Knutselen met herfstbladeren | 25+ Leuke knutseltips voor de herfst

9 oktober 2021
Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Het is herfst. De periode van regen, wind en vallende bladeren. Herfstblaadjes kleuren half groen, half geel, bruin, dieprood of oranje. Prachtig! En daarom spelen ze de hoofdrol in deze knutseltips. We gaan lekker knutselen met herfstbladeren; wij hebben 25 leuke ideeën voor je op een rij gezet! Dus ga lekker met de kinderen naar buiten om de mooiste herfstbladeren te verzamelen. En maak er daarna iets moois van.

25x Knutselen met herfstbladeren

Dieren van herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren - dieren maken van herfstbladeren.

Als je met herfstbladeren gaat puzzelen, dan ontstaan er de leukste figuren! Zoals deze leuke diertjes. Dus gebruik je fantasie en plak de leukste dieren en andere figuren op papier.

‘Lees ook: Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele én super leuke knutselideeën.’

Herfstbladeren marmeren met scheerschuim

Marmeren met scheerschuim, dat is net zo leuk als dat het klinkt! Je kunt met deze techniek allerlei papier figuren marmeren. Maar omdat het herfst is, maken we natuurlijk herfstbladeren. In de video hierboven zie je hoe het moet. En de gratis printable van de vind je hier.

Vlinders van herfstbladeren knutselen

Knutselen met herfstbladeren | 25+ Leuke knutseltips voor de herfst.

Sommige herfstbladeren zijn net zo mooi als vlinder vleugels. Kijk of je een paar mooie kunt vinden die bij elkaar passen. Knip een driehoek uit de boven- en onderkant van een papieren gebaksbordje. En plak daar dan de herfstbladeren als vleugels op en maak van pompoms een lijf en hoofd. En van de steeltjes van de herfstbladeren de voelsprieten.

Egels van herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren | 25+ Leuke knutseltips voor de herfst.

Het lijfje van deze egels is ook van een gebaksbordje gemaakt. Je knipt hem door de helft en plakt ze met de holle kanten op elkaar. Verf het gezichtje en maak van de herfstbladeren de stekels.

Herfstbladeren knutselen van karton & wol

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst.

In plaats van herfstbladeren zoeken, kun je ze ook zelf knutselen. Zoals deze leukerds van wol en stevig papier. Je kunt daarvoor onze printable met herfstbladeren gebruiken, die kun je hier gratis vinden. Die print je en knip je uit stevig papier of karton. En daarna wikkel je er wol omheen. Als je er een touwtje aan vast maakt, kun je ze ook leuk ophangen!

‘Lees ook: Een regenboog hanger maken van kastanje, wol & cocktailprikkers.’

Superhero’s knutselen met herfstbladeren

Deze superhero’s van herfstbladeren zijn ook leuk. In de video laat ik zien hoe je ze maakt.

Herfstblaadjes verven

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst
Afbeelding verven – Kolpakova Daria voor Shutterstock.

Of je kunt de herfstbladeren ook zelf versieren. Door ze te verven bijvoorbeeld. Daar krijg je erg mooie kunstwerkjes van.

Elfje van herfstbladeren knutselen

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst

Dit leuke herfst elfje heeft net als de superhero’s hierboven een lijfje van een knijper. Daar teken je een gezichtje op. En dan plak je allemaal mooie blaadjes rondom als een rok en twee stokjes aan de zijkant als armen. En de herfstbladeren voor de haren klem je tussen de knijper in. Als je door het oog van de knijper een touwtje rijgt, kun je je herfstknutsel ook ophangen.

Leeuw met manen van herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren | 25+ Leuke knutseltips voor de herfst.

Een leeuw is ook een leuk dier om te knutselen met herfstbladeren. De basis is een papieren bordje en op de rand plak je mooie herfstbladeren als manen. Roarrr!

‘Lees ook: 40+ Leuke knutselideeën met als thema herfst.’

Herfstbladeren vouwen

Voor herfstbladeren hoef je niet perse naar buiten. Je kunt ze ook zelf vouwen. In deze video laat ik je zien hoe je zeven verschillende soorten blaadjes vouwt. En de patronen vind je in dit blog.

Mannetjes knutselen met herfstbladeren

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Heb je nog wat lege wc rollen liggen, dan kun je daar deze vrolijke herfstknutsels van maken. Je versiert de wc rollen met verf, wasco, stift of papier. Dan lijm je er een mooi herfstblad op waarop je een gezichtje tekent en (wiebel) ogen plakt. Tot slot plak je een chenilledraad aan de achterkant van de wc rol vast zodat je herfst mannetje ook twee armen heeft.

Stempelen met herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst
Afbeelding stempelen – Olek Lu voor Shutterstock.

Je kunt met herfstbladeren ook hele mooie afdrukken maken als je ze verft en daarna stempelt op een vel papier. Hang het kunstwerk daarna op, of gebruik het als inpakpapier voor een extra persoonlijk cadeautje.

Herfstbladeren hangers van zoutdeeg

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Ook leuk om te knutselen met herfstbladeren zijn deze hangers. Eerst maak je zoutdeeg volgens dit recept. Daarna druk je er rondjes uit met een uitsteker of een glas of kom. Dan duw je er voorzichtig een herfstblad in, totdat de afdruk in het rondje staat. Prik met een rietje een gaatje in de hangers en bak ze dan totdat ze uitgehard zijn in de oven op 100 graden. Dat duurt ongeveer een uur. Als de hangers afgekoeld zijn, kun je de blaadjes verven en de hangers daarna een mooi plekje geven in huis.

Slinger knutselen met herfstbladeren

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Van de herfstbladeren van papier die je hierboven zag, kun je ook een vrolijke herfst slinger knutselen. Met touw en een dikke naald rijg je ze aan elkaar en dan hang je ze op een ere plekje in huis.

‘Lees ook: 12 Leuke ideeën om te knutselen met dennenappels.’

Libellen knutselen

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst

Eerlijk is eerlijk; deze libellen zijn niet gemaakt van herfstbladeren, maar van de zaden van de esdoorn. Die komen naar beneden helikopteren zodra het herfst wordt en zijn zoals je ziet ook heel leuk om mee te knutselen. Je maakt de libellen door strijkkralen aan een chenilledraad te rijgen. Die prik je in een eikel waarop je een gezichtje tekent. En dan plak je de esdoorn zaden er als vleugeltjes aan vast.

Egel knutselen met herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst
Afbeelding egel – Tomsickova Tatyana voor Shutterstock.

Deze egel is ook een schatje. Je maakt hem door het lijfje op een vel papier te tekenen. En als stekels plek je er dan allemaal mooie herfstbladeren op.

Herfstbladeren poppetjes knutselen

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst

Met chenilledraad en papier kun je deze leuke herfstbladeren poppetjes knutselen. Van de blaadjes heb ik een printable gemaakt, die vind je hier. Die print je uit en dan knip je de blaadjes uit stevig gekleurd papier. Geef ze een gezichtje – je kunt ze eventueel ook nog versieren – en dan plak je aan de achterkant chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) als armen en benen.

Zonnevanger met herfstbladeren knutselen

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst

Heb je echt hele mooie herfstbladeren gevonden, dan kun je ze in een zonnevanger plakken zodat ze de hele dag in de spotlights staan. Je knipt het midden uit een kartonnen bordje en de randen versier je met verf, stiften of plakkers. De herfstblaadjes plak je op boeklon (van dat transparante plak plastic, o.a. te koop bij HEMA à €2,- voor een rol) en daar plak je weer boeklon bovenop. Dan knip je het raampje op maat en plak je dat met lijm of tape aan de achterkant van het bordje vast. Je kunt er eventueel nog een lintje aan maken om hem aan op te hangen voor het raam. Of je plakt hem op het raam met tape. Een leuke herfstversiering voor in huis!

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met eikeltjes.’

Lampion knutselen met herfstbladeren

Behalve in een zonnevanger, is er ook nog een andere manier waarop je de mooiste herfstbladeren in de spotlights kunt zetten. Namelijk in deze leuke herfst lampion. Dat staat gezellig in huis nu het weer wat sneller donker wordt. En je kunt de lampion ook gebruiken voor Sint Maarten. In de video leg ik uit hoe je deze lampion maakt.

