Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

17 mei 2020
Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Verven met kinderen is altijd een feestje. Vooral voor hen, voor jezelf misschien iets minder omdat het ook áltijd een kliederboel wordt. Maar laat dat je vooral niet tegen houden, want daarvoor is schilderen té leuk. En er zijn ook heel veel toffe manieren waarop je kunt knutselen met verf. Om je te inspireren, heb ik meer dan 25 leuke ideeën en activiteiten voor je op een rij gezet. Allemaal goed voor een gezellige middag kliederen. En lol is gegarandeerd!

25+ Manieren om te knutselen met verf

Schilderen met een rietje

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Verdun wat plakkaatverf of acrylverf (o.a. te koop bij de HEMA of Baker Ross) met wat water. Leg dan met een kwastje een flinke druppel op je papier en blaas er dan vlak boven met een rietje, zodat de verf uit elkaar vloeit en er grappig vormen ontstaan. Zo kun je vulkaanuitbarstingen maken, vuurwerk schilderijen of bijvoorbeeld deze vrolijke, gekleurde monstertjes.

‘Lees ook: Zoutdeeg maken – Hét recept voor zout brooddeeg & tips om het te bakken en ermee te knutselen.’

Knutselen met tover verf

Heb je wel eens toververf gemaakt? Daarmee breng je kunstwerken tot leven. Eerst verf je iets moois. En als het af is, dan is het tijd voor een beetje magie! Door een simpel trucje kun je de verf namelijk laten bruisen. In de video laat ik je zien hoe.

Voet verven met kinderen

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.

Dit idee ontstond toen ik een pakketje kreeg dat ingepakt was met bubbel plastic. Ik wilde gaan voet verven met de kinderen om weer eens wat anders te proberen dan vingerverf. Maar mijn peuter vond de verf tussen zijn tenen verschrikkelijk. En dus heb ik zijn voeten ingepakt met bubbeltjes plastic. Een aanrader, we hebben echt super veel lol gehad!

Schilderen met zelf gemaakte kwastjes

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

In plaats van met de kwast, je vingers of je tenen kun je ook zelf kwastjes maken. Het is super leuk voor kinderen om te ontdekken met wat voor materiaal ze allemaal nog meer kunnen verven en wat het effect is als ze ermee schilderen op papier. Een knijper is de basis en voor de kwast kun je bijvoorbeeld pompoms, veertjes, chenille draad, schuursponsjes, keukendoekjes, watjes, folie etc gebruiken.

Verven met snoep

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.

Het is nog maar de vraag of deze verf het vel papier wel haalt. Hij ruikt namelijk zó lekker! En dat is de verf ook, want hij is gemaakt van snoep; Skittles. Die sorteer je op kleur – dus nog leerzaam ook – en dan giet je er een laagje corn syrup (maïsstroop) of gewone stroop bij bij, totdat de Skittles allemaal onder staan. Voeg ook een piepklein beetje water toe en roer alles even door elkaar. Laat de mix staan, totdat de ‘verf’ een mooie kleur heeft en dan kun je creatief aan de slag met je geurschilderij.

‘Lees ook: Knutselen met wc rollen – 35+ leuke ideeën die je kunt maken van toiletrol.’

Knutselen met verf én zout

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Met zout kun je heel goed 3D schilderijen maken. Eerst maak je een tekening met lijm op papier. Daar strooi je zout overheen, het overtollige zout laat je eraf vallen. En dan doop je een kwastje in de waterverf (o.a. te koop bij de HEMA of Baker Ross) en raak je met het kwastje voorzichtig het zout aan. Het is bijna magisch om te zien hoe de verf door het zout opgenomen wordt.

Badverf maken

Met deze zelf gemaakte badverf kun je de mooiste kunstwerken maken in het bad of op de douchewand. Het recept is easy peasy en je maakt je kind er dol gelukkig mee. (PS: Ik weet inmiddels uit ervaring dat je de kleur niet zo makkelijk van je voegen krijgt, dus alleen gebruiken op tegels en in bad. ;-))

Marmeren met olie

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Marmeren met olie en voedingskleurstof is prachtig! Het is een van de makkelijkste manieren om met kinderen marmerpapier te maken, alleen ook de meest kliederige. Maar dat is het waard. Je vult een schaal met een laag water en in wat bekertjes roer je een klein beetje zonnebloemolie met flink wat druppels voedingskleurstof los, zodat de kleur in mini druppeltjes door de olie heen zit. Dan lepel of giet je voorzichtig een klein beetje olie in de schaal met water en doe je er eventueel nog wat andere kleuren olie bij. Daarna leg je je papier op het water en laat hem daar een aantal tellen liggen voordat je hem voorzichtig weer uit het water haalt. Leg je papier te drogen op bakpapier of hang hem buiten op een lijntje. Wanneer hij eenmaal droog is, voelt hij niet meer vet aan.

Scratch papier maken met wasco en verf

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Dit is een ouderwets trucje, maar nog steeds zo leuk! Eerst kleur je je vel papier volledig in met verschillende kleuren wasco (o.a. te koop bij de HEMA en Baker Ross) en daarna verf je er een dikke laag zwarte verf overheen totdat je niets meer van de wasco ziet. Als de verf opgedroogd is, kun je er een tekening in scratchen met bijvoorbeeld een satéprikker.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Schilderen met verf ijsjes

Leuk om te knutselen zomer: verven met ijsblokjes

Kinderen zijn gek op knutselen met verf én op ijs. Dus deze verf ijsjes zijn een gegarandeerd succes. Ik zou er alleen niet aan likken! Kijk hier om te zien hoe je ze maakt.

Spetter kunst met tandenborstels

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Dit is ook geweldig om te knutselen met verf! Je verdunt plakkaatverf of acrylverf (o.a. te koop bij de HEMA of Baker Ross) met wat water. Dan doop je een tandenborstel erin en rats je met je vinger over de haren boven een vel papier, zodat het verf spetters regent. Knip een figuur uit papier of je naam en leg die op je vel en je krijgt dit soort patronen. Kunstig toch?!

Stempelen met spons

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Sponzen zijn ideaal om mee te stempelen. En door een elastiekje om het midden van een (schuur)sponsje te wikkelen, kun je deze vlinders maken. De verf doe je maar aan één kant van de spons, dan vouw je hem dubbel, zodat aan de andere kant exact hetzelfde patroon ontstaat en dat stempel je op een vel papier. Je kunt je schilderij eventueel nog verder mooi maken door er bloemen bij te schilderen of stempelen.

Eetbare vingerverf van chocola

Verven met kinderen - eetbare vingerverf van chocolade

Met deze verf mag je met je vingers verven en daarna kun je ze zelfs aflikken. Want deze verf is namelijk eetbaar! Dus als je klaar bent, kun je je eigen kunstwerken opeten. Yummie! Kijk hier hoe je deze eetbare vingerverf van chocola maakt.

‘Lees ook: Knutselen met papier – Meer dan 20 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Geheimzinnig schilderij

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Teken met waskrijt (o.a. te koop bij de HEMA en Baker Ross) figuren op een vel papier in dezelfde kleur, zodat de tekeningen niet zichtbaar zijn. Als de kinderen daarna met waterverf over het papier heen gaan, komen de figuren ineens tevoorschijn. Een leuke manier om een schatkaart te maken.

Geheimzinnig schilderij met kaars

Onzichtbare inkt - 5 Manieren om het te maken én weer tevoorschijn te toveren!

En in plaats van wasco kun je op dezelfde manier ook een witte kaars gebruiken om zo’n geheimzinnig kunstwerk te maken!

Glow in the dark kunstwerken maken

Glow in the dark verf is magisch. Je kunt er lichtgevende kunstwerken mee maken die écht oplichten in het donker. En het is heel simpel om de verf zelf te maken. In de video hierboven laten we stap voor stap zien hoe dat moet.

Verven met bellenblaas

15 Geweldige bellenblaas spelletjes & activiteiten voor kinderen.


Verven met bellenblaas is ook magisch! Je voegt een paar druppels voedingskleurstof aan bellenblaas toe, of maakt zelf bellenblaas met een kleurtje. En dan blaas je er op een vel papier bellen mee met een rietje. Als de bellen eenmaal uit elkaar spatten, laten ze mooie gekleurde rondjes achter. Of je blaast met je rietje bellen in het bekertje gekleurde sop en legt je velletje erop als de gekleurde bellen eenmaal boven de rand van de beker uitsteken. Daar krijg je ook leuke patronen van.

Verfrollers maken

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.

Met een deegroller – of een lege fles frisdrank – kun je onwijs gave patronen verven met kinderen. Je doet er een stuk bubbeltjes plastic omheen, een touwtje of plakt er verschillende viltfiguren op die je vol smeert met verf en dan rol je over een velletje papier. Leuk om te gebruiken als inpakpapier!

Stippenkunst maken

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Ook wattenstaafjes zijn leuk om mee te verven met kinderen, ook peuters en kleuters kunnen dit al. Je doopt je stokje in de verf en daarna maak je er mooie stippen patronen mee op papier.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ ideeën om prachtige bloemen te maken.’

Stempelen met groente en fruit

Je hebt vast nog wel een aardappel over toch? Of een ander stuk groente of fruit? Want ook daarmee kun je onwijs leuk knutselen met verf door er stempels van te maken. Misschien wel leuker dan verven met een kwast.

Fluffy foam verf

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.


