Knutselen met eikels | 30+ Leuke knutselideeën met eikeltjes

10 september 2022

De herfst is het knutselseizoen bij uitstek! Omdat het kouder en regenachtiger wordt en we dus meer tijd binnen zullen doorbrengen met de kinderen. Maar ook omdat we door de natuur getrakteerd worden op eikels, kastanjes, gekleurde herfstbladeren, beukennootjes en dennenappels. En al die herfstschatten zijn super leuk knutselmateriaal. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat voor tofs je allemaal kunt knutselen met eikels!

31 Leuke ideeën om te knutselen met eikels

Een krans knutselen met eikeltjes

Kijk eens wat een vrolijke herfstkrans! Daarmee breng je het huis gelijk in herfstsfeer. Je maakt hem door eikeltjes te verven. En als de verf droog is, prik je er een gaatje in met een dikke spijker. En dan rijg je al je vrolijkste eikels aan een stuk ijzerdraad en dat buig je in een cirkel. Draai de uiteindes van het ijzerdraad om elkaar heen. En knoop daarna eventueel nog een lintje om je krans en een touwtje om de krans mee op te hangen. Leuk voor aan de deur of in het raamkozijn.

‘Lees ook: Stempelen met aardappels | Zo maak je aardappelstempels & leuke voorbeelden.’

Macramé sleutelhanger poppetje maken

Met deze vrolijke sleutelhanger raak je sleutels nooit meer kwijt. Echt een super leuk knutselidee met eikeltjes. Hoe je dit poppetje maakt, zie je in de video hierboven.

Paddenstoelen knutselen met eikels

Paddenstoelen schieten in de herfst uit de grond, maar kun je ook maken met eikels. Je verft de eikel wit (waarschijnlijk heb je 2 laagjes nodig om de verf te laten dekken) en het dopje rood. En als de verf droog is, teken je het gezicht erop en geef je het dopje stippen. Het is leuk om de paddenstoelen op een stuk boomschors of tak te lijmen.

Eikeltjes slinger knutselen

Nog zo’n leuke sfeermaker voor in huis! Voor het knutselen van deze eikeltjes slinger heb je alleen de eikeldopjes en niet de eikel zelf nodig. Je rijgt een aantal vrolijk gekleurde pompons (te koop bij de HEMA) met een naald aan een draad. En daar lijm je de eikel dopjes bovenop.

Teckel maken van eikels

Nog zo’n leuk eikeltjes figuur; een teckel. Honden liefhebbers knutselen dit leuke hondje van eikeltjes door drie eikels met een satéprikker aan elkaar vast te maken. Op het hoofd plak je twee oren van papier en teken je de ogen. De pootjes maak je van kleine prikkers die je in het lijfje prikt en dan voorzichtig afbreekt. En het staartje is ook gemaakt van een cocktailprikker die je eventueel nog bruin kunt verven.

Vrolijke eikel poppetjes op een schommel

Met deze eikel knutsel ben je wel iets langer bezig, maar daarna ben je vast heel trots op het eindresultaat. Je maakt deze vrolijke mannetjes voor een pompon van wol te maken. Dan knip je een chenilledraad (o.a. te koop bij de HEMA) doormidden en beide helften steek je door de pompon. Buig ze in de vorm van armen en benen en steek de uiteindes in een mini pompon. Het hoofdje van de poppetjes knutsel je van een eikeltje. Teken er een gezichtje op en plak een kleine pompon op het dopje. Dan prik je onderin de eikel een cocktailprikker en die steek je in de pompon van wol. Als er een stukje uitsteekt aan de onderkant, breek je dat af. Plak de poppetjes dan op een stokje. En bind er een touwtje aan vast, zodat het een schommel wordt. Heel leuk om op te hangen!

‘Lees ook: Knutselen met kastanjes | 35+ Simpele en super leuke knutselideeën.’

Muisjes knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Zijn deze muisjes niet schattig?! Je maakt ze door de binnenkant van twee eikeldopjes roze te verven en die op een eikel te lijmen. Dan plak je er twee wiebelogen op, prik je een gaatje in de achterkant met een spijker en daar steek je een stukje pijpenrager in als staart.

Eikel kettingen maken

Dit is mijn favoriete knutsel met eikels. De kettingen maken is namelijk helemaal niet moeilijk, maar het eindresultaat is zo leuk. En kinderen vinden het geweldig om ze om te doen. In de video zie je hoe je een eikel ketting maakt.

