25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten

19 maart 2020
25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.

Kinderen kunnen niet zonder een dagelijkse portie frisse lucht. Buiten spelen is gezond en ze kunnen er bovendien hun energie lekker kwijt. Zeker met deze leuke en originele buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten, die gegarandeerd voor speelplezier zorgen. Dus hop, lekker naar buiten met de kids!

Meer dan 25 toffe buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten

#1 Insecten bingo

Speel voor Freek Vonk junior en ga met een insectenpotje en vergrootglas in de tuin op zoek naar beestjes. Graaf een gat in de grond, draai een tegel om of haal een bloempot weg en onderzoek de planten. Er zit meer leven in de tuin dan je op het eerste gezicht zou denken. Lukt het jou om deze insecten bingo helemaal af te strepen? Even uitprinten en dan lekker de tuin in!

‘Lees ook: 26 Leuke binnen activiteiten & binnen spelletjes voor kids.’

#2 Maak een modderkeuken

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Afbeelding meisjes spelen met zand – FotoHelin voor Shutterstock.

Als klein kind is het een feest om met water en zand te spelen. En het wordt helemaal leuk als je wat potten, pannen en lepels uit de keukenkast haalt en je eigen modderkeuken maakt. Lekker kliederen en je fantasie gebruiken om de mooiste zandtaartjes, griezeligste heksensoep en lekkerste stamppot gras-en-zand te maken.

#3 Ga op schatten jacht met de Geocaching app

Ben je op zoek naar leuke activiteiten en kinderspelletjes voor buiten voor wat oudere kids, ga dan buiten de tuin op schatten jacht. Download de (gratis) Geocaching app op je mobiel. Kijk dan op de kaart om te zien waar er bij jou in de buurt een schat verstopt ligt en ga op speurtocht met de navigatie in de app. De schat kan van alles zijn; een boekje waar je je naam in achter kunt laten, iets wat je meeneemt en ergens anders weer moet verstoppen of gewoon een kruis op een boomstam. Maar het leuke aan Geocaching is ook niet de schat, maar de (zoek)tocht. Een speurtocht app die leuk is voor wat jongere kinderen is Troovi (voor kids van 4 t/m 10 jaar).

#4 Maak een flesraket

Wow! Deze raket vliegt nog nét niet echt naar de maan. De truc? Azijn en baking soda! Slechts twee simpele ingrediënten uit je keukenkastje dus. En de raket maken is ook niet moeilijk, daarvoor heb je alleen een lege fles, wat tape en een paar potloden nodig. In de video laat ik je zien hoe je deze toffe buiten activiteit met de kinderen kunt doen. Wel een waarschuwing! Zorg voor voldoende ruimte én houd de kids op veilige afstand. Want als je dit ruimtevaartuig eenmaal af hebt, schiet hij snoeihard het luchtruim in.

‘Lees ook: Knutselen lente – 30+ leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’

#5 Maak een (moes)tuintje

Kinderen vinden het ook heerlijk om met hun vingers in de aarde te wroeten. Dus ga lekker samen tuinieren; bollen planten, onkruid wieden, nieuwe plantjes in de tuin zetten of begin samen een moestuin, zodat ze zelf kunnen zien waar groente vandaan komt. Dat schijnt bovendien de eetlust te bevorderen. 😉

#6 Doe onze (gratis!) dieren speurtocht

25+ Toffe buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld voor het zien van wilde dieren. Als je eens goed om je heen kijkt, zul je ontdekken dat er vlakbij thuis ook een heleboel super interessante dingen en dieren leven. Ga maar eens op pad met onze superleuke dieren speurtocht met opdrachten en kijk wat jij allemaal ontdekt. De (gratis) speurtocht inclusief opdrachten vind je hier.

#7 Work-out dobbelen

Lekker bewegen is gezond! En we hebben het extra leuk voor je gemaakt door er een spelletje van te maken; work-out dobbelen. Je gooit met een dobbelsteen en het aantal ogen bepaald welke oefening je moet doen. Gebruik daarvoor deze gratis printable waarop alle work-outs staan.

#8 Met alle fietsen, skelters en stepjes door de wasstraat

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Afbeelding meisje wast fiets – Purino voor Shutterstock.

Vul een emmer water met sop en trek een borstel en spons uit de kast om een wasstraat voor het ‘wagenpark’ van je kind te maken. Schrob alle fietsjes, steppen en skelters lekker schoon. En misschien hebben de kids daarna ook nog wel zin om de auto ook te doen. Dat zijn niet alleen hele leuke, maar ook praktische buiten activiteiten.

#9 Maak een toffe fietstocht

Met kinderen die een beetje goed kunnen fietsen, kun je een toffe fietstocht maken. Kies een mooie route uit, of kijk of er een leuke plek is om naartoe te fietsen zoals het strand, een speeltuin, de bollenvelden of de start- en landingsbaan van Schiphol. En neem wat lekkers mee voor onderweg, zodat je halverwege kunt picknicken.

‘Lees ook: 15 Geweldige bellenblaas spelletjes & activiteiten voor kids.’

#10 Waterspelletjes spelen

Als het weer het toelaat zijn kinderspelletjes met water ook heel leuk om buiten te doen. Heb je met de kids bijvoorbeeld wel eens een wedstrijdje bevroren t-shirt aantrekken gedaan? Dino eieren van ijs gesmasht? Het spel ‘Tijd om nat te worden’ gespeeld? Of een watergevecht met zelf gemaakte sponsballen gehouden? Je vindt al deze en nog meer toffe waterspelletjes in dit blog.

#11 Leuk én goed voor het milieu; doe een trashure hunt

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids

Ik had nooit gedacht dat mijn kinderen ooit nog eens lol zouden beleven aan opruimen. Maar deze trashure hunt – een speurtocht naar zwerfafval – bracht daar verandering in. We gingen op jacht naar rondslingerende troep die mensen hebben achter gelaten in de natuur. En dat was echt enorm leuk én goed voor de bewustwording tegelijkertijd. Ook een leuke buiten activiteit dus. Op de website van Natuurmonumenten vind je ook nog een heleboel toffe buiten speurtochten zoals schatzoeken met GPS bij het Naardermeer of op watersafari in ’s Graveland om waterbeestjes te vangen en het watermonster te onderzoeken. Er is vast ook iets leuks bij jou in de buurt!

#12 Maak je eigen bowlingbaan

Heb je een tuinpad? Dat is ideaal om te bowlen! Maak de kegels van lege melkpakken of flessen en gebruik tennisballen om ze om te gooien. Strike!  

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

#13 Zet een hindernisbaan op

Of maak een apenkooi parcours van het tuinmeubilair, touwen, dozen en zeil etc. En laat de kinderen alle obstakels trotseren. Wie is het snelste het parcours rond?

#14 Dino eieren maken & andere leuke dino kinderspelletjes voor buiten

Deze buiten activiteit staat met stip op één bij mijn dino liefhebber; dino eieren maken. Je kent vast wel dat gips waaruit je een fossiel kunt hakken. Nou, dit is een beetje hetzelfde idee. Alleen maak je het samen met je kind helemaal zelf. En dat is nóg leuker. Kijk maar naar de video. Andere leuke dino kinderspelletjes voor buiten zijn fossielen opgraven als een echte archeoloog, zelf fossielen maken met gevonden materiaal uit de natuur & klei of zoutdeeg en een ijs eieren smash. Je vindt deze, plus andere toffe dino spelletjes hier.

#15 Zet een tent op of bouw een hut

Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

Zet een tentje op of maak zelf een hut van dozen of dekens, oude gordijnen en het tuinmeubilair en ga naar binnen om spookverhalen aan elkaar te vertellen, lekker te picknicken, schooltje, dierendokter of restaurantje te spelen etc.

#16 Ouderwetse kinderspelletjes voor buiten

Ouderwetse kinderspelletjes voor buiten zijn de nieuwe digitale detox. Voor een potje jeu-de-boulen, Kubben of Croquet ruilen mijn kids graag hun schermpje om. Leer je kind iets wat jij vroeger graag deed – elastieken, stoepranden, knikkeren etc. – en het kan zomaar de nieuwe favoriete tijdsbesteding worden.

#17 Maak een XXL bellenblaas of zeepsop spugende draak

Bellenblaas maken - Hét perfecte recept voor de beste XXL bellen

Nog zo’n leuke golden oldie is bellenblaas. Een paar zomers terug maakten wij zelf een bellenblaas XL en dat leverde deze reuze reuze bellen op. Super gaaf! Of maak deze zeepsop spugende draak, ook heel erg leuk.

#18 Maak een natuur collage

In de natuur kun je de mooiste knutselmaterialen vinden. Verzamel dingen die je mooi vindt en plak ze op een stevig vel karton of tussen transparant zelfklevend kaftpapier en maak daar een lijstje omheen. Zo creëer je geweldige kunstwerken en prachtige natuur stillevens die niet misstaan aan de muur.

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

#19 Maak modderverf

Hoe viezer hoe leuker, vinden kinderen vaak als het om buitenactiviteiten gaat. Meng daarom wat aarde met wat water in een emmer en geef de kids een verfroller en wat oude kwasten en laat ze mooie modderschilderijen maken op de stoep.

#20 Stoepkrijtspelletjes

Met stoepkrijt kunnen mijn kinderen zich ook uren lang vermaken. Want nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. En weet je dat je ook geweldige kinderspelletjes en buiten activiteiten met stoepkrijt kunt doen? Zoals een levend schilderij of stoepkrijt aankleedpoppen maken, twister spelen of een vormen race doen. Of wat dacht je van zelf stoepkrijt maken, zoals in de video hierboven. Je vindt de leukste stoepkrijt spelletjes hier.

#21 Schaduw tekenen

Neem je plastic dieren of ander speelgoed mee naar buiten als de zon schijnt en zet ze in de spotlights. Leg er een vel papier achter en trek met een potlood of stift de schaduw om die op het papier valt. Daarna kun je de dieren natuurlijk ook nog verder inkleuren.

#22 Doe een leuk uitje in de buitenlucht

Er zijn een heleboel leuke uitjes in de buitenlucht. En ze zijn vaak nog gratis ook! Ga naar het strand, bos, een natuurspeeltuin, de kinderboerderij, dierensporen zoeken in de duinen, loop een blote voetenpad of ga lekker bewegen op een buiten sportplaats.

#23 Kleien met natuurmateriaal

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Afbeelding kleifiguren – NataliaL voor Shutterstock.

Kleien met natuurmaterialen levert hele grappige kunstwerken op. Maak klei met dit klei recept en ga op zoek naar mooie takjes, bladeren, zaden, dennenappels, bloemen en meer. Daarna kun je er leuke klei figuren van maken.

#24 Stoepverven

25+ Leuke buiten activiteiten & kinderspelletjes voor buiten

Stoepkrijt is leuk, maar heb je ook al eens gehoord van stoepverf? De lol begint al bij het maken ervan. Het recept: doe een kloddertje verf in een bakje. Giet er water bij tot het bakje net over de helft vol is en meng de verf en het water goed door elkaar. Schep er een paar eetlepels maïzena bij en roer dat ook weer goed door tot je een dikkere, maar vloeibare massa krijgt. Als het te dun is doe je er gewoon wat extra maïzena bij, als het te dik is wat meer water. En dan hup, verven maar!

‘Lees ook: Knutselen met papier – 20+ Toffe maar simpele knutselideeën voor kinderen.’

#25 Zoek het alfabet in de natuur

Er zijn ook leuke én leerzame kinderspelletjes die je buiten kunt doen. Geef je kind bijvoorbeeld een letter uit het alfabet, ga naar het bos, strand of de speeltuin en laat hem of haar dingen zoeken die met die letter beginnen. Wie komt met de meeste items terug?!

#26 Stenen verven

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Afbeelding monster stenen – Saltodemata voor Shutterstock.

Voor kinderen die hun gevonden schatten uit het bos, de speeltuin en van het strand altijd willen bewaren, is dit heel leuk; monsters maken van stenen. Je geeft de stenen een mooi kleurtje met verf en daarna geef je ze een gezichtje en plak je er een paar wiebelogen op. Met een magneet op de achterkant kun je ze daarna ook nog als koelkastmagneet gebruiken.

#27 Takken beesten maken

Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

En hetzelfde kun je ook doen met takken. Geef ze een vrolijke lik verf, plak er oogjes op en je hebt hele kunstige takken beesten.

#28 Magisch: Zonneprints maken met lichtgevoelig papier

Leuke dingen om buiten te doen met kinderen | 18 Originele activiteiten!

Proefjes zijn ook hele leuke buiten activiteiten. Vooral deze is magisch. Je gaat op zoek naar mooie bladeren, bloemen of andere voorwerpen en die leg je buiten op lichtgevoelig papier. Door de kracht van de zon ontstaat er een prachtige afdruk op het papier. Het maakt voor dit experiment niet uit of het zonnig of bewolkt is. Spoel het papier af met water, zodat de afdruk permanent wordt en je hebt een mooi natuur kunstwerk. Zonnepapier koop je o.a. hier.

Nog meer leuke activiteiten en kinderspelletjes voor buiten

Ik hoop dat we je met al deze buiten activiteiten weer wat uren speelplezier bezorgen. Mocht je nu zelf ook nog leuke ideeën hebben voor toffe kinderspelletjes voor buiten, deel die dan vooral hieronder in een reactie op dit blog.

Voor meer leuk vermaak kun je ook ons blog met binnen spelletjes en binnen activiteiten lezen. En als je zin hebt in iets creatiefs, dan moet je zeker ook even een kijkje nemen in onze rubriek met knutselideeën. Have fun!

25+ Leuke buiten activiteiten & originele kinderspelletjes voor buiten.
Home work-out voor kinderen - de leukste filmpjes om lekker te bewegen
20 x Kinderspelletjes tips voor het hele gezin

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Noor 19 maart 2020 at 9:25 pm

  Ha Annemieke,

  Dank voor alle leuke ideeën. Ik ben ook heel erg benieuwd waar jullie speelhuis vandaan komt. Zou je dat kunnen delen?

 • Reply RV 21 mei 2021 at 10:02 am

  Ha Annemiek,
  Wat een geweldige ideeën, die ga ik meteen gebruiken met mijn kleinkinderen!
  Fantastisch dat je dat gratis en voor niets wil delen! Dank je wel!
  je geeft niet toevallig knutselles aan kids?
  groeten R

 • Laat een reactie achter