Meesterdag & Juffendag ideeën – 10x knutselen met de hele klas

9 juni 2019
Meesterdag en Juffendag ideeën - 3x knutselen met de hele klas.

Afgelopen week hadden mijn kids Meesterdag en Juffendag op school; de dag waarop de verjaardag van hun leerkracht gevierd wordt. Als klassenmoeder mocht ik een leuk cadeau verzinnen. En dat is aan mij goed besteed! Ik ben dol op creatieve dingen bedenken. Alle kinderen uit de klas hebben twee vlinders per juf versierd die ik op elkaar plakte op een schildersdoek. Deze 3D kunstwerken zijn het resultaat. In dit blog vertel ik je precies hoe we ze maakten én geef ik je ook nog andere leuke Meesterdag en Juffendag ideeën die je kunt knutselen met de hele klas. Ook leuk om te geven aan het einde van het schooljaar, als afscheidscadeautje.

10 Meesterdag & Juffendag ideeën

Vlinders maken voor juf of meester

Meesterdag en Juffendag ideeën - 3x knutselen met de hele klas.

Allereerst dus het vlinder kunstwerk. Iedereen uit de klas van Finn heeft per juf twee vlinders versierd en uitgeknipt. Ik heb bij de Action 2 goedkope schildersdoeken gekocht (50 x 70 cm) en daar de vlinders opgeplakt met een lijmstift. Eerst de ene vlinder helemaal en daarna de andere alleen met het middenlijfje waarbij ik de vleugels iets omhoog gevouwen heb. Op het doek heb ik met pen de namen van de kinderen erbij geschreven en in het midden met textielstift de tekst ‘Lieve juf, Jij geeft ons vleugels! Liefs van alle kinderen uit groep 3’. Als je zelf niet zo’n mooi handschrift hebt, kun je de tekst eventueel eerst ook in een leuk lettertype op de computer tikken, uitprinten en daarna achter het schildersdoek plakken en overtrekken. Onze juffen waren er erg blij mee. Voor wie dit Juffendag idee ook wil maken, heb ik een te downloaden printable gemaakt met daarop 4 vlinders. Die vind je hier.

‘Lees ook: Afscheid juf of meester: Met deze cadeaus zeg je op een originele manier ‘Bedankt!’.’

Meester- en Juffendag thee

Deze theedoos was bij ons ook een groot succes! Voor dit toffe Juffendag idee hebben alle kinderen uit de klas een theezakje versierd waar ik een witte wikkel omheen gemaakt had. De zelfgemaakte theezakjes stopte ik in een theedoos (ik kocht die van mij hier voor €8,95) met dit als vrolijke resultaat!

Bloem knutselen voor juf of meester

Wat juf of meester ook altijd heel leuk vindt om te krijgen, zijn bloemen. Helemaal als ze zelf gemaakt zijn. Het ziet er zo vrolijk uit, zo’n boeket waaraan ieder kind een persoonlijke bijdrage heeft gedaan. Van de ouderbijdrage kun je er eventueel nog een mooie vaas bij kopen waar je de bos bloemen in zet. Je kunt de kinderen bloemen laten maken van crêpe papier zoals op de foto. Of bijvoorbeeld met een rietje en 2 zelf versierde cupcake vormpje eraan geregen of zelf geknipte bloemblaadjes. Check mijn blog 16 manieren om bloemen te knutselen voor leuke voorbeelden. Het leukste is natuurlijk wanneer ieder kind een andere bloem maakt.

Met de hele klas op de foto

Meesterdag en Juffendag ideeën - 3x knutselen met de hele klas.

