Knutselen voor Carnaval | 34 Leuke carnaval knutsels voor kinderen!

18 februari 2023
Knutselen Carnaval | Leuke knutseltips voor hét verkleedfeest van het jaar!

Met alleen een simpel papieren wegwerp bordje, kartonnen doos, papier & andere knutselspullen kun je zijn wie je maar wil. Laat je fantasie de vrije loop en maak een paar stoere dinosaurus poten, knutsel carnaval maskers van papieren bordjes, tover een doos om in een LEGO kostuum of verander in een superheld of clown met masker of strik. Deze carnavalsknutsels plus nog veel meer leuke ideeën die je kunt knutselen voor carnaval vind je hier!

34 Leuke ideeën om te knutselen voor carnaval

Carnaval muts knutselen

Knutselen voor Carnaval | 34 Leuke knutsels voor hét verkleedfeest van het jaar!

Tover jezelf om in een harlekijn met deze vrolijke papieren muts. Je maakt hem door een lange strook papier (knutselpapier koop je o.a. bij de HEMA) rondom vast te plakken of nieten, zodat hij op je hoofd past. En aan de binnenkant plak je 5 lange driehoeken in verschillende kleuren vast. Vouw de punten om en plak aan de uiteindes een rondje. Je kunt de muts nog verder versieren met leuke foam stickers (HEMA) of ander knutselmateriaal.

‘Lees ook: Matching carnavalskleding: Leuke verkleedideeën voor ‘t hele gezin.’

Wiebel clown knutselen

Knutselen voor Carnaval | 34 Leuke knutsels voor hét verkleedfeest van het jaar!

Dit wiebelende clowntje is super leuk én makkelijk om te maken. Je maakt hem door een papieren gebaksbordje (te koop bij de HEMA) dubbel te vouwen. Dan knip je uit gekleurd papier twee rondjes die je aan beide kanten van het bordje en tegen elkaar aan plakt. Teken er een gezichtje op. En geef je clown dan een muts van papier, maak bijvoorbeeld nog een strikje en versier de kraag van de clown met glitter, confetti of andere leuke versiersels. Duw op de rand van het bordje om de clown te laten wiebelen.

Harlekijn knutselen met een wc rol

De harlekijn – de voorouder van de clown – is het symbool voor carnaval. Dus knutsel er vooral één, dat is leuk! In de video hierboven laten we zien hoe je dat kunt doen met een lege wc rol en gekleurd papier.

Carnaval kleurplaten

Carnaval kleurplaat | Print hier gratis de leukste carnaval kleurplaten uit!

Kinderen die gek zijn op kleuren, vinden het vast heel leuk om één van onze carnaval kleurplaten te maken. Van grappige clowns tot prins carnaval, verklede kinderen en leuke harlekijntjes. Je kunt ze allemaal hier downloaden. (gratis!)

Carnaval molentje knutselen

Als je dit clowntje in de wind houdt of er tegenaan blaast, gaat hij razend snel salto’s maken. Super leuk om te maken voor carnaval! Hier laten we stap voor stap zien hoe je dat kunt doen.

Clown strik of stropdas knutselen voor carnaval

Clown knutselen | 12 Super leuke clown knutsels voor kinderen.

Wil je jezelf als clown verkleden? Dan kun je deze leuke clown strik of clown stropdas knutselen. Je kunt daarvoor onze gratis printable gebruiken (hier downloaden). Knip de clown strik en/of stropdas uit stevig gekleurd papier. Daarna kun je ze versieren met pompons, pailletten, stift of verf. En als de lijm en verf droog zijn, maak je er een elastiekje of lintje aan vast, zodat je hem echt om je nek kunt doen.

‘Lees ook: Leuke kleurplaten voor carnaval, gratis downloaden & printen.’

Clown schoenen knutselen

Clown knutselen | 12 Super leuke clown knutsels voor kinderen.

Deze schoenen maken je clown kostuum compleet! Je maakt ze door uit karton twee schoenen te knippen en die te beplakken met papier en verder te versieren. Maak er een gat in waardoor je je voeten kunt steken. Je trekt ze aan over je eigen schoenen, alleen deze zijn natuurlijk véél leuker!

Clown yourself

Jezelf verkleden als clown zonder verkleedkleding? Dat kan ook! Clown yourself! Oftewel; knutsel van jezelf een clown. Hoe je dat precies doet, kun je stap voor stap zien in de video hierboven.

