Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!

1 mei 2021
Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!

Broodjes bakken is een super leuke activiteit om samen te doen met kinderen. Het recept voor het bakken van broodjes is simpel, waardoor kids bijna alles zelf kunnen doen. Je moet hooguit even helpen bij het afmeten van de ingrediënten en bedienen van de oven. En je kunt er nog creatief mee zijn ook, want je kunt de broodjes maken in allerlei verschillende figuren. Wij delen met jou het perfecte recept om zelf broodjes te bakken én we laten zien wat voor leuke broodfiguren je er allemaal van kunt maken.

Wat heb je nodig om zelf broodjes te maken?

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 325 ml lauwwarme volle melk
  • 30 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 7 gram gist
  • Olijfolie
  • Evt. zaden, pitten en rozijnen om de broodjes mee te decoreren

Benodigdheden:

  • Beslagkom
  • Mixer met deeghaken
  • Oven en bakplaat met bakpapier
  • Evt. een mesje en saté prikker voor het maken van de broodfiguren
‘Lees ook: Feestrecept voor kids: Pizzabroodjes maken.’

De broodjes bakken & broodfiguren maken

  1. Het bakken van broodjes begint bij het maken van het deeg. Hiervoor doe je alle ingrediënten in één keer in de beslagkom en dan kneed je ze met de mixer met deeghaken door elkaar tot de ergste plak eraf is. Daarna haal je het deeg uit de kom en kneed je het nog even goed door elkaar.
  2. Laat het deeg daarna minimaal een uur rijzen in een beslagkom die je invet met een beetje olijfolie. Dek de kom af met een vochtige theedoek zodat het deeg niet uitdroogt en zet hem neer op een lekkere warme plek in huis.
  3. Als het deeg gerezen is, kun je er broodfiguren van maken. In de video laat ik verschillende voorbeelden zien, maar je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie gebruiken. Met rozijnen, zaden en pitten kun je je broodfiguren verder decoreren of ze bijvoorbeeld ogen geven. En je kunt het deeg aan elkaar vastplakken door het in te smeren met wat melk.
  4. Als de broodfiguren af zijn, smeer je ze ook nog even in met melk, zodat ze niet ‘scheuren’ en mooi bruin worden in de oven. En daarna schuif je de broodjes in de oven (voorverwarmd op 180 graden) en laat je ze in zo’n 20 minuten gaar bakken. Kijk tussendoor wel even of ze niet te bruin worden, want kleine broodjes zijn natuurlijk sneller klaar dan de grotere.
  5. Terwijl het huis zich nu vult met de geur van versgebakken broodjes kun jij ondertussen de tafel dekken. Want zodra deze broodjes klaar zijn, wil je nog maar één ding; eten! Yum, er gaat niets boven zelf gemaakte broodjes. Eet smakelijk!
‘Lees ook: 10 Geweldige recepten met marshmallows.’
Broodjes bakken met kinderen | Hét recept & tips voor leuke broodfiguren!

En, heb jij nu ook al helemaal zin om eens zelf broodjes te bakken? Mocht je dat gaan doen, dan vinden wij het leuk om van je te horen of het is gelukt. Dat kan door onder dit blog een reactie achter te laten. Of – nog leuker – deel een foto van jouw broodfiguren op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. We zien jullie creaties graag voorbij komen!

Nog meer kidsproof recepten

Behalve dit recept om broodjes te bakken vind je op ons blog nog meer leuke recepten om samen te maken met kinderen. Heb je bijvoorbeeld wel eens een surprise cake gemaakt? Van buiten lijkt het een gewone cake, maar als je hem open snijdt, komt er een figuur tevoorschijn. Of deze drollenkoekjes zijn ook een gegarandeerd succes bij kids. En ook deze yoghurt pannenkoeken zijn altijd een dikke hit. Al onze andere (kidsproof) recepten vind je hier op ons blog. En als je in de toekomst niets meer van ons wilt missen, abonneer je dan ook nog even op ons YouTube kanaal. Daar komt namelijk iedere week een nieuwe creatieve video online met leuke knutselideeën en recepten.

Zelf limonade maken - 3 verfrissende recepten
Koningsdag hapjes | De leukste oranje hapjes & recepten voor Koningsdag

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reply Alwina 5 mei 2021 at 9:01 am

    Hoi! Kan je ook halfvolle melk gebruiken?

  • Reply Ilse 31 mei 2022 at 8:40 pm

    Hoi! klopt het dat jullie het deeg maar 1 x n uur laten rijzen?

    • Reply Annemieke 10 juni 2022 at 9:11 am

      Ja, klopt! We laten het deeg inderdaad 1 uur rijzen.

  • Reply Joanne 3 maart 2023 at 2:41 pm

    Het is gelukt! Heb het meel vervangen door pannenkoekenmeel van de molen. Het deeg was wel vrij nat dus de figuurtjes zakten wat in. Heb het deeg tijdens het rijzen door ook nog een keer gekneed. Smaakte echt geweldig. Super zacht brood.

  • Laat een reactie achter