Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

27 april 2024
Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

De meivakantie staat voor de deur. Een perfect moment om leuke dingen te doen met het gezin. Of je nu zin hebt in een dagje avontuur, actie, cultuur, natuur, of een feestje; in de meivakantie is er ontzettend veel leuks te doen voor kinderen én ouders. Ter inspiratie hebben wij de allerleukste meivakantie uitjes en activiteiten voor jullie op een rij gezet. Van de leukste bevrijdingsfestivals om de vrijheid te vieren tot vette musea, de meest instagrammable lunchroom voor een geweldige high tea, de leukste en lekkerste kidsproof recepten die kinderen zelf kunnen maken of bakken en nog veel meer. Hier vind je voor ieder wat wils!

De 18 leukste meivakantie uitjes & activiteiten

Vier de vrijheid op de leukste Bevrijdingsfestivals

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Bevrijdingsfestivals zijn al meer dan 30 jaar een begrip in Nederland. In 14 steden verspreid door het land, zoals Amsterdam, Utrecht, Groningen en onze home town Haarlem, vieren we elk jaar op 5 mei onze vrijheid. En dat voelt als één groot feest voor jong en oud waarop heel Nederland één is. Misschien wel hét feestje van het jaar. Met fantastische muzikale optredens van populaire artiesten én jong talent van verschillende genres, lekker eten en drinken en super leuke marktkraampjes. En op de verschillende festival terreinen zijn er voor kinderen speciale kinderfestivals met theatervoorstellingen, kinderconcerten, luchtkussens, een zweefmolen en workshops waar ze heerlijk kunnen knutselen of geschminkt worden. Een enorm leuk uitje voor in de meivakantie. Voor een overzicht van alle Bevrijdingsfestivals in Nederland en de complete programma’s kun je terecht op deze website.

>> Lees ook: Dit zijn de leukste Koningsdag kleurplaten voor kids (gratis te downloaden & printen!).

Ga op kraambezoek bij de boer

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Een leuk uitje in de meivakantie voor peuters en kleuters is een bezoek aan een kinderboerderij. Er worden nu namelijk overal jonge dieren geboren. En die zijn natuurlijk ultiem schattig om te zien. Er zijn overal in Nederland wel recreatieboerderijen of bezoekboerderijen waar je welkom bent in de stallen, dieren kunt knuffelen, spelen in de speeltuin, de boer kunt helpen bij het verzorgen en voederen van de beesten of rond kunt scheuren op een traptractor. En vaak is er ook een boerderijwinkel en restaurantje met super lekkere, dagverse producten én vers gemaakt softijs. Een aantal van de leukste kinderboerderijen in Nederland zijn bijvoorbeeld Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos waar kinderen lammetjes een flesje kunnen geven. Speelboerderij Donterman in Holten waar ze behalve boerderijdieren zelfs schildpadden en wallaby’s hebben en ook een knuffelschuur en enorme speeltuin met o.a. schommels, klimtoestellen en een skelterbaan. Maar de leukste kinderboerderij in Nederland is waarschijnlijk Avonturenboerderij Molenwaard. Hier kunnen kids een koe melken, trekker rijden, varen in een bootje, pony rijden. Maar ook knuffelen met de allerliefste boerderijdieren en meer leren over het verzorgen van plantjes en de herkomst van voedsel om hun boerderij diploma te halen. Daarnaast zijn er leuke attracties, speelplekken en theatershows van boer en boerin Fien & Teun. Dus daar ben je wel een dagje zoet!

Lekker smullen & snoepen tijdens een kids high tea

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Uit eten gaan of ergens lekker lunchen doen we vaak met vriendinnen. Maar als je kinderen van lekker eten houden of echte zoetekauwen zijn, dan is het ook heel leuk om in deze meivakantie samen met hen een uitstapje te maken naar een hippe lunchroom of koffietentje voor een kids high tea. Plekken zoals Anne & Max en Brownies & downies hebben heerlijke high teas op het menu met allerlei zoete en hartige lekkernijen. Denk aan mini-sandwiches, scones met clotted cream, diverse soorten jam, taartjes en natuurlijk een assortiment van kindvriendelijke theesoorten en sappen. En bij Pret Kidscafé in Hoorn en De Bonte Belevenis, een speelboerderij in Assendelft kunnen kinderen naast lekker eten ook lekker spelen. Maar de ultieme hotspot voor een high tea is toch echt The Cake Room in Breda. (zie de foto’s) Daar is niet alleen het eten zoet, maar ook het complete interieur. Met een cupcake automatiek, mega roze olifant, golden room en een little kids room waar je op alle muren mag kleuren! En het eten komt vers uit eigen bakkerij.

Circustrucs leren op het Circusstad Festival in Rotterdam

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Ieder jaar in de meivakantie transformeert Rotterdam in een bruisende circuswereld met spectaculaire circusacts. Want dan barst het vijfdaagse Circusstad Festival in de stad los. Het hart van het festival is het vrij toegankelijke Schouwburgplein. En daar en er omheen, in zalen zoals het Luxor Theater, Theater Rotterdam en de Doelen en in pop-up circustenten zijn spectaculaire acrobatiek voorstellingen, illusionisten en adembenemende circusacts te zien. De talentvolle artiesten komen uit binnen- en buitenland. En kinderen kunnen ook meedoen aan workshops van de artiesten zelf, waar ze zelf leren jongleren, vliegen en balanceren. Of hun circus skills oefenen op de speelplaats. Een te gek actief en cultureel uitje voor het hele gezin in de meivakantie. Voor de grote voorstellingen heb je een ticket nodig, maar een heleboel acts en workshops zijn gratis. Kijk hier voor het complete programma.

Eindeloos zwieren, zwaaien en rondjes draaien op de kermis

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

De kermis is een geliefde klassieker onder de meivakantie uitjes. Overal in Nederland poppen kermissen op, van grote steden tot kleine dorpen, waar gezinnen kunnen genieten van een mix van traditionele en moderne attracties. Van spannende ritjes zoals de botsauto’s, break dance, spin of de discotrain tot meer ontspannen vermaak in de draaimolen of spelletjes zoals eendjes vangen en ringgooien. De kermis biedt vermaak voor alle leeftijden. Daarnaast zijn er talloze kraampjes met lekkernijen zoals suikerspinnen, oliebollen en poffertjes, die bijdragen aan de feestelijke sfeer. Een dag of avond op de kermis staat garant voor plezier en opwinding en is een perfecte manier om samen quality time door te brengen. Op Kermis.nu vind je een overzicht van alle kermissen in Nederland.

Geniet van bloemen op de bloemenvelden

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Omdat het lente is, staan de bollenvelden in Noord-Holland volop in bloei. Een aaneenschakeling van ontelbaar gekleurde bloemen zo ver je kunt kijken, echt een waanzinnig mooi gezicht. De meivakantie is dan ook de uitgelezen kans om eens een uitje te maken naar deze oer-Hollandse bloemenvelden. Er is een mooie fietsroute van 35 kilometer die je in ongeveer 2 à 3 uur kunt fietsen, maar ook gedeeltelijk kunt doen. Onderweg kom je langs de mooiste tulpenvelden, narcissenvelden en hyacintenvelden, maar ook langs het strand van Langevelderslag en een schitterend duingebied. En op de route zijn ook allerlei andere kleine attracties, zoals de Tulip Barn in Hillegom waar kinderen kunnen spelen tussen de tulpen en je mooie foto’s kunt schieten in de Instagram tulpentuin. Of bloemenkas De Tulperij in Voorhout waar je tussen de bloemen een drankje kunt drinken en taartje kunt eten. Hier kun je de bloemenroute gratis downloaden en alle attracties op de fietsroute ontdekken. En hier vind je de autoroute. En heb je geen zin in een fietstocht, maar wel in een bloemen uitje? Dan kun je met de kids ook een dagje naar de Keukenhof in Lisse of de Tulip Experience in Amsterdam in de meivakantie.