Confetti schieter knutselen voor carnaval

Een confetti regen maakt carnaval nóg feestelijker. Misschien heb je wel eens een party popper – zo’n confetti schieter – in de winkel gescoord. Maar helaas kun je daar maar één keer mee knallen en dan is de lol alweer voorbij. Maak daarom je eigen confetti kanon van een wc rol en een ballon, dat is super makkelijk! En die kun je ook nog eens eindeloos opnieuw afschieten. Hier zie je stap voor stap hoe je een confetti kanon maakt.

Clown knutselen voor carnaval

Een clown knutselen voor carnaval.

Met deze vrolijke clown breng je je huis helemaal in carnavalssfeer. De basis is een papieren bordje waarop je het gezicht van een clown tekent. Ik heb hem nog verder versierd met kleurrijke stippels en de clown een paar benen van muizentrapjes gegeven. De neus is een ballon die je door een klein gaatje in het bordje kunt steken en dan opblaast.

‘Lees ook: Masker knutselen met wegwerp bordjes – 9 Super leuke ideeën.’

Eenhoorn masker knutselen voor carnaval

Eenhoorns zijn toch één van de leukste dieren ter wereld. Alleen jammer dat je er nooit één in het echt tegen komt. Gelukkig is dit masker een leuk alternatief! Check de video om te zien hoe je dit carnaval masker kunt knutselen.

Dinosaurus poten

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Hoe twee tissue boxen (of lege schoenendozen) je kind veranderen in een stampende, brullende dinosaurus. Althans, dat is het effect dat deze dino poten hebben op mijn kind. 😉 De dozen beplak je met verschillende tinten groen vloeipapier (o.a. te koop bij Baker Ross). En de oranje nagels kun je knippen uit een sponsdoekje of je maakt ze van knutselfoam. (ook te koop bij Baker Ross)

Slingers maken van papieren matjes

Ook dit is een super leuke carnaval knutsel. De gekleurde vlaggetjes zijn gemaakt van geknipte matjes papier. Om die te maken, knip je een A4tje in 3 gelijke delen. Dan vouw je ze dubbel over de lengte en daarna vouw je ze 2 keer dubbel over de breedte. Daarna knip je er een patroontje in door je vouwwerk links en rechts in te knippen. Vouw je papier vervolgens weer 2 keer open en lijm je vlaggetjes vast aan een touwtje. Leuk voor aan de muur of in het raamkozijn.

Venetiaans oogmasker knutselen voor carnaval

Je eigen Venetiaanse masker knutselen voor carnaval is ook super leuk. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt. Het masker zelf maak je van een papieren bordje en dat pimp je daarna met alle knutselspullen die je in huis hebt. Lijm er een ijsstokje aan om het masker vast te houden of knoop een elastiekje aan de zijkanten, zodat je hem om je oren kunt doen.

Coole kikkerbek knutselen voor carnaval

Leuke ideeën om te knutselen met papieren bordjes

Het moet niet gekker worden. Deze kikker kwaakt niet, maar toetert! Je maakt de kikkerbek door een papieren bordje rood en groen te verven. Dan vouw je hem dubbel met de rode kant binnen. Knip op de vouw een gaatje waardoor een feesttoeter (te koop bij de HEMA) past. En maak de kikker af door hem twee ogen van pompons (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) te geven. Toet!

‘Lees ook: Strijkkralen voorbeelden – De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Alpaca knutselen

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Van een lege kartonnen doos kun je ook eindeloos veel kostuums maken. Geïnspireerd door de alpaca hype, maakten wij deze leukerd. En dat was verbazingwekkend makkelijk. In de doos snijd je aan de onder- en bovenkant een gat. Het hoofd en de staart knip je uit stevig karton en die zet je vast door een sneetje te maken in de doos. Het halster is een stukje lint met daaraan een keycord en twee grote pompons aan een touwtje geregen.

Dierenoren diadeem

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

De dierenoren diadeem is overal te koop. Maar het is ook leuk om er zelf eens één te maken van pijpenrager. Wikkel als basis 2 pijpenragers om elkaar heen en buig ze in de vorm van een haarband. En hierop kun je dan de oortjes maken.

Sambaballen maken voor carnaval

Knutselen Carnaval | Leuke knutseltips voor hét verkleedfeest van het jaar!

Bij carnaval hoort muziek. En het is extra leuk als je die muziek zelf kunt maken met je eigen geknutselde muziekinstrument. Zoals deze sambaballen. Doe wat rijst of kleine macaroni schelpjes in het gele eitje dat je in een surprise ei vindt. En plak dat met leuke tape (o.a. te koop bij de HEMA) tussen twee wegwerp lepels. Nu nog even oefenen op een vrolijke carnavals kraker!

Vrolijke feestmuts voor carnaval

Knutselen voor carnaval - Toffe ideeën voor het leukste verkleedfeest van het jaar.

Deze carnavalsknutsels laten wel zien hoe veelzijdig papieren bordjes zijn. Want ook deze feestmuts is ervan gemaakt. Hiervoor verdeel je het middelste van het bordje in acht gelijke taartpunten en die knip je uit, alleen de achterkant laat je vast zitten. De punten vouw je omhoog en kun je versieren met verf, stiften, pompons, crêpepapier en glitters.

Clowntjes op een stokje

Clown knutselen | 12 Super leuke clown knutsels voor kinderen.

Van deze clowntjes word je toch ook blij? Het gezicht maak je van papier en plak je daarna op een ijsstokje vast. De haren kun je van wol maken en de neus van een kleine pompon. Leuk om in een plant te steken of in een piepklein vaasje neer te zetten voor een feestelijke carnaval sfeer in huis.

‘Lees ook: De tofste verkleedkleren voor kids uit de nieuwe H&M collectie.’

Sambabal met rijst

Knutselen voor carnaval - Toffe ideeën voor het leukste verkleedfeest van het jaar.

Nog zo’n leuke muzikale carnavalknutsel! Voor deze sambabal plak je twee wegwerp gebaksbordjes op elkaar met rijst ertussen. Plus een ijsstokje om de sambabal mee vast te houden en wat veren ter versiering. En de sambabal zelf kun je ook nog versieren met stift, plakkers of ander knutselmateriaal.

Carnaval krans knutselen met parapluutjes

Ook dit is toch geweldige carnaval versiering voor in huis?! Je maakt de krans door allemaal feest parapluutjes (te koop bij Speelgoedpostorder.nl) te steken in een krans van stro of piepschuim. (beiden ook te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Dan knoop je er een lint aan en eventueel nog een paar ballonnen en heb je een superleuke hanger voor aan de deur!

Dinosaurus muts met stekels

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Leuk om je dino look mee compleet te maken! De basis is een ronde strook van papier en daaraan lijm je een lange strook met stekels van papier. Roarrrr! Welke dino fan gaat deze toffe muts knutselen voor carnaval?

Clown masker

Masker knutselen van wegwerp bordjes - 9 Super toffe ideeën

Kids hangen graag de clown uit en dus kun je ze dan net zo goed ook de looks geven door dit masker te knutselen voor carnaval. De basis is een papieren bordje dat je omtovert in een vrolijke clown. Maak bijvoorbeeld een leuk hoedje van papier, haren van pompons en teken een gezicht op het bordje. Dan knip je er een paar ogen in, zodat je er echt doorheen kunt kijken. En maak tot slot twee gaatjes in de zijkant met een perforator en rijg er een elastiekje doorheen waarmee je het masker om je oren kunt doen.

Leeuw

Masker knutselen van wegwerp bordjes - 9 Super toffe ideeën

Nog zo’n leuk masker van een papieren bordje. En wat een koning! Je maakt de leeuw door het bord geel te verven en de rand oranje. Als de verf droog is, knip je de oranje rand in. De oren, snoet en het ‘sikje’ zijn ook gemaakt van papieren bordjes. En als die op hun plek zitten, teken je er tot slot nog een neus op en geef je de leeuw snorharen van papieren strookjes.’

‘Lees ook: 12 Leuke clowntjes om te knutselen met kinderen.’

Brandweerman helm knutselen voor carnaval

Knutselen voor carnaval - Toffe ideeën voor het leukste verkleedfeest van het jaar.

Deze helm is voor de stoere brandweerman of vrouw in spé die droomt van branden blussen. Je maakt hem door het binnenste van een papieren bordje voor 2/3 uit te knippen en dan verf je het bordje rood. Terwijl de helm droogt, maak je ondertussen een label die je er daarna opplakt. 

Indianen tooi

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Speelt jouw kind graag indiaantje? Dan kun je op een simpele manier deze leuke indianentooi maken. Van een strook papier maak je een rondje dat precies op je hoofd past en daarop plak je een paar veren. Je kunt de tooi eventueel nog verder versieren met pailletten of andere plakkers.

