Moederdag knutselen | 50+ Knutselideeën voor een zelfgemaakt cadeau

29 april 2023
Kaarsen versieren - Je eigen tekening op een kaars voor Moederdag!

Wil jij iets super moois voor Moederdag knutselen? Laat je dan inspireren door één van deze 50 originele knutselideeën. Want zelf gemaakte Moederdag cadeautjes zijn absoluut het leukste! We zijn benieuwd wat jij gaat maken voor Moederdag.

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag

‘Mama, je bent een kei!’

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag!

Is jouw moeder een echte kei? Zoek dan een gladde steen en maak er een mooie Moederdag kei van. Dat kun je doen door de steen te verven of door erop te tekenen met acrylstiften (o.a. te koop bij Bol.com). Geef de steen een paar voeten, een vrolijk gezichtje en eventueel wat haar gemaakt van een veertje of wat wol. Als je tevreden bent met het eindresultaat, kun je de kei op een hartje plakken met daarop de tekst ‘Mama, je bent een kei!’. Hiervan hebben we een printable gemaakt; die kun je hier gratis downloaden en afdrukken op rood papier.

‘Lees ook: Knutselen met papier | 30+ leuke & simpele knutselideeën voor kinderen.’

Moederdag sieraad knutselen van polymeer klei

Polymeer klei is te gek materiaal om mooie dingen mee te maken. Zoals bijvoorbeeld een mooie armband, ring of allebei, voor Moederdag. De klei is super easy in model te kneden en boetseren. En hoe oud je ook bent; iedereen kan kleien en het resultaat wordt altijd leuk. Om je op gang te helpen, kun je in de video hierboven zien hoe je stap voor stap een twister armband of armband met marmer effect maakt en een mooie ring. Een leuk zelf gemaakt cadeau voor Moederdag, toch?!

Fotolijstje van foam klei

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag!

Als moeders ergens blij van worden, zijn het wel hun kinderen. Dus een zelfgemaakt fotolijstje met daarin een foto van jezelf is ook echt een perfect Moederdag cadeautje om te maken. En dat is heel leuk om te doen met foam klei (o.a. te koop bij de Action en Bol.com). Je drukt onze printable met fotolijstjes (gratis) af, kiest een lijstje uit en knipt hem uit stevig papier of karton. Het lijstje beplak je aan de voorkant met foam klei. En tegen de achterkant plak je een foto van jezelf. Je kunt het lijstje ophangen door er een touwtje aan vast te maken. Of je plakt op de achterkant een stukje magneetpapier (te koop bij Amazon.nl), zodat mama hem op de koelkast kan plakken. De foam klei droogt aan de lucht op.

Een paar vrolijke zelf gemaakte happy socks

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook leuk: koop een paar witte sokken en laat de kinderen er met textielstiften (o.a. te koop bij Bol.com) een mooie tekening op maken. En natuurlijk is het extra leuk als ze er ook nog zelf een etiket bij knutselen. Rijg die met één steek met naald en draad aan de sokken vast en dit leuke Moederdag cadeau is klaar!

Sieraden schaaltje van klei

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag!

In dit lieve hartjes schaaltje kunnen mama’s hun mooiste sieraden, sleutels of andere kleine dingen bewaren. Je maakt het hartje van luchtdrogende klei (o.a. te koop bij Bol.com). Daarvoor kun je eventueel deze printable gebruiken. Je rolt de klei plat met een roller. Knip een hartje uit de printable, leg die op de klei en snijd er omheen. Dan rol je de klei opnieuw plat in een lange strook en die plak je rondom het hartje van klei als rand. Je kunt de klei nu aan de lucht laten drogen, maar dit proces ook versnellen door het schaaltje in de oven te zetten (volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de klei verpakking). Als het bakje klaar is, kun je het verven.

Boekenlegger knutselen voor Moederdag

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag!