>> Lees ook: 12 Geweldige spelletjes & activiteiten voor kinderen in het donker.

Voor één dag kapitein op een fluisterbootje

Dit zijn de allerleukste plekken om een bootje te huren in Nederland!

Ontdek samen met de kids waarom Nederland waterland genoemd wordt en huur een boot in de vakantie. Een fluisterbootje – een stille, elektrisch aangedreven boot die makkelijk te besturen is – , een familiekano of een klein motorbootje zijn het perfecte vervoersmiddel om unieke plekken vanaf het water te ontdekken. En zo’n dagje varen voelt echt als vakantie en je bent er dan ook even helemaal tussenuit. Leuke locaties daarvoor zijn bijvoorbeeld Giethoorn, de Biesbosch, Monnickendam of de grachten van Utrecht, Haarlem of Amsterdam. Hier op onze website hebben we de leukste plekken om een bootje te huren in Nederland voor je op een rij gezet. Een superleuke activiteit voor in de meivakantie, zeker met alle jonge dieren in de wei en de natuur die tot leven komt.

Test je klim skills in één van de geweldige klimbossen in Nederland

Klimbos | Dit zijn de leukste & meest uitdagende klimbossen in Nederland.

Het bos is ook een leuke plek om naartoe te gaan in het voorjaar. Even lekker een frisse neus opdoen in één van deze leuke speel- en belevenisbossen. Of, als je echt van een sportief uitje houdt, ga je naar een klimpark of klimbos in de meivakantie. Want wist je dat ons land maar liefst 300 te gekke klimbossen en klimparken telt. We kunnen ons dus goed voorstellen dat het lastig kiezen is waar je het beste naartoe kunt gaan. Daarom hebben wij de allerleukste en meest uitdagende klimbossen voor je op een rij gezet. Met de langste tokkelbanen, de hoogste klimroutes en de meest originele obstakels, zoals een surfplank, slee, vliegend tapijt en zelfs een auto hoog in de lucht. Klimbossen die leuk zijn voor alle leeftijden en waar je met het complete gezin, zowel de volwassenen als de kinderen, een leuke dag kunt hebben in de meivakantie. Je vindt ze hier.

Maak een uitje naar de leukste kinder musea van Nederland

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Een museum bezoeken is ook altijd een leuk uitje en in de meivakantie heb je zelfs misschien wel tijd om er naar twee te gaan. Want Nederland zit vol met musea die te gek zijn voor kinderen. Wij hebben de Museumkaart, waardoor de drempel om een museum bezoekje te plannen heel laag ligt en we dus al in verschillende pareltjes zijn geweest. Onze favorieten: Naturalis in Leiden, NEMO Science Museum in Amsterdam, Het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Archeon in Alphen aan den Rijn. Op ons wensenlijstje voor deze vakantie staan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. En de puber vindt instagrammable musea zoals WONDR en The Upside Down heel erg leuk, dus we willen ook graag nog eens naar Amaze, een audiovisuele experience en het STRAAT Museum in Amsterdam, met allemaal graffiti en street art. Wij zijn ook benieuwd wat jouw favoriete musea zijn. Dus heb je nog tips, deel ze dan vooral door onder dit artikel een reactie te plaatsen!

Een dag in de virtuele wereld in het A’DAM VR Game & Race Park

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Het A’DAM VR Game & Race Park is een walhalla voor game liefhebbers en een te gek uitje voor wat oudere kids in de meivakantie. Met zijn 1500m2 is dit game park in Amsterdam het allergrootste VR Park van Europa. Je vindt er onder andere te gekke 4D simulaties, virtuele achtbanen, escape rooms en waanzinnige free roaming shooters. Dat is next level virtual reality gamen, omdat je niet vast zit maar vrij kunt rondlopen. Een fantastische ervaring. En daarnaast kun je ook achter het stuur van een Formule1 wagen kruipen bij de simrace experience. Alsof je Max Verstappen zelf bent.

Beleef een magische dag in de leukste pretparken

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

In de lente openen alle attractieparken traditiegetrouw hun deuren weer. Vaak zijn er tijdens de winterstop ook weer nieuwe attracties aan het park toegevoegd. En dus is dit hét ultieme pretparken seizoen! Attractieparken zoals de Efteling, met zijn sprookjesbos en magische attracties en Walibi Holland, bekend om zijn spannende achtbanen, bieden vermaak voor alle leeftijden. En de attracties van Duinrell kun je combineren met het geweldige waterpark van Duinrell; het Tikibad. Dat is het allergrootste glijbanen paradijs van de hele Benelux! Met 21 snelle en super gave glijbanen, verwarmde buitenbaden en een geweldig waterspeelhuis voor kinderen. Julianatoren is weer een fantastische keuze voor peuters, kleuters en kinderen tot en met 10 jaar. En ook Slagharen is een leuk attractiepark. Pretparken organiseren ook vaak extra activiteiten in vakantie periodes, zoals themadagen, shows en meet & greets met personages. Dus in de meivakantie is een uitje naar een pretpark geweldig om te doen.

>> Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.

Leuke lente knutsels maken

Knutselen lente | Meer dan 50 leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.

Voor kleine creatievelingen vind je op ons blog ook een heleboel leuke knutsel activiteiten voor in de meivakantie. De lente is namelijk een superleuke inspiratiebron. Kijk voor ideeën bijvoorbeeld maar eens naar deze 50 lente knutsels, maak deze bloembommen met de kinderen of knutsel een paar van deze lieve lente dieren of bloemen. En kinderen die van tekenen houden, worden vast heel blij van al deze leuke lente kleurplaten die je gratis kunt downloaden en printen. Maar kleien met zoutdeeg is ook reuze leuk. Een heleboel inspiratie dus!

Een dagje waterpret in één van de leukste zwemparadijzen

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Zwemmen is één van de lievelingsactiviteiten van veel kinderen. En hoewel we dit vaak vooral in de zomer doen, leent de meivakantie zich daar ook perfect voor. Er zijn in Nederland namelijk een heleboel te gekke zwemparadijzen met glijbanen, wild waterbanen, golven, bubbelbaden, stroomversnellingen en water speeltoestellen waar de kinderen zich makkelijk een hele dag vermaken. Een uitje naar een zwemparadijs is bovendien een goede manier om de zwem skills up-to-date te houden. Zeker met de zomervakantie in het vooruitzicht! Weet je nog niet waar je heen wilt? Check dan hier de leukste zwemparadijzen van Nederland.

Zelf iets lekkers koken of bakken

Kids in de keuken | Leuke recepten voor kinderen om zelf te maken!

Als je kinderen van jongs af aan laat helpen in de keuken dan hebben ze daar de rest van hun leven wat aan. Maar behalve leerzaam is samen koken of bakken ook gewoon super leuk en gezellig. Dus duik deze meivakantie met je kinderen de keuken in of laat ze zelf of met vriendjes één van deze super leuke, grappige én lekkere kinderrecepten maken. Van een over the top milkshake tot een wrap tosti om je vingers bij af te likken. Wij weten zeker dat jullie mini chefkoks deze recepten zelf of met een klein beetje hulp perfect kunnen maken. Om er daarna van te smullen natuurlijk!

Ga op stedentrip in eigen land

Dit zijn de meest originele & leuke dingen om te doen in Amsterdam met kinderen. Toffe hotspots, geweldige uitjes, spectaculaire musea & meer!

Om de toerist uit te hangen, hoef je in de vakantie niet perse naar het buitenland. In Nederland kun je dat namelijk ook heel goed. En hoeveel van ons eigen land heb je nu eigenlijk al gezien? Nederland heeft zoveel leuke dingen te bieden. Dus maak in de meivakantie eens een uitje naar een dorp of stad in eigen land. In onze hoofdsteden zoals bijvoorbeeld Rotterdam, Groningen, Maastricht of Amsterdam is al zo ontzettend veel leuks te zien en te doen met kinderen. Maar ook minder toeristische trekpleisters zoals Almere of Arnhem zullen je echt verrassen. Bezoek musea, geniet van de historische architectuur of ga naar een speeltuin midden in de stad. Elke stad heeft wel iets unieks te bieden. Dus maak er een mooie stedentrip van, eventueel met een overnachting. Dat is natuurlijk helemaal een feest.

Zelf een mooie bos tulpen plukken in een pluktuin

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

Wat ook een ontzettend leuk uitje is om te doen in de meivakantie is een bezoek brengen aan een pluktuin. Daar kun je rond de maand april zelf tulpen plukken. Je kiest de mooiste bloemen uit en stelt zo zelf een mooie bos samen die je tegen betaling mee naar huis kunt nemen. Zo haal je gelijk de lente in huis. En het is een leuke manier om aan kinderen te laten zien hoe bloemen groeien. En vaak zijn er bij zo’n pluktuin ook nog andere leuke activiteiten te doen of is er een restaurantje waar je koffie, limonade en een taartje kunt eten. Dat is toch feest! Voor het plukken van tulpen kun je o.a. terecht bij de Tulperij in Voorhout, de Tulpenpluktuin in Marknesse, Floratuin in Julianadorp, Pluktuin Stoutenburg in Stoutenburg, de Pluktuin in Amstelveen, Pluktuin Bakkum in Bakkum, Pluktuin het Platteland in Putten en Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen. En je vindt er vast ook één bij jou in de buurt als je even verder zoekt op internet.

>> Lees ook: 14 Leuke spelletjes en activiteiten voor in de tuin.

Leuke proefjes & experimenten voor kids die alles willen weten

Kinderen zijn geboren wetenschappers; mega nieuwsgierig en ze willen álles weten. Experimenteren en kleine proefjes doen is een heel leuke manier om ze stukje bij beetje te leren hoe dingen werken. En op onze website vind je een paar hele leuke proefjes die je thuis kunt uitproberen in de meivakantie. 

Organiseer een ‘Ja-dag’

Dit zijn de leukste meivakantie uitjes & activiteiten met kinderen!

En voor de laatste meivakantie tip moet je als ouders een klein beetje lef hebben. Maar de kinderen vinden het absoluut te gek. Organiseer een ‘ja-dag’. Dat is een dag waarop de kinderen de baas zijn en mogen kiezen wat ze willen doen. Natuurlijk kun je dit wel een beetje in goede banen leiden, door bepaalde afspraken over kosten en dingen die echt niet kunnen te maken. Maar verder moet je ze alle verantwoordelijkheid en vrijheid geven om de dag zelf in te kunnen vullen. Ontbijten met een ijsje, papa opmaken, Fortnite leren aan mama… Ze zullen je vast verrassen met leuke ideeën. En het wordt gegarandeerd een dag die ze nooit meer vergeten. Herinneringen for live! PS: om alvast een beetje in de stemming te komen, kun je met het hele gezin vooraf de film Yes Day kijken, die op Netflix staat.

We hopen dat jullie met al deze leuke activiteiten en uitjes een geslaagde meivakantie tegemoet gaan. En dat jullie met het gezin een fijne tijd hebben samen. Weet je zelf nog leuke uitjes of andere leuke dingen om te doen in de vakantie? Laat het dan vooral aan ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Een hele fijne vakantie!

Paas uitjes | Dit zijn de leukste uitjes en activiteiten met Pasen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter