Pennen pimpen met polymeer klei

1 mei 2023
Pennen pimpen met polymeer klei. Leuk bijvoorbeeld om te maken als cadeautje voor Meester- en Juffendag!

Deze pennen van polymeer klei zijn echt super leuk en simpel om te maken. Een perfect persoonlijk cadeautje om juf of meester mee te bedanken voor het schooljaar of om te maken voor Vaderdag of Moederdag. Je kunt eindeloos variëren en oefenen met verschillende kleuren en ontwerpen, het werkt zelfs een beetje verslavend. Wij hebben inmiddels al meer dan een dozijn pennen gemaakt. Lijkt het je ook leuk? Bekijk dan onze stap voor stap uitleg waarin we laten zien hoe je de verschillende ontwerpen kunt maken.

Wat heb je nodig voor het maken van de polymeer klei pennen?

 • Polymeer klei of fimo klei, o.a. te koop bij de ActionAmazon.nl of Bol.com.
 • Balpennen met een punt die je eruit kunt halen.
 • (Deeg)roller of lege glazen fles
 • Bakpapier
 • Mesje
 • Snijplank
 • Oven
‘Lees ook: Dit is het beste recept voor het maken van zoutdeeg!

De klei pennen maken

 1. Je kunt de pennen op verschillende manieren pimpen met polymeer klei. De makkelijkste manier is door één kleur klei plat te rollen en hier de pen in te verpakken. Maar door net even wat meer je best te doen, kun je ook een marmer pen of pen met panter print maken.
 2. Allereerst de marmer pen maken; rol de kleuren klei die je wil mengen allemaal in een ongeveer even lange sliert. De sliertjes klei plak je aan elkaar vast en dan twist je ze in elkaar door het ene uiteinde de ene kant en het andere uiteinde de andere kant op te draaien. Dan vouw je de sliert dubbel en draai je hem op dezelfde manier nogmaals in elkaar. Kneed de klei dan weer in een bolletje en rol er een sliert van zo lang als je balpen.
 3. Haal de inktvulling uit je balpen door de punt eruit te trekken.
 4. Pak nu je deegroller erbij en rol de sliert klei plat. De platte plak klei kan door het plat rollen vastplakken aan de ondergrond waarop je werkt. Snijd hem in dat geval los door er voorzichtig met een mesje onderdoor te gaan.
 5. Daarna snijd je de randen recht en pak je de pen in met de klei. De uiteindes plak je tegen elkaar aan, zodat de klei rondom mooi sluit. Zorg ervoor dat je de opening waar de punt in zat vrij laat, zodat je de punt er na het bakken weer in kunt stoppen.
 6. Leg de pen op een bakplaat met bakpapier en bak de klei hard volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van je klei. Dit kan per merk namelijk verschillen.
 7. Als de pen afgekoeld is, kun je de vulling er weer in stoppen en is hij klaar om mee te schrijven.
 8. En wil je ook een panter pen maken, dan rol je van wat gele, zwarte en beige klei een sliert.
 9. Daarna rol je de zwarte en beige sliert plat.
 10. Wikkel allereerst de zwarte platte lap klei om de gele sliert en zorg er hierbij voor dat je niet helemaal rondom gaat, maar ongeveer 1/4 deel van de gele sliert niet beplakt. Daarna wikkel je de zwart met gele sliert in de beige plak klei. Deze mag wel helemaal rondom.
 11. Snijd dan plakjes van een halve cm van de sliert die je net gemaakt hebt en leg ze in een lange, brede rij tegen elkaar aan. Daarna rol je er weer met de roller overheen, zodat het een platte lap klei met panter print wordt. En deze kun je om de pen heen doen. Volg vanaf hier punt 6 & 7 en ook je panter print pen is af!
‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids!
Pennen pimpen met polymeer klei. Leuk bijvoorbeeld om te maken als cadeautje voor Meester- en Juffendag!

Een super leuke manier om saaie balpennen te pimpen, vind je niet? Als jij nu ook zo’n pen van klei gaat maken, dan vinden wij het natuurlijk heel erg leuk om het eindresultaat te zien. Deel je een foto? Dat kan bijvoorbeeld door hem te posten op Facebook of Instagram met Lady Lemonade daarin getagd. Maar je mag ons natuurlijk ook een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke polymeer klei ideeën

Behalve deze mooie pennen vind je op onze website nog veel meer leuke ideeën die je kunt maken met polymeer klei. Kijk maar eens hier! En deze klei voorbeelden van speelklei zijn ook leuk om te maken met polymeer klei. Dan kun je ze voor altijd bewaren! Of deze leuke zoutdeeg knutselideeën zijn ook heel erg leuk.

Al onze andere knutselideeën vind je in ons archief. En wil je niks meer van ons missen, abonneer je dan nog even (gratis!) op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online. En als abonnee ben je daarvan dan als eerste op de hoogte!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Pennen pimpen met polymeer klei. Leuk bijvoorbeeld om te maken als cadeautje voor Meester- en Juffendag!
Zelf een klok maken van polymeer klei
Een schaaltje maken van klei

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Corine 1 juli 2023 at 10:28 am

  Wat een superleuk idee! Mick (10) en ik zijn gelijk aan de slag gegaan voor de juffen van dit jaar. Helaas kwamen we erachter dat de pennen die we gebruikten niet tegen de hitte kunnen en de mooie pennen helemaal vervormden. Wij gaan dus op zoek naar andere pennen om het nog eens te proberen!

 • Reply Marlies Braakhuis 4 juli 2023 at 2:23 pm

  Super leuk idee maar, bij ons zijn de pennen ook gesmolten. Ik kan in het filmpje niet duidelijk zien welke pennen er gebruikt zijn. Zou je dit kunnen laten weten? Waar heb je deze gekocht? Alvast bedankt.

 • Laat een reactie achter