Skiër knutselen met eikels en dennenappels

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Voor de ski liefhebbers is dit eikel poppetje heel erg leuk om te knutselen. Je maakt hem door een dennenappel op 2 ijsstokjes te plakken. Daar bovenop lijm je een eikel (ik gebruikte hiervoor een lijmpistool) met een gezichtje en een versierd eikendopje. Dan geef je de skiër armen door een stuk chenilledraad om de dennenappel te draaien. (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel) En aan het uiteinde buig je die om met ertussen een cocktail prikker. Die tover je om in een skistok door er een rondje van papier of vilt aan te rijgen. Bind tot slot nog een sjaal om de nek van je eikel mannetje van vilt of ook weer chenilledraad en je skiër is klaar.

Eikel mannetje in een walnoten bootje

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Dit eikenmannetje is super leuk om je herfsttafel mee te decoreren. Je tekent met een watervaste stift een gezichtje op een eikel. Die plak je bovenop een dennenappel en daarin steek je twee stokjes als armen. Zet het mannetje dan in een halve notendop en lijm een groot herfstblad op zijn rug als zeil van het bootje.

Libellen knutselen met eikeltjes

Knutselen met herfstbladeren | 20 Leuke knutseltips voor de herfst

Deze libellen zijn ook erg leuk en een hit bij de kinderen. Je maakt ze door strijkkralen aan een chenilledraad te rijgen. Die prik je dan in een eikel. En de eikel geef je een gezichtje met verf of permanente marker. Het eikendopje kun je ook nog een leuk kleurtje geven. En daarna plak je esdoorn zaden aan het lijfje van strijkkralen en is je libelle af.

‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’

Uiltjes knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Met wat lijm, vilt en een paar wiebelogen tover je je gevonden eikels heel simpel om in een uilen familie. In plaats van vilt kun je ook papier gebruiken.

Eenhoorn van eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Deze eenhoorn knutselen met eikels kost wat meer moeite, maar daar is het resultaat dan ook wel naar. Eerst verf je de eikels in een kleurtje dat je mooi vindt. Eventueel kun je er nog wat glitters in strooien zoals ik heb gedaan. Verf ook een eikendopje met daaraan nog een stukje steel, die je een ander kleurtje geeft. Dit wordt de hoorn. Dan prik je in de ene eikel vijf gaatjes met een spijker; voor de benen en de staart. En op de andere eikel teken je twee ogen met watervaste stift. Daar bovenop lijm je het eikendopje en daarnaast twee oortjes van vilt of papier. Lijm het hoofd dan aan het lijfje en plak er een stukje pijpenrager bovenop als manen. Steek tot slot vier stukjes pijpenrager in het lijf als benen en drie stukjes pijpenrager in de achterkant als staart. Een kleine ‘cutie mark‘ maakt je unicorn helemaal af.

Dinosaurus knutselen met eikels en kastanjes

Knutselen met kastanjes | 30+ Simpele én super leuke knutselideeën

Roarr! Deze T-Rex is toch beestachtig leuk?! En het is helemaal niet moeilijk om deze dino te knutselen. Je maakt het lijf en de kop door drie kastanjes aan elkaar te verbinden met cocktail prikkers. Op dezelfde manier maak je een staart van eikeltjes die je aan het lijf vast maakt. En dan maak je van eikels twee armen en poten. Steek de achterpoten in een platte kastanje zodat je dinosaurus echt kan staan. En op het hoofd plak je een eikendopje en teken je een gezichtje en dan is je T-rex klaar.

Tip! Zo prik je cocktail prikkers in eikels
Een houten cocktail prikker in eikels prikken, kan soms behoorlijk lastig zijn. De eikel is te hard of het stokje breekt steeds… Prik dan eerst een gaatje met een lange spijker of een prikker van staal. Dat werkt wel en is bovendien ook makkelijker voor jonge kinderen die met eikels willen knutselen.

Eikel ballerina’s

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Deze danseresjes zijn ook zó leuk en heb je echt snel klaar. Je prikt een eikel op een lange saté prikker, tekent er een gezichtje op en het eikendopje geef je een mooi kleurtje. Dan rijg je een kraal om de prikker en daaronder lijm je de zaden van een esdoorn vast. Dat zijn van die helikoptertjes die ik hierboven ook gebruikt heb als vleugels voor de libellen. Dan rijg je nog een kraal om de prikker, gevolgd door een cupcake vormpje. En tot slot rijg je nog een stukje van een papieren rietje aan de prikker als benen die je tegen het cupcake vormpje vast lijmt. Je kunt deze ballerina’s leuk met hun stokje in een bloempot steken!

‘Lees ook: Heel veel leuke lampion ideeën om te maken voor Sint Maarten.’

Eikel mannetjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Van deze twee blije eikels word je toch vrolijk?! Je maakt ze door een eikel en een eikel met dopje te schilderen. Als de verf droog is, teken je een gezichtje op de eikel met dopje en dan lijm je die bovenop de andere eikel. Of door ze op elkaar te prikken met een stukje saté prikker ertussen.

Eekhoorn knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Dit is ook echt een leukerd! Om deze eekhoorn te knutselen, teken je eerst twee ogen op een eikel en die plak je dan op een andere eikel. Daar lijm je dan pijpenrager aan vast voor de armen en beentjes. En je vouwt twee langere stukken pijpenrager dubbel, buigt ze in vorm en die lijm je op de rug van de eekhoorn als staart. Plak tot slot nog twee oortjes op zijn hoofd van papier of vilt en je eekhoorn is klaar.

Aardbei koelkast magneten

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Van eikels kun je ook hele leuke koelkast magneetjes knutselen. Je verft de eikels rood en de dopjes groen. Als de verf droog is, kleur je stippels op de eikel en dan plak je een magneetje op de achterkant. Super leuk om de kunstwerken van school of mooie kaarten mee op te hangen.

Vogeltjes knutselen met eikels

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Deze vogeltjes van eikels zijn iets moeilijker om te knutselen, maar kijk nou! Die wil je toch maken?! Je prikt de eikels op een lange prikker, lijmt esdoorn zaden op de achterkant vast en dan verf je ze. Je kunt de verf het beste even laten drogen en ze dan nog een laagje geven, zodat de kleur goed dekt. Als de eikels droog zijn, teken je er een gezichtje op met permanent markers of paint markers. En op het vogelhuisje teken je een rondje en je prikt er een klein stokje in. Net zoals de ballerina’s kun je ook deze vogels leuk in een bloempot steken als herfst decoratie.

‘Lees ook: Meer dan 25 leuke knutseltips om te knutselen met herfstbladeren.’

Pinguin knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Behalve de familie vogel is ook nog de familie pinguïn vertegenwoordigd in dit blog met knutselideeën met eikels. Kun je kiezen! Deze pinguïns maak je door je gevonden eikels zwart te verven. En als de verf droog is, schilder je er een gele snavel op en een witte buik en witte ogen. De zwarte pupil teken je er later in als alles droog is.

Tol maken van eikels

Iets knutselen waarmee je daarna ook nog kunt spelen, levert altijd dubbel zoveel lol op. En dat geldt absoluut ook voor deze leuke herfstknutsel! In de video laat ik je zien hoe je op een hele simpele manier van eikels een tol kunt maken. Dat alleen al is super leuk om te doen. En daarna kun je er wedstrijdjes mee doen: wie zijn tol blijft het langst spinnen?

Eikels knutselen van papieren bordjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Simpel maar leuk! Deze eikeltjes maak je door een papieren gebaksbordje bruin te verven. En als ze eenmaal droog zijn, maak je er een gezichtje op en plak je er met een lichtere kleur bruin een eikendopje bovenop. Perforeer er een gaatje in en je kunt ze ophangen.

Herfst elfje knutselen

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Dit herfst elfje kun je knutselen met alle herfstschatten die je buiten gevonden hebt. De basis is een dennenappel waarop je een eikel met gezichtje plakt. Dan kun je het elfje vleugels geven van bijvoorbeeld esdoorn zaden of andere herfstbladeren. En ook het rokje maak je van blaadjes. Plak tot slot een beukennootje op haar ‘hoed’ als finishing touch.

‘Lees ook: 40+ Leuke knutselideeën met als thema herfst.’

Kaarsjes maken van eikendopjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

In de herfst wordt het ook weer sneller donker en dus steken we vaker kaarsjes aan. Deze ieniemienie drijfkaarsjes kun je maken door een waxinelichtje te smelten in de oven (een paar minuten op 180 graden), het kaarsvet in eikendopjes te gieten en daar een stukje van de lont in te steken als het kaarsvet iets afgekoeld is. Ze blijven niet enorm lang branden, maar het staat wel heel gezellig al die kleine drijvertjes.