Uiltje knutselen met herfstbladeren

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst
Afbeelding uil – lp-studio voor Shutterstock.

Dit leuke uitje kun je ook van herfstbladeren knutselen. Allereerst knip je een lijfje uit papier. En daar plak je dan dakpansgewijs de herfstblaadjes op. En natuurlijk twee wiebelogen, zodat meneer de Uil kan kijken.

Herfstbladeren stempelen met aardappels

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Nog een leuke manier om zelf herfstbladeren te maken! Snijd een aardappel doormidden, kerf er dan met een mesje wat nerven in en je kunt herfstbladeren stempelen met verf of inkt.

Herfstkrans maken

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Of je geeft je mooiste herfstbladeren een plekje in huis door er deze herfstkrans van te maken. De basis is een kartonnen bordje waar je het midden uit knipt, zodat alleen de rand nog overblijft. Daarop plak je dan je blaadjes en eventueel ook nog wat andere herfstschatten zoals eikels & kastanjes. Touwtje eraan en ophangen!

‘Lees ook: Lampion maken – De leukste zelf geknutselde lantaarns voor Sint Maarten.’

Een boom met herfstbladeren knutselen

Deze boom van papier met herfstbladeren aan de takken is ook erg leuk om te knutselen. Leuk om als herfstdecoratie neer te zetten in huis. In de video hierboven kun je zien hoe je de boom maakt.

Elfje van dennenappel en herfstbladeren knutselen

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Dit herfst elfje is een bonte verzameling van alle herfstschatten die je buiten gevonden hebt. De basis is een dennenappel waarop je een eikel met gezichtje plakt. Dan kun je het elfje vleugels geven van bijvoorbeeld esdoorn zaden of andere herfstbladeren. En ook het rokje maak je van blaadjes. Plak tot slot een beukennootje op haar ‘hoed’ als finishing touch.

Herfstblad schaaltjes van zoutdeeg

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

En alweer het laatste idee wat je kunt knutselen met herfstbladeren. Bijna niet van echt te onderscheiden! Het is super leuk om ze te maken en mislukken kunnen ze bijna niet! Allereerst maak je zoutdeeg volgens dit zoutdeeg recept. Rol het deeg plat en druk er dan een groot blad in waar je nogmaals overheen rolt met een deegroller. Snijd het blad uit met een mesje en haal dan voorzichtig je blaadje eraf. Het blad van zoutdeeg leg je in een ingevet schaaltje of in een kommetje gevouwen van aluminiumfolie, zodat er een schaaltje ontstaat. Bak je zoutdeeg figuur hard in de oven op 100 graden. Als hij klaar is en afgekoeld kun je hem verven in mooie herfstkleuren. Leuk om andere herfstschatten in te bewaren.

Ik hoop dat al deze knutselideeën met herfstbladeren je inspireren om ook mooie herfstknutsels te maken. Mocht je met één van de ideeën hierboven aan de slag gaan, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd!

Nog meer leuke herfstknutsels

En vind je het leuk om nog meer knutselideeën voor de herfst te checken, dan moet je zeker ook even ons blog met meer dan 40 herfstknutsels bekijken. Of kijk ook eens naar dit blog met leuke knutselideeën met eikels, of dit blog met egeltjes van wol. En voor ons complete knutsel archief klik je door naar de categorie knutselen. Daarmee ben je vast en zeker wel even voorzien van inspiratie. En wil je helemaal niets meer van ons missen? Abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal. Dank je wel!

Knutselen met herfstbladeren | 18 Leuke knutseltips voor de herfst.
Slijm recept | Zo kun je zelf glow in the dark slijm maken!
Herfstboom knutselen | Zo maak je een vrolijke herfstboom met papier

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Kim | Favourkids 18 oktober 2017 at 9:30 pm

    Wat een super leuk idee! Mijn oudste dochter is momenteel ook helemaal fan van het knutselen met alle herfstbladeren, beukennootjes etc. Maar deze gaan we zeker in de herfstvakantie ook uitproberen!

  • Reply Kitty 7 november 2021 at 11:01 am

    De zonnevanger onlangs gemaakt met mijn kleinkinderen (2-4). Was een succes, zó leuk geworden. Bedankt voor de inspiratie.

  • Laat een reactie achter