Drink jij voldoende? Dit zijn dé symptomen die aantonen dat je te weinig water drinkt

4 maart 2019
Drink jij voldoende? Check de 10 symptomen van te weinig water drinken! En hoeveel water moet je drinken per dag?

Ik drink te weinig. Water bedoel ik dan hé! Soms heb ik aan het eind van de dag alleen nog maar een cafe latte op. Het is geen onwil, drinken zit alleen niet zo in mijn systeem. In alle hectiek van werk en het hebben van een gezin met jonge kinderen vergeet ik het gewoon. Het was me ook eigenlijk nooit opgevallen en ik zag het nooit als probleem. Totdat ik laatst in de stoel van de schoonheidsspecialiste zat en zij aan mijn huid aflas dat ik veel te weinig vocht in mijn lichaam heb. Het triggerde me om het eens op te zoeken op internet en daar kwam ik nog veel meer symptomen van te weinig water drinken tegen. Ik schrok gewoon. Bijna alle klachten herkende ik! Maar ik had ze nooit allemaal gelinkt aan een gebrek aan vocht.

Symptomen te weinig water drinken

Als mijn tong als een leren lap in mijn mond hing of mijn pies stonk, dacht ik heus weleens: “Joh Miek, je had wel een glaasje meer mogen drinken!” Maar dat mijn moeheid, concentratieproblemen en misschien zelfs wel de extra kilo’s die er maar niet vanaf willen ook een gevolg kunnen zijn van te weinig water drinken, had ik niet verwacht. Het zijn een aantal van de symptomen die ik tegenkwam. Hieronder heb ik ze allemaal op een rij gezet en mijn huisarts heeft ze nagelezen.

Dorst

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar dorst is het allereerste symptoom van te weinig water drinken. Je lijf geeft je zo een seintje; het is tijd voor een glas water.

Droge mond, keel & tong

Een volgend teken is droge slijmvliezen in de mond. Je mond en keel voelen droog. Een signaal waarmee je lichaam aangeeft dat het echt behoefte heeft aan vocht.

Hoofdpijn & duizeligheid

Vooral je hersencellen zijn gevoelig voor een vochttekort. Drink je veel te weinig, dan kun je daar hoofdpijn van krijgen of je duizelig voelen. Ook kan het invloed hebben op je geheugen, concentratie-, en denkvermogen.

Zin in eten

Honger en dorst zijn twee dingen die je lichaam makkelijk met elkaar verwart. Als je steeds en op onverklaarbare momenten hongersignalen krijgt, kan het dus ook betekenen dat je lijf eigenlijk om meer vocht vraagt.

Constipatie (verstopping)

Wanneer je ontlasting hard is of je last hebt van verstoppingen kan dat ook door te weinig vocht komen. Vocht zorgt er namelijk voor dat je poep zacht blijft.

‘Lees ook: Thuis sporten – 5 Effectieve work out oefeningen voor een strakker & dunner lijf.’
Drink jij voldoende? Check de 10 symptomen van te weinig water drinken! En hoeveel water moet je drinken per dag?
Water met fruit & munt. Ik maak het voor mezelf gezellig én lekker, zodat meer drinken vanzelfsprekend wordt.

Moe zijn

Ook kun je je suf en moe voelen. Dat komt dan door een lage bloeddruk en een zuurstofgebrek in je hersenen; ook twee gevolgen van een gebrek aan water.

Vertraagde stofwisseling

Door dit gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen kan je lichaam haar taken ook niet meer goed uitoefenen en gaat ook je stofwisseling langzamer werken. Zeker als je al langer te weinig water drinkt.

‘Lees ook: Me Time: 10 Manieren om je weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.’

Minder plassen

Van een vochttekort ga je ook minder plassen. Je urine bestaat voor het grootste gedeelte uit water waarin afvalstoffen je lichaam verlaten. Maar als dat er niet voldoende is, wordt je plas geconcentreerd donkergeel of hoef je zelfs (bijna) helemaal niet.

Urineweginfecties

Tot slot; doordat je urine te weinig water/vocht bevat heb je meer kans op een urineweginfectie. Er blijven dan te veel bacteriën achter in de blaas, waardoor een urineweginfectie ontstaat.

En… drink jij genoeg?

Hoeveel van de bovenstaande symptomen zijn er op jou van toepassing? In mijn geval geldt bijna all of the above. Erg confronterend. Ik zorg dus minder goed voor mezelf dan ik dacht. Tijd om dat te veranderen en meer water te gaan drinken!

Drink jij voldoende? Doe de watertest!
Op de site van SamenGezond.nl vind je een watertest. Door het beantwoorden van een aantal vragen, kom je erachter of je voldoende drinkt. De conclusie bij mij: ‘Je hebt nog wat te winnen. Je drinkt minder dan de aanbevolen hoeveelheid per dag’. Daar gaan we dus aan werken!

‘Lees ook: Welke kledingstijl past bij mij? Zo herontdek je je stijl als moeder.’

Hoeveel water moet je drinken?

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om elke dag 1,5 à 2 liter water – eventueel afgewisseld met thee en koffie zonder suiker – te drinken. Dat zijn 6 tot 8 glazen per dag. Dat is een goede richtlijn. Wel is het zo dat je meer behoefte hebt aan vocht als het warm is, als je groter bent of als je sport. Luister dan ook goed naar je lichaam. Bij een gebrek aan vocht geeft het vanzelf een seintje: ‘Ik heb dorst’.

Meer water drinken met een app – Doe je mee?

Om mezelf te stimuleren om meer water te drinken, heb ik op mijn telefoon inmiddels de SamenGezond-app geïnstalleerd. Een super handige app waarin je een heleboel verschillende doelen kunt selecteren, zoals ‘Een rookvrij leven’, ‘Een gezond beweegpatroon’ of zoals in mijn geval; ‘Water als gezonde basis’. Ik krijg nu dagelijks kattebelletjes om me eraan te herinneren dat ik moet drinken. En ook krijg ik leuke en handige tips over water drinken, een soort online coaching via chat berichten in de app. Voor mij werkt het super; ik merk nu al verbetering!

Drink jij ook te weinig? Dan zou ik het leuk vinden als jij met me mee doet! De SamenGezond-app is helemaal gratis, geschikt voor zowel Android als iOS en je kunt hem zelf instellen zoals je wilt. Hij kan bijvoorbeeld ook je stappen, verbrande calorieën en uren slaap bijhouden.

‘Lees ook: Water met fruit – Mijn favoriete fruitwater recepten.’

Ik zal jullie de komende tijd hier op het blog en via Instagram stories in ieder geval op de hoogte houden van hoe het mij vergaat en vind het leuk als je meekijkt en leest!

Drink jij voldoende? Check de 10 symptomen van te weinig water drinken! En hoeveel water moet je drinken per dag?
Vakantie foto's bewaren - dit zijn 6 leuke manieren
Moeder en kind sieraden - De mooiste armbanden voor jou & je mini me

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter