Tips om meer water te drinken

11 maart 2019
Tips om meer water te drinken per dag - Zo krijgt je lichaam voldoende vocht.

Ik ben nu alweer een week onderweg met mijn doel om meer water te drinken. Want – zoals ik in dit blog van vorige week schreef – was ik nogal geschrokken van de gevolgen van mijn vochttekort. Op naar een gezondere lifestyle dus, was het motto. En – wie had dat verwacht?! – de afgelopen dagen ben ik veranderd in een heuse zuipschuit. Hoe me dat gelukt is, wil ik graag met je delen. En daarom heb ik mijn tips om meer water te drinken voor je op een rij gezet.

7 Tips om meer water te drinken

Begin de dag met een glas water

Het eerste wat ik sinds deze week doe als ik in de badkamer sta, is een glas water drinken. Je lichaam heeft urenlang geen vocht binnen gekregen, dus het vochtniveau mag wel weer omhoog. En de trend is voor de rest van de dag meteen gezet.

‘Lees ook: 10x Falen als moeder – Wat er gebeurt als ik de ballen laat vallen.’

Koppel water drinken aan een vaste activiteit

Wat voor mij ook helpt, is om water te drinken op andere vaste momenten die een paar keer per dag voorbij komen. Dat doe ik nu bij iedere maaltijd en bij ieder tussendoortje. Maar je kunt bijvoorbeeld ook steeds een nieuw glas water vullen als je naar het toilet bent geweest.

Zet je telefoon in

Mijn telefoon herinnert mij zo nu en dan ook aan een glas water. Ik heb hierop de SamenGezond-app geïnstalleerd met als doel ‘Water als gezonde basis’. En die geeft mij regelmatig een seintje. Wat ook helpt is een aantal keer per dag je alarm zetten, net zolang totdat water drinken een gewoonte wordt. En maak een notitie aan waarin je bijhoudt hoeveel je drinkt.

Hoeveel water moet je per dag drinken?
Het Voedingscentrum adviseert om elke dag 1,5 à 2 liter water – eventueel afgewisseld met thee en koffie zonder toevoegingen – te drinken. Dat zijn 6 tot 8 glazen per dag. Dat is een goede richtlijn. Wel heb je meer behoefte aan vocht als het bijvoorbeeld warm is of als je sport. Luister dus goed naar je lichaam. Bij een gebrek aan vocht geeft het vanzelf een seintje: ‘Ik heb dorst’.

‘Lees ook: Thuis sporten – 5 Effectieve work out oefeningen voor een strakker & dunner lijf.’
Tips om meer water te drinken per dag - Zo krijgt je lichaam voldoende vocht.
Via de SamenGezond-app word je eraan herinnerd om te drinken. De app geeft je bovendien tips om meer water te drinken.

Geef water een smaakje

Geen water lusten, bestaat natuurlijk niet. Maar het kan mij soms wel tegen gaan staan. Wat ik dan doe, is het voor mezelf lekkerder maken door fruit en kruiden toe te voegen. Citroen met munt is mijn lievelingssmaak. (Voor meer lekkere smaakvariaties moet je ook absoluut even dit blog met fruitwater recepten checken.) En ik drink ook liever lekker koud water en zet nu dus standaard een karaf in de koelkast. Of ik kies voor bruisend water. Die variatie helpt.

Zorg dat je altijd water bij je hebt

Of ik nu thuis of buitenshuis ben, inmiddels zorg ik ervoor dat ik altijd water bij de hand heb. Een drinkfles als ik op pad ga en als ik thuis ben, heb ik dus een karaf naast me staan. Of een pot thee, want dat telt ook. Met water binnen handbereik en in het zicht, drink ik echt meer.

Drink bij iedere koffie een glas water

Kom je in restaurants of koffiebarretjes, dan wordt er vaak al standaard een glas water bij de koffie geserveerd. Daar heb je vaak ook behoefte aan. En sinds ik aan deze uitdaging begonnen ben, doe ik het thuis ook. Dat helpt mij weer om aan mijn dagelijkse hoeveelheid vocht te komen.

‘Lees ook: Me Time: 10 Manieren om je weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.’

Kun je te veel water drinken?
Hoewel je absoluut voldoende moet drinken, kun je ook té veel water drinken. Met als gevolg een watervergiftiging en dat is gevaarlijk. Dit gebeurt wanneer je in hele korte tijd heel veel water en te weinig natrium – dus zout – binnen krijgt. Je kunt je opgeblazen voelen, misselijk worden, spugen en hoofdpijn krijgen.

Weten wat de gevolgen van een vochttekort zijn voor jouw lichaam

En de laatste en misschien wel belangrijkste uit dit rijtje tips om meer water te drinken; mijn grootste motivatie is dat ik nu weet wat de gevolgen van een vochttekort zijn. Dat ik misschien wel onnodig moe was, dat mijn extra kilo’s er maar niet af gaan door een trage stofwisseling als gevolg van te weinig drinken, etc. Dus voed jezelf met kennis en dan ben je al op de helft!

Hoe gaat het nu verder met mij?

Sinds ik meer water ben gaan drinken, zit ik wonderbaarlijk lekkerder in mijn vel. Ik heb minder trek tussen mijn maaltijden en tussendoortjes in. Ik voel me gezonder. En ik mis mijn water ook als het niet naast me staat. Helaas ben ik er afgelopen week wel achter gekomen dat water drinken nog geen vaste gewoonte is geworden. Want toen ik een paar dagen terug een hele dag weg was en mijn telefoon vergat, dronk ik weer veel te weinig. De SamenGezond-app laat ik er dus voorlopig nog even op staan, zodat ik nog aan dat glas water herinnerd word. Ik ben absoluut van plan om dit vol te houden. Bovendien geeft de app me goeie tips; een aantal van de tips om meer water te drinken hierboven komen zelfs bij de ‘online coach’ uit de app vandaan. Als jij dus ook een steuntje in de rug kan gebruiken, installeer hem dan zeker. Hij is gratis.

‘Lees ook: Welke kledingstijl past bij mij? Zo herontdek je je stijl als moeder.’

Heb jij nog tips om meer water te drinken?

Lukt het jou om voldoende te drinken? En heb jij nog fijne tips om meer water te drinken? Deel ze dan vooral hieronder in een reactie onder dit blog. Ik ben ook heel benieuwd naar hoe jullie het aanpakken!

HEMA B.A.E. - Review van de nieuwe, 100% vegan (!) én betaalbare HEMA make-up lijn
Vakantie foto's bewaren - dit zijn 6 leuke manieren

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Danielle Tesselaar 11 maart 2019 at 9:01 pm

  Ik heb je fruitwater gemaakt. Wonderbaarlijk lekker. Vind het ook moeilijk te drinken maar dankzij jou vandaag twee glazen extra 😉

  • Reply Annemieke 12 maart 2019 at 11:44 am

   Ha, leuk dat je het recept geprobeerd hebt! En dat ik daar een beetje mee heb kunnen helpen. 😉

 • Reply Lisette 15 maart 2019 at 10:05 am

  Bedankt voor de tips! Ik drink sinds een paar dagen meer water, en merk ook direct dat ik meer dorst heb als ik dat niet doe. Helaas wil ik die dorst in de avonden nog wel eens verwarren met trek in bier 😉 maar goed, het begin is er!

 • Laat een reactie achter