Ook een leuk Meesterdag of Juffendag idee is de hele klas op de foto zetten en daar een collage van maken. Je kunt een leuke zin bedenken – zoals ‘Bedankt lieve juf Karin!’ – en ieder kind zijn eigen letter laten versieren op een A4tje en ze daarmee op de foto zetten. Van al die foto’s maak je dan bijvoorbeeld een collage zodat de zin leesbaar wordt en die collage kun je bijvoorbeeld op Canvas laten afdrukken. Of je hangt de foto’s aan een lijntje en maakt er een slinger van. En voor het afscheid van Finn zijn juf hebben we eens alle kinderen gefotografeerd met een krijtbordje in hun handen waarop stond wat ze van juf vonden. (Zie de foto hierboven) Ook van die foto’s hebben we een collage gemaakt en die gebruikt als kaft van een boekje met daarin van ieder kind een tekening.

‘Lees ook: DIY: Bedankje voor meester of juf.’

Slinger knutselen voor Meester- of Juffendag

De klassenmoeder van mijn jongste zoontje Charlie had dit jaar ook iets leuks voor zijn juffen bedacht. Alle kinderen mochten van papier, stof of vilt zelf een vlaggetje maken en deze versieren. En zij heeft ze daarna aan een lijn gemaakt. Het resultaat was een onwijs vrolijke mix & match slinger met allerlei verschillende vlaggetjes in verschillende vormen eraan. En die schittert nu aan het plafond in het klaslokaal. Dat zijn ook leuke Meester- of Juffendag ideeën!

Boom vol handafdrukken

Met handafdrukken kun je ook altijd super leuke Meesterdag en Juffendag ideeën bedenken. Laat alle kinderen bijvoorbeeld een handafdruk maken op een tafelkleed, een keukenschort, een jute tas of een groot vel papier of canvas doek waarop je de stam van een boom tekent of schildert, zoals hierboven. Bij iedere handafdruk schrijf je de naam van het kind en je hebt uiteindelijk een waanzinnig mooi kunstwerk.

Wie ben ik?

Meesterdag & Juffendag ideeën - 10 Leuke cadeautjes om te knutselen met de hele klas!

Dit vind ik ook echt een super origineel Meester- of Juffendag idee! Je koopt het spel ‘Wie ben ik?’ en in plaats van de kaartjes, gebruik je foto’s van de kinderen om het spel mee te spelen. Laat ieder kind een lekker gekke foto maken met een hoed, petje of gekke bril op. Zitten er minder dan 24 kinderen in de klas, dan zet je kids dubbel op de kiek met bijvoorbeeld een pruik op. En als er meer kinderen in de klas zitten, kun je sommigen samen op de foto zetten. En in plaats van het spel zelf maken, kun je het ook bestellen via Wanapix.nl. Dan hoef je alleen maar de foto’s aan te leveren en krijg je het spel binnen 4 dagen kant en klaar thuis.

Vriendenboekje voor juf of meester

Ook een toffe tip in dit rijtje Meesterdag en Juffendag ideeën is het vriendenboekje. Want die bestaan niet alleen voor kinderen, maar ook voor juffen en meesters. Vorig jaar maakte de klas van mijn zoon deze voor het afscheid van juf. Toen maakte ik een heel doorgeef schema voor alle kids in de klas. Maar inmiddels heb ik ook een leuk alternatief online gevonden. Op Mijn Vriendenboekje kun je alle kinderen via de mail tegelijk uitnodigen wat vragen in te vullen en foto’s te uploaden en als iedereen dit gedaan heeft, kun je het boekje bestellen. Super makkelijk. Kies voor het thema school en dan kun je ook nog uit 6 verschillende stijlen boekjes kiezen. En als je het leuker vindt om een receptenboekje met alle lievelingsgerechten van de klas erin te maken, dan kan dat ook!

‘Lees ook: Afscheidscadeau voor juf of meester knutselen – 16 super leuke cadeautips om zelf te maken.’

Rapport voor juf of meester

Afscheidscadeau voor juf of meester knutselen - 16 super leuke ideeën.

