Samen koken met kinderen is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens leerzaam. En – ook een leuke bonus! – het is bewezen dat kinderen beter eten als ze meegeholpen hebben aan de maaltijd. En dat kunnen ze al vanaf twee jaar! In dit blog vertel ik je hoe je het aanpakt en vanaf welke leeftijd je wat kunt verwachten van je kleine hulpkok. Er zijn namelijk een paar gouden regels, zoals ‘voor de zes geen mes’. En ‘de steel van de pan moet altijd naar achteren wijzen als hij op het fornuis of de kookplaat staat’.
Koken met kinderen: Doen!
De meeste kinderen vinden het geweldig om mee te helpen in de keuken. En ze groeien er enorm van. Zo komt er bij het roeren van beslag bijvoorbeeld best wat handvaardigheid en fijne motoriek kijken. En alle zintuigen worden geprikkeld tijdens het proeven van het beslag, ruiken aan kruiden en voelen van koekjesdeeg. Zo komt je kind erachter dat een ei hard is, maar zacht als het breekt, dat je bloem kunt wegblazen en dat het nergens naar smaakt, maar dat cacaopoeder wel lekker is, etcetera. Leg uit wat je doet en noem alles bij naam en er gaat een nieuwe wereld voor je kind open.
‘Lees ook: Lekkere kinderrecepten die bij ons thuis een groot succes zijn.’
Betrek je kind al bij de voorbereidingen
Koken met kinderen kan al beginnen bij de voorbereiding. Laat je kind zelf kiezen wat er op het menu staat en ga samen boodschappen doen. En leg als je gaat beginnen samen alle ingrediënten en keukenbenodigdheden klaar. Zo heb je alle aandacht voor je kind tijdens het koken en voorkom je dat je nog iets uit de voorraadkast moet pakken, terwijl je kind net met een scherp mes bezig is.
Tip: Allerhande Kids
Op Allerhande Kids – de kidsproof versie van de Allerhande – vind je een heleboel leuke & makkelijke recepten die perfect zijn om samen te koken met kinderen. Mét coole extra’s, zoals video’s waarin je leert hoe je een ei moet splitsen, pasta kookt of de tafel dekt, een eierwekker en printables van bijvoorbeeld een kaart voor bij het Moederdag ontbijt. Erg leuk!
Kies een passend recept
Jonge kinderen hebben een korte spanningsboog en zijn dan ook snel klaar met iets wat moeilijk is of té lang duurt. Ga daarom geen eieren pocheren en kies voor een recept met een korte bereidingstijd. Of laat ze helpen bij één onderdeel van het gerecht. Naarmate je kinderen ouder worden, kunnen ze zich beter concentreren en kun je samen moeilijkere recepten uitproberen.
Veilig koken met kinderen
Als je gaat koken met kinderen is regel numero uno vanzelfsprekend ‘Pas op met hete pannen, kokend water, brandende gaspitten en scherpe messen’. Hanteer de regel ‘onder de 6 geen mes’ en leer je kind daarna snijden met een niet al te scherp mes. Laat een pan ook nooit met de steel naar voren op het fornuis staan, want dan kan hij er af getrokken worden. En zorg dat je kind stevig staat, wanneer het met een krukje aan het aanrecht aanschuift. Maar heb sowieso volledige aandacht voor je hulpje, want er schuilt ook gevaar in minder voor de hand liggende dingen. Zoals de stoom die uit de vaatwasser komt als hij net klaar is, waaraan je kind zich lelijk kan verbranden.
‘Lees ook: Kidsproof groente recepten – Mét lege borden garantie!‘
Keukenregels voor kids
☞ Was je handen
☞ Niet aan scherpe messen komen
☞ Pas op met hete dingen
☞ Zorg ervoor dat je stevig staat
☞ De keuken is geen speelplek
Wat kan je kind vanaf welke leeftijd?
Van groot tot klein; ieder kind kan wel iets doen in de keuken. Van simpel husselen tot helemaal zelf een gerecht maken en alles er tussenin. Om je een idee te geven welke klusjes je hulpkok vanaf welke leeftijd kan doen, vind je hieronder een verdeling. Let wel op: Het zijn richtleeftijden. Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind wel en niet kan.
2 jaar
● Groente & aardappelen wassen
● Andijvie of sla scheuren
● Aanrecht of tafel ‘schoonmaken’
3 jaar
● Deeg kneden
● Beslag & koude sauzen roeren
● Afval weggooien
4 jaar
● Ingrediënten bij elkaar gooien & mengen
● Tafel helpen dekken
● Eten opscheppen
● Kruiden knippen
● Eieren pellen
5 jaar
● Ingrediënten wegen & afmeten
● Vormpjes van (blader)deeg maken
● Eieren breken
● Opruimen na het koken
6 jaar
● Groente & fruit snijden
● Beslag of slagroom kloppen met een garde
● Keukenmachines gebruiken
7-12 jaar
● Eitje of pannenkoeken bakken
● Koude gerechten maken
● Helpen bij alle voorbereidingen
Vanaf 12 jaar
Vanaf 12 jaar kunnen kinderen in principe zelfstandig koken en bakken. Wel zijn er een aantal dingen waarmee je nog moet oppassen of waarbij je moet blijven helpen. Zoals bij het gebruik van de oven, magnetron, inductiekookplaat of het fornuis of elektrische apparaten. En ook bij het snijden met scherpe messen én het juist lezen van het recept.
‘Lees ook: 12x het lekkerste pannenkoeken recept voor kinderen.‘
Koken met kinderen werpt zijn vruchten uiteindelijk af, dus voor je het weet heb je een sterrenchef in huis. Wordt er koffie voor je gezet, krijg je ontbijtjes op bed en bakt je kind zijn eigen verjaardagstaart. Heerlijk toch?!
Koken met kinderen; doe jij het ook?
Heb jij ook kinderen die het leuk vinden om te helpen in de keuken? En vanaf welke leeftijd liet je ze mee koken en bakken? Ik ben benieuwd en hoor graag van jullie in de reacties onder dit blog!
Afbeeldingen meisjes in de keuken – Iakov Filimonov voor Shutterstock.
4 Reacties
Jaa wij laten ons zoontje van anderhalf (bijna twee) ook helpen! Hij kan heel goed groenten in een bakje doen als ik het snijd, één van z’n eerste woordjes was ‘patel’ (spatel) en hij heeft natuurlijk ook z’n eigen keukentje en is de hele dag in de weer met koken. Zo leuk!
Ahhh, super leuk Sophie! Nu al een keukenprinsje dus!
Hey Annemieke, vanaf dat ze klein zijn mogen ze al aardappels laten “zwemmen”. Ze bakken graag taart en we houden samen de mixer vast. De 1 mixt en de ander gooit er de ingrediënten bij. Het is leuk om samen te doen, maar toch maak ik soms ook alleen een taart, dat is iets rustgevender 😉 Liefs!
Aardappels laten zwemmen, heel leuk! En soms zelf een taart bakken scheelt idd wel weer wat tijd en rommel. 😉