Lampion maken | 22+ Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

24 oktober 2019
Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Het duurt niet lang meer of het is alweer zover: Sint Maarten! Niet overal in Nederland wordt dit gevierd, maar bij ons wel. Ieder jaar op 11 november gaan de kinderen ’s avonds als het donker is langs de deuren met een zelf geknutselde lampion. Ze zingen een Sint Maarten liedje en krijgen in ruil daarvoor een snoepje, fruit of soms een klein cadeautje. Je begrijpt dat dit bij kids een mega populaire avond is. Want 1; je krijgt snoep, 2; je mag tot laat opblijven en 3; het is op straat super gezellig. Iedereen is buiten en overal zie je lichtjes heen en weer dansen in het donker. Alleen eerst nog even een lampion maken… Ik heb maar liefst 23 leuke knutselideeën voor Sint Maarten lampions voor je verzameld. Van makkelijke lampions voor kleuters tot simpele last minute lampions en de wat moeilijkere knutsels voor oudere kids voor Sint Maarten. Laat je inspireren!

23 Leuke ideeën om een lampion te maken

Flamingo lampion

Wat een beauty is deze flamingo! De basis bestaat uit 2 roze wegwerpbordjes waar je het midden uit knipt en er roze vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross) achter plakt. Knip daarna een strook roze papier uit en lijm die als een soort kom aan de achterkant van de bordjes zodat ze aan elkaar vast komen te zitten. Dan plak je daar een flamingo kop aan vast van stevig papier, zodat hij mooi rechtop blijft staan. En steek in de onderkant van je lampion 2 roze pijpenragers als poten. Plak tot slot nog wat roze veertjes op de rand van de bordjes als finishing touch. Klaar!

‘Lees ook: Knutselen Herfst – 22 Super leuke & vrolijke herfstknutsels.’

Een appel lantaarn maken

Deze appel lampion bestaat bijna alleen maar uit stroken stevig papier. Dat geeft in het donker met een lampje erin een super tof effect. In de video zie je hoe je deze appel lampion kunt maken.

Dinosaurus lampion

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Dit is absoluut een hit bij dinosaurus fans! Je maakt deze dino lampion door uit twee groene wegwerpbordjes een lijf te knippen. Daarachter plak je groen vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). Knip uit gewoon groen papier een kop en een staart en lijm die aan één van de bordjes vast. Geef hem ook nog stekels. En dan verbind je de borden met elkaar door er een strook groen papier tussen te plakken aan de onderkant en zijkanten. Nog even twee gaatjes erin met een touwtje erdoor voor je lichtje en je bent ready to score some candy!

Vissen lampion maken

Super mooie Sint Maarten lampion! Een vis aan een hengel knutselen.

Deze 3D vissen lampion is ook erg tof en best makkelijk om te maken. Als je hem eenmaal aan je stokje hangt, lijkt het net of je een lichtgevende vis aan de haak geslagen hebt. Hoe je hem maakt, zie je hier.

Lichtje op zonne-energie

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Met deze lampion ben je het stralende middelpunt op straat. Je kunt je kindje de fles laten verven of beplakken met geel vloeipapier. Knip de zonnestralen uit geel papier en plak die aan weerszijde van de fles tegen elkaar aan. Geef de zon nog een gezichtje en de lampion is klaar!

Lampion met maan en sterren

Lampion maken - 22+ Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten.
Afbeelding lampion – Johanna Muelhbauer voor Shutterstock.

Ook de maan en de sterren zijn natuurlijk prachtig als decor voor op je Sint Maarten lampion. Je maakt deze lampion door uit een langwerpig vel papier een maan en sterren te knippen of prikken. Daarna plak je er doorzichtig vloeipapier achter. En dan vouw je het papier rond zodat een lampion ontstaat en lijm of niet je de uiteindes aan elkaar vast. Maak er nog een touwtje of ijzerdraadje aan vast, zodat je je lampje eraan kunt hangen en je lampion is klaar.

‘Lees ook: Knutselen met kastanjes – 13 super leuke knutselideeën.’

Regenboog lantaarn maken

Deze lampion van papier ziet er echt super indrukwekkend uit. Maar laat je daardoor niet afschrikken. Je hebt hem echt zo in elkaar. Wedden dat je er indruk mee maakt met Sint Maarten! Ik laat je in de video stap voor stap zien hoe je de lampion maken kunt.

Raket lampion maken

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Met deze lampion vlieg je als een raket over straat. Als basis kun je een plastic fles gebruiken. Daar omheen wikkel je rood papier in de vorm van een raket – ik deed dat door 2 A4tjes schuin tegen de fles aan te plakken – met daarin een raampje. Tegen de buitenkant plak je het onderstel aan en daarna kun je de raket nog versieren.

Lampion van parasolletjes

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Dit vrolijke lichtje geeft licht in alle kleuren van de regenboog door al die gekleurde parasolletjes. Je maakt de lampion door allemaal parasolletjes in een papieren lampion (o.a. te koop bij Baker Ross) te steken en met pretstift vast te lijmen. Zo simpel is het!

Rupsje Nooitgenoeg lampion

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Dit is een leuke lampion voor kleuters, want wie is er op die leeftijd geen fan van Rupsje Nooitgenoeg?! Je maakt deze lampion door uit stevig rood papier een appel te knippen en daarachter vloeipapier te plakken. (o.a. te koop bij Baker Ross) Je geeft de appel nog een steeltje en blaadje en lijmt je twee appels aan de onderkant en zijkanten aan elkaar vast. Tot slot knutsel je Rupsje Nooitgenoeg van papier en die plak je op de appel.

Bloemen lampion knutselen

Lampion maken - 22+ Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten.
Afbeelding lampion – Johanna Muelhbauer voor Shutterstock.

Voor deze vrolijke lampion heb je geen lampion stokje nodig. Je maakt hem door het midden uit twee papieren bordjes te knippen. Achter het gat plak je gekleurd vloeipapier en dan plak je op de rand van de bordjes bloemblaadjes. Plak de borden daarna aan elkaar vast met een groen stokje ertussen; de steel van de bloem. Daar kun je de lampion aan vast houden. En de bovenkant houd je open, zodat je daar een theelichtje in kunt doen.

‘Lees ook: Knutselen met dennenappels – 12 Super leuke knutselideeën.’

Kaas met muizen

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Net zoals Rupsje Nooitgenoeg eten ook deze muizen de gaten in je lampion. En in dit geval is dat helemaal niet erg, want daarachter zie je nu juist je lichtje branden. Je maakt de lampion door een A3 vel geel papier in drieën te vouwen zodat er een kaaspunt ontstaat. Daarin knip je ronde gaten waarachter je vloeipapier plakt. De uiteinde van de kaaspunt plak je aan elkaar. En op de kaas plak je wat muizen die je maakt door een rond grijs papiertje in een punt rond te vouwen. Daar plak je dan een paar oren op en een staart van wol aan de achterkant.

Papegaai lampion

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Met deze lampion in de vorm van een papegaai steel je absoluut de show tijdens de lampionnenoptocht. Ik maakte een ara met blauw en geel, maar je kunt hem natuurlijk zo kleurrijk maken als je zelf wil. De basis zijn twee wegwerpbordjes met een raam van vloeipapier waar tussen je een hoofd en veren plakt. En van de middenstukken die je uit de bordjes knipt, maak je vleugels.

Egel lampion maken

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Nog zo’n schatje is deze egel lampion. Voor deze lampion heb ik een printable gemaakt die je hier (gratis) kunt downloaden en uitprinten. Die knip je 2x uit bruin papier en daar plak je geel vloeipapier achter. (o.a. te koop bij Baker Ross) Dan knip of scheur je uit oranje en geel vloeipapier allemaal punten en die plak je met de onderkant voorzichtig op het doorzichtige raampje. Daarna maak je van twee stroken stevig papier twee even grote rondjes en die plak je met de zijkant aan de onderkant en bovenkant van één van de egels. De andere egel plak je er tegenaan en dan lijm je de snoet en de achterste stekels ook nog aan elkaar vast. Maak twee gaatjes in de bovenkant en rijg er een touwtje doorheen. Dan is je egel lampion klaar.

LEGO Ninjago lampion

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Zijn er onder jullie kids LEGO Ninjago fans? Dan is deze makkelijke lampion te gek. Je maakt hem door uit het midden van twee rode wegwerp bordjes een rond gat te knippen. En daarachter plak je geel vloeipapier met daar overheen rood vloeipapier waaruit je een masker knipt geplakt. Op het gele papier teken of plak je voorzichtig een paar Ninjago ogen. En dan maak je de bordjes aan elkaar vast waarbij je de bovenkant open houdt om het lampje doorheen te kunnen steken.

Chinese lantaarn

Ik vind die Chinese lantaarns altijd zo mooi! En als je kind kan knippen, dan is het maken van de lampion echt appeltje, eitje. Check de video maar! Tip: Als extra versiering kun je ook nog een paar slierten van crêpe papier aan de onderkant van de lantaarn plakken.

‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’

Bloemen lampion

Fakkel

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Nog zo’n makkelijke, maar wel heel stoere lampion is deze fakkel. En weer eens iets anders dan een lantaarn bungelend aan een stokje. Je maakt hem door een plastic fles door te snijden en hem met de flessenopening op een stok te zetten. Ter versteviging kun je eronder en eventueel ook aan de binnenkant van de fles een elastiekje of touwtje draaien om de stok. De fles zelf knip je in zodat er vlammen ontstaan. En op de fles plak je geel, rood en oranje vloeipapier of crêpe papier. (o.a. te koop bij Baker Ross) Led theelichtje erin en shinen maar. Simpel, maar zó leuk!

Dieren lampion

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Vind je ze niet beestachtig leuk? Deze leeuw, panda en vis zijn best makkelijk om te maken, maar met een super tof resultaat. Na Sint Maarten kun je ze ook nog in de kinderkamer hangen! Een werkbeschrijving van alle drie de lampions vind je hier. En papieren lampions koop je o.a. bij Baker Ross.

Sint Maarten lampion maken met eend

Lampion maken | 22+ Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten
Afbeelding lampion – Johanna Muelhbauer voor Shutterstock.

Dit is een makkelijke lampion om te maken en kinderen van elke leeftijd kunnen er dus op eigen niveau invulling aan geven. Van peuters, kleuters tot wat oudere kids. De basis is dik vloeipapier waarop je de kinderen met verf iets moois, zoals deze eens op laat stempelen met hun vinger. Als de verf droog is, plak je aan de boven en onderkant van het vloeipapier een stevige kartonnen rand en dan buig je het papier rond in de vorm van een lampion. Aan de bovenste kartonnen rand maak je een touwtje of ijzerdraadje vast voor het lichtje en dan is je lampion klaar.

Makkelijke last-minute lampion

Nog even snel een makkelijke lampion maken? Het enige wat je nodig hebt is een ballon en een glow in the dark stick. Je stopt het glow in the dark staafje in de ballon, knoopje erin en een touwtje eraan. Een hele tros lichtgevende ballonnen aan een touwtje is natuurlijk helemaal tof!

Bloem

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten

Voor deze bloem lampion tover je je Sint Maarten lichtstokje om in een lampion. Eerst knip je een plastic fles in de vorm van een bloem en daarna kun je hem eventueel nog met vloeipapier beplakken in een kleurtje. Daarna knip je uit twee lagen – voor meer stevigheid – groen vloeipapier een rondje met daaraan blaadjes dat qua formaat ruim over de flessenopening past. In het midden knip je een rondje waar je lichtje doorheen past. Dan bind je het groene vloeipapier vast over de flessenopening met een groen touwtje. En daarna wikkel je je lampionnen stokje in met groen vloeipapier en aan de zijkanten plak je twee lange groene bladeren. Dan stop je je lichtje door de bloem en maak je de bloem met een groen touwtje vast aan je lampion stokje. Tadaa; een bloem!

Lampion maken van een blikje

Dit is echt een lantaarn voor stoere (en wat oudere) kids. Met een spijker en een hamer sla je een mooi motief in een blikje en je lichtje voor Sint Maarten is klaar. Hoe je dit het beste kunt aanpakken & patronen voor het blikje, vind je in ons blog Lampion van blik.

‘Lees ook: Knutselen voor Halloween – 20 Griezelig leuke Halloween knutsels.’

Lampion van herfstbladeren

Knutselen herfst - 18 Super leuke herfstknutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes, eikels & meer.

Deze lampion van herfstbladeren laat je mooiste vondsten shinen. Je legt de herfstbladeren onder een vel bakpapier en daar kleur je overheen met waskrijt. Als je een mooi patroon hebt, lijm je je bakvel aan de onder- en bovenkant in een leeg doosje camembert. Om het mooi af te werken, plak je daar een strook gekleurd papier overheen.

Meer leuke knutselideeën en activiteiten inspiratie?

Ik hoop dat deze lampion ideeën je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan met je kinderen. Mocht je één van deze lampions gaan maken voor Sint Maarten, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen via  Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

En wil je helemaal niets meer van onze creativiteit missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

Lampion maken - 20 Leuke & originele lantaarns om te knutselen voor Sint Maarten
Betaalbare Sinterklaas cadeau tips voor in de zak & schoen
Lampion maken van papier

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Margaret 23 oktober 2017 at 6:42 pm

    Wat een leuke lampionnen. Vooral die flamingolampion vind ik grappig. De ideeën bewaar ik want ze zijn ook leuk om te gebruiken voor feestjes. Bedankt voor de inspiratie.

    Groetjes, Margaret

  • Reply Ciska 20 oktober 2020 at 3:04 pm

    Omdat ik niet kon geloven dat de lampion van papier “er nog toffer uitziet in het donker” heb ik hem gemaakt. Helaas, ik zie niets van deze lampion in het donker. Hij ziet er inderdaad bij daglicht tof uit maar daar heb je niet zo veel aan tijdens Sint Maarten.

  • Laat een reactie achter