Toverstaf knutselen carnaval

Knutselen Oud en Nieuw - De leukste knutselideeën rond de jaarwisseling

Plak een ster van stevig papier op een satéprikker, versier hem met glitters, pailletten en lintjes en maak zo je eigen toverstaf. Hocus pocus, pilatus pas! Ik zou willen dat het iedere dag carnaval was!

Superhero masker knutselen voor carnaval

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

Of kruip in de huid van je eigen held en knutsel zo’n stoer superhelden masker voor carnaval. Ook weer van papieren bordjes gemaakt.

Superhero armbanden

Knutselen carnaval - De leukste verkleedkleren maken kids zelf!

En om de look compleet te maken, kun je er van wc rollen bijpassende superhero armbanden bij maken. Je knipte ze over de lengte in een rechte lijn door, zodat ze om je arm passen en dan kun je ze versieren met verf of gekleurd papier.

‘Lees ook: Knutselen met papier: 20 Toffe, maar simpele knutselideeën voor kids.’

Haaien hoedje vouwen

1, 2, 3, 4… haaien hoedje van papier. Zo voelt het dus om tussen de kaken van Jaws geklemd te zitten. In de video zie je hoe je de great white kunt knutselen voor carnaval.

Lego carnaval kostuum maken

Zelf een LEGO kostuum maken - de ultieme verkleedkleding voor LEGO fans. Maal van een kartonnen doos heel simpel een reuze LEGO steen waar je zelf in past.

De keuze in verkleedkleding is reuze. Maar nog nooit kwam ik een LEGO kostuum tegen. En dus maakten wij er zelf één. De basis is een kartonnen doos die je omtovert in een mega grote LEGO steen waar je kind zelf in past. En het hoedje maakt de outfit compleet. Hier kun je zien hoe je het LEGO pak stap voor stap maakt.

Reuze clown versiering

Met deze clown op de muur knutsel je een enorme carnaval eyecatcher. Want zeg nou zelf; hij valt lekker op, vind je niet! En het is ook leuk om hem in een deuropening te hangen, zodat iedereen onder de clown door naar binnen moet. Een feestelijk welkom! Je maakt hem door drie repen crêpepapier te knippen van 6 verschillende rollen crêpepapier met ieder een ander kleurtje. De rolletjes rol je uit, zodat je van alle kleuren drie lange stroken crêpepapier hebt. (Crêpepapier koop je voordelig bij Speelgoedpostorder.nl). Van papier knutsel je het hoofd, de handen en de voeten van de clown. En op de achterkant van het hoofd lijm je 2x zes lange stroken crêpepapier. Het laatste setje stroken knip je door de helft en plak je aan de zijkanten van de strik vast. Lijm tot slot de uiteindes van de stroken aan de handen en voeten van de clown en hang hem aan de muur of deur.

Feeën stafje

Knutselen voor carnaval - Toffe ideeën voor het leukste verkleedfeest van het jaar.

En de laatste uit dit rijtje carnavalsknutsels; nog zo’n leuk toverstafje. Alleen is deze gemaakt van chenilledraad met daar omheen strijkkralen en een paar linten. Super vrolijk!

‘Lees ook: Meer dan 40 leuke knutselideeën met wc rollen .’

We hopen dat je enthousiast bent over deze leuke knutseltips. Als je nu ook iets voor carnaval gaat knutselen, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto op Facebook of Instagram te posten waarin je Lady Lemonade tagt. Maar een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd! 

Nog meer knutselinspiratie

Behalve deze carnavalknutsels vind je op ons blog nog veel meer leuke dingen om te knutselen. Check bijvoorbeeld ook eens ons blog met leuke clown knutsels. Of maak een masker van een papieren bordje, daarvoor vind je hier een heleboel leuke voorbeelden. Of download hier gratis één van onze carnaval kleurplaten! En voor al onze andere knutseltips kun je in onze DIY rubriek terecht. Vergeet je tot slot niet te abonneren op ons YouTube kanaal! Daar verschijnt iedere week namelijk een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee ben jij de eerste die dat ziet en mis je nooit meer iets van ons.

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Deze producten mogen niet ontbreken bij de paasbrunch
Een harlekijn maken van een wc rol

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply safa 17 mei 2019 at 6:36 pm

    ik vind het leuk om te knutselen

  • Laat een reactie achter