucke 30 november 2017 at 9:54 pm

  Superleuk dan ga ik voor de your TÃHTILA met de naam Devany. Wat zou ze dat stoer vinden een grote meisjes horloge.

 • Reply Yvonne van den Heuvel 30 november 2017 at 10:04 pm

  Wat een mooie klokjes! Voor mijn dochter Nine zou ik graag de your TÃHTILA winnen!

 • Reply julia van empel-stamate 1 december 2017 at 1:06 am

  graag YOUR SOCCER STAR met Marius erop

 • Reply Maria Elena 1 december 2017 at 8:13 am

  Mijn jongste heeft met alles nu net wat meer moeite om eigen te maken. Dan de andere drie grote zussen van hem. Met een prachtige leeftijd van 8j aar. Zou het toch super zijn als hij met wat extra hulp de tijd zou leren. En hoe mooi zou het kunnen zijn met een your soccer star horloge? Daarbij is dit horloge wel ontzettend stoer om te zien?

 • Reply Rèwana Huntink 1 december 2017 at 11:22 am

  Oh gaaf, de versie ‘your soccer star’ met de naam Lévi, Lévi is 4,5jr en begint nu echt interesse te krijgen in de tijd en klok leren lezen en kijken, geweldig moment om mee te mogen maken, trotse mama

 • Reply Laura van Hout 2 december 2017 at 6:50 am

  Waauw wat gaaf!! Je ziet t hoe vroeg t nu is?! En lig al eventjes wakker omdat onze kleinste man Mick wederom wakker is. Deze keer zijn broer Finn niet maar die komt ook regelmatig veel te vroeg. Daar worden mijn man Niels en ik echt niet vrolijker van. Zo’n te gek horloge zou top zijn. Meteen aan de slag met klokkijken , Finn vroeg laatst om n wekker zodat ie zelf kon zien of ie er uit mocht, maar dit is natuurlijk helemaal gaaf!!!

 • Reply Niels 2 december 2017 at 9:38 am

  Ja heel graag. Misschien dat ik dan eens een keer kan uitslapen!

 • Reply Barbsra Maat 2 december 2017 at 9:50 pm

  Zou bijna zeggen doe me er maar.twee, dan kan ik ze allebei leren wat uitslapen is. Klinkt.als.muziek in de oren.

 • Reply Tamara Stoc 2 december 2017 at 11:27 pm

  Superleuke actie, ik doe mee voor Ella voor de YOUR TÃHTILA

 • Reply Lizet Van Gestel 3 december 2017 at 1:51 am

  YOUR TÃHTILA, die zou ik mijn dochter graag cadeau doen van jullie…
  Ze zit in groep 3 en ‘t willen leren klokkijken is al even aanwezig…
  De hele uren die lukken al en ik maak haar bewust van wat bv 5 minuten zijn…
  Dan zeg ik dat ze over 5 minuten tanden moet gaan poetsen “hoelang is 5 minuten mama?” ik zeg dan “je moet dan 5 x tot 60 tellen… Dit doet ze dan ook braaf ? ik was de eerste je er blij dat ik niet een kwartier voor tijd dit zei

 • Reply Rain Lau 3 december 2017 at 8:26 am

  Hoi,

  Ons zoontje Quinten wilt graag de flik flak Your soccer star winnen met zijn eigen naam. Hij zit in groep 2. Hij kan nog geen klok kijken maar de simpele hele uren kan hij gelukkig nog wel onderscheiden. Met het horloge hoop ik dat hij gemotiveerd wordt om nog meer klok te kijken !

 • Reply Arianne 7 december 2017 at 8:41 am

  Benjamin gaat voor your matrose 🙂

 • Laat een reactie achter