Met deze 3D verf komen kunstwerken ook echt tot leven! Je maakt de verf door scheerschuim en een gelijk deel lijm (gewone huis, tuin en keuken lijm) te mengen. Geef de verf daarna een kleurtje door verf of voedingskleurstof aan je mix toe te voegen. Je 3D kunstwerk laat je een nachtje drogen en daarna kun je hem ophangen. Kijk nou hoe lekker fluffy!

Verven met knikkers

Verven met knikkers: een leuk knutselidee dat geschikt is voor alle leeftijden.

Of je nu een peuter, kleuter, moeder of oma bent; verven kan iedereen. Zeker als je het doet met knikkers, dan wordt je kunstwerk altijd mooi. Lees hier hoe je deze toffe knutselactiviteit aanpakt en wat voor moois je allemaal nog van de schilderijen kunt maken.

Autoverf

Verven met kinderen - 14 leuke ideeën die je kunt knutselen met verf.


Dit knutselidee met verf heeft denk ik geen uitleg nodig. Met je eigen speelgoed maak je de mooiste schilderijen. Vroem! De volgende keer zijn de voeten van dino aan de beurt.

‘Lees ook: 25+ Knutselideeën met papieren bordjes.’

Spint art met de sla centrifuge

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Met de sla centrifuge (o.a. te koop bij de Ikea en HEMA) kun je geweldige kunstwerken knutselen met verf. Hiervoor leg je wat plakkaatverf of acrylverf verdund met wat water in het midden van een (op maat geknipt) papieren bordje of stevig vel papier. Dat leg je in de sla centrifuge en daarna draai je die zo hard als je kunt rond, zodat er een geweldig spin art kunstwerk ontstaat.

Stempelen met wc rol

Leuke ideeën voor wie in de lente knutselen wil: een paardebloem geverfd met wc-rol.

Ook met wc rollen kun je super goed stempelen. Knip hem in en maak er bijvoorbeeld een zonnebloem van of vouw je rolletje in de vorm van een hartje of een halve maan.

Je eigen Mondriaan

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Ook leuk: maak je eigen vlakken schilderij door tape op een papier te plakken en de vakken te verven in primaire kleuren net zoals Piet Mondriaan. Een leuke manier om kleuters te leren over wat primaire kleuren zijn.

Regen blazen

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen

Net zoals de monstertjes helemaal bovenaan dit rijtje, kun je ook regen blazen met verf. Je tekent met stift het silhouet van iemand met een paraplu. En dan druppel je verdunde verf bovenaan je vel papier en blaas je de druppels met een rietje naar beneden. De kunst is om precies te stoppen bij de paraplu!

‘Lees ook: Knutselen met eierdoos – 20 Super leuke knutselideeën.’

Marmeren met scheerschuim

En het laatste knutselidee met verf is marmeren met scheerschuim. Ook heel tof! Je spuit het schuim op een bakplaat of in een ovenschaal. Daar druppel je wat verf bovenop die je er voorzichtig doorheen roert met een satéprikker, vork of ijsstokje. Dan leg je een papiertje op het scheerschuim, druk het een klein beetje aan en haal hem er weer af. Tadaaaa; een prachtig marmeren print. In de video hierboven heb ik dit idee gebruikt voor Pasen, maar je kunt natuurlijk papiertjes afdrukken in iedere gewenste vorm.

Nog meer knutselinspiratie!

Ik hoop dat je deze knutselideeën leuk vindt. Als jij hier ook iets van gaat knutselen met verf, dan vind ik het super leuk om te zien en horen hoe dat gegaan is. Deel dat dus vooral door hieronder een reactie achter te laten of door een foto op Facebook of Instagram te zetten waarin je Lady Lemonade tagt. Check voor meer leuke knutseltips de knutselrubriek op ons blog.

En als je onze knutselideeën leuk vindt en vaker geïnspireerd wil worden met creatieve ideeën, abonneer je dan ook nog even gratis op ons YouTube kanaal. Daar komt iedere week een nieuwe video online. En als abonnee krijg je daar een melding van en hoef je dus nooit meer iets te missen!

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Knutselen met verf - 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen
De 7 leukste 'vintage' shopadresjes
Toververf maken | Een super leuk experiment voor kids!

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Nancy Vandenberghe 8 januari 2020 at 12:50 pm

  Ik was op zoek naar leuke dingen om zelf papier te maken. Zo kwam ik bij jou terecht. Leuk, creatief en heel inspirerend! Bedankt om alles op internet te zetten!

 • Reply Gelukjes van Maris 17 mei 2020 at 7:25 am

  Geweldig leuk. Deze mede creabea en mama is altijd op zoek naar nieuwe ideeën dus ik ga er zeker mee aan de slag

  Xxx

 • Reply Ine Mulder 5 juli 2020 at 3:18 pm

  ik ga dinsdag met mijn kleindochter van 8 verven. wat heb jij een leuke ideeen. Geweldig ik heb er nu al zin in.

 • Laat een reactie achter