Lampion knutselen van papier en doorzichtig maken met olie

13 oktober 2022
Lampion knutselen van papier en doorzichtig maken met olie.

Deze onderwaterwereld lampionnetjes met vissen en een schatkist zijn super leuk voor Sint Maarten. En wist je dat er een klein beetje magie bij komt kijken om ze te maken? De lampion knutsel je namelijk van papier en daarna maak je het papier doorzichtig met olie. Zo kan je lampje er mooi doorheen schijnen als je door het donker loopt. En dan zien die vissen er nóg mooier uit. De piratenboot of de octopus bovenop de oceaan maken de lampion natuurlijk helemaal af. Wij laten je stap voor stap zien hoe je ze maakt.

Wat heb je nodig voor het maken van de papieren lampion?

 • Wit A4-tje of onze gratis onderwater kleurplaten. Je kunt kiezen uit vissen (hier downloaden) of een schatkist (hier downloaden).
 • Potloden, stiften en/of wasco
 • Gekleurd papier
 • Olie om de lampion mee in te vetten. Dat mag alle olie zijn; olijfolie, zonnebloemolie, arachide olie, baby olie. Net wat je in huis hebt.
 • Wattenschijfje
 • Keukenrol
 • Piepschuim bal van 8 of 10 cm (voor de octopus) O.a. te koop bij Pipoos.
 • Vlechtstroken (voor de octopus) O.a. te koop bij de HEMA.
 • Bruin A4tje (voor het piratenschip)
 • Saté prikker (voor het piratenschip)
 • Chenilledraad (o.a. te koop bij de HEMA)
 • Lijm(pistool)
 • Schaar
 • Nietmachine
 • Perforator
‘Lees ook: Meer dan 40 super leuke & vrolijke herfstknutsels voor kids.’

Hoe komt het dat het papier doorzichtig wordt door de olie?
Je kunt het papier vergelijken met een stuk gezandstraald glas. Papier is net zoals gezandstraald glas een ruw materiaal; samengeperste vezels met luchtgaatjes er tussenin. Als er licht op valt, wordt dat dus in alle richtingen verstrooid waardoor je er niet doorheen kunt kijken. Maar als het glas glad is, kan het licht gewoon rechtdoor en kun je alles aan de andere kant van het glas zien. Met de olie maak je het papier in feite ook glad, want alle luchtgaatjes vullen zich met olie en dus wordt het papier transparant. Magisch toch?!

De lampion knutselen en doorzichtig maken met olie

 1. Print één van de onderwaterwereld kleurplaten en kleur hem in. Of kleur zelf een zee voor je lampion op een vel papier.
 2. Als je vel papier helemaal ingekleurd is, ga je hem invetten met olie. Leg het papier met de tekening naar beneden voor je. Doe wat olie op je wettenschijfje en wrijf ermee over de achterkant van je papier, totdat je het doorschijnend ziet worden.
 3. Als je het hele vel papier ingesmeerd hebt met olie dan leg je het op keukenrol met daar bovenop ook weer keukenrol, zodat de overtollige olie daarin opgenomen kan worden en de tekening droogt.
 4. Ondertussen kun jij mooi de octopus of het piratenschip voor op de lampion knutselen. Voor de octopus: Verf de piepschuim bal geel. Vouw 6 of 8 muizentrappetjes van de vlechtstroken. Plak ze als de verf droog is aan de bol vast en teken een gezichtje op de octopus. Wil je liever het piratenschip maken, dan vouw je eerst een bootje van een bruin vel A4 papier. (zo vouw je een boot) Dan knip je uit zwart papier een zeil waarop je eventueel een schedel tekent of plakt en die rijg je aan een saté prikker. Op de top van de prikker plak je een rood vlaggetje en dan steek je de mast in de punt van de boot.
 5. Dan pak je het papier met olie er weer bij. Wil je zeker weten dat je lampion niet vet wordt, dan kun je de olie eventueel ook een nachtje laten drogen voordat je verder gaat. Knip uit blauw papier twee golvende stroken papier en die niet je aan de onder- en bovenkant van je tekening vast.
 6. Buig de tekening dan in het rond en niet ook de uiteindes aan elkaar vast, zodat er een lampion ontstaat.
 7. Maak met een perforator twee gaatjes in de bovenkant van je lampion en rijg hier een chenilledraad doorheen als hengsel om je Sint Maarten lichtje aan vast te maken.
 8. Plak tot slot de octopus of je piratenschip bovenop de lampion. Hang je lampje erin en je hebt een te gekke lampion voor Sint Maarten!
Lampion knutselen van papier en doorzichtig maken met olie.

En, vind je de lampion goed gelukt? Een super leuke lampion om te maken toch, met de magie van papier en olie. Als jij hem nu ook gaat maken, dan zijn wij uiteraard ook erg benieuwd naar jouw creatie. Dus deel die vooral met ons! Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook en/of Instagram te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag ook altijd!

‘Lees ook: 12 Leuke Sint Maarten spelletjes en activiteiten.’

Meer leuke lampionnen voor Sint Maarten

Wil je graag nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan zeker ook nog even verder op onze website. Behalve papier en olie, kun je bijvoorbeeld ook een blikje, papieren bordjes of een melkpak gebruiken voor het maken van een lampion. Kijk hier maar eens voor nog veel meer leuke zelf gemaakte Sint Maarten lampionnen.

De komende periode gaan wij zeker nog veel meer leuke dingen maken, want Sinterklaas en Kerst staan voor de deur. De leukste knutselperiode! Wil je daar nu niets van missen, abonneer je dan  hier (gratis) op ons YouTube kanaal. En houd natuurlijk onze website ook goed in de gaten!

Lampion knutselen van papier en doorzichtig maken met olie.
Spookjes hangers knutselen voor Halloween
Knutselen met herfstbladeren | 32 Leuke knutseltips voor de herfst

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter