Knutselen met eikels – 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst

22 september 2019

Morgen begint officieel de herfst; het knutselseizoen bij uitstek! Omdat het kouder en regenachtiger wordt en we dus meer tijd binnen zullen doorbrengen met de kinderen. Maar ook omdat we door de natuur getrakteerd worden op eikels, kastanjes, gekleurde herfstbladeren, beukennootjes en dennenappels. En al die herfstschatten zijn super leuk knutselmateriaal. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar wat voor tofs je allemaal kunt knutselen met eikels!

12x Knutselen met eikels

Muisjes knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Zijn deze muisjes niet schattig?! Je maakt ze door de binnenkant van twee eikeldopjes roze te verven en die op een eikel te lijmen. Dan plak je er twee wiebelogen op, prik je een gaatje in de achterkant met een spijker en daar steek je een stukje pijpenrager in als staart.

‘Lees ook: Knutselen met kastanjes – 13 Simpele en super leuke knutselideeën.’

Eikel kettingen maken

Dit is mijn favoriete knutsel met eikels. De kettingen maken is namelijk helemaal niet moeilijk, maar het eindresultaat is zo leuk. En kinderen vinden het geweldig om ze om te doen. In de video zie je hoe je een eikel ketting maakt.

Eikel mannetje in een walnoten bootje

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Dit eikenmannetje is super leuk om je herfsttafel mee te decoreren. Je tekent met een watervaste stift een gezichtje op een eikel. Die plak je bovenop een dennenappel en daarin steek je twee stokjes als armen. Zet het mannetje dan in een halve notendop en lijm een groot herfstblad op zijn rug als zeil van het bootje.

Vogeltjes knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Met wat lijm, vilt en een paar wiebelogen tover je je gevonden eikels heel simpel om in een vogel familie. In plaats van vilt kun je ook papier gebruiken.

‘Lees ook: 10x Leuke dingen om te doen als het regent.’

Eenhoorn van eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Deze eenhoorn knutselen met eikels kost wat meer moeite, maar daar is het resultaat dan ook wel naar. Eerst verf je de eikels in een kleurtje dat je mooi vindt. Eventueel kun je er nog wat glitters in strooien zoals ik heb gedaan. Verf ook een eikendopje met daaraan nog een stukje steel, die je een ander kleurtje geeft. Dit wordt de hoorn. Dan prik je in de ene eikel vijf gaatjes met een spijker; voor de benen en de staart. En op de andere eikel teken je twee ogen met watervaste stift. Daar bovenop lijm je het eikendopje en daarnaast twee oortjes van vilt of papier. Lijm het hoofd dan aan het lijfje en plak er een stukje pijpenrager bovenop als manen. Steek tot slot vier stukjes pijpenrager in het lijf als benen en drie stukjes pijpenrager in de achterkant als staart. Een kleine ‘cutie mark‘ maakt je unicorn helemaal af.

Eikel mannetjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Van deze twee blije eikels word je toch vrolijk?! Je maakt ze door een eikel en een eikel met dopje te schilderen. Als de verf droog is, teken je een gezichtje op de eikel met dopje en dan lijm je die bovenop de andere eikel. Of door ze op elkaar te prikken met een stukje saté prikker ertussen.

Eekhoorn knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Dit is ook echt een leukerd! Om deze eekhoorn te knutselen, teken je eerst twee ogen op een eikel en die plak je dan op een andere eikel. Daar lijm je dan pijpenrager aan vast voor de armen en beentjes. En je vouwt twee langere stukken pijpenrager dubbel, buigt ze in vorm en die lijm je op de rug van de eekhoorn als staart. Plak tot slot nog twee oortjes op zijn hoofd van papier of vilt en je eekhoorn is klaar.

‘Lees ook: Lampion maken – De leukste zelf geknutselde lantaarns voor Sint Maarten.’

Aardbei koelkast magneten

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Van eikels kun je ook hele leuke koelkast magneetjes knutselen. Je verft de eikels rood en de dopjes groen. Als de verf droog is, kleur je stippels op de eikel en dan plak je een magneetje op de achterkant. Super leuk om de kunstwerken van school of mooie kaarten mee op te hangen.

Pinguin knutselen met eikels

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Behalve de familie vogel is ook nog de familie pinguïn vertegenwoordigd in dit blog met knutselideeën met eikels. Kun je kiezen! Deze pinguïns maak je door je gevonden eikels zwart te verven. En als de verf droog is, schilder je er een gele snavel op en een witte buik en witte ogen. De zwarte pupil teken je er later in als alles droog is.

Eikels knutselen van papieren bordjes

Knutselen herfst | 35+ Super leuke & vrolijke herfstknutsels

Simpel maar leuk! Deze eikeltjes maak je door een papieren gebaksbordje bruin te verven. En als ze eenmaal droog zijn, maak je er een gezichtje op en plak je er met een lichtere kleur bruin een eikendopje bovenop. Perforeer er een gaatje in en je kunt ze ophangen.

‘Lees ook: 12x Leuke knutselideeën met als thema herfst.’

Kaarsjes maken van eikendopjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

In de herfst wordt het ook weer sneller donker en dus steken we vaker kaarsjes aan. Deze kleine drijfkaarsjes kun je maken door een waxinelichtje te smelten in de oven (een paar minuten op 180 graden), het kaarsvet in eikendopjes te gieten en daar een stukje van de lont in te steken als het kaarsvet iets afgekoeld is. Ze blijven niet enorm lang branden, maar het staat wel heel gezellig al die kleine drijvertjes.

Vogel hangers knutselen met eikeltjes

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

Heb je herfsttakken in een vaas staan, dan maken deze eikel vogeltjes ze extra vrolijk. Je maakt ze door strijkkralen om een chenilledraad of stukje ijzerdraad te rijgen. Dan buig je hem in een rondje en draai je de uiteindes aan elkaar vast. De vogeltjes knutsel je van eikels; je tekent er een gezichtje op en maakt van papier vleugeltjes en een snavel. Dan prik je een gaatje in het hoofd met een cocktail prikker waar je een veertje in steekt (te koop bij Baker Ross). En je herfst hanger is klaar!

Verven met eikels

Knutselen herfst - 10 toffe knutsels met herfstbladeren, dennenappels, kastanjes & eikels

Op deze manier kan iedereen schilderen, hoe oud je ook bent. Het is simpel; je plakt een velletje papier in een doos, druppelt er wat verfspetters op en gooit er eikels bij. En dan: Schudden maar! Het eindresultaat is altijd mooi. En als je het kunstwerk op laat drogen, kun je er daarna bijvoorbeeld ook nog cadeautjes mee inpakken.

Eikel armband maken

Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst.

En de laatste creatie die je kunt knutselen met eikels is deze herfst armband. Je prikt hiervoor een gaatje met een spijker in je gevonden eikels en dan rijg je er met een wat grotere naald een lintje doorheen. En dan is je herfst sieraad klaar!

Nog meer knutselideeën met herfst thema

Ik hoop dat je mijn knutselideeën met eikels leuk vindt. Mocht je nu zelf nog een tof idee hebben, dan zou ik het leuk vinden als je dat met mij wilt delen door een reactie achter te laten onder dit blog. En als je één van deze creaties gaat knutselen met eikels, dan vind ik het ook erg leuk om die te zien. Je kunt ze dus altijd aan mij showen op Facebook en/of Instagram door Lady Lemonade te taggen.

Voor nog meer leuke knutselideeën met als thema herfst kun je ook heel goed op ons blog terecht. Zo maakte ik eerder als eens dit blog met 12x knutselen voor de herfst. Of kijk ook eens naar dit blog waar ik je laat zien hoe je elfjes en superhero’s van herfstbladeren kunt maken, of dit blog met 13 leuke knutselideeën met kastanjes. En wil je helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan ook nog even – gratis – op ons YouTube kanaal waar ik iedere week een nieuwe creatieve video upload.

‘Lees ook: Herfst lampion maken met herfstbladeren.’
Knutselen met eikels - 12 Simpele & super leuke knutselideeën in de herfst
Voertuigen knutselen - Toffe auto's, bootjes, vliegtuigen, raket & veel meer!
Verjaardag - 16 x inpak inspiratie waar je punten mee gaat scoren

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Tineke 22 september 2019 at 8:01 am

    Die ketting is zo leuk! Die ga ik sowieso onthouden voor wanneer mijn dochter wat ouder is. Ik werk ook als gastouder, de kinderen zullen de ketting met eikeltje vast ook geweldig vinden.

  • Laat een reactie achter