Een koekhuisje maken van biscuit & snoepjes

26 december 2023
Een koekhuisje maken van biscuit & snoepjes - Leuk & makkelijk om te doen met de kinderen voor Kerst!

Zoek je nog een leuke activiteit voor de kerstdagen? Maak een koekhuisje van biscuits & snoepjes! Een makkelijke variatie op de welbekende gingerbread houses, want je hoeft er niets voor te bakken. En kinderen vinden het super leuk om te doen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zo’n vrolijk en mooi versierd koekhuisje kunt maken

Wat heb je nodig voor het maken van koekhuisjes?

 • Thee biscuits, met of zonder suikerlaagje, dat maakt niet uit. En eventueel ook biscuitjes met een laagje witte chocola. Bijvoorbeeld Zaans huisje van Albert Heijn.
 • 300 gram poedersuiker
 • 1 eiwit van een groot vers ei (ongeveer 40 gram). Je kunt als je bang bent voor salmonella ook gepasteuriseerd eiwit in de supermarkt kopen. Of de royal icing even 30 à 40 seconde in de magnetron zetten nadat je hem gemaakt hebt.
 • Citroensap
 • Snoepjes, zoals tumtummetjes, snoepstaafjes, beertjes en M&M’s. En eventueel ook wat sprinkles om je koekhuisje extra mooi te maken.
 • Scherp mesje
 • Mixer

Waar komt de traditie van gingerbread huisjes vandaan?
De oorsprong van gingerbread, de peperkoek waar de huisjes van worden gemaakt, gaat ver terug in de geschiedenis. Een monnik zou het recept in 992 van het Midden Oosten naar Europa gebracht hebben. Pas veel later, in de 13e eeuw, toen het recept in Engeland werd geïntroduceerd, ging het ineens hard met de populariteit van de koek en werden er gingerbread creaties gemaakt door bakkers in heel Europa. Het huisje volgde pas later en ontstond door het sprookje ‘Hans en Grietje’ van de gebroeders Grimm uit 1812. Geïnspireerd door het snoephuisje waar Hans & Grietje van snoepten, begonnen Duitse bakkers kleine, versierde huisjes te bakken van peperkoek. En daarmee was de traditie van het koekhuisje, dat met name rond kerst erg populair is, geboren.

>> Lees ook: Kerstkoekjes maken en versieren met kinderen.
Een koekhuisje maken van biscuit & snoepjes - Leuk & makkelijk om te doen met de kinderen voor Kerst!

Het koekhuisje maken

 1. Om te beginnen ga je eerst de ‘lijm’ maken die het koekhuisje bij elkaar moet houden; royal icing. Royal Icing is net wat steviger en minder vloeibaar dan glazuur, waardoor je het goed kunt gebruiken om de biscuits aan elkaar vast te plakken. Je maakt de royal icing door de poedersuiker samen met het eiwit en een theelepel citroensap te mixen tot een gladde witte massa. Het moet zo stevig zijn dat je er met de deeghaken pieken in kunt trekken die een beetje rechtop blijven staan. Is het te stevig, dan voeg je nog een druppeltje citroensap toe. En is het te slap, dan doe je er nog wat poedersuiker bij.
 2. Je kunt het koekhuisje natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Je begint met de onderkant; wij gebruikten daarvoor 4 biscuits. Die ‘plak’ je aan elkaar met wat royal icing.
 3. Daar bovenop ga je de muren van het huis bouwen. Wij gebruikten voor iedere zijkant 2 biscuits en die plak je ook weer aan elkaar vast met royal icing. Je kunt de muren eventueel tijdelijk ergens tegenaan laten leunen zolang de royal icing nog niet hard is. Het helpt sowieso om ze meteen allemaal op te bouwen, want ze hebben ook steun aan elkaar als alle muren eenmaal staan.
 4. Dan ga je het dak voor je koekhuisje maken. Daarvoor zet je op 2 zijkanten van het huisje 2 halve, schuin gesneden koekjes die je ook weer aan elkaar vastplakt met royal icing. Omdat de biscuits met witte chocola wat zwaarder zijn dan gewone biscuits, hebben wij die eerst aan elkaar vast geplakt met royal icing en ook een biscuit aan de binnenkant geplakt met royal icing om ze bij elkaar te houden. En toen de royal icing hard was, hebben we de daken er pas op gezet.
 5. Tot slot kun je het koekhuisje verder mooi maken door het te beplakken met snoepjes, chocola en sprinkles. Hoe bonter, hoe leuker!
>> Lees ook: 45+ Leuke kidsproof hapjes & drankjes voor het kerstdiner op school.
Een koekhuisje maken van biscuit & snoepjes - Leuk & makkelijk om te doen met de kinderen voor Kerst!

En dan is je koekhuisje klaar! En je ziet het; ook al is het resultaat ‘rommelig’, het ziet er sowieso ontzettend leuk uit. Vind je niet? Onze tip; blijf er vooral niet te lang naar kijken, maar ga er ook lekker van snoepen. Want als de koekjes niet luchtdicht opgeborgen zijn, worden ze snel oud.

Ga jij nu ook zo’n vrolijk koekhuisje maken, dan vinden wij het super leuk om het eindresultaat te zien. Dat kun je bijvoorbeeld met ons delen door er een foto van te plaatsen op Facebook of Instagram, waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke kerstrecepten & activiteiten voor kids

Behalve deze koekhuisjes vind je op onze website nog veel meer leuke Kerst inspiratie om het thuis gezellig te maken. Is jouw kind bijvoorbeeld dol op knutselen, dan moet je zeker even ons blog bomvol Kerst knutsels bekijken. Of kijk ook eens naar deze Kerst spelletjes; vooral het levende kerstboom spel is leuk! Om het huis extra in kerstsfeer te maken, kun je deze Kerst raamtekening gratis printen en overtrekken op het raam. En check voor nog meer Kerst lekkers ons blog met Kidsproof Kerst recepten.

En wil je echt niets meer van ons missen, abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal! Want daar komt iedere week weer een nieuwe video online met leuke kinderknutsels en recepten.

Fijne feestdagen!

Een koekhuisje maken van biscuit & snoepjes - Leuk & makkelijk om te doen met de kinderen voor Kerst!
Kleurplaat Oud en Nieuw | Leuke Oud & Nieuw kleurplaten printen (gratis!)
Een kerstlichtje knutselen van een glazen potje

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter