Vogelvoer maken met kinderen | 5 Creatieve ideeën

14 januari 2024
Zelf vogelvoer maken met kinderen | 5 Leuke & creatieve knutsel ideeën!

In de winter kunnen de vogels best wat extra eten gebruiken. Als het koud is, kost het ze namelijk heel veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. En ondertussen zijn er niet zoveel snacks te vinden. Maar daarmee helpen we ze graag een handje. Want we vinden het wel gezellig; al die verschillende kwetterende vogels in de tuin. Met de kinderen maken we daarom graag zelf vogelvoer. Dat is super leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. En je kunt op verschillende manieren creatief zijn met vogelvoer. Kijk maar eens naar al deze leuke ideeën!

5x Zelf vogelvoer maken

Vogelvoeder fles met vogelzaad

Zelf vogelvoer maken met kinderen | 5 Leuke & creatieve knutsel ideeën!

Dit is één van de makkelijkste vogelvoeder ideeën om zelf te maken. Je hebt er een lege fles, een paar houten wegwerp lepels (o.a. te koop bij de HEMA), een scherpe schaar of een mesje en een stukje touw voor nodig en natuurlijk vogelzaad om de buis mee te vullen. In de fles knip of snijd je een rondje, ongeveer zo groot als een euro. Daar precies tegenover maak je een sneetje in de fles. Dan steek je de lepel in het gat en duw je de steel door het sneetje aan de andere kant. Doe dit met nog één of twee lepels. Dan vul je de fles met vogelzaad en draai je de dop erop. Om de hals van de fles knoop je een touwtje en daarmee hang je deze vogelvoeder buis in de tuin. Vogels gaan op de lepel zitten en als ze van het zaad eten, valt er steeds weer nieuw zaad op de lepel.

>> Lees ook: 40+ Leuke winterknutsels voor kinderen.

Vogelvoer mannetje maken

Dit vogelvoer mannetje is een variatie op de pinda slinger en ook erg leuk om zelf te maken. Een feestmaal voor vogels met al die verschillende snacks om uit te kiezen. Hoe je dit mannetje maakt, kun je zien in de video hierboven. De mini terracotta potjes koop je o.a. bij Dille & Kamille.

Vogelvoer plateau maken van ijsstokjes

Zelf vogelvoer maken met kinderen | 5 Leuke & creatieve knutsel ideeën!

Dit vrolijke vogelvoeder plateau kun je vullen met vogelzaad, stukjes appel of andere lekkere vogelsnacks. Je maakt hem door allemaal ijsstokjes (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) in een vierkant op elkaar te plakken. Gekleurd of naturel, dat kan allebei. Op de onderkant plak je allemaal ijsstokjes naast elkaar, zodat je vogelvoeder plateau een bodem krijgt. En tussen de ijsstokjes in kun je op verschillende plekken een ijsstokje plakken waar de vogels op kunnen zitten als ze eten. Aan de laatste laag ijsstokjes knoop je een stukje touw vast, zodat je je vogelvoer hanger op kunt hangen.

Vogelbollen maken

Vetbol maken | Zo maak je simpel zelf vetbollen voor de vogels in je tuin.

Zelf vetbollen maken met vogelvoer is ook simpel en leuk om te doen met kinderen. Je laat wat frituurvet smelten in een pan, daarna laat je het iets afkoelen en dan gooi je er vogelzaad in. Deze mix schep je in een wegwerp beker met daarin een touwtje en dan laat je het vet stollen. Scheur vervolgens de beker eraf en hang de vetbollen aan het touwtje in de tuin. Mocht je dit stap voor stap willen zien; hier op onze website leggen we uitgebreid uit hoe je deze vetbollen maakt.

>> Lees ook: De leukste winter spelletjes voor kinderen.

Dennenappel met vogelzaad

vogelvoer, maken, zelf maken, dennenappel, vogelvoer dennenappel, vogels, vogel, mees, vogelzaad, vet, pindakaas, eten, voederen, winter, wanneer, vriest, maanden, december, januari, februari, maart, koolmees, knutselen, kinderen, peuters, kleuters

Van een dennenappel tot slot kun je ook een leuke vogelvoer hanger maken. Je smeert de dennenappel in met ongezouten boter of speciale vogelpindakaas. En dan strooi je er vogelzaad op. De zaadjes blijven plakken in de boter of pindakaas en zo ontstaat er een lekkere vogelzaad bom.

En als je deze zelfgemaakte vogelvoer ideeën eenmaal buiten een plekje hebt gegeven, is het een kwestie van wachten tot de vogels komen. Vooral ‘s morgens zul je ze zien, wanneer ze na een koude nacht hun buikjes snel weer willen vullen. Maar ook aan het einde van de dag om met voldoende reserves de koude nacht weer in te gaan.

Mocht jij één van deze vogelvoer ideeën gaan maken, dan zouden we het super leuk vinden als je ons laat weten of het is gelukt en natuurlijk ook of er veel vogels op af zijn gekomen. Dat kun je bijvoorbeeld aan ons laten weten door hieronder een reactie achter te laten. Maar we vinden het ook heel erg leuk als je een foto met ons deelt door die te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt.

Nog meer leuke winterknutsels & activiteiten

Voor meer leuke winterknutsels en activiteiten kun je ook heel goed op onze website terecht. Hier vind je bijvoorbeeld nog een heleboel knutselideeën met als thema winter. En heb je zin om een sneeuwpop te maken (zonder echte sneeuw!), dan moet je zeker ook even ons blog met ideeën om een sneeuwpop te knutselen checken. En neem ook eens een kijkje bij onze winter spelletjes waar je allerlei leuke activiteiten voor de kinderen vindt.

Voor nog meer andere knutselinspiratie kun je hier in ons knutselarchief terecht. En wil je geen enkele video meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal! Daar komt iedere week een nieuwe creatieve video online.

Een paasdoos maken & meer knutsel inspiratie voor het paasontbijt op school
Leuk met kids! Een vogelvoer slinger mannetje maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter