Lampion maken – De leukste zelf geknutselde lantaarns voor Sint Maarten

22 oktober 2017
Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

♬ ♩Kijk mijn lichtje, kijk mijn lichtje.. ♬  Zelf gemaakt, zelf gemaakt! En vanavond mag ik, en vanavond mag ik… ♬ Laat op straat, laat op straat. ♪ ♫

Ja, over drie weken is het alweer zover: Sint Maarten! Niet overal in Nederland wordt dit gevierd, maar hier wel! Op 11 november gaan kinderen met hun zelfgemaakte lampionnetjes en daarin een lichtje ’s avonds langs de deuren. Ze zingen een Sint Maarten liedje en krijgen in ruil daarvoor een snoepje, fruit of soms een klein cadeautje. Je begrijpt dat dit bij kids een mega populaire avond is. Want: 1. Je krijgt snoep. 2. Je mag tot laat opblijven. 3. Het is op straat super gezellig. Iedereen is buiten en overal zie je lichtjes heen en weer dansen in het donker. Alleen eerst nog even een lampion maken! Ik laat je zien hoe ik deze appel lantaarn maakte. Maar ik heb nog veel meer leuke knutselideeën voor Sint Maarten lampions voor je verzameld. Laat je inspireren!

Wat heb je nodig?

 • Verschillende tinten rood en een velletje groen papier
 • Bruine pijpenrager of chenilledraad
 • Lijm
 • Schaar
 • Naald en draad
 • Kraaltje
 • Lampion stokje met licht
‘Lees ook: DIY: Dieren lampion voor Sint Maarten.’

De appel lampion maken

 1. Knip uit je groene velletje papier een blaadje. En knip stroken van gelijke lengte van het rode papier.
 2. Knip 2 cirkels uit het rode papier. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een schaaltje uit de kast omtrekken.
 3. Plak de stroken met het uiteinde rondom aan de rand van één van de cirkels. Zorg dat ze elkaar steeds een beetje overlappen.
 4. Als de cirkel rondom beplakt is met stroken, rijg je een draad door het midden van de cirkel. Om te voorkomen dat de draad door de cirkel heen gaat, kun je aan het uiteinde een kraaltje doen. Maar een paar knoopjes in de draad leggen, werkt ook.
 5. Rijg nu één voor één de stroken aan de draad zodat ze in een ronde vorm komen te staan.
 6. Als je alle stroken gehad hebt, rijg je het groene blaadje aan de draad.
 7. Vouw je bruine chenilledraad dubbel en draai de uiteindes om elkaar heen. Zorg dat de draad nu de lengte heeft van een steeltje dat mooi bij je appel past. De chenilledraad maak je vast aan de appel met de draad. Knoop de draad daarna goed vast en knip de uiteindes af.
 8. Maak je lampionstokje vast aan het stokje van de appel en schuif het lampje tussen de stroken door in de appel. Als hij er steeds uit floept, kun je hem eventueel met een plakbandje aan de binnenkant vastplakken. Nu ben je klaar voor Sint Maarten!

Een andere lampion maken?

Behalve een appel zijn er natuurlijk nog een heleboel andere leuke lampions te bedenken. Ik heb nog wat ideeën verzameld. Van makkelijke lampions voor peuters tot last minute lampions en de wat moeilijkere knutsels voor oudere kids voor Sint Maarten.

‘Lees ook: DIY: Lampion gemaakt van een blikje.’

Flamingo

Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

Ik trap af met een moeilijkere lampion. Maar wat een beauty! De basis is een stuk stevig roze papier dat je inwrijft met olie (sla olie of zonnebloemolie bijvoorbeeld) waardoor het doorzichtig wordt. Daarna maak je er een rondje van en niet je de uiteindes aan elkaar. Over de nietjes plak je de roze strook boven en onder. Daarna maak je een staart en het gezicht van de flamingo en die plak je op de lampion. Voor de benen rijg je wat roze kralen aan een touwtje en die hang je onder de lampion. Plak tot slot nog wat roze veertjes bij de nek als finishing touch.

Vissen lampion maken

Super mooie Sint Maarten lampion! Een vis aan een hengel knutselen.

