10x leuke dingen om te doen als het regent

24 oktober 2017
10 leuke dingen om te doen als het regent

Het regent dat het giet. De kids vliegen tegen het plafond en het is nog maar 10 uur ‘s ochtends. Nog een hele dag te gaan… Als je alleen was, dan zou je nu lekker met een dekentje en een goed boek of Netflix serie op de bank kruipen. Maar de kinderen denken daar anders over. En dus kun je wel wat dagvulling gebruiken. Daarom hebben wij tien leuke dingen om te doen als het regent voor je verzameld. Wordt het toch nog een feestje!

Leuke dingen om te doen als het regent

#1 Schatzoeken

Verstop ergens in huis een schat. Bijvoorbeeld wat snoepjes, een klein speeltje of chocolademunten. En doe in verschillende enveloppen aanwijzingen die naar de schat leiden. In de eerste envelop stop je bijvoorbeeld een schatkaart die de kinderen naar boven brengt, wat betekent dat de schat boven in huis verstopt is. En de volgende aanwijzing vertelt weer in welke kamer de kinderen moeten zoeken. Daarvoor zou je bijvoorbeeld met je mobiel wat foto’s kunnen maken van kleine stukjes van dingen die in die kamer staan. En in de envelop erna zou je allerlei letters kunnen doen, waarmee ze een woord moeten vormen om weer een stap verder te komen. Het schatzoeken zelf is natuurlijk heel leuk. Maar wil je van deze activiteit helemaal een succes maken, dan giet je hem in een mooi verhaal. Bijvoorbeeld over piraten, Kapitein Roodbaard en de verdwenen schat. Misschien heb je nog wat verkleedkleren in huis en kunnen jullie voor de speurtocht ooglapjes maken of een piratenschip van een kartonnen doos. Maak er samen met de kids een mooi toneelstuk van.

‘Lees ook: Knutselen met papier – 20+ Toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.’

#2 Thuisbioscoop

Van alle leuke dingen om te doen als het regent, is dit waarschijnlijk de meest relaxte voor jezelf. Een thuisbioscoop maken! Wat heb je allemaal nodig? Laat de kinderen daar zelf over nadenken en ermee aan de slag gaan. Ze kunnen bioscoopkaartjes en popcorn bakjes maken en samen met jou popcorn bakken. Daarna gaan alle gordijnen dicht, neemt iemand de kaartjes in en zoekt iedereen een lekker plekje op de bank. Laat de kinderfilm maar beginnen!

#3 Maak je eigen tv-programma

In plaats van naar het scherm te kijken, is het ook een leuk idee om de kinderen zelf een film, show of televisieprogramma te laten maken. Het enige wat je nodig hebt is een kartonnen doos en een grote fantasie. Om de beurt mag er iemand in de kijkbuis kruipen of misschien is er wel ruimte voor twee. Om de fantasie extra te prikkelen, kun je er wat verkleedkleding bij leggen of photobooth props. En als dit eenmaal gaat vervelen, zijn er nog veel meer leuke dingen die je kunt doen met een kartonnen doos. Kijk hier maar eens!

10 leuke dingen om te doen als het regentAfbeelding: Shutterstock.

#4 Kunstwerken maken van zoutdeeg

Een simpele, maar echt leuke en leerzame activiteit om te doen als het regent is knutselen met zoutdeeg. De ingrediënten heb je vast gewoon in huis en het spul is zo veelzijdig, je kunt er echt enorm veel van maken. Kinderen vinden het ook vaak leuker dan kleien, omdat ze hun creaties kunnen bewaren. Dus maak het deeg, zet versierspullen als verf, glitters, pailletten, kralen en meer op tafel en ga lekker aan de slag. Het recept voor zoutdeeg en heel veel voorbeelden van wat je er allemaal mee kunt doen, vind je in ons blog ‘Zoutdeeg maken, versieren en bakken‘.

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

#5 Hutten bouwen

Hutten bouwen is altijd een goed idee! Laat de kinderen een enorm fort maken in de huiskamer met alles wat ze denken nodig te hebben. Kussens, kleden, stoelen… Of je kunt een aantal grote dozen bij de supermarkt halen waarmee ze een kasteel kunnen bouwen. Daar kan dan ook nog lekker op gekliederd worden met stiften of verf. En als de hut af is, dan is er binnen een picknick met lekkere hapjes en een glas limo. Want van al dat harde werken krijg je honger en dorst natuurlijk.

#6 In de plassen stampen

Maar met regen hoef je niet perse binnen te blijven zitten hoor! Pak een paraplu en ga naar buiten. Zeker als de kids toe zijn aan een frisse neus. Lekker in de plassen stampen en spelen. Je kunt van te voren dit kurkbootje maken en daarmee dan buiten een wedstrijdje houden in de plas. Wie blaast zijn bootje als eerste naar de overkant? Als iedereen uitgespeeld is, ga je lekker naar huis om op te warmen onder de douche. Om daarna in huispak op de bank neer te strijken voor een filmpje.

10 leuke dingen om te doen als het regentAfbeelding: Shutterstock.

# 7 Koekjes bakken

Dit lijkt misschien niet het meest originele idee in dit rijtje leuke dingen om te doen als het regent. Maar dat is maar net hoe je het aanpakt. Hebben jullie bijvoorbeeld  al eens drollenkoekjes gemaakt? Of koekjes in de vorm van een eng monster of je held van de televisie? Laat de kinderen zelf mee verzinnen wat leuke vormen zouden kunnen zijn voor hun koekjes en het wordt gegarandeerd een dolle boel. Check hier het recept voor de koekjes.

‘Lees ook: Binnen activiteiten & spelletjes – 26 Leuke ideeën voor kids.’

#8 Reuze reuze tekening

Wat ook leuk is om te doen, is met zijn allen een XXXXL kunstwerk maken. Misschien heb je nog wat oude rollen behang over die je aan elkaar kunt plakken, zo’n papieren tafelkleed of een rol tekenpapier van IKEA. (€2,99) Leg deze middenin de huiskamer op de grond, samen met potloden, stiften en/of verf en maak er met zijn allen iets moois van. Je kunt ook de plattegrond van je eigen stad of dorp maken, met wegen, jullie eigen huis en de supermarkt. Dan kan er daarna met auto’s of poppen op gespeeld worden.

#9 Slijm maken

Slijm is wat voor ons vroeger smurfensnot was. Het is hot! Kids vinden het geweldig om te maken en nog leuker om ermee te spelen. Er gaat dus niets boven dit geklieder op een regenachtige dag. Check ons simpele recept om slijm te maken.

Leuk! Zelf glibberig slijm maken met 2 ingrediënten uit je keukenkastje

#10 Samen koken

Wat tot slot ook heel leuk is om te doen als het regent, is samen een diner voorbereiden. Maak er echt een feestje van, met voor-, hoofd- en nagerecht. Eerst bedenken jullie samen wat er op het menu moet komen, daarna eventueel de boodschappen doen en dan aan de slag. Behalve het koken, kunnen jullie ook samen de tafel mooi dekken, met naamkaartjes en een menu. Kinderen die nog niet kunnen schrijven, kunnen de gerechten op het menu tekenen.

Wat vind jij leuke dingen om te doen als het regent met de kinderen? Ik ben benieuwd naar jou aanvullende tips!

Wat je allemaal kunt doen met een Wobbel board
Tips & tricks bij angst voor douchen of badderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter