Trashure hunt – Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

25 april 2019
Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

Ik had nooit gedacht dat mijn kinderen ooit nog eens lol zouden beleven aan opruimen. Maar een trashure hunt – een speurtocht naar zwerfafval – bracht daar verandering in. We gingen op jacht naar rondslingerende troep die mensen hebben achter gelaten in de natuur. En dat was echt enorm leuk én goed voor de bewustwording tegelijkertijd. Mijn kinderen hebben op een toffe manier geleerd dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. In dit blog laat ik je onze trashure hunt zien en leg ik uit hoe jij thuis ook met de kids op jacht naar zwerfafval kunt gaan.

Wat heb je nodig om op trashure hunt te gaan?

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids
Alle dingen die je nodig hebt om op trashure hunt te gaan.
  • Vuilniszakken
  • (Tuin)handschoenen
  • Zoekkaart; 1 per kind of per groepje als je dit bijvoorbeeld met een partijtje of groepje van school doet. De printable kun je hier gratis downloaden.
  • Pen of potlood om de onderwerpen op de zoekkaart mee af te strepen.
  • Klembord, boek of tijdschrift als ondergrond voor de zoekkaart.
  • Eventueel een grijper of prikstok
  • Een vieze locatie
‘Lees ook: De leukste dino spelletjes & activiteiten voor dinosaurus fans.’

Op jacht naar zwerfafval!

Stap 1 – Een locatie zoeken

Bedenk allereerst een goeie locatie voor de trashure hunt. Een park, een speeltuin, het bos of een stuk strand; kies voor een plek waar veel mensen komen, dan is de kans groot dat er (helaas) veel zwerfafval te vinden is. Maar let ook op dat het er veilig is. Dus uit de buurt van drukke straten en andere plekken waarvan je niet wil dat je kind er rondloopt.

Stap 2 – De zoekkaart

Ik heb een zoekkaart gemaakt met daarop onderwerpen die vaak achtergelaten worden op straat of in de natuur. Die kun je hier gratis downloaden en uitprinten. Maar je kunt natuurlijk ook samen met de kinderen een eigen zoekkaart maken. ‘Wat gooien mensen vaak op straat?’ Dat is ook goed voor de bewustwording.

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids
Met een harde ondergrond onder de zoekkaart kun je alle onderwerpen makkelijk afstrepen.

Ik heb de zoekkaart op een houten plankje vast gezet met twee elastieken om de items makkelijker te kunnen afstrepen. Maar je kunt als ondergrond ook een boek of tijdschrift gebruiken.

‘Lees ook: 11 Super toffe stoepkrijt spelletjes voor kids.’

Stap 3 – De Trashure hunt begint nu écht!

De trashure hunt begint nu echt! Geef ieder kind of ieder groepje een zoekkaart, een potlood of pen en een vuilniszak. En dan kan iedereen op pad. Als de kinderen groot genoeg zijn, kun je ze zelf op pad sturen en een plek afspreken waar ze om een bepaalde tijd weer terug moeten zijn. Met kleine kinderen ga je samen op pad.

Let op de veiligheid!
Bespreek van te voren met de kinderen welke voorwerpen niet mogen worden opgepakt; zoals gebroken glas of scherp metaal, spuiten en naalden of alles dat uit het lichaam van een dier of mens komt (poep, botjes, etc). En bij twijfel een volwassenen roepen of het gewoon laten liggen.

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids
Op zoek naar afval!
Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

Stap 4 – Wie heeft de trashure hunt gewonnen?

Als de tijd erop zit, kun je de punten gaan tellen. Ieder gevonden item op de lijst is een punt waard. Je krijgt 5 bonuspunten als je alle onderwerpen van de lijst hebt kunnen afvinken en nog eens 5 bonuspunten voor iedere volle vuilniszak. Wie is de winnaar van de trashure hunt?

‘Lees ook: Knutselen lente – 20 knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’
We waren verbaasd over de grote berg zwerfafval die we vonden in korte tijd.
De opbrengst: een enorme berg zwerfafval.

Onze omgeving is weer een klein beetje schoner

Wij stonden versteld van de hoeveel troep we vonden in korte tijd. Ik heb er ook nog even met mijn jongens over nagepraat. Welk gevonden voorwerp vonden ze het meest bijzonder? Waarvan hebben ze echt veel gevonden? En hoe lang duurt het volgens hen voordat het zwerfafval afgebroken wordt? (Op Nederlandschoon.nl vind je meer info over dit onderwerp, zodat je je kids er nog iets over kunt leren) Het heeft als resultaat gehad dat ze nu bij al het afval op straat stil staan en roepen; ‘Hier is weer zo’n viespeuk geweest mam!’. Ik denk – en hoop – dat zij hun troep nooit op straat zullen gooien.

Met een klein beetje moeite én veel lol hebben wij in ieder geval een klein steentje bijgedragen aan het milieu. En mijn kids zijn dol enthousiast over deze speurtocht, dus ik denk dat we in de toekomst zeker nog vaker op trashure hunt gaan. Zo maken we onze omgeving weer een klein beetje schoner. Doe jij ook eens mee met jouw kinderen?

Tijdens onze speurtocht naar zwerfafval vonden ze zelfs een echte schat. Iemand had zijn zandbak schepje achter gelaten.
We vonden zelfs een échte schat; een zandbak schepje!
De leukste dino spelletjes & activiteiten voor kids
Geld verdienen op Koningsdag | 12 Super originele ideeën voor de vrijmarkt

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter