Moederdag knutselen – 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

29 april 2020
Kaarsen versieren - Je eigen tekening op een kaars voor Moederdag!

Wil jij iets super moois voor Moederdag knutselen? Laat je dan inspireren door één van deze 26 originele knutselideeën. Want zelf gemaakte Moederdag cadeautjes zijn absoluut het leukst!

Meer dan 25 leuke ideeën om voor Moederdag te knutselen

Een paar vrolijke zelf gemaakte happy socks

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Koop een paar witte sokken en laat de kinderen er met textielstiften (o.a. te koop bij Baker Ross) een mooie tekening op maken. En natuurlijk is het extra leuk als ze er ook nog zelf een etiket bij knutselen. Rijg die met één steek met naald en draad aan de sokken vast en dit leuke Moederdag cadeau is klaar!

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Muurhanger weven

Muurhangers van wol zijn al een tijd weer helemaal hip. Maar wist je dat je zo’n kleedje ook zelf kunt weven? Lekker vrolijk en super leuk om te knutselen voor Moederdag voor wat oudere kinderen. In deze video laat ik zien hoe het moet.

Hartje van strijkkralen knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit hartje is juist weer super leuk om voor Moederdag te knutselen met wat jongere kinderen, zoals peuters en kleuters. Je laat de kinderen strijkkralen om een ijzerdraadje doen. Die buig je samen in de vorm van een hartje; de uiteindes draai je even om elkaar en steek je dan in wat zoutdeeg of zelfdrogende klei. Als het deeg of de klei droog is, kan die nog versierd worden. Een simpel, maar leuk Moederdag cadeautje.

Bloemenhangers knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met bloemen maak je alle moeders blij! Deze bloemenhanger maak je van een papieren wegwerpbeker. Die versier je aan de buitenkant met krijt, stift, potlood of verf. En daarna prik je er aan beide kanten een gaatje in en daar steek je een chenilledraad door met daar omheen strijkkralen geregen. En het bekertje vul je met – eventueel zelf geplukte – bloemetjes. Tadaa, een super vrolijk zelf gemaakt Moederdag cadeau.

Waxinelichtje van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.

Moeders die graag kaarsen branden, worden vast heel gelukkig van dit leuke cadeau. En ook deze Moederdag knutsel is super geschikt om te knutselen met peuters en kleuters. Gewoon een bolletje zoutdeeg platdrukken en er met een waxinelichtje een holletje in maken. Je kunt er voor het bakken al wat strijkkralen of pailletten in duwen als versiering of ze na het bakken verven.

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Sleutelhanger met handafdruk

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Wedden dat moeders hun sleutelbos nooit meer kwijtraken met deze mooie sleutelhanger er aan vast?! Je maakt hem van krimpfolie (o.a. te koop bij Bol.com). Daar laat je de kids eerst een hartje op verven. En als die droog is, verf je een handje en druk je die over het hartje heen. Daar schilder je nog een steeltje met blaadje aan vast en je hebt een bloem van een handafdruk. Als de verf droog is, knip je de hand uit en maak je een gaatje aan de bovenkant met de perforator. Laat dan de krimpfolie krimpen in een voorverwarmde oven op 150 graden. In een paar tellen is je sleutelhanger klaar. Het blijft magisch knutselmateriaal.

Koelkast magneten knutselen voor Moederdag

Ook leuk om te knutselen met zoutdeeg zijn deze kunstwerken waar moeders de andere kunstwerken – zoals tekeningen, schoolwerkjes etc – mee op kunnen hangen. Op de achterkant plak je een magneetje (o.a. te koop bij Baker Ross) waardoor ze blijven kleven aan de koelkast, de verwarming of een magneetbord. Ik maakte deze koelkast magneten van wit zoutdeeg, het recept daarvoor vind je hier.

Lantaarntje knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met dit leuke lichtje kunnen moeders straks extra lang genieten van mooie lente- en zomeravonden in de tuin. Je maakt deze Moederdag knutsel van een leeg glazen potje. Daarop kun je bijvoorbeeld bloemetjes maken van vingerafdrukken waaraan je een steeltje verft. En het handvat maak je door een ijzerdraadje om de hals van de pot heen te binden met daaraan een chenilledraad met strijkkralen.

Bloemen handjes in een versierde bloempot

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Deze bloemen van handafdrukken zijn ook een leuk Moederdag cadeau om te knutselen. Je maakt ze van stevig papier en een paar ijsstokjes. En die steek je in een bloempotje (o.a. te koop bij Baker Ross) dat je eventueel ook nog kunt verven of versieren door er stukjes papier op te plakken.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken.’

Dromenvanger knutselen van een papieren bordje

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Wat zullen moeders voortaan goed slapen als ze deze prachtige dromenvanger van hun kind krijgen als Moederdag cadeau! De basis is een wegwerp gebaksbordje (o.a. te koop bij HEMA). Daar knip je een rond gat in, precies in het midden. De randen aan de binnen- en buitenkant knip je in en daar span je met wol als het ware een spinnenweb doorheen. En daar maak je een mooi weefwerkje in met verschillende kleuren wol. Je maakt de dromenvanger af door er een aantal ‘slingers’ aan vast te hangen die je kunt versieren met strijkkralen, veertjes, kralen etc.

Een vaas knutselen voor Moederdag

Deze vaas maakten wij een tijdje geleden als afscheidscadeautje voor juf, maar is natuurlijk ook super leuk voor Moederdag! Je kunt hem vullen met echte – eventueel zelf geplukte – bloemen. En als je nog niet uitgeknutseld bent, dan maak je er zelf nog een paar bloemen bij. In ons blog bloemen knutselen vind je meer dan 30 leuke ideeën daarvoor.

Ketting met zoutdeeg hanger

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met deze speciale Moederdag kettingen verras je je moeder zeker. Ik maakte ze door uit zoutdeeg hartjes te steken met een koekvormpje. En de donut maakte ik door een rondje bal zoutdeeg plat te drukken en er een rondje uit te steken. Toen het zoutdeeg hard geworden was in de oven heb ik het nog geverfd en de hangers aan een touwtje gehangen.

Bloemen knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Deze bloemen hebben het eeuwige leven! Je maakt ze door van een wc-rol een vaasje te maken en die op een stevig vel te plakken. En daarin maak je allemaal vrolijke bloemen van papier.

De liefste mama van de wereld

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Er is er maar één de liefste en dat is mama! 😉 De wereldbol maakte ik van zoutdeeg dat ik kleurde met voedingskleurstof. Eerst de blauwe bol en daarna kleide ik er met groen continenten op. Daarin stak ik een satéprikker met een bordje waarop ik toen de bol uitgehard was in de oven ‘Voor de liefste mama van de ↓’ opschreef. Je kunt de bol eventueel ook maken van klei of wit deeg en hem daarna verven.

Persoonlijke kaars met eigen tekening

Wat ook een super bijzonder cadeau is om voor Moederdag te knutselen, is deze persoonlijke kaars met daarop je eigen tekening! Eerst maak je een prachtig kunstwerk op papier en daarna laat je hem als het ware door de kaars opnemen door hem te verhitten. Kijk maar naar de video om te zien hoe het moet.

‘Lees ook: Knutselen met papier – 20+ toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Macramé hanger knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook leuk; knoop een macramé hanger en doe daar een zelf versierde papieren beker in als bloempotje. Je kunt er eventueel al een klein plantje in doen of wat zaadjes planten. Een macramé plantenhanger maken is super simpel, hier laat ik stap voor stap zien hoe dat moet. PS: Ik maakte deze van wat dikker textielgaren (o.a. te koop bij Hobbii.nl), maar je kunt natuurlijk ook touw of wat dikkere wol gebruiken.

Boekenlegger maken

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met de afdruk van je hand kun je zoveel leuks. Daar is deze boekenlegger ook weer een voorbeeld van. Je trekt je hand om op dik papier en knipt hem uit. Dan plak je hem met goeie lijm op een ijsstokje en kun je hem versieren. Leuk om samen te geven met een mooi boek.

Moederdag armbanden knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Deze armbanden zijn ook heel leuk om te knutselen voor Moederdag. De basis is een ijsstokje; dat leg je een half uur in gekookt water en daarna buig je hem voorzichtig krom. (maak er een paar extra, want tijdens dit proces breekt er altijd wel één) Het kromme ijsstokje klem je aan de binnenkant van een glas en zo laat je hem helemaal drogen. Smeer het stokje daarna in met lijm en wikkel er wol omheen. Aan beide uiteindes laat je 1 draadje wol wat langer; hiermee kun je de armband dicht knopen.

Moederdag schaaltje knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Nog een te gek zoutdeeg idee dat je voor Moederdag kunt knutselen. Je drukt je hand in het zoutdeeg en de afdruk snijd je uit. Daarna leg je de hand voorzichtig in een schaaltje dat in de oven kan, zodat er in de hand een kommetje ontstaat. Als je de hand afgebakken hebt, dan verf je hem en dan is je Moederdag schaaltje klaar. Leuk om sieraden in te bewaren of een waxinelichtje op te zetten.

Waxinelichtjes

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Nog zo’n mooi lichtje. Alleen is nu niet de kaars het kunstwerk, maar de lichtjeshouder zelf. Ik maakte hem door een glazen potje te verven. En daar omheen bond ik een touwtje met een hartjes hanger van zoutdeeg eraan.

‘Lees ook: Bloemen maken van crêpepapier.’

Sleutelhanger met silhouetten

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Behalve de sleutelhanger met handafdruk hierboven, kun je ook deze toffe sleutelhanger met krimpfolie maken. Je maakt allereerst een foto van de zijkant van het hoofd (dat kan ook met een tablet, zodat je de foto niet perse hoeft uit te printen of af te drukken) en daar leg je dan een velletje krimpfolie (o.a. te koop bij Bol.com) bovenop. En met stift trek je het silhouette van het hoofd om en het hoofd kleur je in en knip je uit. Dan maak je met een perforator een gaatje in het hoofd en laat je de folie krimpen op 150 graden in de oven. De hoofden maak je aan een sleutelhangerring vast en je sleutelhanger is klaar!

Hyacint knutselen

Dit Moederdag cadeautje is persoonlijk én vrolijk. De hyacint maak je zelf en steek je daarna in de foto. In de video laat ik je zien hoe. Wil je liever een andere bloem? Check dan ons blog over bloemen knutselen. Daar vind je nog 30 andere leuke ideeën.

Bloemen terrarium met vlinders

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

In plaats van een lantaarntje kun je van een glazen pot ook dit mooie terrarium met bloemen voor Moederdag knutselen. Op de deksel van de pot maak je een tuintje met gras en bloemen die je bijvoorbeeld kunt maken van papier en chenilledraad. En om de pot bind je een stukje ijzerdraad waaraan je aan beide uiteindes een vlinder van chenilledraad en papier vast maakt. Super leuk voor moeders om op een mooi plekje in huis neer te zetten!

Tot aan de maan en terug

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ik hou van jou tot aan de maan en terug! Dit idee om te knutselen voor Moederdag is een echt kunstwerk. Eerst maak je een schilderij van een sterrenhemel. Ik heb daarvoor verf gebruikt en waskrijt voor de maan, dat geeft een leuk effect. Daarna plak je er een trap op van ijsstokjes en een uitgeknipte foto, net alsof je naar boven klimt.

Foto- of kaarthouder van zoutdeeg

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit allereerste knutselidee is simpel, maar met super leuk resultaat. Precies waar ik van houd. Je maakt de foto- of kaarthouder door van zoutdeeg een stevige basis te maken. Daar steek je dan een stuk ijzerdraad in dat je aan het einde oprolt als een slakkenhuis. Bak hem af in de oven op 100 graden en daarna kun je je fotohouder verven. Voor die van mij heb ik de glitterverf van Creall gebruikt. Extra leuk!

Ketting voor Moederdag knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook een mooi sierraad om aan moeders cadeau te geven, is deze ketting in een zelf geknutseld doosje. De ketting kun je maken van lint met kralen of strijkkralen bijvoorbeeld. En het doosje vouw je door twee vouwblaadjes in 16 vierkantjes te vouwen. Dan knip je er één rij vanaf. Het papier dat je over houdt knip je aan de bovenkant en onderkant in op de vouwlijnen. En de zijkanten vouw je naar binnen en lijm je vast, zodat je een bakje hebt. Dan knip je alle hoeken van het bakje in tot de helft en vouw je de randen naar binnen en lijm je ze daar vast. In het ene bakje doe je een vloeipapiertje waarop je de ketting legt. En in het andere bakje plak je een papiertje met een lieve boodschap of Moederdag gedichtje. Dat bakje vouw je als deksel over de ander heen en dan bind je er een mooi lintje om voor de finishing touch. Is dat geen leuk Moederdag cadeau?!

Moederdag thee

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Is jouw moeder een echte theeleut? Dan vind ze het vast leuk om deze gepersonaliseerde theezakjes met lieve boodschap te krijgen! Ik knipte hartjes uit waarop ik iets liefs schreef en plakte die op het etiket. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm maken en versieren. Leuk voor bij het ontbijt op bed!

‘Lees ook: Afscheidscadeau voor juf of meester knutselen – 16 super leuke ideeën.’

Nog meer knutselinspiratie

Ik hoop dat je al deze ideeën leuk vindt! Mocht jij er nu ook één voor Moederdag gaan knutselen, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of #ladylemonade te gebruiken. Ik vind het altijd tof om jullie kunstwerken ook te zien!

Kijk hier voor andere leuke knutseltips. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!
Dé leukste knutselideeën met zoutdeeg
De leukste strijkkralen figuren & knutselsets

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Kevin 2 mei 2019 at 3:04 pm

  Ook echt leuke ideeën. Ben een beetje opzoek gegaan naar iets leuks om met de kids voor mam te doen. Scrub of Chocola maken lijkt op dit moment te gaan winnen.

 • Reply leonie 14 mei 2019 at 10:31 am

  hai ladies, leuke ideeen weer! we zijn bezig met een leuke brooddeeg fotohouder voor de verjaardag van opa voor volgende week. Vraagje. Die Creall verf, heb je die in een Haarlemse winkel gekocht of online?

 • Reply Annemieke 14 mei 2019 at 11:08 pm

  Hoi Leonie, ik heb de verf online geshopt bij Havo. Een linkje vind je onder de foto van de fotohouder. Alvast gefeliciteerd met opa!

 • Reply Elha 6 mei 2020 at 10:25 am

  Hoi,
  Is de kaars wel brandveilig als je de wikkel van gewoon papier maakt?

  • Reply Annemieke 7 mei 2020 at 9:31 pm

   Hoi Elha, omdat het papier volledig ‘opgenomen’ wordt door het kaarsvet, kun je de kaars gewoon branden! Groetjes, Annemieke

  Laat een reactie achter