De Groente Challenge die wij aangegaan zijn met Albert Heijn – met als doel onze kinderen iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groenten te laten eten – loopt nu ruim 1,5 week. En we zijn er inmiddels achter gekomen dat de slagingskans van dit project afhangt van onze eigen creativiteit. Want in twee weken verander je lastige groente eters niet zomaar in groente liefhebbers. We deelden afgelopen woensdag al onze tips voor kinderen die geen groenten ‘lusten’. En vandaag hebben we kidsproof groente recepten voor jullie op een rij gezet. Serveer je deze als avondeten, lunch, snack, toetje of tussendoortje, dan gaan de borden wel leeg! De meeste groente recepten zijn namelijk goed gekeurd door ons meest kritische publiek; onze eigen kids. En een paar andere zijn aangeleverd door jullie en goedgekeurd door jullie kinderen. Hele fijne inspiratie dus om onze kinderen toch voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen. Vul jij de lijst ook aan als je zelf nog lekkere groente recepten hebt?
Bloemkool puree
Ingrediënten: Bloemkool, kippenbouillon, een handje parmezaanse kaas, een teentje knoflook, 2 eetlepels crème fraiche, peper en zout.
Bereiding: Kook de bloemkoolroosjes gaar in de kippenbouillon. Giet af en voeg de knoflook, crème fraiche, parmezaan en peper en zout naar wens toe en pureer het tot een gladde puree. Je kunt hem eventueel nog bestrooien met wat verse bieslook.
Afbeelding: Shutterstock.
Groente pannenkoek
Ingrediënten: Pannenkoeken beslag (zonder suiker), groente naar keuze.
Bereiding: Rasp of hak de groente fijn. Meng ze door het pannenkoeken beslag. Smelt wat boter in een koekenpan en schep een paar lepels van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek nu langzaam bruin en gaar, zodat de groente tijd hebben om zacht te worden. Je kunt de pannenkoeken die klaar zijn, warm houden in de oven (140 graden).
Afbeelding: Shutterstock.
Gevulde pannenkoek
Ingrediënten: Pannenkoeken beslag (zonder suiker), spinazie, ei, spekjes, peper en eventueel een uitje.
Bereiding: Bak een pannenkoek. Wok de spekjes plus eventueel de uisnippers in een pan krokant. Voeg op het laatste moment een ei toe en roerbak die mee. Schep alles uit de pan en zet het even apart. Wok de spinazie 1 à 2 minuten in de pan, totdat de groente geslonken is. Knijp uit en verspreid de spinazie over de pannenkoek met daarover heen het spek mengsel.
Afbeelding: Shutterstock.
Yoghurt met avocado en cacao sprinkles
Ingrediënten: Yoghurt, avocado, eventueel babyspinazie, eventueel banaan en cacao snippers.
Bereiding: Pureer een avocado en eventueel ook babyspinazie door de yoghurt. En strooi er wat cacao snippers overheen. Je kunt ze eventueel ook nog extra versieren met een paar plakjes banaan.
Afbeelding: Shutterstock.
Spinazie geitenkaas taart
Ingrediënten (4 personen): 800 gram (diepvries)spinazie, 8 plakken geitenkaas, ui, ei, 8 velletjes bladerdeeg.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Roerbak de spinazie totdat hij geslonken is. Knijp daarna het vocht goed uit in het vergiet. Leg 4 plakken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat in een vierkant bij elkaar. (of in een ronde taartvorm) Druk ze goed aan, zodat er geen lekkage kan ontstaan. Leg hier 4 plakken geitenkaas, dan de spinazie, de uisnippers en weer 4 plakken geitenkaas op. Dek de lagen af met de andere 4 plakken bladerdeeg en maak het pakket dicht. door alle bladerdeeg aan elkaar vast te drukken. Splits het ei en smeer het eigeel over de bovenkant van de taart. Bak hem in 40 minuten in de oven.
Afbeelding: Shutterstock.
Groente smoothie
Ingrediënten (2 porties): 1 banaan, handje druiven, 200 ml vanille yoghurt, een halve appel en 50 gram verse spinazie.
Bereiding: Gooi alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en pureer ze tot een gladde massa.
Afbeelding: Shutterstock.
Wortel sinaasappelsap
Ingrediënten (1 liter): 6 wortels, 4 sinaasappels, 4 appels en eventueel een stukje gember.
Bereiding: Doe alle ingrediënten in een sapcentrifuge en laat de machine het werk doen. Klaar! Heb je nu geen sapcentrifuge, dan kun je ook gewoon kant-en-klaar wortelsap aan een glas verse jus toevoegen.
Afbeelding: Shutterstock.
Groente chips
Afbeelding: Shutterstock.
Bloemkool nuggets
Ik schreef al eerder dat bloemkool bovenaan het lijstje van favoriete groenten staat en dat ze zo lekker veelzijdig zijn. Pauline maakte er nuggets van. Met kaas, eieren en panko en dan lekker in de oven, waardoor het lekkere krokante bloemkoolkoekjes worden. Ik heb ze nog niet gemaakt, maar ga dat zeker een keer doen! Jij ook? Het recept vind je op Uit Pauline’s keuken.
Courgette cake
Bloemkool pizza met je eigen beleg
Groenten met dip
Deze snack staat hier bijna dagelijks op het menu. Rauwkost in reepjes gesneden in een bekertje. Ik geef het Finn en Charlie altijd aan het einde van de dag als ze honger krijgen. Dan is het niet erg als ze met avondeten minder groente nemen. En met borrels staat het ook op tafel, maar dan met een lekkere dip. Dit is het recept daarvoor:
Ingrediënten: 4 eetlepels magere yoghurt, 1,5 eetlepel mayonaise, beetje fijn gesneden verse peterselie en eventueel een geperste teen knoflook.
Bereiding: Meng alle ingrediënten door elkaar en schep de dipsaus in een bakje en presenteer het bij de gesneden groenten.
Afbeelding: Shutterstock.
Pompoensoep
Ingrediënten: één gewone of 2 fles pompoenen, halve geraspte winterpeen, teen knoflook, ui, 2 blokjes groentebouillon, 850 ml water, 250 ml slagroom, paprikapoeder en peper.
Bereiding: Fruit de knoflook en ui in wat olijfolie in een soeppan. Voeg de in stukken gehakte pompoen toe en bak die kort mee. Breng op smaak met een snufje paprikapoeder en peper. Voeg dan het water en de bouillonblokjes toe en laat koken tot de pompoen zacht is. Pureer de soep voorzichtig met een staafmixer. Doe er wat slagroom bij om de soep romiger te maken. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Afbeelding: Shutterstock.
Groente friet van pastinaak
Als het aan mijn kinderen lag dan aten we hier iedere avond patat. Ik maak ze ook regelmatig van zoete aardappel in de oven. Maar van pastinaak zijn ze ook erg lekker; lekker zoet. Heerlijk met een beetje mayonaise, ketchup of ander zelf gemaakt sausje zoals aioli.
Ingrediënten (4 personen): 4 pastinaken, teen knoflook, rozemarijn, olijfolie, zout.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken en snijd ze in frieten. Meng de friet met de olijfolie, een takje fijn gehakte rozemarijn en geperste knoflook. Verdeel ze daarna over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze bruin in 30 minuten. Halverwege keren. Bestrooi met zout als de patat klaar is.
Afbeelding: Shutterstock.
Groente muffins
Dit recept heb ik van Fransesca kookt. Ze bakte ze met kinderen op de Kids Food Experience en kreeg daarmee zelfs de lastige eters op haar hand. Een succesrecept dat zeker in dit rijtje thuis hoort dus. Lekker als tussendoortje of bij de lunch! Het recept vind je hier.
Wat zijn de favoriete groente recepten van jouw kinderen?
Heb jij ook nog lekkere groente recepten die goedgekeurd zijn door de kids? Deel ze dan vooral hieronder in een reactie. Ik vind het super leuk om nieuwe dingen uit te proberen!
3 Reacties
Super leuke tips! Klinkt allemaal erg aantrekkelijk!!
Hoi leuke site! Ik heb net de gepureerde bloemkool geprobeerd. Lekker, maar veel te scherp met de knoflook. Ik dacht eerst ze stelt zich aan met dat ze het pittig vindt, totdat ik een hap nam… dus volgende keer maken wij m zonder de knoflook 😉
Wat een leuke ideeën, maar mijn stiefdochter gaat niks van deze gerechten eten zonder slag of stoot, sorry….