Moeders die graag lezen en daarbij ook weleens gestoord worden (meestal door hun eigen kinderen), willen natuurlijk wel graag weten waar ze in hun boek gebleven zijn. En daarom is deze boekenlegger ook heel leuk om te knutselen voor Moederdag. Je maakt hem door een ijsstokje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) te versieren met verf, acrylstift, plakkertjes, glitter etc. In de onderkant boor je voorzichtig een gaatje. Om te voorkomen dat het stokje breekt, kun je dit het beste héél rustig doen met een dunnen elektrische boor. Of je draait er heel voorzichtig met de hand een schroef in. Daarna rijg je een dun touwtje of wax koordje (Amazon.nl) door het gaatje en daar rijg je (strijk)kralen aan.

‘Lees ook: De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen.’

Muurhanger weven

Muurhangers van wol zijn al een tijd weer helemaal hip. Maar wist je dat je zo’n kleedje ook zelf kunt weven? Lekker vrolijk en super leuk om te knutselen voor Moederdag voor wat oudere kinderen. In deze video kun je zien hoe het moet.

Hartje van strijkkralen knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit hartje is juist weer super leuk om voor Moederdag te knutselen met wat jongere kinderen, zoals peuters en kleuters. Je laat de kinderen strijkkralen om een ijzerdraadje doen. Die buig je samen in de vorm van een hartje; de uiteindes draai je even om elkaar en steek je dan in wat zoutdeeg of zelfdrogende klei. Als het deeg of de klei droog is, kan die nog versierd worden. Een simpel, maar leuk Moederdag cadeautje.

Bloemenhangers knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met bloemen maak je alle moeders blij! Deze bloemenhanger maak je van een papieren wegwerpbeker. Die versier je aan de buitenkant met krijt, stift, potlood of verf. En daarna prik je er aan beide kanten een gaatje in en daar steek je een chenilledraad door met daar omheen strijkkralen geregen. En het bekertje vul je met – eventueel zelf geplukte – bloemetjes. Tadaa, een super vrolijk zelf gemaakt Moederdag cadeau.

Waxinelichtjes houder van zoutdeeg

Zoutdeeg knutselen - Heel veel leuke ideeën en voorbeelden om te maken! van brooddeeg. Zoals deze waxinelichthouder.

Moeders die graag kaarsen branden, worden vast heel gelukkig van dit leuke cadeau. En ook deze Moederdag knutsel is super geschikt om te knutselen met peuters en kleuters. Gewoon een bolletje zoutdeeg platdrukken en er met een waxinelichtje een holletje in maken. Je kunt er voor het bakken al wat strijkkralen of pailletten in duwen als versiering of hem na het bakken verven.

Kaarsen standaard maken van polymeer klei

Meer dan 50 leuke ideeën om te knutselen voor Moederdag!

En voor wat oudere kinderen is zo’n vrolijke kaarsen standaard een leukere uitdaging. Je maakt ze van polymeer klei, wat o.a. te koop is bij de Action en via Bol.com. Super fijn materiaal om mee te werken, want iedereen kan kleien. En als je het eenmaal afgebakken hebt, is het hard. Behalve een cactus kun je op deze manier natuurlijk ook zelf iets leuks verzinnen om te maken.

Bloemen en een vlinder van papier

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Deze bloemen van papier verwelken nooit. Je maakt ze van een papieren rietje, net zoals de vlinder. En als ze af zijn, steek je ze in een potje (o.a. te koop bij Baker Ross) of papieren beker met daarin oase of wat klei of zoutdeeg. Op de vlinder kun je eventueel nog een lieve boodschap voor mama schrijven, zoals bijvoorbeeld: “Bij jou voel ik me altijd zó blij! Wat fijn dat jij de mama bent van mij!.” Van zo’n Moederdag cadeau smelt je toch?!

‘Lees ook: De leukste knutselideeën met zoutdeeg.’

Sleutelhanger met handafdruk

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Wedden dat moeders hun sleutelbos nooit meer kwijtraken met deze mooie sleutelhanger er aan vast?! Je maakt hem van krimpfolie (o.a. te koop bij Bol.com). Daar laat je de kids eerst een hartje op verven. En als die droog is, verf je een handje en druk je die over het hartje heen. Daar schilder je nog een steeltje met blaadje aan vast en je hebt een bloem van een handafdruk. Als de verf droog is, knip je de hand uit en maak je een gaatje aan de bovenkant met de perforator. Laat dan de krimpfolie krimpen in een voorverwarmde oven op 150 graden. In een paar tellen is je sleutelhanger klaar. Het blijft magisch knutselmateriaal.

Koelkast magneten knutselen voor Moederdag

Ook leuk om te knutselen met zoutdeeg zijn deze kunstwerken waar moeders de andere kunstwerken – zoals tekeningen, schoolwerkjes etc – mee op kunnen hangen. Op de achterkant plak je een magneetje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) waardoor ze blijven kleven aan de koelkast, de verwarming of een magneetbord. Het recept voor zoutdeeg vind je hier.

Lantaarntje knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met dit leuke lichtje kunnen moeders straks extra lang genieten van mooie lente- en zomeravonden in de tuin. Je maakt deze Moederdag knutsel van een leeg glazen potje. Daarop kun je bijvoorbeeld bloemetjes maken van vingerafdrukken waaraan je een steeltje verft. En het handvat maak je door een ijzerdraadje om de hals van de pot heen te binden met daaraan een chenilledraad met strijkkralen.

Moederdag kruidentuintje maken als cadeautje

Moederdag knutselen | 40+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Ook leuk; een mini tuintje maken met tuinkers! Je kunt daar bijvoorbeeld een wegwerp beker of bakje voor gebruiken. Die vul je met zand en daar bovenop een flinke laag watten. Maak de watjes nat en strooi het tuinkers zaad erop. Dek de beker dan af met transparante folie, prik er gaatjes in en zet de beker op een lichte plek. Zo kunnen de zaadjes goed ontkiemen. Na twee dagen haal je het folie eraf; geef de plantjes iedere dag een beetje water. Na een week (gerekend vanaf het planten) is de tuinkers op een mooie lengte. Laat de kids de beker versieren met plakkers, stift etc. En knutsel tot slot een mooie naamslinger voor mama.

Sleutelhanger van strijkkralen maken voor Moederdag

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Het is ook leuk om een sleutelhanger van strijkkralen te knutselen voor Moederdag. Zo’n Moederdag cadeautje kunnen ook peuters of kleuters maken. Laat je fantasie de vrije loop of maak een ‘mama’ label zoals hierboven. Vergeet niet om één strijkkraal eruit te laten, zodat je de sleutelhanger ring er doorheen kunt rijgen.

‘Lees ook: Bloemen knutselen – 30+ Leuke ideeën om bloemen te maken.’

Knalbonbon voor Moederdag knutselen

Dit Moederdag cadeautje vinden alle kinderen geweldig om te knutselen. Hij gaat namelijk open met een ‘big bang‘. Het is een Christmas Cracker, alleen dan speciaal gemaakt voor Moederdag. In de knalbonbon kun je een tekening verstoppen of een klein cadeautje. En het is super makkelijk om dit Moederdag idee te knutselen. Kijk maar naar de video!

Bloemen handjes in een versierde bloempot

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Deze bloemen van handafdrukken zijn ook een leuk Moederdag cadeau om te knutselen. Je maakt ze van stevig papier en een paar ijsstokjes. En die steek je in een bloempotje (o.a. te koop bij Baker Ross) dat je eventueel ook nog kunt verven of versieren door er stukjes papier op te plakken.

Fotohanger knutselen voor Moederdag

Knutselen voor opa en oma | 20 Knutsels om te maken voor opa's & oma's.

We hadden het hierboven ook al even gezegd… Als er iets is waar mama’s blij van worden, is het wel foto’s van hun kinderen. En als je er deze fotohanger bij knutselt, dan is het helemaal een top cadeau voor Moederdag. Je maakt de hanger door een stok te omwikkelen met verschillende kleuren wol. Versier ook twee houten knijpers (o.a. te koop bij HEMA) en plak die met een lijmpistool vast aan de stok. Knoop er tot slot een touwtje aan om hem op te hangen en klem een leuke foto tussen de knijpers. Klaar!

Boeket bloemen stempelen met aardappels

Moederdag knutselen | 50 Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Ook leuk voor kinderen om te knutselen voor Moederdag is dit boeket van bloemen. Teken eerst een aantal bloemstelen op papier met een groene stift. Dan maak je allerlei aardappelstempels in de vorm van bloemen of bloemblaadjes en daarmee maak je de bloemen. Voeg ook nog wat groen toe en je hebt een prachtig boeket. Wat oudere kinderen kunnen hun eigen stempels snijden.

Dromenvanger knutselen van een papieren bordje

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Wat zullen moeders voortaan goed slapen als ze deze prachtige dromenvanger van hun kind krijgen als Moederdag cadeau! De basis is een wegwerp gebaksbordje (o.a. te koop bij HEMA). Daar knip je een rond gat in, precies in het midden. De randen aan de binnen- en buitenkant knip je in en daar span je met wol als het ware een spinnenweb doorheen. En daar maak je een mooi weefwerkje in met verschillende kleuren wol. Je maakt de dromenvanger af door er een aantal ‘slingers’ aan vast te hangen die je kunt versieren met strijkkralen, veertjes, kralen etc.

Een vaas knutselen voor Moederdag

Deze vaas maakten wij een tijdje geleden als afscheidscadeautje voor juf, maar is natuurlijk ook super leuk voor Moederdag! Je kunt hem vullen met echte – eventueel zelf geplukte – bloemen. En als je nog niet uitgeknutseld bent, dan maak je er zelf nog een paar bloemen bij. In ons blog bloemen knutselen vind je meer dan 30 leuke ideeën daarvoor.

‘Lees ook: De leukste kleurplaten voor Moederdag om gratis te printen.’

Hartjes slinger maken

Knutselen voor opa en oma | 20 Knutsels om te maken voor opa's & oma's.

Een heleboel hartjes voor opa en oma die samen een slinger vormen. Je knipt allemaal verschillende kleuren hartjes uit en die versier je. Daarna plak je de hartjes op een lint. En op één van de hartjes kun je eventueel nog een lieve boodschap voor mama opschrijven, zoals dit lieve kleine gedichtje: “Weet je mama, ik ben heel erg blij. Met een mama lief en gezellig, een mama zoals jij!”

Lichtje voor Moederdag knutselen met wol

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Nog zo’n leuk potje waar je een waxinelichtje in kunt branden. Ook deze heeft als basis een glazen potje. Die smeer je in met lijm en dan beplak je hem rondom met wol. Van chenilledraad en strijkkralen kun je een hengsel maken. Als je het kaarsje aansteekt, ziet dat er heel vrolijk uit door alle verschillende kleuren wol.

Bloembommetjes maken voor Moederdag

Is jouw moeder helemaal de bom? Maak dan deze bloembommetjes voor haar. Die kan ze daarna uitstrooien in de tuin, waardoor er een tijdje later een heuse bloemenexplosie ontstaat. Hier laten wij je stap voor stap zien hoe je de bloembommetjes maakt. En daar vind je ook het gratis uit te printen etiket voor erbij. Met op de achterkant de uitleg hoe de bommetjes uitgestrooid kunnen worden en op de voorkant een tekst en ruimte om zelf te kleuren.

Ketting met zoutdeeg hanger

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met deze speciale Moederdag kettingen verras je je moeder zeker. Je maakt ze door uit zoutdeeg hartjes te steken met een koekjes uitsteker. En de donut maak je door een ronde bal zoutdeeg plat te drukken en er een rondje uit te steken. Als het zoutdeeg eenmaal hard is, kun je de creaties verven en er een touwtje aan maken.

Vlinder broche knutselen voor Moederdag

Deze vrolijke vlinder broche vrolijkt de outfit van iedere moeder op. Een leuke manier voor mama om met haar Moederdag cadeautje te pronken. In de video hierboven laten we je stap voor stap zien hoe je deze leuke broche maakt.

‘Lees ook: 18 Knutselideeën voor lente dieren & hun jonkies.’

Bloemen knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook deze bloemen hebben het eeuwige leven! Je maakt ze door van een wc-rol een vaasje te maken en die op een stevig vel te plakken. En daarin maak je allemaal vrolijke bloemen van papier.

De liefste mama van de wereld

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Er is er maar één de liefste en dat is mama! 😉 De wereldbol maak je van zoutdeeg wat je kleurt met verf of voedingskleurstof. Eerst maak je de blauwe bol en daarna klei je er met groen zoutdeeg continenten op. Steek een satéprikker met een bordje erop in de bol. En als hij hard geworden is in de oven, kun je op het bordje de tekst ‘Voor de liefste mama van de ↓’ schrijven met permanent marker. Je kunt de bol eventueel ook maken van lucht drogende klei en hem daarna verven.

Persoonlijke kaars met eigen tekening

Wat ook een super bijzonder cadeau is om voor Moederdag te knutselen, is deze persoonlijke kaars met daarop je eigen tekening! Eerst maak je een prachtig kunstwerk op papier en daarna laat je hem als het ware door de kaars opnemen door hem te verhitten. Kijk maar naar de video om te zien hoe het moet.

Papieren bloemen in een vaasje

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Nog meer leuke bloemen knutsels voor Moederdag. Het vaasje is een versierde wc-rol die je op een hartje van papier plakt. En voor erin kun je verschillende bloemen knutselen. In ons blog bloemen knutselen vind je een heleboel inspiratie.

‘Lees ook: Knutselen met papier – 20+ toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

Macramé hanger knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook leuk; knoop een macramé hanger en doe daar een zelf versierde papieren beker in als bloempotje. Je kunt er eventueel al een klein plantje in doen of wat zaadjes planten. Een macramé plantenhanger maken is super simpel, hier laat ik stap voor stap zien hoe dat moet. PS: Ik maakte deze van wat dikker textielgaren (o.a. te koop bij Hobbii.nl), maar je kunt natuurlijk ook touw of wat dikkere wol gebruiken.

Vaantje weven van papier

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Weven kun je niet alleen met wol, maar ook met papier. En dat levert ook een heel leuk Moederdag cadeautje op. Hoe je dit vaantje maakt, laten wij je hier stap voor stap zien.

Boekenlegger maken

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Met de afdruk van je hand kun je zoveel leuks. Daar is deze boekenlegger ook weer een voorbeeld van. Je trekt je hand om op dik papier en knipt hem uit. Dan plak je hem met goeie lijm op een ijsstokje en kun je hem versieren. Leuk om samen te geven met een mooi boek.

Bloem met foto knutselen voor Moederdag

Deze bloem van papier is ook heel erg leuk om aan mama cadeau te geven. Je lijmt papieren bloemblaadjes op een rondje en daar bovenop een foto. Plak nog wat mini pompoms (te koop bij Baker Ross) rondom voor een extra vrolijk effect. En lijm de bloem dan op een steel van een rietje. Je kunt er eventueel ook nog een lief kaartje aanhangen. Van het kaartje op de foto heb ik een printable gemaakt, die vind je hier.

Moederdag armbanden knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Deze armbanden zijn ook heel leuk om te knutselen voor Moederdag. De basis is een ijsstokje; dat leg je een half uur in gekookt water en daarna buig je hem voorzichtig krom. (maak er een paar extra, want tijdens dit proces breekt er altijd wel één) Het kromme ijsstokje klem je aan de binnenkant van een glas en zo laat je hem helemaal drogen. Smeer het stokje daarna in met lijm en wikkel er wol omheen. Aan beide uiteindes laat je 1 draadje wol wat langer; hiermee kun je de armband dicht knopen.

‘Lees ook: Knutselen lente | Meer dan 35 Leuke knutselwerkjes met als thema lente & voorjaar.’

Bloemen ketting maken

In plaats van de zoutdeeg hangers hierboven, kun je ook deze vrolijke bloemen kettingen knutselen voor Moederdag. Die vrolijken haar outfit helemaal op! In de video zie je hoe je zo’n bloemen ketting maken kunt.

Moederdag schaaltje knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Nog een te gek zoutdeeg idee dat je voor Moederdag kunt knutselen. Je drukt je hand in het zoutdeeg en de afdruk snijd je uit. Daarna leg je de hand voorzichtig in een schaaltje dat in de oven kan, zodat er in de hand een kommetje ontstaat. Als je de hand afgebakken hebt, dan verf je hem en dan is je Moederdag schaaltje klaar. Leuk om sieraden in te bewaren of een waxinelichtje op te zetten.

Een mooie tekening maken voor Moederdag

Kinderen die dol zijn op kleuren, kunnen natuurlijk ook gewoon een mooie tekening voor Moederdag maken. Verzin zelf iets moois, of kijk hier op ons blog voor meer dan 26 super leuke, lieve en mooie Moederdag kleurplaten.

Hartjes hanger voor mama

Moederdag knutselen | 45 Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Nog een mooie hartjeshanger, maar dan van wol. Je maakt hem door een ijzerdraadje in de vorm van een hartje te buigen. Die span je daarna tussen een (borduur)ring door rondom wol om het hartje en de ring te wikkelen. Daarna kun je er eventueel nog een paar pompoms en een lief kaartje aanhangen.

Waxinelichtjes

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Nog zo’n mooi lichtje. Alleen is nu niet de kaars het kunstwerk, maar de lichtjeshouder zelf. Ik maakte hem door een glazen potje te verven. En daar omheen bond ik een touwtje met een hartjes hanger van zoutdeeg eraan.

Vogel hanger knutselen voor Moederdag

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Deze vogelhanger is toch ook leuk?! De hanger is een takje met daaraan een ijzerdraadje waar je wol omheen kunt draaien.Het vogeltje maak je door twee pompons aan elkaar te knopen met een touwtje. En dan plak je er van vilt of papier twee vleugels, een staartje en pootjes aan. Plus twee oogjes en een snaveltje. Plak het vogeltje dan op het stokje en je hebt een super mooie hanger.

‘Lees ook: Bloemen maken van crêpepapier.’

Sleutelhanger met silhouetten

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Behalve de sleutelhanger met handafdruk hierboven, kun je ook deze toffe sleutelhanger met krimpfolie maken. Je maakt allereerst een foto van de zijkant van het hoofd (dat kan ook met een tablet, zodat je de foto niet perse hoeft uit te printen of af te drukken) en daar leg je dan een velletje krimpfolie (o.a. te koop bij Bol.com) bovenop. En met stift trek je het silhouette van het hoofd om en het hoofd kleur je in en knip je uit. Dan maak je met een perforator een gaatje in het hoofd en laat je de folie krimpen op 150 graden in de oven. De hoofden maak je aan een sleutelhangerring vast en je sleutelhanger is klaar!

Hyacint knutselen

Dit Moederdag cadeautje is persoonlijk én vrolijk. De hyacint maak je zelf en steek je daarna in de foto. In de video laat ik je zien hoe. Wil je liever een andere bloem? Check dan ons blog over bloemen knutselen. Daar vind je nog 30 andere leuke ideeën.

Bloemen terrarium met vlinders

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

In plaats van een lichtje kun je van een glazen pot ook dit mooie terrarium met bloemen voor Moederdag knutselen. Op de deksel van de pot maak je een tuintje met gras en bloemen die je bijvoorbeeld kunt maken van papier en chenilledraad. En om de pot bind je een stukje ijzerdraad waaraan je aan beide uiteindes een vlinder van chenilledraad en papier vast maakt. Super leuk voor moeders om op een mooi plekje in huis neer te zetten!

Zoutdeeg waxinelichthouder hartje

Knutselen met zoutdeeg | Heel veel leuke ideeën, zoutdeeg figuren en voorbeelden om te maken!

Deze waxinelichthouder van zoutdeeg is ook lief. Een hartje spreekt boekdelen natuurlijk. Je maakt hem door uit een dikke plak zoutdeeg een hartje te steken. Terwijl je uitsteker nog om het zoutdeeg heen zit, duw je er een waxinelichtje in. Daarna haal je de hartjes uitsteker eraf. Haal het kaarsje er ook uit, maar laat het aluminiumbakje in het zoutdeeg zitten. Dit zorgt ervoor dat je kaarsje na het drogen in de oven nog steeds past. Als je zoutdeeg hartje hard en afgekoeld is, kun je hem verven en eventueel bestrooien met glitters.

Tot aan de maan en terug

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ik hou van jou tot aan de maan en terug! Dit idee om te knutselen voor Moederdag is een echt kunstwerk. Eerst maak je een schilderij van een sterrenhemel. Ik heb daarvoor verf gebruikt en waskrijt voor de maan, dat geeft een leuk effect. Daarna plak je er een trap op van ijsstokjes en een uitgeknipte foto, net alsof je naar boven klimt.

‘Lees ook: 25+ Buiten activiteiten en kinderspelletjes voor buiten.’

Hartjes raamhanger voor Moederdag knutselen

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Allemaal hartjes voor mama! En als je deze hanger voor het raam hangt en de zon schijnt erdoor, dan dansen de gekleurde hartjes door de kamer. Je maakt de zonnevanger voor uit stevig papier een groot hart te knippen. Dan plak je er zelfklevend transparant kaftpapier op (te koop bij de HEMA) en plak je kleine hartjes van vloeipapier (te koop bij Baker Ross) in het midden op het plakkende gedeelte. Als je klaar bent, plak je er aan de andere kant ook een laag plakfolie op en knip je de uitstekende randjes plastic weg. Perforeer twee gaten in het hart; aan de onderkant hang je nog een hartje met daarop een lief berichtje voor mama. En door het bovenste gaatje rijg je een lintje om de hanger mee op te hangen.

Foto- of kaarthouder van zoutdeeg

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Dit Moederdag knutselidee is simpel, maar met super leuk resultaat. Precies waar ik van houd. Je maakt de foto- of kaarthouder door van zoutdeeg een stevige basis te maken. Daar steek je dan een stuk ijzerdraad in dat je aan het einde oprolt als een slakkenhuis. Bak hem af in de oven op 100 graden en daarna kun je je fotohouder verven. Voor die van mij heb ik de glitterverf van Creall gebruikt. Extra leuk!

Ketting voor Moederdag knutselen

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Ook een mooi sierraad om aan moeders cadeau te geven, is deze ketting in een zelf geknutseld doosje. De ketting kun je maken van lint met kralen of strijkkralen bijvoorbeeld. En het doosje vouw je door twee vouwblaadjes in 16 vierkantjes te vouwen. Dan knip je er één rij vanaf. Het papier dat je over houdt knip je aan de bovenkant en onderkant in op de vouwlijnen. En de zijkanten vouw je naar binnen en lijm je vast, zodat je een bakje hebt. Dan knip je alle hoeken van het bakje in tot de helft en vouw je de randen naar binnen en lijm je ze daar vast. In het ene bakje doe je een vloeipapiertje waarop je de ketting legt. En in het andere bakje plak je een papiertje met een lieve boodschap of Moederdag gedichtje. Dat bakje vouw je als deksel over de ander heen en dan bind je er een mooi lintje om voor de finishing touch. Is dat geen leuk Moederdag cadeau?!

Moederdag thee

Moederdag knutselen - 25+ Super originele ideeën om zelf te maken!

Is jouw moeder een echte theeleut? Dan vindt ze het vast leuk om deze gepersonaliseerde theezakjes met lieve boodschap te krijgen! Ik knipte hartjes uit waarop ik iets liefs schreef en plakte die op het etiket. Maar je kunt natuurlijk ook een andere vorm maken en versieren. Leuk voor bij het ontbijt op bed!

‘Lees ook: Afscheidscadeau voor juf of meester knutselen – 16 super leuke ideeën.’

Hartjes hanger van strijkkralen

Knutselen Valentijn | 25+ Super leuke knutsel ideeën om te maken voor Valentijnsdag

Deze hartjes hangers zijn simpel, maar vrolijk en leuk. Om ze te maken, rijg je allemaal gekleurde strijkkralen aan een chenilledraad (o.a. te koop bij de Fun & Feest winkel). En als de draad bijna helemaal vol is, buig je hem in de vorm van een hartje en draai je de uiteindes aan elkaar vast. Knoop er nog een lintje aan en je hanger is klaar. Leuk om aan iemand cadeau te doen!

Moederdag plantjes knutselen van klei

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

Of je maakt een mooi plantje van zelfdrogende klei (o.a. te koop bij Baker Ross). Vul een klein potje (ook te koop bij Baker Ross) met klei en boetseer daarop een cactus of andere leuke plant. Om er zeker van te zijn dat je plantje blijft staan, kun je er een cocktailprikker insteken die ook de grond in gaat. Laat de klei drogen, dat duurt ongeveer een dag, en daarna kun je hem verven. En het potje kun je natuurlijk ook nog versieren met permanente stift of verf.

Hartjes flamingo

Knutselen Valentijn - 14 Super leuke dingen om te maken voor Valentijnsdag.

Dit hartje heeft de vorm van een flamingo. Voor het lijfje vouw je twee hartjes van roze papier (hier laat ik stap voor stap zien hoe je een hartje moet vouwen). En daar tussenin plak je de benen en nek van chenilledraad. Met een roze veer maak je de staart van de flamingo. En schrijf dan nog een lief berichtje op het achterste hartje en je hebt een wel heel bijzondere Moederdag kaart.

Hartjes hanger voor mama

Moederdag knutselen | 35+ Knutselideeën om zelf een cadeau te maken!

En de allerlaatste uit dit rijtje knutselideeën voor Moederdag zijn deze hartjes hangers van klei. Ook voor deze hartjes gebruik je zelfdrogende klei (te koop bij Baker Ross). De klei rol je plat en dan steek je er hartjes uit met een koekjes uitsteker. Prik er ook twee gaatjes in met een cocktailprikker, alleen in het onderste hartje maak je maar één gaatje. Laat de klei drogen (dat duur ongeveer een dag) en daarna kun je de hartjes verven. Als ook de verf droog is, maak je de hanger af door de hartjes aan een chenilledraad te rijgen met kraaltjes er tussenin.

‘Lees ook: Vogel knutselen | 15+ Leuke manieren om een vogeltje te maken.’

Nog meer knutselinspiratie

We hopen dat je enthousiast wordt van al deze knutselideeën voor Moederdag! Als jij ook één van deze Moederdag knutsels gaat maken, dan vinden wij het super leuk als je het eindresultaat met ons deelt door bijvoorbeeld een foto te posten op Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar ons een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd.

Wil je ook nog even verder kijken voor andere knutselinspiratie? Kijk dan hier voor al onze andere leuke knutseltips. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan (gratis) op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

In dit blog maken wij gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Een schaaltje maken van klei
Polymeer klei sieraden maken doe je zo!

Dit vind je misschien ook leuk

10 Reacties

 • Reply Kevin 2 mei 2019 at 3:04 pm

  Ook echt leuke ideeën. Ben een beetje opzoek gegaan naar iets leuks om met de kids voor mam te doen. Scrub of Chocola maken lijkt op dit moment te gaan winnen.

 • Reply leonie 14 mei 2019 at 10:31 am

  hai ladies, leuke ideeen weer! we zijn bezig met een leuke brooddeeg fotohouder voor de verjaardag van opa voor volgende week. Vraagje. Die Creall verf, heb je die in een Haarlemse winkel gekocht of online?

 • Reply Annemieke 14 mei 2019 at 11:08 pm

  Hoi Leonie, ik heb de verf online geshopt bij Havo. Een linkje vind je onder de foto van de fotohouder. Alvast gefeliciteerd met opa!

 • Reply Elha 6 mei 2020 at 10:25 am

  Hoi,
  Is de kaars wel brandveilig als je de wikkel van gewoon papier maakt?

  • Reply Annemieke 7 mei 2020 at 9:31 pm

   Hoi Elha, omdat het papier volledig ‘opgenomen’ wordt door het kaarsvet, kun je de kaars gewoon branden! Groetjes, Annemieke

 • Reply Emmelynn 1 mei 2021 at 3:46 pm

  superleuk
  ik ga er iets van knutselen omdat ik zelf nog kind ben(11) en natuurlijk heb ik nog een superlieve moeder!!!

 • Reply kat 7 april 2022 at 2:18 pm

  leuk idee

 • Reply Diane 18 augustus 2022 at 4:05 pm

  Ik heb een vraagje over de tekeningen op de kaarsen. Ik kom ook methodes tegen waarop ze op bakpapier getekend hebben. Heb jij bewust gekozen voor gewoon papier?

 • Reply Jennifer 2 mei 2023 at 9:20 pm

  Wat een prachtige ideeën, geeft heel veel inspiratie. Bedankt voor het delen en alle moeite 🙂

 • Reply Marleen Fokkinga 3 maart 2024 at 3:45 pm

  Super leuke ideeën. Dankjewel

 • Laat een reactie achter