Normaal zijn het de leerlingen die een rapport van juf of meester krijgen. Maar hoe leuk is het om dit eens om te draaien en met de hele klas een rapport voor de leerkracht te maken. Ik heb deze printable gemaakt (voor juf en deze voor meester) waarop je de meester of juf cijfers kunt geven voor zijn of haar prestaties. En daarnaast is er ruimte voor wat leuke anekdotes zoals over wanneer je het meeste om de leerkracht moest lachen, wat het leukste aan hem of haar is en een mooie tekening. Laat iedereen van de klas er één invullen en bundel die dan met een mooie voorkant in een mapje. Een super leuk idee voor Meester- en Juffendag.

Kookboek maken

En de laatste in dit rijtje Meesterdag en Juffendag ideeën is een zelf gemaakt kookboek of boek met bakrecepten (‘Heel groep 4 bakt!’). Super leuk voor juffen of meesters die creatief zijn in de keuken. Je laat ieder kind zijn lievelingsrecept uitwerken op een A4tje; dat kan met foto’s met tekeningen etc. En ook die bundel je dan tot een kookboek met een mooie kaft. Een leuke aanvulling hierop is om alle kinderen ook nog een ingrediënt uit het recept te laten kopen en die in een mand te stoppen om samen met het kookboek te geven. Daar is de juf of meester vast super blij mee!

Nog meer Meesterdag & Juffendag ideeën

Ik hoop dat je deze Meesterdag en Juffendag ideeën leuk vindt. Mocht je zelf nog een leuke aanvulling hebben, laat jij je knutseltip dan hieronder achter in de reacties? Dat vind ik leuk!

En ben je op zoek naar leuke Meesterdag of Juffendag ideeën, bedankjes of afscheidscadeautjes om individueel te geven, dan moet je ook absoluut nog even mijn blog met cadeau tips voor Juf en Meester checken. Of dit, dit of dit zelfmaak idee. En wil je van jouw zelfgemaakte cadeau iets extra speciaals maken? Geef er dan ook één van deze lieve en leuke gedichtjes en teksten voor juf of meester bij.

Mijn kind wil op paardrijden!
Foto op hout of steen afdrukken - Zo doe je dat heel simpel zelf!

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reply Nathalie 24 juni 2018 at 2:07 pm

  Altijd superleuke ideetjes. Wij geven ook iets zelfgemaakt. We gaan granola maken.

 • Reply Maaike 29 juni 2018 at 6:01 pm

  Annemieke, wat een leuk idee! Welke afmetingen heeft het schildersdoek dat je op het voorbeeld hebt gebruikt? Dit i.v.m. de hoeveelheid vlindertjes. Alvast bedankt.

 • Reply Annemieke 30 juni 2018 at 1:22 am

  De afmeting van het doek is 40×50 cm. Leuk dat je enthousiast bent!

 • Reply Mayke 19 mei 2019 at 10:09 pm

  Mag ik je vragen wat de afmetingen zijn van het schildersdoek waar de vlinders op zijn geplakt !!
  Ik vind dit echt een super leuk idee voor juffendag !!

 • Reply annemieke 29 mei 2019 at 5:02 pm

  Hoi Mayke, leuk dat je enthousiast bent. En sorry voor mijn late reactie. De afmeting van mijn canvas doeken zijn 50 – 70 centimeter. Groetjes, Annemieke

 • Reply Vanessa 9 juni 2019 at 7:19 am

  Jeetje, super leuke tips!! Bedankt.

 • Reply M 25 juni 2019 at 12:56 pm

  Wat is de afmeting.
  Eerst geedt je in een reactie 40×50 later 50×70
  Super leuk idee!

 • Reply Dagmar Niekel 4 juli 2019 at 6:13 pm

  Hoi!
  Ik vind het idee met de boom erg leuk!
  Laat je de kinderen dan hun handen in gewone verf drukken en dan op het papier?

  Groetjes,
  Dagmar

 • Reply Mijntje 22 juni 2021 at 7:05 am

  Hoi, wat een leuke ideeën!
  Vraag: liet je de vlindertjes inkleuren met stiften of potlood of wasco?
  Dankjewel! Groetjes Mijntje

 • Laat een reactie achter