Deze 3D vissen lampion is ook erg tof en vrij makkelijk om te maken. Als je hem eenmaal aan je stokje hangt, lijkt het net of je een lichtgevende vis aan de haak geslagen hebt. Hoe je hem maakt, zie je hier.

Lampion op zonne energie

Met deze lampion ben je het stralende middelpunt op straat. Je kunt je kindje de fles laten verven of beplakken met geel vloeipapier. Knip de zonnestralen uit geel papier en plak die aan weerszijde van de fles tegen elkaar aan. Geef de zon nog een gezichtje en de lampion is klaar!

Raket lampion maken

Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

Met deze lampion vlieg je als een raket over straat. Als basis kun je een halve plastic fles gebruiken. Daar omheen wikkel je rood papier in de vorm van een raket en met een raampje. Tegen de buitenkant plak je het onderstel aan en daarna kun je de raket nog versieren.

‘Lees ook: DIY: Luchtballon lampion.’

Lantaarn vis

Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

Deze vissen kwam ik tegen op Pinterest. Maar je zou ze best ook zelf kunnen maken. Je kiest een leuk papiertje uit en daarmee maak je ringen in verschillende groottes. Ook knip je er een staart en vinnen uit. Dan zet je ze aan elkaar vast met naald en draad en klaar is je vis! Ik ga ze zelf zeker een keer proberen te maken. Leuk voor in de tuin!

Vleermuis

Ik ben compleet ondersteboven van dit schatje! De basis is ook hier een stuk stevig gekleurd papier dat je inwrijft met olie waardoor het doorzichtig wordt. Daar maak je dan het rondje lijf van de vleermuis mee. Vouw dan twee hele brede muizentrappetjes en vouw die dubbel voor de vleugels en plak er tot slot een gezichtje en voetjes op.

Chinese lantaarn

Ik vind die Chinese lantaarns altijd zo mooi! En als je kind kan knippen, dan is het maken van de lampion echt appeltje, eitje. Check de video maar! Tip: Als extra versiering kun je ook nog een paar slierten van crêpe papier aan de onderkant van de lantaarn plakken.

Dieren lampion

Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

Vind je ze niet beestachtig leuk? Deze leeuw, panda en vis zijn best makkelijk om te maken, maar met een super tof resultaat. Na Sint Maarten kun je ze ook nog in de kinderkamer hangen! Een werkbeschrijving van alle drie de lampions vind je hier.

Last-minute lampion

Nog even snel een makkelijke lampion maken? Het enige wat je nodig hebt is een ballon en een glow in the dark stick. Je stopt het glow in the dark staafje in de ballon, knoopje erin en een touwtje eraan. Een hele tros lichtgevende ballonnen aan een touwtje is natuurlijk helemaal tof!

Makkelijke lampion maken van wc-rol

Nog zo’n simpel, maar leuk idee. Wikkel een gekleurd papiertje om een wc-rol heen en maak er met een stans figuurtjes – zoals hier de sterretjes – in. Daarachter plak je vloeipapier of een stukje bakpapier, maar niks kan ook. En je versiert de wc-rol bijvoorbeeld met wat herfstblaadjes. Dan nog een touwtje eraan en je mini lampion is klaar.

Lampion maken van een blikje

Lampion maken - De leukste zelf geknutselde lantaars voor Sint Maarten

Dit is echt een lantaarn voor stoere (en wat oudere) kids. Met een spijker en een hamer sla je een mooi motief in een blikje en je lichtje voor Sint Maarten is klaar. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in ons blog DIY: lampion.

Meer leuke knutselideeën en activiteiten inspiratie?

Vind je het leuk om met je kind te knutselen of dit soort leuke dingen samen te maken? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Hier komt wekelijks een nieuwe video online met leuke inspiratie.

De nieuwe kerstcollectie van de Flying Tiger
De Xenos tipi tent: inspiratie om hem te pimpen & tof aan te kleden

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Margaret 23 oktober 2017 at 6:42 pm

  Wat een leuke lampionnen. Vooral die flamingolampion vind ik grappig. De ideeën bewaar ik want ze zijn ook leuk om te gebruiken voor feestjes. Bedankt voor de inspiratie.

  Groetjes, Margaret

 • Laat een reactie achter