Vogel hangers knutselen met eikeltjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Heb je herfsttakken in een vaas staan, dan maken deze eikel vogeltjes ze extra vrolijk. Je maakt ze door strijkkralen om een chenilledraad of stukje ijzerdraad te rijgen. Dan buig je hem in een rondje en draai je de uiteindes aan elkaar vast. De vogeltjes knutsel je van eikels; je tekent er een gezichtje op en maakt van papier vleugeltjes en een snavel. Dan prik je een gaatje in het hoofd met een cocktail prikker waar je een veertje in steekt (te koop bij Baker Ross). En je herfst hanger is klaar!

Verven met eikels

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Op deze manier kan iedereen schilderen, hoe oud je ook bent. Het is simpel; je plakt een velletje papier in een doos, druppelt er wat verfspetters op en gooit er eikels bij. En dan: Schudden maar! Het eindresultaat is altijd mooi. En als je het kunstwerk op laat drogen, kun je er daarna bijvoorbeeld ook nog cadeautjes mee inpakken.

Sneeuwpoppen knutselen met eikels

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Winter is het nog niet, maar deze sneeuwpoppen van eikels kun je ook prima in de herfst maken. Je prikt twee eikels aan elkaar met een cocktailprikker. Dan verf je ze wit; grote kans dat je twee lagen nodig hebt om de verf dekkend te krijgen. Als de verf droog is, teken je met marker een gezichtje op de sneeuwpop. En tot slot knoop je een sjaal van vilt of chenilledraad om zijn nek.

‘Lees ook: Meer dan 50 leuke dieren knutsels.’

Eikel poppetjes

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Nog een paar blije eikels! Een super simpel knutselidee; je tekent een gezichtje op de eikel, verft het dopje en dan steek je er cocktailprikkers in. Voor de voeten gebruik je ook eikendopjes die je eventueel kunt voorboren met een spijkertje. Vrolijk hé!

Schaap knutselen met eikels

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

En maak je liever dieren, dan is het leuk om dit schaapje te knutselen. Op één van de eikels teken je een gezichtje en plak je oren van vilt of wol. Dan verbind je de eikels met elkaar met een cocktail prikker. En in het lijf steek je ook vier prikkertjes voor de benen. Breek ze op dezelfde lengte af en je schaap kan zelf staan.

Walvissen van eikeltjes

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes

Of deze zeedieren zijn ook cute! Je maakt de walvissen door een eikel voor de helft wit en voor de helft blauw te verven. Tip: als je de eikel op een saté prikker prikt kun je de eikel makkelijker verven en laten opdrogen. Over het gaatje plak je straks toch een staart en daar zie je daarna dus helemaal niets meer van. Als de verf droog is, teken je met zwarte marker de baleinen, een mond en een oogje op de walvis. En tot slot knip je uit papier of vilt een staart en twee vinnen die je aan de eikel vast plakt.

Eikel armband maken

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

En de laatste creatie die je kunt knutselen met eikels is deze herfst armband. Je prikt hiervoor een gaatje met een spijker in je gevonden eikels en dan rijg je er met een wat grotere naald een lintje doorheen. En dan is je herfst sieraad klaar!

‘Lees ook: Meer dan 35 griezelige leuke Halloween knutsels.’

We hopen dat deze knutselideeën je inspireren om zelf ook lekker creatief aan de slag te gaan. En mocht je één van deze creaties gaan knutselen met eikels, dan vinden wij het heel erg leuk om die te zien. Dus deel al jullie kunstwerken vooral met ons, bijvoorbeeld door op Facebook en/of Instagram een foto te delen waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag ook altijd!

Nog meer knutselideeën met herfst thema

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema herfst kun je ook heel goed op ons blog terecht. Zo maakte ik eerder als eens dit blog met knutselideeën voor de herfst. Of kijk ook eens naar dit blog met allemaal leuke knutsels met herfstbladeren, of dit blog met leuke knutselideeën met kastanjes. En kids die van kleuren houden, vinden al deze herfst kleurplaten vast leuk. En wil je helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar ik iedere week een nieuwe creatieve video upload.

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Knutselen met eikels | 25+ Leuke knutselideeën om te doen met eikeltjes
Paddenstoel vouwen | Zo maak je een origami paddenstoel!
Een macramé sleutelhanger poppetje maken

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Tineke 22 september 2019 at 8:01 am

    Die ketting is zo leuk! Die ga ik sowieso onthouden voor wanneer mijn dochter wat ouder is. Ik werk ook als gastouder, de kinderen zullen de ketting met eikeltje vast ook geweldig vinden.

  • Laat een reactie achter